Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Modehandelns försäljning fortsätter att rasa – riktigt tufft för skobutikerna

Publicerad: 13 maj 2020, 05:12

Foto: Pontus Edman

Skohandelns fortsätter att ha det tufft under coronakrisen. I april tappade den över 50 procent av sin försäljning, visar Stilindex. Även försäljningen av kläder sjönk kraftigt.


Ämnen i artikeln:

ModeKläderSkorCorona

– Karantäntillvaro, möten på distans och inställda festligheter har slagit hårt mot modehandeln. Klädhandeln tappade drygt 33 procent och skohandeln drygt 50 procent i april jämfört med föregående år. Det är drastiska försäljningstapp andra månaden i rad som spär på en redan stentuff situation, säger Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson i en kommentar.

Mätt på jämförbara enheter och i löpande priser sjönk klädförsäljningen med 33,7 procent i fysiska butiker och deras e-handel.

Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil.

Försäljningen av skor sjönk med 51,8 procent.

– Modehandeln är den del av handeln som drabbats hårdast av krisen. Ljusglimtarna i coronamörkret är att försäljningen på nätet till viss del väger upp för försäljningsminskningen och att vi såg en liten återhämtning i slutet av månaden, säger Johan Davidson.

Även om klädhandelns tapp är stort så ser siffrorna ändå bättre ut än för mars, konstaterar han.

– För skohandeln var dock aprilsiffrorna ännu något sämre än för mars månad. Att de statliga stödåtgärderna når fram är avgörande för många företags överlevnad. Det är fortsatt viktigt att landets fastighetsägare ser till att krisande modehandlare får del av regeringens stödpaket för tillfälliga hyressänkningar.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeKläderSkorCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev