Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Modehandeln fortsätter att kämpa i uppförsbacke: ”Krisen är närmast total”

Publicerad: 11 november 2020, 06:05

För åttonde månaden i rad sjunker försäljningen i modehandeln med tvåsiffriga tal. ”Krisen är närmast total”, säger Mats Hedenström på Svensk Handel.


Ämnen i artikeln:

ModeKläderSkorSvensk HandelCorona

Försäljningen av kläder, mätt på fysiska butiker och deras e-handel samt i jämförbara enheter och i löpande priser, sjönk med 13 procent i oktober.

Det visar Stilindex från Svensk Handel.

Försäljningen av skor sjönk med 19,5 procent.

– För åttonde månaden i rad tvingas kläd- och skohandeln bevittna tvåsiffriga försäljningstapp. En sådan utveckling är naturligtvis fullständigt ohållbar och krisen är närmast total, säger Mats Hedenström, som är näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Han befarar att tappen kan bli större framöver med tanke på att 80 procent av befolkningen nu uppmanas att inte besöka butiker och köpcentrum.

– Vi måste alla ta ansvar för att stoppa smittspridningen. Samtidigt måste staten ta ansvar för de ekonomiska konsekvenserna när en bransch mer eller mindre beläggs med näringsförbud. De aviserade stödåtgärderna är i allt väsentligt bra men det räcker inte för att stoppa den ekonomiska katastrof som hotar en redan utsatt bransch, säger Mats Hedenström.

Tusentals företag riskerar att gå under och tiotusentals jobb gå förlorade, enligt Svensk Handel.

– Sko- och klädhandeln utgör ovärderliga inslag i de svenska stadskärnorna och vi är mycket oroade över vart detta slutar om inte kraftfulla åtgärder vidtas, säger Mats Hedenström.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev