Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Modehandeln återhämtar sig: ”Långt kvar till de nivåer vi såg innan pandemin”

Publicerad: 10 juni 2021, 05:13

Foto: Andreas Dyrberg Skog

Försäljningen av kläder och skor ökade i maj, även om siffrorna fortfarande är en bra bit under 2019 års nivåer. Det visar Stilindex från Svensk Handel. ”Det är ljusare tider i antågande”, konstaterar den näringspolitiska chefen Mats Hedenström.


Ämnen i artikeln:

ModeSvensk Handel

Försäljningen av kläder, i fysiska butiker och deras e-handel, ökade med 18,1 procent i maj om man jämför med samma månad förra året.

Försäljningen av skor ökade med 28 procent.

– I takt med att allt fler vaccineras och att samhället stegvis öppnar upp ser landets modehandlare ljusare tider i antågande. Det är glädjande att försäljningen i såväl kläd- som skohandeln äntligen ökar, men även om utvecklingen går åt rätt håll är det långt kvar till de nivåer vi såg innan pandemin slog till, säger Mats Hedenström i en kommentar.

Förra våren rasade försäljningen av mode som en följd av pandemin. Därmed möter branschen låga jämförelsetal.

Om man jämfört med siffrorna för maj 2019 så var försäljningen av kläder 18 procent sämre och den av skor 30,2 procent sämre.

– Minskat fysiskt socialt umgänge under pandemin har påverkat modehandeln som helhet negativt och en växande del av den försäljningen som skett har gått via e-handeln. Fyra av tio svenskar handlade kläder eller skor på nätet under förra året. För många modehandlare har e-handeln vägt upp för en del av försäljningsbortfallet i butikerna, säger Mats Hedenström som menar att modehandeln kommer att må bra av att samhället öppnas upp igen.

– Samtidigt måste vi komma ihåg att pandemin har slagit stenhårt mot många företag, depåerna är tömda och det kommer att ta lång tid att läka såren.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeSvensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev