Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Modehandeln fortsätter att ta tillbaka förlorad mark: ”Sker från låga nivåer”

Publicerad: 10 september 2021, 06:57

Modehandeln fortsätter att återhämta sig efter krisen.

Foto: Bjorn Mattisson

Modehandeln fortsätter att återhämta sig. Det visar Stilindex från Svensk Handel. Både kläd-och skoförsäljningen ökade kraftigt i augusti jämfört med 2020 års siffror. ”Viktigt att komma ihåg att det sker från låga nivåer”, säger näringspolitiske chefen Mats Hedenström.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Försäljningen av kläder ökade med 26,2 procent i augusti i fysiska butiker och deras e-handel, jämfört med samma månad i fjol. Det visar Stilindex. 

Försäljningen av skor steg med 22,5 procent. 

– Att försäljningen inom kläd-och skohandeln fortsatt ökar är givetvis mycket glädjande och är ett kvitto på att vi sakta men säkert rör oss mot en mer normal vardag. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att ökningen sker från låga nivåer. 2020 var ett mardrömsår för många företag inom modehandeln, säger Mats Hedenström. 

Jämfört med augusti 2019 ökade klädförsäljningen med 3,5 procent. Skoförsäljningen är emellertid fortfarande på en mycket lägre nivå än innan pandemin, tappet är 14 procent. 

Veckans besked från regeringen tror Mats Hedenström kommer bidra till att lyfta försäljningen ytterligare. 

– Att fler nu återgår till kontorsjobb ökar aktiviteten i stadskärnorna och det gynnar många butiker, inte minst i våra storstäder. Det finns ett stort behov av att uppdatera garderoben efter ett och ett halvt års hemmaarbete. 

Han konstaterar samtidigt att pandemin förändrat vårt köpbeteende. 

– Även om fler nu söker sig ut på gator och torg kommer e-handeln att spela en allt viktigare roll i hur vi konsumerar kläder och skor. De handelsföretag som kan kombinera fysiska butiker med en stark digital närvaro sitter i pole position inför framtiden, säger Mats Hedenström. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev