Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Live om coronakrisen: Vänersborgshandlare utmanar fler att stötta i krisen

Publicerad: 11 mars 2020, 12:33

Den snabba spridningen av coronaviruset får konsekvenser för detaljhandeln världen över. Följ Markets liveuppdatering för att hänga med i nyhetsflödet.


Ämnen i artikeln:

Corona

20 maj

MQ KVAR I SKELLEFTEÅ. Vilka drygt 80 MQ-butiker som blir kvar i nya MQ arbetar bolaget med nu. Norran uppger att det är klart att butiken på Nygatan i Skellefteå kommer att leva vidare även framtiden. ”Vi har gått igenom de butikerna vi har och sett över dem. Då har vi valt att behålla ett antal av dem, bland annat den butiken som ni har i Skellefteå, säger Marie Sandahl, chief business control vid MQ, till Norran.

PANDEMIN TÄR PÅ THON-GRUPPEN. Coronakrisen har minskat antal besökare i många köpcentrum och utsatt handeln för stora utmaningar. Fastighetsägaren Thon-gruppen ser nu ett bortfall i hyresintäkter och redovisar en förlust för första kvartalet 2020. Läs mer här:

KVANTUMBUTIK STÖTTAR UTSATTA KOLLEGOR. För att stötta krisande branscher på orten har Ica Kvantum i Vänersborg köpt presentkort för 35 000 kronor till sina anställda. ”Då vi är en av de branscher som inte drabbats lika hårt i dessa tider hoppas vi att detta är ett sätt där vi kan hjälpa till och gynna andra också”, säger Ulrika Mårth på Ica Kvantum till Icanyheter. Presentkorten kan inte användas på Ica Kvantum, utan hos de 20 aktörer som hittills har anslutit sig. Hon utmanar nu fler företag att göra lika.

Kontantfri betalning efterfrågas i coronatider och därför satsar Paypal på att hjälpa till med qr-kodbetalning.

PAYPAL LANSERAR QR-BETALNINGAR FÖR BUTIKER. Kontantfritt och kontaktfritt efterfrågas alltmer i coronatider. Nu lanserar Paypal möjligheten att använda QR-koder för allt ifrån take-away kaffe till secondhand-kläder. Rent praktiskt skriver försäljaren ut en QR-kod, eller har den på en skärm som placeras så att kunderna kan skanna koden, skriva in beloppet i appen och betala direkt. Så här undviks den fysiska kontakten mellan en betalterminal och kund vid betalningstillfället.  Läs mer om innovationer här: 

SKECHERS ÖPPNAR STÖRSTA BUTIKEN TROTS CORONA. I dag öppnar Skechers Superstore i danska Esbjerg och blir kedjans största butik i Europa. ”Vi har en fortsatt stark tro på möjligheterna och på fysisk detaljhandel – trots coronakrisen”, säger administrativa direktören Peter Jørgensen i ett pressmeddelande och pekar på att smittskyddsåtgärder som kommers att vidtas i butiken.

FACEBOOK LANSERAR NYTT SÄLJVERKTYG. I coronatiderkämpar många fysiska butiker med att försöka göra sina affärer tillgängliga online. Nu lanserar Facebook gratisverktyget Facebook Shops som gör det möjligt för företag att inrätta en webbutik på Facebook och Instagram. Läs mer här:

AVMATTNING HOS APOTEKSAKTÖR. IApotek redovisar försäljningsnivåer som ligger 100 procent högre än vanligt för mars och april, vilket ställt verksamheten på prov. Det är framförallt onlineverksamheten som ökat sin försäljning och växer, uppger bolaget. Apoteksbutiken kunde initialt märka av den ökade efterfrågan av apoteksprodukter men har under de senaste veckorna sett en avmattad försäljningstrend.

Ikea lyfter vikten av inkludering och alla människors lika värde i coronatid.

IKEA LYFTER HBTQ-PERSPEKTIV I CORONATID. Risken finns att hbtq-personer känner sig mer stigmatiserade, diskriminerade och isolerade än någonsin i tider då coronaviruset kräver att människor världen över stannar hemma, förklarar Ikea i sin nya kampanj ”Be someone´s home” och vill uppmuntra människor att bidra till att skapa trygghet och acceptans i hemmet och i social sammanhang för alla. ”Alla kan bidra till trygga och välkomnande miljöer”, skriver Ikea på sin hemsida och lanserar produkter där del av försäljningen går till hbtq-rörelser. Läs mer här:

FUNDERAR PÅ SVENSK LOCKDOWN. En lockdown en månad i sommar för att få ner de svenska dödssiffrorna i coronakrisen – det är en fundering från nationalekonom Mats Bergman. Handelsexperter varnar för att det skulle vara katastrof för den redan hårt drabbade handeln. Läs mer här:

SMYGÖPPNING I FLEN.  Elon öppnar i dag en ny butik i sörmländska Flen. Men på grund av covid-19 blir det en tyst öppning; ”Vi kör inget stort jippo, men ni är givetvis välkommna”, skriver butikschefen Marcus Strömberg på Linkedin.

NÄTBUTIK I KONKURS. Nätbutiken Robustor, som säljer arbetskläder och skyddsskor till privatpersoner och företag, har gått i konkurs. ”Det var inte uteslutande corona, men det blev nådastöten, enligt de uppgifter jag har fått”, säger konkursförvaltaren Marcus Lundell till Falu-Kuriren. Företaget har haft sitt säte i den gamla yllefabriken i Sågmyra utanför Falun.

STILLSAM ÖPPNING FÖR LAGER 157. I dag öppnar Lager 157 sin butik i Alingsås. Men det blir under stillsamma former, säger Johanna Winther, operativ chef, till Market. ”Det blir inte som i Skövde där vi hade 400 meter kö vid öppning. Vi har inget event utan det blir en stilla öppning. Så får det bli av respekt för läget”.

I dag öppnar Lager 157 i Alingsås. (Bilden är från en annan butik).

SVENSK HANDEL VARNAR FÖR ATT FÖRETAG KAN SLÅS UT. Läget i handeln är akut, det slår Svensk Handel fast. Enligt en undersökning som organisationen gjort riskerar 6 000 företag i branschen att slås ut innan regeringens omsättningsstöd når fram. ”Risken är stor att hjälpen inte når fram i tid”, säger Karin Johansson. Läs mer här:

KRITIK MOT TORGHANDELSDAG. På fredag anordnar föreningen Handel i Mark en torghandelsdag och tio lokala företag ställer ut sina varor på Mor Kerstins torg i Kinna, berättar Markbladet. Men dagen har medfört kritik från människor som pekar på smittrisk. ”Vi är medvetna om vilka riktlinjer vi måste följa och vi informerar även de som ska stå på torget. Det är jätteviktigt med avstånd och vi kommer att ha stora avstånd mellan borden. Vi är noga med hygien och alla tar med sig handsprit som även kan erbjudas till kunder”, säger Jessica Eriksson, ordförande för Handel i Mark till tidningen.

FORTSATT LJUST FÖR FAMILJEFÖRETAG I CORONATID. House of Carlander i Kalmar ser fortsatt positiv försäljning under coronatiden. E-handeln går allra bäst och sommaren utan resor ses som en möjlighet: ”Det är självklart tråkigt att folk inte kan resa just nu, men för oss är det en bra faktor”, säger Jonas Carlander till Kalmar Posten och redovisar plus 75 procent i e-handeln. Läs Markets reportage med House of Carlander: 

PITEÅ UNDERLÄTTAR FÖR TORGHANDELN. ”Tidigare krävdes tillstånd av polis, men nu kan man ansöka hos kommunen. Det hoppas vi ska underlätta för torghandel såväl sommartid som vintertid”, säger kommunalrådet Anders Lundkvist (S) till Piteå-Tidningen. Beslutet fattades i måndags.

House of Carling I Kalmar ser stark tillväxt i sin e-handel under coronatiden.

19 maj

STORT INTRESSE FÖR NYA BETALLÖSNINGAR UNDER KRISEN. Företaget Datema har utvecklat en app som gör det möjligt att skanna och betala varor i fysisk butik. Nu förs  diskussioner med flera dagligvaruaktörer kring kommande lanseringar. Även bank- och finansgruppen Svea har i samarbete med Sitoo lanserat en ny betaltjänst som gör det möjligt att använda Sveas utcheckningslösning i butik.

TVÅSIFFRIG TILLVÄXT FÖR RUSTA. Lågpriskedjan Rustas sortiment tilltalar många under krisen, säger vd Göran Westerberg. Han konstaterar att många söker budgetalternativ när det blåser snålare ekonomiskt.Han konstaterar att många söker budgetalternativ när det blåser snålare ekonomiskt. Läs mer här: 

BRITTISKA CENTRUMJÄTTAR FÖRBEREDER ÅTERÖPPNING.  Fastighetsjättarna Westfield och Landsec, med köpcentrum runt om i Storbritannien, planerar att återöppna sina fastigheter från och med 1 juni. Nu arbetar man för fullt med att implementera  säkerhetsåtgärder i linje med myndigheternas krav för icke-nödvändiga aktörer, skriver Retail week.

SVENSKAR OCH DANSKAR SHOPPADE NÄSTAN LIKA LITE. När Danmark stängde ner alla butiker, skolor och arbetsplatser i början av mars minskade konsumtionen bland vanliga danskar med 28,7 procent. Sverige förblev öppet, men här minskade människors inköp nästan lika mycket – med 24,8 procent, visar en studie gjord av fyra danska forskare vid Köpenhamns universitet, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

WALMART GYNNAS AV KRISEN. Amerikanska varuhuskedjan Walmarts försäljning i jämförbara butiker ökade med över tio procent under det första kvartalet.  Lyftet beror på att kunder valt att hamstra varor i samband med coronapandemin, rapporterar TT.

TUSENTALS H&M-BUTIKER FORTFARANDE STÄNGDA. H&M-gruppen har i dagsläget omkring 2.000 tillfälligt stängda butiker globalt på grund av coronapandemin, av koncernens totalt cirka 5 000 butiker.

FÖRSÄLJNINGSRAS FÖR WESC. Modebolaget Wesc mer än halverade sin försäljning under det första kvartalet. Samtidigt ökade rörelseförlusten. "Minskningen är framförallt hänförlig till att bolaget har upphört med egen butiksförsäljning samt förskjutning av leveranser på grund av utbrottet at Covid-19 som orsakat leveransförseningar på grund av nedstängda landsgränser och verksamheter i många länder", skriver bolaget i rapporten.

SHOPPINGSUGNA NORRMÄNN KÖAR FÖR VIRUSTESTNING. Sedan den norska regeringen beslutade att alla som bevisligen haft corona slipper karantänskravet under sex månader har intresset för testning ökat, åtminstone längs den svenska gränsen. Norska konsumenter som är sugna på att korsa gränsen för att storhandla i Sverige ser nämligen chansen att fynda dagligvaror och ändå komma runt karantänskravet, tror sjukvårdsrepresentanter, enligt nyhetsbyrån NTB.

TELE2 BANTAR BUTIKSNÄTET. 90 personer mister jobbetnär Tele2 stänger 18 butiker i Sverige. Personalen fick beskedet under ett livesänt videomöte i morse, bekräftar bolaget. Förändringen görs för att optimera butiksnätet och säkerställa att man finns där kunderna är. Med färre butiker tror man sig vara bättre rustad för att leverera bättre service och upplevelser till befintliga kunder. Läs mer här:

SVERIGE STIMULERAR NÄSTAN MEST. Regeringen kritiseras från höger och vänster för att stödpaketen till den svenska ekonomin är otillräckliga. Men enligt en sammanställning gjord av amerikanske ekonomiprofessorn Ceyhun Elgin vid Columbia University, är Sverige ett av de länder som är mest generösa med stödpaket som motsvarar hela 12 procent av BNP, skriver Dagens PS. Dessutom har nedsänkningen av svensk ekonomi varit begränsad vilket talar för en snabbare återhämtning än omvärlden.

KÖPSUGET AMAZON SNEGLAR PÅ VARUHUSKEDJA. Det ryktas att plattformsgiganten Amazon planerar att lägga ett bud på krisande varuhuskedjan JC Penny med 850 butiker runt om i USA. Varuhuskedjan hade redan före coronakrisen skulder på hundratals miljoner dollar och har ansökt om konkursskydd. Läs mer här:

NORSK MODEHANDEL TAR STRYK. Det är inte bara i Sverige som modehandeln har det tufft under coronakrisen. I Norge är situationen liknande. Enligt handelsorganisationen Virke sjönk försäljningen av kläder med 55 procent i mars. Ackumulerat, fram till april, har klädhandelns omsättning sjunkit med 25 procent i år. Sedan i mars har 34 företag gått i konkurs. ”Företag som säljer kläder, skor och väskor har varit de stora förlorarna i handeln som en följd av coronaåtgärderna”, säger Bror Stende på Virke till Dagens Næringsliv

BYGGMAX INFÖR BETLNING DIREKT FRÅN BILEN. Från och med torsdag kan Byggmax kunder betala sina byggvaror direkt från bilen med hjälp av trådlösa handdatorer. Byggkedjan har under våren infört en rad åtgärder för att minska smittspridning och underlätta handel i coronatider. Den nya satsningen ska öka säkerheten ytterligare.

VARSLEN ÖKAR. Färsk statistik från Arbetsförmedlingen visar över 73 655 varsel från början av mars. 7 572 av dessa varsel har lagts inom handeln.

SATSAR PÅ VÄRLDENS CORONASÄKRASTE KÖPCENTRUM. ”Vi gläder oss över att stängningen är till den 15 juni. Till dess ska vi göra världens coronasäkraste köpcenter”, säger Ståle Lövheim, centerchef på Nordby köpcentrum, till Strömstad tidning. Han tror norska gränsen öppnar igen 15 juni och förklarar att tills dess jobbar köpcentrumet på att kunna ta emot norrmän på ett säkert sätt. Strömstad tidning rapporterar annars om ett Strömstad som just nu blöder på grund av den stängda gränsen.

Ståle Lövheim, centerchef på Nordby köpcentrum vill göra centrumet till världens coronasäkraste.

IKEA SATSAR PÅ GALLERIOR. San Franscisco, New York och Los Angeles är några av de städer där Ikea kan tänka sig att öppna gallerior. Enligt Gerard Groener, chefen för dotterbolaget Ingka Centres, förhandlar man på flera håll och till Reuters säger han att coronapandemin är rätt tid för satsningen. ”Vi är i en aktiv fas och kanske är det god tid att köpa nu. Jag skulle säga att det är mer köparens än säljarens marknad just nu i USA”, säger han.

Inget permitteringsstöd för den som gör aktieutdelning är direktivet från Tillväxtverket.

18 maj

INGET PERMITTERINGSSTÖD VID AKTIEUTDELNING.  ”Vi har varit tydliga redan innan ansökningarna öppnade att aktieutdelningar inte är lämpliga att göra samtidigt som man uppbär stödet. Vi förtydligar nu informationen ytterligare”, säger Tim Brooks, chef för avdelningen Företag på Tillväxtverket. Tillväxtverket slår fast att bolag som anser sig ha en tillräcklig likviditet och ställning i övrigt för att besluta om en utbetalning av något slag, oavsett om det är en utbetalning till aktieägare eller annan som i praktiken innebär att förmögenhetsmassan i bolaget minskar, kan rimligen inte anses ha sådana allvarliga ekonomiska svårigheter att det skulle vara berättigat till stöd.

ÅHLÉNS OUTLET VILL GÖRA OFFENSIV. Åhléns outlet söker lokaler där konceptet kan öppna fler varuhus. Coronakrisen kan medföra att etableringstakten höjs. ”Lågpris växer stort”, säger vd Stina Klaesson. Läs mer här:

Myndigheten för skydd och beredskap har svar som visar att nio av tio kunder håller avstånd i butik.

MÄNNISKOR HÅLLER AVSTÅND I BUTIK. Nästan nio av tio tvättar händerna oftare, och nästan lika många håller avstånd till andra, till exempel i butiker, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, med stöd i nya siffror från en webbaserad enkät. Förra veckan rapporterade MSB om en nedgång vad gäller beteendeförändringarna – nu, en vecka senare har trenden vänt uppåt igen.

INSTÄLLD 50-ÅRSFEST. Det fysiska firandet av 50-årsjubilerande Valbo köpcentrum i Gävle, Sveriges första köpcentrum enligt amerikansk modell, fick ställas in på grund av coronapandemin. Nu siktar man framåt. Läs mer här:

HÖGTRYCK I POOLBRANSCHEN. ”Det finns en markant större efterfrågan på pooler för privatpersoner i dagsläget”, säger Mille Örnmark, ordförande i Svenska Badbranschen, till Sydsvenskan och menar att orsaken är coronapandemin och följden med semester på hemmaplan. Flera poolåterförsäljare pekar på försäljningsökningar på upp emot tio procent.

MQ HALVERAR I MALMÖ. Av de sex MQ-butikerna i Malmö blir tre kvar, rapporterar Aftonbladet. Butikerna på Malmö Mobilia, Jägersro och Burlöv kommer inte att vara kvar men Malmö Triangeln, Hansagallerian och Emporia blir kvar, skriver MQ i ett mejl till tidningen.

Piteå satsar på en hel vecka för att lyfta handeln och planerar fortsatta aktiviteter under sommaren.

VÅRVECKA FÖR ATT LYFTA PITEHANDELN. ”Om handeln ska överleva så måste vi fortsätta att handla det vi brukar och det vi behöver. Vår idé är att hämta inspiration från succékonceptet tjejkväll, men i rådande tider fördela det över en hel vecka”, säger Stina Eriksson, projektledare för kommunens projekt Attraktiv stadskärna, om satsningen Vårvecka som startar i Piteå i dag, måndag. ”Med det hoppas vi att butikerna får lite snurr och att kunderna kan shoppa tryggt och säkert”, säger Cecilia Lindström, handelsutvecklare på medarrangören Visit Piteå Ekonomiska förening.

CLAS OHLSON VÄLJER DIGITAL RAPPORT. I coronatider meddelar Clas Ohlson att presentationen av bokslutskommunikén kommer att ske via en webbsändning. 3 juni bjuds investerare, analytiker och media in till den webbsända presentationen där vd och koncernchef Lotta Lyrå och CFO Pär Christiansen kommenterar rapporten.

SJUNKANDE FRAMTIDSTRO INOM E-HANDELN. ”Läget är fortsatt alarmerande”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel när Handelsbarometern i dag presenteras. Framtidstron inom sällanköpsvaruhandeln är väldigt låg och inom e-handeln känner många företag sig pressade, enligt rapporten. Läs mer här:

STÄNGDA IKEAVARUHUS SÄNKER LIVSMEDELSEXPORTEN. Volymerna av exporterade livsmedel under det första kvartalet sjönk till den lägsta nivån på elva år. En förklaring till det kan vara Ikeas nedstängningar runtom i världen. Ikea är en av livsmedelsproducenternas största exportkunder som köper in stora mängder svenskproducerade livsmedel som säljs i Ikeavaruhus världen över, säger Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal till Dagens Industri.

Stängda Ikeavaruhus sänker livsmedelsexporten.

15 maj

HYRESRABATT FÖR BUTIKER I KRAMFORS. Allmännyttiga bostadsbolaget Krambo har beslutat att ge hyresrabatter till sina lokalhyresgäster, som bland annat är butiker. ” Kan någon överleva av det här är det bra för oss, säger vd Per Eriksson till Allehanda.se. Rabatten bygger på det upplägg som presenterats i regeringens krisstöd och gäller under april, maj och juni.

NY CAMPINGBUTIK I LYCKSELE. ”Vi hoppas ju att folk campar även i sommar, men visst kommer coronan att påverka”, säger Anders Haraldsson till Västerbottens-Kuriren. Han är en av delägarna i den nya campingbutik som snart öppnar i Lycksele och ska erbjuda service och tillbehör till husvagnar och husbilar.

DYSTRA SHOPPINGSIFFROR I USA. Detaljhandeln i USA rasade med 16,4 procent i april, enligt statistik från USA:s handelsdepartement. Raset var värre än väntat. Analytiker hade i snitt väntat sig en nedgång på 12 procent, skriver TT.

ÖPPNAR NYTT I KARLSKRONA – TROTS PANDEMIN. Den gamla optikerlokalen i Karlskrona har nu blivit Lakritshörnan, berättar Blekinge Läns Tidning. Coronakrisen har förskjutit öppnandet, men nu ansåg ägaren Anna Karlsson at det ändå var dags, dock med mer begränsade öppettider än tänkt: ”Det var jättekul med gensvaret vi fick. Det är som att man längtar att få åka dit och stå där igen”, sa Anna Karlsson till tidningen efter inledningen för den nya butiken.

MQ KVAR I VARBERG OCH KUNGSBACKA. MQ-butikerna i Varberg och Kungsbacka blir kvar i det nya Mq/Marqet, uppger Hallandsposten. I Halmstad stängs butiken på Storgatan medan butiken i Hallarna blir kvar.

MQ STÄNGER I BOLLNÄS. MQ/Marqet meddelar på fredagsmorgonen kunderna via en skylt på dörren på butiken i Bollnäs att den upphör, uppger Hela Hälsingland. Men MQ-butiken i Hudiksvall blir kvar:"Det stämmer att butiken i Bollnäs stängs men butiken i Hudiksvall behålls. I samband med det nya bolaget startades beslutades att det bolaget kommer att ha ökat fokus på e-handel och med ett reducerat antal butiker. Vi kommer att behålla ett 80-tal butiker och hade innan 119 stycken butiker", skriver Marie Sandahl, presskontakt på Marqet i ett mejl till helahälsingland.se.

NIKE ÖPPNAR OCH SER ÖKADE KUNDSTRÖMMAR. Sportartikeljätten Nike börjar öppna upp sina butiker i USA igen, rapporterar Dagens PS/Finwire. Nike uppger också att samtliga egna och över 95 procent av partnerbutikerna i Kina och Sydkorea är igång, kundflödena förbättras men är lägre än för ett år sedan. Nike uppger en starkt ökad efterfrågan i sin e-handel, men tror på betydande påverkan på verksamheten under räkenskapsårets fjärde kvartal.

KLARNA SUMPAR LÖNEHÖJNINGAR – ERBJUDER AKTIER ISTÄLLET. På grund av den rådande krisen ställer betalföretaget Klarna in årets löneförhöjningar. I ett brev till de anställda skriver bolaget att de vill agera ansvarsfullt, men samtidigt belöna sina anställda för deras hårda slut. Därför erbjuder Klarna sin aktier istället för rena pengar, skriver Breakit.

KOMMUNER KAN FÅ ANSVAR ATT KONTROLLERA ATT CORONAREGLER FÖLJS. Regeringen presenterade under fredagen ett lagförslag som lägger ansvaret för kontroller av restauranger och barer på kommunerna. Enligt lagförslaget ska även ansvaret för beslut om åtgärder läggas på kommunerna, som bedöms ha mer vana och organisation för det uppdraget, uppger TT.

H&M:S E-HANDELSSATSNINGAR FÖRSENADE. Under maj blir H&M:s webbshop tillgänglig i 9 nya europeiska länder. Att detta skulle ske har varit känt sedan januari då modejätten presenterade sin digitaliseringsplan. Lanseringen skulle ha skett förra månaden, men har fått skjutas upp på grund av pandemin.

Pandemin sätter käppar i hjulet för H&M:s digitaliseringsresa.

"INGEN SMITTORISK VIA KONTANTER". Många handlare har valt att ta bort kontanthanteringen under coronakrisen under förevändning att det minskar smittorisken. Men såväl Världshälsoorganisationen WHO som den svenska Folkhälsomyndigheten har uttalat att det inte föreligger någon smittorisk via sedlar eller mynt, skriver Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret i en debattartikel på Sydsvenskan i dag.

SKÅNINGARNA PÅ VÄG TILLBAKA TILL BUTIKERNA. Data från Google visar att skåningarna åter började besöka butiker, caféer och restauranger under sista veckan i april. Besökstappet, som under coronakrisens första veckor låg på 30 eller 40 procent är nu bara något tiotal procent under normal nivå, skriver Sydsvenskan.

Besökstappet i Skåne är nu bara något tiotal procent under normal nivå.

FÖRSÄLJNINGEN AV SEXLEKSAKER ÖKAR UNDER KRISEN. I alla fall hos Sveriges största återförsäljare online, Vuxen.se. ”Vi kan bara gissa vad det beror på”, säger Michael Ahlén, vd för ägargruppen Purefun Group till Hallands Nyheter. Han berättar för tidningen att många köper dockor i människostorlek som kostar över 15 000 kronor styck. ” I vanliga fall säljer vi kanske en sådan i veckan, men under mars och april var det flera stycken”, säger han.

Försäljningen av sexleksaker ökar under krisen.

CORONA SMITTADE BJÖRN BORG. Modebolaget Björn Borgs omsättning sjönk med 8,6 procent under det första kvartalet. Året inleddes bra, enligt vd Henrik Bunge. ”Kvartalet avslutades med stora intäktsfall”, säger han. Läs mer här: 

RESULTATRAS FÖR LEXINGTON. Coronakrisen slog hårt mot mode och heminredningsbolaget Lexington vars försäljning tappade fart. Även resultatet rasade kraftigt. En ljuspunkt är e-handeln som växte med 37 procent under kvartalet. Läs mer här: 

KRAFTIG ÖKNING AV REKONSTRUKTIONER. Antalet företagsrekonstruktioner under april ökade med 40 procent jämfört med samma period i fjol, enligt siffror från Svenskt Näringsliv. Antalet rekonstruktioner de första månaderna uppgick till 170 – att jämföra med totalt 200 hela förra året. ”Fortsätter ökningen kan vi förmodligen räkna med att konkurserna fortsätter öka kraftigt under året”, säger Svenskt näringslivs ekonom Johan Kreicbergs.

EXPLOSIONSARTAD TILLVÄXT FÖR NÄTMAT.  Under april ökade e-handeln inom dagligvaruhandeln med 101,2 procent, vilket är den högsta tillväxten sedan Dagligvaruindex började mäta e-handelsutvecklingen i januari 2017. ”En kundgrupp som har börjat e-handla mat i betydligt större utsträckning än tidigare är de äldre konsumenterna, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.” Läs mer här: 

CORONA SÄNKTE CLAS OHLSONS FÖRSÄLJNING.  Försäljningen i april totalt minskade med 4 procent till 571 miljoner kronor, vilket bland annat härleds till corona samt stängningen av butiker utanför Norden. Även tidpunkten för planerade butiksöppningar i Trondheim och Uddevalla avgörs av utvecklingen av pandemin. Läs mer här: 

14 maj

CORONA ÖKAR ÄLDRES E-HANDELSANDEL. Äldre konsumenter står för allt större andel av inköpen på nätet – det konstaterar betalföretaget Klarna i en ny rapport. I dag står de så kallade "silversurfarna" för 20,1 procent av den totala e-handeln jämfört med 18,3 procent i februari. Främst ökar inköpen av dagligvaror och apoteksvaror, men även inom kategorier som hälsa & skönhet, mode och sport & fritid. Läs mer här:

Äldre konsumenter står för allt större andel av inköpen på nätet.

UNIQLO ÖPPNAR IGEN. Precis som H&M har japanska Uniqlo tvingats stänga butiker runt om i världen på grund av coronapandemin. Hemma i Japan har kedjan nu kunnat öppna flera efter att regeringen lättat på restriktionerna. För närvarande är 215 av 813 enheter stängda. För en månad sedan var motsvarande siffra 311. Internationellt är 290 av 1 433 Uniqlo-butiker stängda. För en månad sedan var de 400 stycken. Som Market berättat tidigare är butiken i Stockholm den enda av kedjans butiker i Europa som varit öppen under hela krisen.

JEANSBOLAGET I NORDSTAN I KONKURS. ”Hela detaljhandeln och klädhandeln är inne i något slags svart hål”, säger konkursförvaltaren Stefan Skeppstedt till GP gällande Jeansbolagets konkurs. Coronapandemin har lett till minskade kundflöden i Nordstan. Läs mer här:

SÅ HAR KUNDERNA FLYTT SHOPPINGGATORNA. Coronautbrottet fick antalet shoppingsugna flanörer att falla dramatiskt – nästan över en natt. Värst drabbade är paradgatorna i storstäderna som tappade omkring 70 procent av trafiken i mars, visar siffror från Datscha som Market presenterar. Läs mer här:

DRESSMANÄGAREN KRYMPER STYRKAN. Norska Varner som bland annat äger Dressmann, Bik Bok och Carlings har hittills permitterat 2 250 butiksanställda i Sverige. Visstids- och provanställda har sagts upp. Läs mer här:

Dressman permitterar och säger upp i coronakrisen.

FANNY FÅR NY ÄGARE. Coronakrisen har tvingat familjeägda butikskedjan Fanny i konkurs. Nu är en ny ägare på väg in rapporterar både Habit och Handel.se. Butikerna fortsätter konkursutförsäljningen, sen presenteras en ny ägare och framtida plan efter 16 maj. Beskedet är att det blir färre butiker.

IKEA TAR HJÄLP AV EVENTBOLAG MOT TRÄNGSEL. Kunderna hittar tillbaka till Ikeas svenska varuhus. Men för att motarbeta trängsel har möbeljätten sökt hjälp på oväntat håll. ”Vi vände oss till ett eventbolag som kan detta bättre än oss”, säger Sandra Jakob, presskontakt på Ikea Sverige. Läs mer här:

”VÄRRE ÄN IT-BUBBLAN OCH FINANSKRISEN”.  Det är beskedet gällande läget i Stockholms län enligt finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) på presskonferensen. ”Stockholmsregionen är värst och hårdast drabbad”, säger hon och pekar bland annat på att var åttonde sysselsatt i Stockholm är permitterad eller varslad, spår fortsatt fler konkureser och en arbetslöshet som kan uppgå till 13 procent under 2021. ”Det som behövs nu är livsuppehållande åtgärder för Stockholms näringsliv”, säger Anna König Jerlmyr och pekar på behov av insatser för att påskynda rehabiliteringen.

PRESSKONFERENSER I REGION STOCKHOLM OCH REGION MALMÖ. Båda regionerna håller just nu presskonferenser och berättar om covid-19:s konsekvenser för näringslivet, ekonomin och arbetsmarknaden.

E-HANDELN KAN VÄNDA NER. E-handeln trotsar coronakrisen och växer starkt. Men är det läge för succérubriker? Kanske riskerar framgångarna att få en tung baksmälla. Läs Markets Andreas Dyrberg-Skogs analys här:

KAPPAHLS E-HANDEL VÄXER I KRISEN. Ökad e-handel och återöppnade butiker i Europa hör till glädjeämnena för Kappahl. Kedjan har tagit till drastiska åtgärder för att parera coronakrisen, men enligt vd Elisabeth Peregi är det för tidigt att utvärdera vilken effekt de har gett. Läs mer här: 

Kappahls e-handel växer i coronakrisen.

CORONA STÖR BOOZT UTVECKLING. Boozt ökade försäljningen med 7,5 procent under första kvartalet. ”Året började i linje med våra förväntningar men utbrottet av coronaviruset i de nordiska länderna i mars förändrade förutsättningar”, säger vd Hermann Haraldsson. Samtidigt växer förlusten. Läs mer här:

FARLIG TRÄNGSEL I BUTIKER. Många butiker följer inte riktlinjer som finns kring minskad smittspridning. Det konstaterar Handelsanställdas förbund efter flera rapporter om trängsel och ensamarbete i handeln. Läs mer här: 

KLÄDER OCH SKOR SÄNKER INFLATIONEN. Inflationstakten i måttet KPIF föll till -0,4 procent i april, ner från 0,6 procent i mars. Mest sjönk priset på el och drivmedel, men även kläder, skor och kultur blev billigare i coronakrisens spår. Däremot steg matpriserna under april. Mat är dessutom den bransch som ökat mest i pris under pandemin. Hittills har matpriserna stigit 3,5 procent på ett år. Månadsförändringen från mars till april var -0,3 procent.

UPPÅT FÖR KNALLELAND. Under början av coronapandemin såg Knalleland halverade besökssiffror. ”De senaste två veckorna har det återhämtat sig, nu är tappet 30 procent”, säger områdets centrumledare Kristofer Granefelt till Borås Tidning och tror gynnsamt väder och möjligtvis en minskad oro gjort att handeln sakta börjat återhämta sig.
”Flera aktörer har också ökat, bland annat Willys och Ica Supermarket. Även Systembolaget och apoteken”, säger han till tidningen.

Knalleland ser att besökarna börjar återvända.

LJUSNING I SIMRISHAMN. I mitten av mars, när Folkhälsomyndigheten gick ut med rekommendationer om social distansering och begränsning av folksamlingar, störtdök omsättningen med över 50 procent jämfört med samma period förra året i vissa av Simrishamns butiker. Nu anas en ljusning, rapporterar Ystads Allehanda i ett reportage med de lokala handlarna. Den minskade omsättningen ligger nu ungefär 35 procent under det normala.

TIMRAD IDREGALLERIA SKJUTS UPP. Vid årsskiftet var tanken att den timrade gallerian Fjällbäckstorget, mellan Idre Fjäll och Himmelfjäll, skulle stått klar och ge plats för handel, restaurang och gym på 3 000 kvadratmeter. Men byggstarten skjuts upp på grund av coronapandemin, rapporterar Dala-Demokraten: ”Vi vill i nuläget inte forcera fram en byggstart, utan ge de företag som sagt ja ett andrum , säger Hasse "Bula" Andersson till tidningen.

STOCKHOLMARE ÄR MEST FÅFÄNGA I CORONATIDER. Det tyder i alla fall färsk statistik från Klarna på. Sedan virusets utbrott har försäljningen av skönhetsprodukter på nätet ökat med tio procent. ”Det kan mycket väl vara så att fler spenderar mer pengar på egenvård som kompensation för uteblivna besök till frisören, nagelsalongen eller skönhetssalongen”, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende. Alla mest lägger stockholmarna som spenderar i snitt 39 procent mer pengar per person på skönhetsprodukter än genomsnittssvensken.

E-HANDELN ÖKAR. Effekterna av coronapandemin gör att tillväxten i e-handeln tar fart igen. Under första kvartalet ökade försäljningen med 16 procent. ”Vi ser att det accelererar ännu mer i april och maj”, säger Arne Andersson, e-handelsrådgivare på Postnord. Läs mer här:

E-handeln ökar under coronakrisen.

13 maj

OPTIKKEDJA ERBJUDER KUNDEN ATT VARA ENSAM. Smarteyes låter kunden boka en butik – helt för sig själv. Erbjudandet riktar sig till de kunder som befinner sig i riskgrupp eller som av andra skäl inte vill besöka kedjans butiker med tanke på smittorisken. Kravet är att kunden i övrigt är frisk.

HANDGEMÄNG I BUTIKER I CORONAKRISENS SPÅR. Kunderna uppmanas att hålla avstånd när de handlar i matbutiker och inte komma för nära varandra – en åtgärd för att minska smittspridningen. En del är bra på det, andra sämre. ”Vi hade en situation där en kvinna slog till en annan kund med en purjolök”, säger Tobias Nordén, handlare för Ica Nära Hamilton i Helsingborg till SVT Nyheter. Andra butiker vittnar om att verbala påhopp kan förekomma.

På Ica Nära Hamilton i Helsingborg slog en kund till en annan med en purjolök när konflikt uppstod gällande avståndshållning.

CDON ERBJUDER GRATIS FÖRSÄLJNING. Intresset från Malmöbutikerna har varit stort. Nu inleder Cdon och Innerstaden Göteborg ett liknande samarbete vilket innebär att mindre butiker erbjuds sälja sina produkter gratis på marknadsplatsen. Läs mer här:

ÖKAD E-HANDEL VÄGER UPP FYSISKT TAPP. Ikea har tappat försäljning i fysiska butiker under coronakrisen. Men det vägs nästan upp av ett högt tryck online. ”E-handeln har de senaste veckorna ökat med närmare 200 procent”, säger Sandra Jakob, presskontakt för Ikea Sverige. Läs mer här: 

ÄLDRE MÄN LYFTER KRONANS E-HANDEL. Antalet män över 65 år som handlat i Kronans Apoteks webbshop ökade med 200 procent under perioden januari–april. Det är dock inte bara männen som handlar mer. Mellan mars och april var ökningen 60 procent. Under samma period ökade försäljningen hos gruppen med över 85 procent. ”Vi ser nu att även allt fler män lockas att handla hos oss vilket är väldigt glädjande, och för att möta den ökade efterfrågan har vi breddat vårt sortiment av produkter för män”, säger Anna Wallenberg, försäljningsdirektör på Kronans Apotek.

Apotek Kronan har noterat en kraftig ökning av antalet manliga kunder över 65 år under coronakrisen.

BLUFFÖRETAG UTNYTTJAR CORONAPANDEMIN. Svensk Handel får in dubbelt så många anmälningar till varningslistan mot normalt. ”Var extra uppmärksam”, råder bedrägeriexpert Nina Jelver. Läs mer här:

UC SPÅR AVMATTNING AV KONKURSVÅG. Färsk statisk från UC visar tecken på att den första konkursvågen kan avta redan i maj. Under maj väntas konkurserna inom detaljhandeln i stort sett ligga på samma nivå som i fjol. Läs mer här:

TRADERA GÅR STARKT UNDER KRISEN. Under april ökade flera försäljningskategorier på Tradera med 30–50 procent under mars månad, däribland musik, inredning, böcker samt tv- och datorspel. Under förra veckan nådde marknadsplatsen rekordsiffror avseende både trafik och försäljning.

RUSTA SMYGER IGÅNG PÅ NÄTET. Rusta har smyglanserat e-handel som en följd av coronapandemin. ”Vi har tagit delar av vårt trädgårds- och sommarsortiment och lanserat det online”, säger e-handelschefen Per Wennerström. Läs mer här:

FORTSATT TUFFT FÖR SKOR OCH KLÄDER. Skohandeln fortsätter att ha det tufft under coronakrisen. I april tappade den över 50 procent av sin försäljning, visar Stilindex. Även försäljningen av kläder sjönk kraftigt. Läs mer här:

12 maj

VAR TREDJE MQ-BUTIK FÖRSVINNER. Uppemot 35 MQ-butiker kommer att försvinna och personalstyrkan bantas. Under veckan kommer det stå klart var nya MQ/Marqet kommer att finnas, säger vd Ingvar Larsson. Läs mer här:

SVART VECKA FÖR HANDELN. Detaljhandeln är en av de mest konkursutsatta branscherna under coronapandemin. I förra veckan tvingades 28 nya företag att ge upp. Modehandeln är fortsatt hårt drabbad. Läs mer här:

STARTAR E-HANDEL FÖR TRÄNINGSREDSKAP.  När pandemin gör det svårt för många gym att fungera som vanligt i världen lanserar träningsaktören Eleiko en ny e-handelsplattform i Europa och USA. ”För första gången i Eleikos 60-åriga historia har konsumenter direkt och enkel tillgång till högkvalitativa styrketräningsprodukter för hemmaträning. Det stödjer vårt uppdrag att hjälpa människor bli starkare så att de kan prestera bättre – i sin idrott och i vardagen”, säger vd och ägare Erik Blomberg i en kommentar.

Eleikos vd och ägare Erik Blomberg förklarar att e-handel är vägen för att förse människor med träningsredskap hemma i coronatider.

ÖPPNAR FÖR MÅNADSHYRA. Statliga fastighetsbolaget Jernhuset har beslutat att ge alla hyresgäster möjlighet till månadsbetalning året ut, som en åtgärd för att stötta hyresgästernas likviditet på lång och kort sikt.

STÄNG SYSTEMBOLAGEN.  Våld mot kvinnor och barn i hemmet ökar i coronakrisens spår och i en debattartikel i Dalarnas Tidning föreslår KD:s gruppledare i Falun att samtliga Systembolag därför tillfälligt borde stängas. ”Vi måste vara modiga”, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

MIO STÖTTAR KULTUREN. Molly Sandén, Benjamin Ingrosso, Felix Sandman och Norlie & KKV med gästartister uppträder i första programmet av tio delar där TV4 och Live Nation fått hjälp av Mio, Oatly, Foodora, Fazer, och AMEX att erbjuda tv-konserter och samtidigt stötta kulturlivet i coronatider. ”För oss känns det kul att kunna bidra till musikutvecklingen i Sverige, samtidigt som vi ger hela Sveriges befolkning möjlighet till bästa sittplats – hemma i sin Mio-soffa”, säger Mios vd Björn Lindblad. 18 maj sänds första konserten.

HALLAND HÅRT DRABBAT AV VARSEL OCH KONKURSER. Markets sammanställning över varsel och konkurser under coronapandemin visar en tuff situation för Halland. Halmstadskohandlaren Peter Oscarsson har beslutat om stängning för en av sin två butiker för att ha en chans att överleva: ”Ingen klarar det här egentligen och det kommer att sätta spår långt fram, även för den som klarar sig, säger han. Läs mer här:

Markets sammanställning över varsel och konkurser under coronapandemin visar en tuff situation för Halland.

KURVAN PLANAR UT HOS GEKÅS. Lågprisvaruhusets försäljning ligger just nu ungefär 50 procent under den normala nivån. ”Det var ett ryck under första majhelgen men sedan gick det tillbaka till en halvering ungefär. Det är som pandemin – det har planat ut och minskar inte längre”, säger vd Boris Lennerhov. Läs mer här:

SUCCÉ FÖR NORSK COOPAPP.  Coop Norge var först i landet med att lansera en egen betalapp – Coopay. Under coronapandemin har kedjan sett en kraftig ökning av såväl nedladdning som betalningar med appen, rapporterar Icanyheter. I genomsnitt sju procent av alla betalningar i norska Coop-butiker sker nu via Coopay. I vissa butiker används appen i 20-30 procent av alla transaktioner.

MÅNGA NAPPAR PÅ INDISKAS ANNONSERBJUDANDE. 32 företag har annonserat gratis i Indiskas kanaler. ”Att få höra av flertalet företag vi hjälpt och att vårt initiativ gett dem fina resultat, är en underbar känsla”, säger PR-ansvarig Cassandra Brunstedt. Läs mer här: 

KONKURS FÖR GÖTEBORGSHANDLARE. Göteborgsföretaget Wasséns, med tre butiker samt e-handel, har ansökt om konkurs. ”Nu kommer vi att fortsätta ha försäljning i åtminstone två av butikerna”, säger konkursförvaltare Lars Zetterberg. Läs mer här:

REGERINGEN HÅLLER PRESSKONFERENS.  Regeringen presenterar nya satsningar för att minska smittspridningen av corona, mota samhällsproblemen som pandemin medför och bygga ett starkare samhälle framåt. Ett nytt äldreomsorgslyft presenteras och ska ge fler utbildade till äldreomsorgen. Ytterligare statliga pengar kommer också till vården för coronaarbetet, summan uppgår nu till totalt fem miljarder kronor. Mer pengar kommer också till Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Molly Sandén är en av artisterna i första tv-sända konserten som ska njutas på måndag – från soffan hemma.

ÖPPET GREKLAND. Bokbutiker och frisörer öppnade redan 4 maj. I går fick landets övriga butiker lov att öppna efter coronastängningen.

DANSKA KÖPCENTRUM ÅTER ÖPPNA. I går hävde Danmark vissa cororarestriktioner. Köpcentrum får nu åter hålla öppet.

ÖPPET I FRANKRIKE. Sedan i går har åter frisörsalonger, klädbutiker, florister och bokhandlare öppet i Frankrike efter åtta veckors coronastängning. Men människor får inte röra sig längre än tio mil från sina hem. Munskydd är obligatoriskt i kollektivtrafiken. Teatrar, barer och biografer är fortsatt stängda.

DISTANSARBETET ÖKAR. Enligt en undersökning som Tele2 låtit göra uppger 94 procent av de som kan jobba hemifrån att de gjorde det i någon utsträckning i april 2020. 32 procent arbetar hemifrån på heltid under coronakrisen, vilket bara två procent gjorde i februari.  I Stockholmsområdet jobbar 45 procent hemifrån på heltid under april. Fyra av tio säger att de kommer att jobba mer på distans när krisen är över och de får återgå till sina kontor igen.  Läs mer om distansarbete:

”CORONA ÄR SKIT” – det är meddelandet på den numera ganska välfotograferade handskrivna lappen i skyltfönstret på Helena Vitell Bultes butik Stefanel på Kungsgatan i Göteborg. Hon driver den sedan 1989, men pandemin gör att hon nu befarar att hon snart måste lägga ner butiken, berättar Helena Vitell Bulte i Göteborgs-Posten. 70-procentiga omsättningstapp är orsaken.

Foodora breddar sitt koncept.

11 maj

GRÄNSHANDLARE VÄDJAR OM ÖPPNAD GRÄNS – FÖR ATT STOPPA KATASTROF Gränshandelskungen Olav Thon vill att gränsen mellan Norge och Sverige öppnas igen så att kunderna hittar tillbaka till hans köpcentrum. ”Coronaviruset bryr sig inte om landgränser”, säger han. Läs mer här: 

LYKOS KUNDTJÄNST PALLADE INTE TRYCKET. Skönhetsföretaget Lykos telefonsupport ligger nere och kunder som mejlar in får räkna med förlängda svarstider upp till 72 timmar. Anledningen är den kraftigt ökade orderingången som gör att bolaget inte hinner med. Sedan pandemins start har Lyko rekryterat 30–40 medarbetare. Inför sommaren förstärker man med ytterligare 100 personer, skriver E-handel.se.

MEDS-VD:NS GISSNINGAR SLOG IN. Meds-vd:ns prognos att corona skulle leda till nätapotekens stora genombrott tycks ha slagit in. Nu närmar sig branschen inflection point, det vill säga den kritiska punkt när all tillväxt sker på nätet. Läs mer här: 

7 400 VARSEL INOM HANDELN. Under fria veckan varslades 7 389 personer nom handeln, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Totalt sett minskade varslen under den gångna veckan till den lägsta nivån sedan coronakrisen bröt ut. Trots detta stiger arbetslösheten och ligger på 8,3 procent.

FOODORA BREDDAR SITT KONCEPT. Corona har ökat efterfrågan på hemleveranser dramatiskt. Nu lanserar Foodora expressleverans från butiker. Inom 30 minuter ska varorna levereras till kundens hem. Enligt bolaget har lanseringen varit planerad i ett halvår, men tajmningen med coronapandemin kan antas fördelaktig.  I dag levererar Foodora bland annat från Buttericks, Pocketshop och lokala blomsteraffärer.

DUBBLAD FÖRSÄLJNING HOS ÖVERLEVNADSBUTIKEN. Corona har skapat rusning till Överlevnadsbutiken i Stockholm. Först rök munskydd, frystorkad mat och vattenreningsfilten. Sedan köpte folk allt vad som fanns på hyllorna, berättar butiksinnehavaren Fredrik Qvarnström för Svenska Dagbladet.

H&M-ANSTÄLLDA TESTADE SIG. Under helgen deltog H&M-anställda i Stockholm en pilotstudie där man erbjöds att testa sig för corona. Som Market tidigare berättat  har företaget Welabs erbjudit flera stora företag att utföra gratis coronatester. Syftet är, enligt H&M:s pressavdelning, att bidra till att se hur stor spridningen av viruset är i Stockholm. Testresultaten behandlas anonymt.

FOLKTOMT I UMEÅS BUTIKER. Vid Folkbladet Västerbottens kartläggning av samtliga 87 butiker med ingång från gågatan i Umeå visade sig varannan butik vara tom på kunder. Även vid en andra kontroll saknade en av fyra fortfarande kunder. Flera butiker har redan gått omkull och enligt Peter Eklund, ordförande i Företagarna Umeå, är risken överhängande att konkurserna blir fler. ”Jag tror att vi nog bara har sett början”, säger han.

HALVERAD TRAFIK TILL GALLERIA. Galleria Trädgården i Varberg hade drygt 83 000 besökare i april, vilket är närapå en halvering av antalet besökare jämfört med i fjol, skriver Hallands Nyheter. ”Butikerna har det tufft, men jag tror inte att deras omsättning har minskat lika mycket som besökstalen. De som kommer ska ofta handla något. Det är flanörerna som stannar hemma”, säger Göran Borg, vd på Coop som äger gallerian.

AXFOOD INVESTERAR 20 MILONER I NÄTAPOTEK. Axfoodägda Dagab inköp och logistik samt Novax investerar sammanlagt nästan 20 miljoner kronor i nätapoteket Apohem. Samtidigt tar Axfoods strategi- och affärsutvecklingsdirektör Carl Stenbeck, plats i Apohems styrelse, skriver Breakit. Apohem gynnas, liksom andra nätapotek, av coronapandemin och enligt vd Gustav Hasselgren har omsättningen tredubblats sedan årsskiftet.

Axfood investerar sammanlagt nästan 20 miljoner kronor i nätapoteket Apohem.

8 maj

ÖKAD E-HANDEL VÄGER INTE UPP INDISKAS FYSISKA TAPP. Indiskas e-handel stod för 15 procent av försäljningen innan coronakrisen. I mars och april dubblades den, det säger vd Karin Lindahl till Habit. ”Men det kompenserar ändå inte för tappet i butikerna som minskar ungefär 50 procent.” Enligt den prognos som kedjan lagt kommer sommaren vara fortsatt svag försäljningsmässigt, men tappet kommer att minska med tiden.

KRISEN GYNNAR JAKTBUTIK. När myndigheterna uppmanar oss till social distansering väljer många att leva ett aktivt uteliv. Det får Jaktias försäljning att rusa, tillväxten var 22 procent under första kvartalet. Läs mer här:

NATURKOMPANIET SATSAR PÅ UTHYRNING. Coronapandemin får svenskarna att fly till naturen. I syfte att underlätta för fler att ta sig ut och handla utökar Naturkompaniet sitt uthyrningssortiment med vandringsryggsäckar i flera storlekar. Sedan i fjol erbjuder kedjan uthyrning av tält.

Naturkompaniet satsar på uthyrning.

REKORDÖKNING FÖR PAYPAL. Under 1 maj knäckte betalföretaget Paypal fjolårets Black Fridayrekord i betalningsvolymer. Under det första kvartalet i år ökade antalet nya konsumenter med 20 miljoner, vilket kan jämföras med det gamla rekordet på 9 miljoner.

Under 1 maj knäckte betalföretaget Paypal fjolårets Black Fridayrekord i betalningsvolymer

SVENSK HANDEL MISSNÖJDA MED HYRESRABATTER. Regeringen hävdar att hyresrabatterna nu börjar verka. Men Svensk Handel är inte nöjd med utvecklingen hittills: ”3200 avtal kan låta mycket, men siffran är klen och vår bild är fortsatt att stödet inte når ut till de som behöver det”, säger vd Karin Johansson. Läs mer här:

ADDNATURE STÖTTAR SVENSK TURISM. Coronapandemin slår hårt mot turismen, vilket drabbar Svenska Turistföreningen, STF. Därför avsatte e-handlaren Addnature 50 000 kr som ett startskott till STF. I syfte att involvera även kunderna följdes insatsen upp genom att bolaget nu donerar 160 000 kronor, vilket motsvarar 3 procent av den totala försäljningen från den digitala outleten under perioden 24 – 27 april.

H&M KAN MASSTESTA PERSONAL. H&M säger sig har blivit erbjudna 5 000 coronatester av företaget Werlabs, skriver TT. "Detta är helt frivilligt och varken H&M-gruppen eller Folkhälsomyndigheten kommer att kunna få åtkomst till resultaten på individnivå, utan kan endast se anonym och aggregerad data", hälsar bolagets pressavdelning. H&M har ägarkopplingar till Werlabs genom Karl-Johan Persson.

NYSTARTAD MAT-OUTLET SLÅR IGEN. I höstas öppnade Matab i Skaraberg. Outleten säljer bland annat frysvaror och överbliven mat från caféer och restauranger med målet att minska matsvinnet. Men coronapandemin har slagit hårt mot företaget

LEKSAKSKEDJA DRABBAS HÅRT AV KRISEN.  World of Toys med två butiker på Arlanda och tre i Stockholm city, drabbas hårt av pandemin. Mest upprörs vd:n och delägaren Ylva Bengtsson av statliga Swedavias agerande under krisen. ”Jag tycker det är oetiskt att de tar hyra även om det inte går några flyg.” Läs mer här: 

NORRLANDS STÖRSTA MODEBUTIK STÄNGER.  Butiken Dressed and Denim i Umeå stänger i juli. Orsaken är den negativa trenden inom handeln som förvärrats av coronakrisen, skriver Västerbottens-Kuriren. D&D öppnad 2008 och är med sina 1 300 kvadratmeter Norrlands största modebutik. 11 personer berörs av nedläggningen.

CORONAKRISEN HINDRADE SYNSAMS FRAMFART. Trots en bra start på året pekade tillväxtkurvan nedåt för det första kvartalet. ” Nu fokuserar vi fullt ut på att anpassa verksamheten efter marknadsläget”, säger vd och koncernchef Håkan Lundstedt. Lär mer här:

VISS ÅTERHÄMTNING FÖR HANDELN I VALBO. Valbo köpcentrum i Gävle tappade 17 procent av besökarna i mars – men "bara" 11 procent i april, skriver Gefle Dagblad. Handlarna ser vissa positiva tecken. För att tillmötesgå hyresgästerna har hyresvärden tidigare tillåtit kortare öppettider, men flera butiker håller nu öppet längre än minimikravet.

7 maj

FLER KRISPAKET ATT VÄNTA. ”Det kommer säkert fler åtgärder”, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) under eftermiddagens pressträff där regeringen meddelade ytterligare krisstöd om 15 miljarder kronor riktade till företag.

Fler krispaket att vänta.

FORTSATT SLOPAD KARENSDAG OCH SLOPAT SJUKINTYG. Regeringen meddelade vid eftermiddagens pressträff att den slopade karensdagen vid sjukdom fortsätter att gälla till den 30 september, liksom slopat krav på läkarintyg vid sjukdom. Beskedet är även att stödet för sjuklönekostnader till egenföretagare förlängs.

3 200 HYRESRABATTER – det är siffran som regeringen redovisar vid dagens pressträff och hänvisar till Fastighetsägarnas siffror. Enligt siffrorna har avtal om tillfällig hyresrabatt, enligt den modell som regeringens krispaket tillåter, slutits i 3 200 fall mellan hyresgäster och hyresvärdar sedan 23 april.

A-KASSAN STÄRKS YTTERLIGARE. Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelar vid den pressträff som regeringen håller nu under eftermiddagen att a-kassan förstärks. Det handlar om ersättningen efter de första 100 dagarna där taket höjs från 760 kronor per dag till 1 000 kronor per dag.

INTERSPORT STÄNGER SJU BUTIKER. Intersport är just nu i rekonstruktion och Market kan avslöja att beslut om att stänga sju butiker fattats. Orsaken är att förhandlingarna om hyresnivåer strandat. ”Det här är bara början. Risken är stor att vi kommer att behöva stänga fler”, säger vd Marcus Wibergh. Läs mer här:

NILSON GROUP LÅTER KUNDER SKIPPA KASSAN. Nilson Group låter kunden ringa in en beställning för hemleverans. Detta görs möjligt genom en ny app som även kan användas för att skippa kassan i butik. Läs mer här:

ÖoB SMYGÖPPNAR NYTT VARUHUS. I dag, torsdag, öppnar ÖoB nytt varuhus i Emporia i Malmö. På grund av corona handlar det om en smygöppning, förklarar kommersielle chefen Fredrik Johanson och uppger för Market att bolaget nu är redo att öka expansionstakten – trots pandemin. Läs mer här:

BLOMSTRANDE E-HANDEL MED VÄXTER. Odla.nu ser rekordförsäljning i sin e-handel. "Det har sprungit i taket på ett sätt som ingen kunde ana", säger Bengt Håkansson, platschef  på Odla.nu, och förklarar för Svenska Dagbladet att man fått nyanställa extrapersonal om 20-30 personer för att klara trycket. Konkurrenten Wexthuset redovisar en e-handelsökning med 90 procent. Kedjorna Plantagen och Blomsterlandet uppger också för Svenska Dagbladet att e-handeln med växter ökar och ser fler 65-plussare som klickar hem trädgårdsväxter.

SER BUTIKSDÖDEN.  En detaljhandel med starkt uppåtgående trend för e-handeln och nedåtgående trend för fysiska butikerna. Är då butiksdöden ett faktum? ”Vi ser flera exempel på det och jag tror inte det är över än. Jag tror vi kommer att se långsiktiga effekter och att ingenting blir precis som förut, även om det delvis kommer att gå tillbaka till “det vanliga”, säger”, säger Joakim Eriksson, Consumer & Retail på DB Schenker.

Jula nyrekryterar till lagret i Skara efter högtryck i försäljningen.

JULA REKRYTERAR EFTER FÖRSÄLJNINGSREKORD. Jula noterar försäljningsrekord för sin e-handel i april. Köptrycket gör att företaget rekryterar och har tillsatt ett nytt nattskift på centrallagret i Skara. Läs mer här:

HANDLA DIGITALT UTAN E-HANDEL. Coronakris, näst intill stiltje i den fysiska butiken och ingen e-handel. Nu höjs röster för att betallänken kan vara verktyget som får fart på handel på distans – utan webbshop. Läs mer här:

TYSKLAND ÖPPNAR MER OCH H&M-AKTIEN ÖKAR. Nu ska alla butiker, oavsett storlek, få öppna i Tyskland, meddelade förbundskansler Angela Merkel i går, onsdag. Beskedet gör att H&M-aktien stiger med tre procent på svenska börsen, rapporterar DI. Nästa vecka tillåts även klädbutiker i Belgien att åter öppna och i Italien veckan efter det.

REGERINGEN UTSER ANTI-FUSKGENERAL. Vid morgonens presskonferens med justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade regeringen en ny särskild utredare, Stefan Strömberg. Uppdraget är att analysera och föreslå åtgärder som minskar risken för brott kopplade till de av de coronarelaterade stödåtgärderna som har statsfinansiella och samhällsekonomiska konsekvenser.  ”Det gäller att vara vaksam”, säger Morgan Johansson på presskonferensen och pekar på att coronastöden uppgår till stora belopp som inte får missbrukas.

Antalet fysiska butiker för Odd Molly kan fortsatt bli färre, meddelar vd Jennie Högstedt Björk.

ODD MOLLYS BUTIKER TAPPAR I KRISEN. ”Coronakrisen påverkar Odd Mollys verksamhet, främst i form av minskad trafik till bolagets åtta egna fysiska butiker och till återförsäljares butiker samt försenade leveranser av varor från vissa producenter”, säger vd Jennie Högstedt Björk och uppger att antalet fysiska butiker kommer fortsätta att minska. Coronapandemin har också medfört korttidspermittering av personal hos bolaget. Läs mer här:

STARKT ZALANDO BJUDER IN SVENSKA BUTIKER. Coronakrisen slår hårt mot modebranschen, men Zalando har klarat sig bättre än andra. Under första kvartalet hade nätjätten en tillväxt på drygt tio procent. Under tredje kvartalet kommer Zalando bjuda in svenska butiker att ta plats på deras plattform. Läs mer här:

ÖKAT INTRESSE ATT ANSLUTA TILL SERVICEHANDELSKEDJA. Flera av servicehandelskedjan Direktens butiker har haft det svårt i coronatider, samtidigt som en hel del butiker lyckats bibehålla eller till och med öka sin försäljning uppger vd Svante Törnqvist i ett pressmeddelande. Främst är det pakethanteringen som bidragit till ökningen, men även butiker som ligger i bostadsområden har fått ett uppsving tack vare att många jobbar hemma. Nu ser vd också ett ökat intresse att ansluta sig till kedjan.

XL-BYGG OCH VOLVO SAMARBETAR OM SKYDDSFÖRKLÄDEN. De permitterade Volvoingenjörerna har tagit fram receptet på skyddsförkläden till hemvården, XL-Bygg bidrar med materialet. I Volvoverkstaden tillverkas nu 2000 skyddsförkläden per dygn istället för prototyplastbilar. 200 medarbetare bidrar i produktionen och jobbar tvåskift.

XL-Bygg och Volvo gör gemensam sak och skapar produktion av skyddsförkläden.

LAGER 157 ETABLERAR NYTT VARUHUS. Lager 157 låter inte coronakrisen stoppa nya framtidsvägar. Kedjan har tecknat ett kontrakt för en lokal på Väla utanför Helsingborg och tänker öppna redan om sju veckor. ”Ett riktigt drömläge”, säger operativa chefen Johanna Winther. Läs mer här:

E-HANDEL KAN HA MINSKAT SMITTSPRIDNING. Sedan i höstas pågår ett EU-projekt i Trollhättan där äldre får hjälp att e-handla.Äldre har fått ett digitalt lyft och personalen kan lägga tid på annat än butiksbesök. Sedan i februari har e-handel också infört i Trollhättans hemtjänst. ”Det är ju en fördel överlag att personalens tid läggs i hemmet vid inköp och att de i dessa tider dessutom inte behöver gå till affären i samma utsträckning och sedan återvända till en riskgrupp. På så vis minskas utsattheten både för personal och brukare”, säger Anette Kronlid, verksamhetsutvecklare på Trollhättans Stad.

INTERSPORT HAR FÖRLÄNGT REKONSTRUKTIONSTIDEN. Intersport har fått klartecken från tingsrätten att förlänga den pågående rekonstruktionen. ”Även om det bara är en formell grej, så är det naturligtvis helt avgörande. Så nu håller vi på att säkerställa så att betalningar och sådant kan fortlöpa och samtidigt bygga ett bolag för framtiden”, säger Marcus Wibergh, vd på Intersport, till Ehandel. Så här tänker Marcus Wibergh om framtidsreceptet. Läs mer här:

KRONANS APOTEK INFÖR TELEFONBESTÄLLNING. ”Våra kunder ska känna sig trygga när de handlar hos oss. Särskilt de i riskgrupperna, alla är inte heller bekväma med att e-handla, men nu kan de ringa in och prata med någon för att beställa sina produkter. De kan också få lite rådgivning och sedan hämta upp sina produkter utanför sitt lokala apotek en förutbestämd tid samma dag”, beskriver Anders Torell, vd på Kronans Apotek, hur den nya tjänsten funkar. 140 av kedjans apotek kommer att serva på det här sättet.

Corona skapar rekordefterfrågan på grillar.

6 maj

SKÖNHETSSATSNING VILL FORTSÄTTA VÄXA. Åhléns nya skönhetssatsning firar ett år i dagarna. Och Beauty Bargain vill fortsätta växa med fler butiker – men coronapandemin innebär nya utmaningar. Läs mer här: 

HÖGT TRYCK HOS APOTEA. I mars ökade försäljningen med 60 procent. Och nätapoteket attraherar dubbelt så många nya kunder varje vecka mot vad det gjorde tidigare. ”Det handlar mestadels om seniorer”, säger vd Pär Svärdson som menar att krisen skyndar på skiftet i detaljhandeln. Läs mer här:

STORT SUG EFTER WEBBKAMEROR. 21 procent – så mycket ökade försäljningsvärdet i hemelektronikhandeln i april. ”Butiker har rapporterat att det varit stor efterfrågan på webbkameror”, säger bransch-vd Klas Elm. En effekt av att fler jobbar hemma och ska delta i möten. Läs mer här: 

ADYEN STÖTTAR CORONAFOND. Betaltjänstföretaget Adyen har inlett ett samarbete med World Health Organization:s Covid-19 Response Fund. Det innebär att företag som använder deras system kan låta sina kunder donera till fonden när de handlar på nätet. ”Adyen och WHO ser att detta har stor skalbarhet för att samla in donationer snabbt, speciellt i en tid där fysisk handel ersätts av digital handel” skriver Adyen i ett pressmeddelande. Adyen står för kostnaden för den extra transaktionen.

CORONA SKAPAR REKORDEFTERFRÅGAN PÅ GRILLAR. Företaget Weber Sverige rapporterar att de under april månad kommer att slå alla tidigare försäljningsrekord. Försäljningen av grillar ökade då med med 50 procent jämfört med föregående år. Bolagets huvudkontor i Chicago är tillfälligt stängt, vilket skapar osäkerhet om bolaget kan matcha efterfrågan.Men vi jobbar dygnet runt för att säkerställa att alla som vill ska ha en ny grill till sommaren” - säger Andreas Thorén, Marknadschef på Weber Sverige.

SYSTEMET INFÖR HEMLEVERANS PÅ LÖRDAGAR. Den ökade efterfrågan på hemleverans av alkoholhaltiga drycker under coronapandemin skapar utmaningar för Systembolaget. Bland annat har man under en längre tid informerat kunderna om att leveranserna kan ta längre tid än normalt. För att möta den ökade efterfrågan har bolaget rekryterat mer personal och utökat leveranstiderna till lördagar mellan 9 och 15, skriver E-handel.se.

RÖDA KORSET VÄLJER TRADERA. Coronapandemin påverkar hjälporganisationernas fysiska insamlingsverksamhet. Röda Korset är nästa aktör som väljer e-handel på Tradera som en ny insamlingslösning i krisen. Läs mer här:

NORDSTAN INFÖR GRATIS HEMLEVERANS. Från och med nu erbjuder Nordstan i Göteborg gratis hemleverans samma dag. Erbjudandet gäller leverans från samtliga butiker i gallerian inom två mils radie. ”Kunden behöver bara fylla i ett beställningsformulär på vår hemsida, så plockar vi ihop beställningen och levererar, säger Nordstans vd Ulrika Carlsson.

FYRA AV TIO SVENSKAR JOBBAR HEMMA I CORONATIDER. På Tradera jobbar alla utom en på distans. På Netonnet finns en tredjedel av styrkan i sina hemmakontor: ”Den sociala biten är helt klart en av de största utmaningarna”, säger Per Carlsson, hr-chef på Netonnet. Läs mer här:

GINA TRICOT BIDRAR TILL SMITTBEKÄMPNING I BANGLADESH. Modekedjan Gina Tricot omfördelar 1 miljon kronor till FN-organet UNICEF:s nya coronafond. Medlen från fonden används huvudsakligen inom tre områden för att minska smittspridning i Bangladesh som är ett av världs mest tätbefolkade länder: att säkerställa att människor på flykt har tillgång till tvål och vatten, behandling av akut undernäring hos barn under 2 år samt stöd till barn och familjer under rådande pandemi.

PARADISET LEVER. Varumärket Paradiset lever vidare – genom grundaren Johannes Cullberg. ”Att släppa det vore fruktansvärt”, säger han. Läs mer här:

DATASPELFÖRSÄLJNINGEN RUSAR. Flera aktörer vittnar om rekordförsäljning av tv- och dataspel – en trolig konsekvens av Folkhälsomyndighetens råd om social distansering och ökat hemmasittande. Hos Elgiganten har försäljningen av gamingprodukter tredubblats och i de fysiska butikerna ses en stor ökning av boka & hämtaordrar. Även hos Webhallen ses dagliga ökningar av försäljningen av datorspel på 50 – 60 procent, skriver E-handel.se.

FEM KONKURSER UNDER TISDAGEN. Detaljhandeln är en av de mest konkursutsatta branscherna under coronapandemin. Market följer utvecklingen regelbundet. I går, tisdag, registrerades fem nya detaljhandelskonkurser. Sedan den 1 mars har 180 företag i branschen försatts i konkurs.

SÄLJREKORD FÖR TRADERA. En del av handeln som tycks gynnas av coronakrisen är den cirkulära ekonomin. Under april ökade second handplattformen Tradera sin försäljning med 13 procent. ”Jag tror vi ser en acceleration av de processer som redan varit i rörelse. Dels genom en ökande medvetenhet hos både konsumenter och näringsliv om behovet av att bli mer cirkulära, både ur miljösynpunkt och av ekonomiska skäl” säger Stefan Öberg, vd på Tradera.

HOTELLPERSONAL FÅR JOBB PÅ BYGGMAX. I Sigtuna kommun har arbetslösheten ökat med 228 procent sedan coronakrisens start. Värt drabbade är företag inom hotell- och restaurang. Samtidigt har företag som Byggmax ett ökat behov av personal. I ett nystartat projekt agerar fastighetsägaren Arlandastad Holding förmedlare mellan Byggmax och företagare i området. ”Vi hoppas att det skall hjälpa dem in i nytt arbete”, säger initiativtagare Dieter Sand, vd Arlandastad Holding.

FÖRETAG FÅR STÖD TROTS UTDELNINGAR.  Tillväxtverket har godkänt stöd för korttidspermitteringar till aktiebolag som gett stora utdelningar till sina aktieägare,  rapporterar Ekot. Detta upprör finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S). ”Det ska ju vara så att man ska ha allvarliga ekonomiska svårigheter för att få stödet. Det kan inte kombineras med att man betalar ut pengar till sina ägare”, säger han.

5 maj

NÖDROP FRÅN URBRANSCHEN. Urhandeln hör, liksom kläder, skor och väskor, till de kategorier som drabbats allra hårdast av coronapandemin. Under mars nådde affärerna nya bottennivåer, men inför studentavslutningarna tänds en strimma hopp om att försäljningen kan ticka igång. Läs mer här:

REKORDMÅNGA PAKET. 791 000 paket hanterades av Postnord under dygnet 4-5 maj och är den högsta under 2020. Bara under Black Friday 2019 har volymen varit högre. ”Vi har sett en kraftigt ökande volym till privatpersoner sedan slutet av mars men det senaste dygnet är hittills rekord för 2020 och en tydlig effekt av corona”, säger Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på PostNord. Volymerna spås bli fortsatt höga under våren. Även efterfrågan på hemleverans har ökat med mellan 30 och 50 procent under coronakrisen.

AXFOOD SNABBGROSS ÖPPNAR FLER TILLFÄLLIGA BUTIKER.  Imorgon öppnar Axfood Snabbgross en ny tillfällig konsumenthandel i Örebro. Senare i veckan är det dags för butiker att öppna i Eskilstuna, Karlstad och Solna. Det är framgången med Axfood Snabbgross´ konsumentbutik på Gärdet i Stockholm  som är orsak till satsningen. Inom kort hoppas Axfood Snabbgross kunna erbjuda tillfällig konsumenthandel från samtliga 25 butiker i landet.

Löplabbet ser ett stort intresse att boka en personlig provtid i butiken - utanför ordinarie öppettider.

FÖRSÄLJNINGSREKORD FÖR HÄSTBUTIK. Under brinnande coronapandemi sätter Lyckebybaserade Hästkällaren nytt försäljningsrekord för april och ökade med 472 procent jämfört med förra året. Webbutiken sålde för 835 000 kronor. ”Månadens siffror är bättre än vad vi vågat hoppas på med tanke på dagens situation” säger Daniel Karlsson, vd för Hästkällaren Rid Trav och Western AB. Verksamheten jobbar nu med att färdigställa en utökad fysisk försäljnings- och föreläsningslokal.

LÖPLABBET SATSAR PÅ PERSONLIG UTPROVNING.  Tidsbokning och personlig shopping en halvtimme innan butikerna öppnar är Löplabbets nya recept i coronatider. ”Det har verkligen varit över förväntan. Jättemånga har varit intresserade och den personliga utprovningen är uppbokad flera dagar framåt”, säger Adam Kristiansson på Löplabbet Kungsgatan. Tjänsten var tänkt för kunder i riskgrupper, men uppskattas även av nybörjarlöpare och de som inte sprungit på ett tag. Om tjänsten blir kvar efter corona är ännu oklart.

H&M ÖPPNAR FLER BUTIKER. Den senaste veckan har H&M åter kunnat öppna ytterligare 500 av sina butiker runt om i världen. Fortfarande är 3 100 av de 5 000 butikerna tillfälligt stängda, uppger modejätten för nyhetsbyrån Direkt. För en veckan sedan var motsvarande siffra 3 600.

XXL SKÄR NER. Som ett led i att minska kostnaderna kommer antalet anställda vid XXLs huvudkontor i Norge att minska med drygt 45 tjänster. Även på Sverigekontoret ska personalstyrkan bantas. Läs mer här:

BELGISKA TYGBUTIKER HAR ÖPPNAT. Sedan 4 maj får belgiska tygbutiker åter hålla öppet. Efter sex veckors nedstängning börjar Belgien öppna samhället så smått och då med krav på munskydd. Därför klassas tygbutikerna som samhällsviktig verksamhet som tillhandahåller material till munskydd. Under gårdagens presskonferens med svenska Folkhälsomyndigheten tryckte statsepidemiolog Anders Tegnell på att inga studier finns som visar att dessa munskydd ska ha effekt för att stoppa virusspridningen.

Tygaffärer anses vara del av samhällsviktig verksamhet i Belgien, när samhället öppnar med krav på munskyddsbärande.

REKONSTRUKTION FÖR IVYREVEL. Influencern Kenza Zouiten Subosics modebolag Ivyrevel är illa ute och har försatts i rekonstruktion. Det är framför allt H&M som har satsningens öde i sina händer. ”H&M sticker ut bland fordringsägarna och för att vi ska få igenom en uppgörelse så kommer det krävas att de är med”, säger rekonstruktören Lars Lundberg till Breakit. Enligt sajten är Ivyrevel skyldigt H&M över sex miljoner kronor. Övriga leverantörsskulder ligger på drygt 9,5 miljoner kronor. H&M har tidigare varit delägare i bolaget men drog sig ur tidigare i år och gjorde då en förlust på 30 miljoner kronor.

TVÅ KONKURSER UNDER TORSDAGEN. Detaljhandeln är en av de mest konkursutsatta branscherna under coronapandemin. Market följer utvecklingen regelbundet. I går, måndag, registrerades inga nya detaljhandelskonkurser. I torsdags, 30 april, gick två företag i konkurs.  Sedan den 1 mars har 163 företag i branschen försatts i konkurs.

AFOUND SATSAR DIGITALT PÅ NYA MARKNADER. H&M Gruppens ouletkoncept Afound rullas ut i Tyskland och Österrike. Men den här gången kommer kunderna på de nya marknaderna bara att kunna shoppa digitalt. Att lanseringen sker mitt under coronapandemin är på ont och gott, resonerar vd Joanna Hummel. ”Coronasituationen kommer att skapa förändrade kundbeteenden som varar längre än den här perioden.” Läs mer här: 

Lyko behöver förstärkning med 100 anställda till enheten i Vansbro till sommaren.

LYKO FÖRSTÄRKER TILL SOMMAREN. 100 personer behövs till skönhetsaktören Lykos huvudenhet i Vansbro till sommaren, rapporterar SVT Dalarna. ”Trafiken till butikerna har sjunkit rejält de sista veckorna men för onlinehandeln är det tvärtom. Vi ser en viss ”lipstick effect” där folk vill upprätthålla sig när allt annat dras in och det är tuffa tider”, säger vd Rickard Lyko till SVT.

ELGIGANTEN LANSERAR LIVE VIDEO SHOPPING. Drive in har snabbt blivit en populär tjänst hos Elgiganten. Nu kompletteras den med live video shopping för kunderna också ska kunna få rådgivning från kedjans säljare. ”Vi vet med oss att många av våra kunder vill rådgöra med våra specialister”, säger vd Niclas Eriksson. Läs mer här: 

TRETTI FORTSÄTTER FYSISK EXPANSION. Tretti håller fast vid planen på 50 fysiska butiker och på försommaren är planen att öppna två nya butiker. ”Jag tror att det blir ännu viktigare att ha fysisk butik i kombination med onlineförsäljning”, säger Hampus Nording, vd, om den pågående coronakrisen och dess effekter. Läs mer här:

KRISEN SNABBAR PÅ HANDELNS FÖRVANDLING. Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, säger till Värmlands Folkblad att coronakrisen mest snabbat på ett förlopp som redan var inlett: ”Handelns omvandling är egentligen inget nytt, den har pågått ett bra tag. Men det här förstärker det som redan pågår. De aktörer som rasar ihop efter tre veckor av corona, det är ju inte så att de var urstarka innan”. Enligt Jörnmark är receptet för framtidens stadskärna mer service, mindre shopping. Mer om samma ämne i senaste numret av Market magasin, som du hittar här:

Hur kommer staden att se ut efter coronakrisen? Läs tankar i senaste numret av Market Magasin:

ENKÖPING SKA LYFTA MED GRATISPARKERING. Enköpings kommun har beslutat att införa gratis parkering under de tre första timmarna på tre av de stora parkeringsplatserna i sommar, rapporterar Enköpingsposten. Viljan är att på detta sätt ge den lokala handeln en skjuts.

AKADEMIBOKHANDELN TAPPAR I CORONAKRISEN. Akademibokhandeln hade en fin start på året. Men sedan bröt coronakrisen ut vilket resulterat i att försäljningen i butik i genomsnitt varit 35 procent lägre än normalt andra delen av mars. ”Trots detta levererar de ett oförändrat resultat för kvartalet”, konstaterar ägaren Volatis vd Mårten Andersson. Läs mer här: 

HANDELN I ARVIDSJAUR FÅR STÖD. Kommunen och Sparbanken Nord har beslutat att gå in med stöd till handeln i Arvidsjaur, rapporterar Piteå-Tidningen. ”Vi är öppna för förslag och jobbar utifrån företagets specifika behov”, säger näringslivsstrategen Anne Enoksson till tidningen.

ALLVARLIG VARSELSITUATION. Arbetsförmedlingen bedömer att vi befinner oss i den största krisen i modern tid och läget på arbetsmarknaden är allvarligt. Arbetsförmedlingens senaste siffror visar att 69188 personer i Sverige varslats om uppsägning under mars och april 2020. Var tionde person som varslats om uppsägning finns inom handeln. Sammanlagt har 7272 personer inom handeln varslats om uppsägning under aktuell period.

Ledarskaps- och motivationsexperten Birgitta Sjöstrand ger sina bästa råd för att skapa balans och motivation när jobbet ska skötas hemifrån.

SÅ JOBBAR DU MED MOTIVATIONEN I DISTANSARBETET. ”Den sociala biten är helt klart en av de största utmaningarna, att arbeta hemifrån kan bli väldigt ensamt”, säger Per Carlsson, hr-chef på Netonnet, där 200 personer jobbar på distans i cornatider. Han trycker på vikten av tydliga mål, att ge ansvar och lita på medarbetarna samt att skapa förutsättningar för delaktighet – på distans. Motivations- och ledarskapsexperten Birgitta Sjöstrand har en rad tips för motivation i distansarbetet. Läs mer här:

AVION JOBBAR MED RÄDDNINGSAKTIONER. Umeåköpcentrumet Avion har tappar 20-25 procent av besökarna under mars-april och tre butiker har gått i konkurs i gallerian. ”Vårt fokus nu är att ta fram olika lösningar för att kunna stötta de 70 butikerna som är öppna för att inte fler ska tvingas stänga”, säger Mia Eskilsson, centrumchef, till Västerbottenskuriren. Det handlar bland annat att om reducerade öppettider, att inte kräva förskottshyra och att ge möjlighet att betala in halva månadshyrorna under andra kvartalet i år.

AMERIKANSKA J.CREW I REKONSTRUKTION. Grundat 1947 och med 500 butiker över landet är amerikanska J.Crew coronavirusets första offer när den ansöker om rekonstruktion, uppger New York Times. Ehandel.se rapporterar att kedjan har skulder på 16 miljarder kronor i skulder. Läs mer här:

INGELSTA SER KUNDER ÅTERVÄNDA. Inte lika mycket kunder som föregående lönehelg och ett tapp jämfört med föregående år – men centrumchefen Joakim Ritzén säger ändå till Folkbladet att den gångna helgen gör att man konstaterar att kunderna återvänder så smått till Ingelsta Shopping i Norrköping.  ”Vi snittar trots allt på cirka 50 000 besökare per vecka”, sa Joakim Ritzén till Market förra veckan. Läs mer här:

”Vi skapar förutsättningar för att kunderna ska känna sig trygga med att besöka Ingelsta Shopping trots pandemin”, säger Joakim Ritzén, centrumchef på Ingelsta shoppingcentrum i Norrköping.

4 maj

30 PROCENTS BESÖKSTAPP PÅ ERIKSLUNDS SHOPPINGCENTER. 165 000 besökare – så många färre besökte Erikslunds shoppingcenter i Västerås under april jämfört med en vanlig månad, säger centrumchefen Josefine Hallencreutz till Västmanlands Läns Tidning. ”Våra hyresgäster påverkas alla av covid-19-spridningen. Det handlar både om påverkan på leverans av varor, personal som inte kan komma till jobbet samt förändrad försäljning. Flertalet av våra hyresgäster har förlorat intäkter på grund av minskad försäljning”, säger hon.

NA-KD VANN ROND TVÅ ÖVER CORONA. Under april ökade modehandlaren NA-KD sin e-handelsförsäljningen med 110 procent på år-till-årsbasis. Detta vägde upp den minskade försäljningen under mars och gjorde att man, med råge, överträffade förväntningarna på den totala försäljningen under april. Enligt vd Jarno Vanhatapio rekryterades över 100 000 nya kunder och 220 000 nya följare på sociala medier under månaden, vilket han tackar alla medarbetare för i ett inlägg på LinkedIn.

IKEA STÄNGDE DÖRRARNA FÖR ATT UNDVIKA TRÄNGSEL. Under långhelgen tvingades Ikea i Bäckebol stänga dörrarna vid två tillfällen för att undvika trängsel i varhuset, först i fredags och sedan i lördags. ”Då fick folk stå i kö och släppas tio till 20 personer åt gången”, säger biträdande varuhuschefen Kristoffer Haglund till Göteborgs-Posten. Han berättar att personal hela tiden rör sig runt i varhuset för att se till att kunderna kan hålla avstånd till varandra. Nu, under en helgdag, har varuhuset drygt 7 000 besökare mot 12 000 innan pandemin. Även på andra håll rapporterar lokala medier om många besökare hos Ikea.

SERVICEHANDELN TAPPAR FART. Under första kvartalet sjönk försäljningen i servicehandeln med två procent. ”Vi inser att det kommer att bli ett ännu större tapp”, säger Bengt Hedlund, vd för Convenience Stores Sweden Läs mer här:

ELECTRAMÄSSA SÄNDS LIVE PÅ NÄTET. Elektronikkoncernen Electras årliga produktmässa brukar locka flera hundra besökare från hela landet. Syftet är, förutom att ta del av nyheter, att skapa nya kontakter inom branschen. I år kommer mässan att genomföras digitalt i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd om social distansering.Mässan sänds som ett liveevent på nätet 5–8 maj.

DIGITALT KOSLÄPP I NORRLAND. Corona sätter P för de publika kosläppen i Norrland. I stället erbjuder Norrmejerier ett livesänt kosläpp från en norrländsk mjölkgård.I tider som dessa behövs saker att se fram emot och glädjas över, därför väljer vi att ställa om till ett livesänt betessläpp. På så sätt vill vi ge norrlänningarna en möjlighet att uppleva ett betessläpp även i år, fast på ett annorlunda sätt online”, säger Anna Norrgård, marknadschef.

Norrmejerier erbjuder DIGITALA kosläpp i år.

MACY'S BÖRJAR ÅTERÖPPNA. Amerikanska varuhuskedjan Macy's börjar från och med i dag, måndag, att återöppna sina butiker – en konsekvens av att USA börjat lätta på reglerna till följd av coronapandemin. Inledningsvis kommer 68 varuhus i delstaterna Georgia, Texas, South Carolina och Oklahoma att öppna, skriver Wall Street Journal. Vd Jeff Gennette räknar med att samtliga av kedjans cirka 775 butiker kommer att vara öppna inom sex veckors.

BUTIKER ERBJUDS ANSTÅND MED HYRAN. I Birsta city i Sundsvall har tio butiker stängt tillfälligt eller permanent till följd av krisen. Nu agerar fastighetsägaren Ingka för att hjälpa hyresgästerna. ”Butikerna ges möjlighet att betala in halva hyrorna under andra kvartalet i år och butikerna behöver inte längre betala dem i förskott. Detta tills vi kommit överens om hur vi går vidare. Det är alltså ingen rabatt eller reducering av hyran, utan ett första steg i processen, vi kommer sedan att föra enskilda diskussioner med våra hyresgäster när vi ser hur coronapandemin har påverkat dem och vad vi kan göra tillsammans för att båda parter ska vara nöjda. Vårt fokus nu är att hitta olika lösningar för att kunna stötta butikerna och samtidigt erbjuda kunderna en bra service”, säger centrumchefen Anna-Lena Wessén.

STOCKHOLMSGALLERIA HÅRT DRABBAD AV CORONA. I Liljeholmens galleria i södra Stockholm har flera butiker gått i konkurs sedan coronautbrottet. Den senaste i raden är ekomatkedjan Happy Food Store som öppnade så sent som i januari. Somliga butiker har kortat sina öppettider medan andra håller tillfälligt stängt, skriver Mitt i Söderort.

BYGGBOOM VÄNTAS GE BAKSMÄLLA. Såväl Byggmax som Bauhaus på Erikslunds handelsområde i Västerås vittnar öm ökad försäljning i coronapandemins spår. Robin Magnell, varuhuschef på Bauhaus menar dock att köpfesten kan ge någon form av baksmälla. ”Jag är glad att vi kunnat anställa fler och gasa på rejält. Men det finns en baksida, som jag tror visar sig senare. De varor vi beställt och som vi haft i vårt utbud tidigare än normalt kommer att ta slut tidigare.”

FEM HANDELSFÖRETAG OM DAGEN I KONKURS. Under april ökade antalet konkurser inom detalj- och partihandeln med 56 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar färska siffror från UC. Det innebär att antalet konkurser ökat från tre om dagen i fjol till fem om dagen i år. Läs mer här:

FULL FART PÅ KNALLELAND. Under lördagen var parkeringen vid handelsplatsen Knalleland i stort sett full, rapporterar Borås Tidning. Centrumchefen Kristofer Granefelt försäkrar att butikerna följer Folkhälsomyndigheternas råd om att hålla avstånd och undvika trängsel. Han berättar även att besökarantalet på Knalleland varierar kraftigt över dygnet och uppmanar kunderna att tänka till och i största möjliga mån göra sina inköp under en mindre välbesökt tid – till exempel tidiga mornar och kvällar.

CORONA SLÅR HÅRT MOT BRÖLLOPSBUTIK. Våren innebär vanligtvis bråda tider för Angelica Mortensens som driver butiken Nordic Wedding Store & Outlet i värmländska Årjäng. I år är det annorlunda. Sedan coronapandemin bröt ut har kundtrafiken sinat och alla bröllopsmässor ställts in, skriver Värmlands Folkblad. Butiken har även tvingats dra ner kraftigt på personalen.

30 april

CORONATAPP FÖR UNIQLO. ”Vi har sett en förändring i hur kunderna handlar. På grund av att svenskarna rekommenderas att stanna hemma ser vi mindre trafik i butiken samtidigt som vi sett en signifikant ökning av försäljningen online”, säger Mikiya Kurosu, operativ chef för klädkedjan Uniqlo, till Market. Under en period i coronapandemin var den svenska butiken den enda i kedjan som var öppen. Läs mer här:

SNABBARE KRISPENGAR BEHÖVS. ”Träffsäkert”, säger Peter Blomquist, vd för skokedjan Scorett, om regeringens nya krispaketet och poängterar att det här är ett stöd som verkar gå till de som behöver det. Men pengarna behöver komma snabbare, säger han. Läs mer här:

NORRMÄNNEN FORTSÄTTER ATT STOPPAS FRÅN HANDEL. Norska regeringen vill förlänga gränskontrollerna. Beskedet kan bli ett dråpslag för detaljhandeln. ”Butiker kommer att duka under”, spår Hypermats vd Kaj Hänninen. Läs mer här:

ALIBABAGRUNDARE I LIVESÄND CORONAKONFERENS. Jack Ma samlade i går, onsdag, medicinska experter från Afrika och USA i syfte att utbyta råd och erfarenheter kring bekämpningen av corona under ett livesänt webinar. Sändningen följdes av drygt 1 600 sjukvårdsanställda i ett 20-tal afrikanska länder och går även att se i efterhand. Market har tidigare berättat om Alibababagrundarens engagemang i stiftelserna Jack Ma Foundation och Alibaba Foundations arbete för att stoppa pandemin. Bland annat har stora mängder medicinsk utrustning donerats till behövande länder.

NYTT KRISPAKET. Ett nytt krisstöd om 39 miljarder kronor presenterades på valborgsmässoförmiddagen av regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna. Stödet ska gå till företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning i coronapandemin. Läs mer här:

HÖGTRYCK PÅ BEGAGNATMARKNADEN. Blocket noterar rekordhög trafik på sin begagnatsajt just nu. Allra högst söktryck är det efter cyklar, där nio av tio utlagda tvåhjulingar säljs inom en vecka. Blocket ser ett tryck på produkter som tyder på att svenskar ställer in sig på hemester: båtar, husvagnar, produkter för utelivet samt hälsa och fritid.

TRE KONKURSER UNDER ONSDAGEN. Detaljhandeln är en av de mest konkursutsatta branscherna under coronapandemin. Market följer utvecklingen dagligen. I går, onsdag, registrerades tre nya detaljhandelskonkurser. Sedan den 1 mars har 161 företag i branschen försatts i konkurs.

MALMÖ SKYLTAR OM. I dag får Malmö nya skyltar i stan som ska påminna människor om att hålla avstånd i vårsolen. För att minska trängseln vid torghandeln på Möllevångstorget har fastighets- och gatukontorets rutiner kring handeln ytterligare stärkts med informationsskyltar och avstängningsstängsel för att minska trängsel i köerna och en torgvakt har uppsikt över köer och försäljning.

LUNDAHANDELN FÅR STÖD. Lunds kommuns fastighets AB har beslutat stötta sina hyresgäster genom att ge alla anställda ett presentkort om 450 kronor att använda i den del av lokala handeln som finns i deras lokaler. Dessutom aviserar fastighetsbolaget förlängd tid för hyresbetalning och hyresreducering upp till 50 procent. Kampanjen kallas #starkatillsammans.

ZALANDO LANSERAR MUNSKYDD. En variation av skyddsmasker i tyg från flera olika leverantörer kommer att finnas att köpa på Zalando från och med idag. All vinst från försäljningen går till hjälporganisationen Humedica. ”Genom att tillhandahålla munskydd till överkomliga priser hjälper vi människor att skydda andra. Samtidigt ser vi till att de medicinska skydden istället kan avsättas åt sjukvårdsanställda”, säger Kenneth Melchior, direktör för Norra Europa på Zalando. Flera europeiska regeringar rekommenderar eller kräver att människor bär munskydd på offentliga platser för att minska smittspridning.

Brothers sponsrar killarna I en avgångsklass i Tullinge med studentkostymer.

BROTHERS PEPPAR STUDENTER MED GRATIS KOSTYM. Årets studentutspring kommer inte att vara som vanligt. I ett försök att muntra upp i den situationen skänker Brothers därför studentkostymer till samtliga killar i klass EK17B i Tullinge gymnasium. Brothers utlyser samtidigt en nationell tävling på Instagram där ytterligare en klass har möjlighet att vinna kostymer till klassens digitala utspring.

ANSTRÄNGD ARBETSSITUATION HOS BJÖRN BORG. Coronaviruset har orsakat en ansträngd arbetssituation hos Björn Borg, uppger bolaget. Det påverkar revisionen och därför senareläggs offentliuggörandet av årsredovisningen för 2019 till 14 maj. Sedan tidigare står det klart att årsstämman skulle skjutas upp. Datum är nu satt till 18 juni.

TINGSRÄTTEN GAV RNB GRÖNT LJUS. Stockholms tingsrätt sa ja till fortsatt rekonstruktion för Polarn o Pyret, Brothers och Department & Stores i går eftermiddag. ”Vi är ödmjuka inför besluten att rekonstruktionerna fortsätter. Det ger oss möjlighet att kunna fortsätta arbetet att bygga långsiktigt starka verksamheter”, säger Kristian Lustin, vd för ägarbolaget RNB, i en kommentar. Rekonstruktionen förlängs i tre månader, till 23 juni. I en intervju med Market i går sa Kristian Lustin att han tror att det krävs ytterligare en förlängningsperiod efter det innan kedjorna är på rätt köl igen.

STORA TAPP FÖR ASECS. Vissa dagar har 60 procent av ordinarie besökssiffror tappats i Jönköpingsköpcentrumet Asecs. ”Det är ett riktigt stålbad att gå igenom. Men vi tror att det ur kaoset kommer att komma många bra saker”, säger Lars Bröms, centrumchef. Läs mer här:

VIRUSPÅVERKAT LINDEX. Lindex hade en fin start på året. Men coronaviruset tog död på den utvecklingen och i mars tappade Lindex 41 procent. ”För några av våra försäljningsmarknader innebär det att vi i linje med myndigheters beslut fått stänga våra butiker, vilket innebär utmaningar”, säger vd Susanne Ehnbåge. Läs mer här: 

Gekås ser ett stort sug efter utemöbler. Ökad tid i hemmet visar sig i försäljningen hos många aktörer med hemmaanknutna produkter.

29 april

STORT SUG EFTER UTEMÖBLER. Gekås i Ullared har det tufft i coronakrisen. I april sjönk försäljningen med 200 miljoner kronor. Men det är en produktgrupp som visar plus jämfört med förra året: utemöbler. Där har varuhuset börjat sälja via telefon. Läs mer här:

REKORDSTART FÖR ELECTRA GRUPPEN. Första kvartalet 2020 blev Electra Gruppens bästa start på ett år någonsin. Medan Elon Ljud & Bild visar tillväxt så har EM Home det tuffare, särskilt sedan coronakrisen slog till. Läs mer här:

IKEA I KONFLIKT MED DANSKA REGERINGEN KRING VARUHUSÖPPNING. Danske näringsministern Simon Kollerup beskyller Ikea för att ignorera regeringens varningar genom att återöppna sina varuhus i landet. Christian Mouroux Pedersen, presschef för Ikea i Danmark tillbakavisar kritiken: ”Vi stängde våra varuhus helt frivilligt i sex veckor för att visa samhällsansvar. Nu har vi delvis öppnat igen eftersom vi har gjort förändringar som gör att vi nu till hundra procent kan följa hälsomyndigheternas rekommendationer” säger han till Kvällsposten.

H&M STÄNGER ÅTTA BUTIKER I ITALIEN PERMANENT. Den 18 maj får H&M åter öppna i Italien. Men det står redan klart att åtta av kedjans butiker i landet förblir stängda, skriver E-handel.dk som hänvisar till italienska Corriere della Sera. Bland annat berörs två butiker i Milano med sammanlagt 70 anställda. De butiker som öppnar inför stränga åtgärder för att förhindra smittspridning. Bland annat har butikerna separat in- och utgång och alla kunder måste bära munskydd och skyddshandskar. Provade plagg ska även desinficeras.

DIGITAL TORGHANDEL I GÖTEBORG. Under parollen Håll Göteborg igång har handlare och taxichaufförer slutit upp för att erbjuda varor och tjänster på en digital marknadsplattform. Först ut blev Stora Saluhallens ost- och charkkasse med diverse varor från olika handlare i en påse. Till valborg kommer butikerna kring Avenyn att erbjuda varor till en bankettmiddag för två. Satsningen har möjliggjorts av att bolag som Jetshop, Knowit, Collector Bank och Trickle bidragit gratis med sina tjänster så att alla intäkter kan gå till handlarna.

Handlare slår sina påsar ihop och erbjuder digital torghandel i Göteborg.

SYSTEMBOLAGET ÖKAR DIGITALT. Intresset för att beställa hem varor från Systembolaget har ökat markant under coronakrisen. För att möta den ökade efterfrågan har den statliga dryckesjätten trappat upp sin digitala strategi. ”Systembolaget vill vara lika bra online som i butik. Det är därför vi bygger Systembolagets onlinebutik och utvecklar den vidare,” säger Sofia Brännborn, pressekreterare. För att kunna hantera det ökande antalet hemleveranser har mer personal rekryterats till depåerna. I dagsläget är hemleverans från Systembolaget tillgängligt för 65 procent av svenskarna. Erbjudandet kommer att fortsätta att successivt rullas ut för att vara tillgängligt i hela landet under nästa år.

STÖRRE RISK FÖR INTERNETBEDRÄGERIER I SAMBAND MED CORONA. En av fem är mer orolig för internetbedrägerier i spåren av corona. Det visar en studie genomförd via Trustpilot i Sverige. Oron kan till viss del vara befogad och företaget varnar nu för en ökad risk. Varje dag registreras minst tre nya domäner via Trustpilot som refererar till viruset. ”Även om många av dessa företag är legitima, rekommenderar vi att konsumenter ska vara extra försiktiga med företag som uppger att de tillhandahåller produkter eller tjänster som avser behandling, förebyggande, medicinering eller testning av coronaviruset”  säger Martin Mürbeck, Europachef på Trustpilot.

SÄLJLYFT FÖR OPTIKKEDJOR. Medan corona fått försäljningen att rasa i de flesta kategorier inom sällanköp har optikkedjorna anledning att vara nöjda. Enligt preliminära siffror från SCB ökade försäljningen 8,6 procent i mars. ”Fram till mitten av mars var det ingen större påverkan, därefter lägre aktivitet i storstäderna. Det finns en eftersläpning mellan synundersökning och försäljning vilket gör att konsekvenserna kommer att synas fullt ut från april. Online med linser har gått bra under perioden”, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group.

KEDJOR KÄMPAR FÖR SIN ÖVERLEVNAD.

Coronakrisen slår hårt mot Polarn o Pyret, Brothers och Department & Stores, som kämpar för sin överlevnad. I dag träffar kedjorna sina fordringsägare i Stockholms tingsrätt för att peka ut vägen framåt. Läs mer här: 

NK GER KÖK ETT LYFT. Corona gör det tufft för många butiker i NK Stockholm som är i rekonstruktion. Samtidigt sker satsningar och nu får NK Glas, Porslin & Kök nytt namn och blir NK Kök & Design. Konceptet är förändrat och viljan är att skapa en stark destination som ger kundflöden. På 1 100 kvadratmeter är viljan att lyfta NK:s anrika arv som kommersiell och kulturell teater. Butiken drivs av Cervera.

JC ÖPPNAR NYTT – MITT I KRISEN. Allt medan nyheterna om konkurser duggar tätt väljer JC att gå mot strömmen och öppnar i morgon en ny butik i Tyresö centrum söder om Stockholm. Butiken som är 400 kvadratmeter stor blir den första i raden av butiker som kedjan planerar att öppna.

OKEJ FÖR XXL INNAN CORONA SLOG TILL. Lagerrensningen var ett lyckat drag för XXL. Sportkedjan ökade den jämförbara försäljningen med tre procent under första kvartalet. I Sverige var tillväxten bättre än så. Det var innan coronakrisen slog till på allvar. Läs mer här:

BARA SOMLIGA TILLÅTS ÖPPNA I DANMARK. Återöppningen av butiker i Danmark väcker förundran bland näringslivsorganisationer i landet som frågar sig varför kedjor som H&M och Bauhaus tillåts hålla öppet, medan varuhus som Magasin och Illum tvingas hålla fortsatt stängt. Anrika Magasin tappar just nu hundratals miljoner kronor varje månad, då kedjan tillhör kategorin "storcenter" som omfattas av regler om fortsatt nedstängning, skriver Berlingske.dk.

Danska Magasin får inte hålla öppet. Men det dår H&M och Bauhaus.

ICAS RESULTAT LYFTE I CORONATIDER. Ica Gruppen släppte en stark rapport för det första kvartalet i år. ”Koncernens försäljning och rörelseresultat har påverkats av den pågående covid-19-pandemin. Rörelseresultateffekten i första kvartalet, som uppstod i mars, bedöms uppgå till i storleksordningen +50 Mkr” skriver bolaget i rapporten. Nettomsättningen landade på 30 366 miljoner kronor.

FÖRSLAG OM SKATTEBEFRIELSE FÖR HANDELSANSTÄLLDA. I en gemensam motion föreslår en republikansk och en demokratisk medlem av det amerikanska Representanthuset total skattebefrielse från den 15 februari till den 15 juni för landets alla dagligvaru- och servicebutiksanställda. ”Butiksmedarbetarna är hjältar i det tysta när det kommer till att kämpa med den pågående pandemin”, motiverar politikerna Glenn Thompson och Dwight Evans, båda från Pennsylvania, sitt förslag enligt tidningen Progressive Grocer.

FYRA KONKURSER UNDER TISDAGEN. Detaljhandeln är en av de mest konkursutsatta branscherna under coronapandemin. Market följer utvecklingen dagligen. I går, tisdag, registrerades fyra nya detaljhandelskonkurser. Sedan den 1 mars har 158 företag i branschen försatts i konkurs.

Fyra retailbolag ansökte om konkurs under tisdagen.

28 april

STADIUM STÄNGER BUTIKER I STOCKHOLM. Sportkedjan Stadium stänger flera butiker i Stockholm och uppger att covid-19 påskyndat arbetet med omlokaliseringar och stängningar. Läs mer här:

JYSK HJÄLPER INTENSIVVÅRDSAVDELNING. "Vi har märkt att en patient som är svårt sjuk i covid-19 ventileras bättre om de ligger i en specifik ställning - men vi har för få kuddar för att göra det stabilt", det var budskapet från intensivvårdsavdelningen i Karlskoga som fick Jysk-butikerna i Kristinehamn och i Karlskoga att gemensamt agera. En leverans med kuddar har nu skänkts till sjukhuset, uppger Jysk.

Mariana Mellgren, intensivvårdssjuksköterska på Karlskoga lasarett, kontaktade Jysk om behovet av kuddar. Butikerna i Karlskoga och Kristinehamn agerade genom Emma Anderdahl, biträdande butikschef i Kristinehamn (till höger) och butikschefen i Karlskoga Charlotte Johansson (till vänster).

VÄSTKUSTENS STÖRSTA FOTOBUTIK STÄNGS. "Coronakrisen har på kort tid haft stor påverkan på vår verksamhet, speciellt i butik där besöksantalet och försäljningen minskat drastiskt", skriver Scandinavian Photo på sin hemsida och förklarar att omfattande åtgärder för att minska kostnader har implementerats, som tillfälligt ändrade öppettider samt korttidspermitteringar. Beslutet är nu att butiken i Mölndal stängs till sommaren. I stället skapas ett servicecenter i anslutning till företagets centrallager och servicefunktion i Borås.

DIGITAL TORGHANDEL I GÖTEBORG. Håll Göteborg igång är ett digitalt torg där handlare tillsammans ökar sin försäljning i krisen. Med skräddarsydda erbjudanden från områden eller shoppingstråk säljs kassar till dörren med hjälp av taxichaufförer som också drabbats hårt av krisen. ”Vi har velat skapa effekten av en torgrunda hemifrån som gynnar alla, handlare, taxichaufförer och göteborgare”, säger Hanna Dahlberg, initiativtagare till Håll Göteborg igång. "Viljan är att stötta handlare för att överleva".

Varannan svensk undviker butiksträngsel för att slippa smitta, enligt en undersökning från Postnord.

SVENSKAR UNDVIKER BUTIKSTRÄNGSEL. För att undvika coronasmitta undviker 52 procent av svenskarna att gå in i butiker med många människor, enligt en färsk undersökning från Postnord. 48 procent uppger att de hellre gör sina inköp från butiker i närområdet.

REKORDMÅNGA PAKET OCH HELST FRAM TILL DÖRREN. Postnord uppger att de just nu levererar upp till 650 000 paket varje dag. Det kan jämföras med 450 000 paket under samma period 2019. Postnord ser också en ökning av hemleveranser: svenskarna vill få sina e-handlade varor till dörren. De senaste veckorna har hemleveranserna ökat med mellan 35 och 50 procent. Även varor som lämnas utanför dörren utan kvittens är mer efterfrågat än tidigare.

JERNHUSEN STÖTTAR HYRESGÄSTER. Statliga fastighetsbolaget Jernhusen har beslutat avsätta 250 miljoner kronor under 2020 för att stötta sina hyresgäster genom coronakrisen. Bland annat kommer hyrorna att sänkas med upp till 50 procent under andra och tredje kvartalet. Lättnaderna sträcker sig längre i tid och omfattar fler hyresgäster än det stöd till hyresrabatter som regeringen beslutat om. ”Vi vill göra så mycket vi kan för att minska den ekonomiska smällen för våra hyresgäster. Kaféer, restauranger, hotell och butiker på järnvägsstationerna tillhör de företag som drabbas allra hårdast av coronakrisen”, säger Kerstin Gillsbro, vd på Jernhusen.

Kampanjen och hashtagen #stöttanorrköping har nu använts mer än 550 gånger av både privatpersoner och företag.

STÖTTA NORRKÖPING – så heter kampanjen som kommunen dragit igång för att få människor att aktivt stötta företag och verksamheter på hemorten. Kommunen är tydlig med att viljan inte är att uppmuntra till konsumtion men att skapa medvetenhet kring vilken stad vi vill komma tillbaka till efter pandemin. ”Dina favoritställen ersätts inte lätt – du behöver aktivt stötta”, säger initiativtagaren Jennifer Jangert.

FRANKRIKE FÖRBEREDER ÖPPNING. Enligt CNN kommer Frankrikes premiärminister Edouard Philippe under dagen att presentera landets plan för att lätta på den strikta nedstängning som gällt sedan 17 mars. Flera medier spår att affärer nu kommer att få öppna i lagom takt. Lättade restriktioner ska gälla från 11 maj, enligt tidigare uppgifter från premiärministern.

POSTERS GÅR BRA I KRISEN. ”När coronakrisen slog till var nog vi ett av få företag som verkar ha gynnats positivt av pandemin. Vi såg en markant orderökning där vi under cirka två veckor ökade vår försäljning med 105 procent. Detta är nu något som vi försöker behålla och om vi lyckas med det är det mycket möjligt att vi går mot ett nytt rekordår där omsättningen kan uppgå mot närmare 400 miljoner kronor”, säger Mattias Skog, vice vd på Poster Store, till Ehandel.

H&M ÖPPNAR - MEN HAR ÄNDÅ MEST STÄNGT. Över 70 procent av H&M:s 5 000 butiker i världen är fortfarande stängda på grund av corona, även om viss öppning nu sker. ”Vi har kunnat öppna butiker i till exempel Tyskland, Danmark och Kroatien, men eftersom några av de marknader som återöppnats har infört storleksbegränsningar är flera av de återöppnade butikerna små", skriver pressavdelningen i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt. I Tyskland har ett 70-tal av kedjans 460 butiker öppnats. ”Bara för att en butik är öppen så betyder inte det att det är full fart", konstaterar H&M:s IR-chef Nils Vinge. Tyska klädhandeln hade förra veckan ett omsättningstapp på 33 procent jämfört med samma vecka förra året enligt Textilwirtschaft.

H&M har börjat öppna vissa butiker igen, bland annat i Tyskland. Men fortfarande är majoriteten av 5000 butiker i världen stängda.

EU-MEDEL SOM KRISSTÖD. Nu sätts EU-medel in för att möta coronautmaningarna. ”Krisen har drabbat företagen hårt. De mest utsatta branscherna är bland andra sällanköpshandeln, transportsektorn, restauranger och besöksnäring  och behovet av snabba åtgärder är stort. Pengarna är tänkta att stärka upp och ändra inriktning på redan befintlig stödverksamhet, att handla mer om krisåtgärder än affärsutveckling i denna utmanande tid. Pengarna ska också kunna hjälpa företag genom att aktörer med lång erfarenhet ska kunna erbjuda rådgivning och kunskapsöverföring för hantering av krisens effekter”, säger Lisa Kareliusson, programansvarig för regionalfondsprogrammet Stockholm. Även i norra delen av landet finns utlysta EU-medel att söka.

BROTHERS STÄNGER I FINLAND. Brothers befinner sig i rekonstruktion. Beskedet är nu att den finska verksamheten försätts i konkurs. Tolv butiker samt e-handeln har stängts. Läs mer här:

UPPÅT FÖR DAGLIVAROR OCH PLATT FALL FÖR SÄLLANKÖP. Enligt SCB:s preliminära detaljhandelsindex för mars backade försäljningen av sällanköpsvaror med 3,2 procent jämfört med samma period i fjol. Butiker som säljer kläder, väskor och skor var de största förlorarna under mars. För dagligvaruhandeln gick det desto bättre. Den värdemässiga ökningen under mars var 9,4 procent. Läs mer här:

SVENSKAR VILL HA FLER ÅTGÄRDER. Tre av fyra svenskar vill se fler åtgärder för att minska spridningen av covid-19, visar en ny undersökning från Handelshögskolan i Stockholm. Två av fem är positiva till ett tillfälligt utegångsförbud i städer. Fyra av fem önskar skattelättnader för småföretag som förlorat intäkter.

EN NY KONKURS UNDER MÅNDAGEN. Detaljhandeln är en av de mest konkursutsatta branscherna under coronapandemin. Market följer utvecklingen dagligen. I går, måndag, registrerades en ny detaljhandelskonkurs. Sedan den 1 mars har 154 företag i branschen försatts i konkurs.

Netonnet står starka i coronakrisen och vd Susanne Holmström redovisar siffror för 2019 med tillväxt och stärkt lönsamhet.

NETONNET STÅR STARKA. Hemelektronikkedjan Netonnet växer och stärker sin lönsamhet, visar resultatet för 2019 som offentliggörs i dag. ”Vi är superstolta”, säger Susanne Holmström, vd, och ser att tillväxten håller i sig även i rådande coronakrissituation. Läs mer här: Och så här är planen för att fortsätta ta marknadsandelar. Läs mer här:

CORONAORO HOS PLANTAGEN. Ratosägda trädgårdskedjan Plantagen har hittills inte påverkats försäljningsmässigt av corona. Men nu ökar oron inför kedjans viktigaste period. ”Risken kvarstår att mer strikta myndighetsrestriktioner kan drabba verksamheten under högsäsongen i andra kvartalet”, skriver Ratos i rapporten för det första kvartalet som släpptes i dag. Läs mer här:

CORONA GAV SKJUTS ÅT RAMFÖRSÄLJNINGEN. Företaget BGA, som bland annat digitaliserar film och säljer ramar, ökade sin försäljning med 400 procent under påsken. ”Det känns hemskt att säga att vi har positiva effekter av corona, men när folk inte kan röra sig på samma sätt får de mer tid att fixa till hemma”, säger vd:n Björn Andersson till Arbetarbladet. Sedan starten för 15 år sedan har e-handeln vuxit stadigt och står i dag för 80 procent av företagets försäljning. GBA har 60 anställda och har sitt säte i Gävle.

INGA TRÄNGSELKONTROLLER I MATBUTIKER. Krogarna kontrolleras för trängsel – och i Stockholm stängdes fem stycken efter helgen. Men att genomföra liknande kontroller i matbutikerna är inte aktuellt, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. ” Det finns inte alls samma erfarenhet av smittspridning i mataffärer och ställen där man träffar varandra mycket kortare tider”, säger han till tv-programmet Morgonstudion.

VÅRDPERSONAL CORONATESTAS UTANFÖR LIDL. En större andel av vårdpersonalen ska testas för Covid-19 och när testerna trappas upp behövs även mobila teststationer. I dag öppnar en sådan station utanför Lidl-butiken i Upplands Väsby norr om Stockholm. Läs mer här: 

Kanske kommer snart ett nytt krispaket från finansminister Magdalena Andersson? Regeringen och samarbetspartierna ska, enligt källor med insyn, vara nära att enas om ett nytt krispaket, uppger Expressen.

27 april

MEDIALA SNEDSTEG FÅR KONSEKVENSER. Mediebilden har stor betydelse för hur empatiskt ett varumärke uppfattas av kunden och i rådande coronatider vill experten Michael Dahl uppmärksamma att dålig publicitet på en bråkdels sekund kan torpedera bilder av varumärket och därmed köpviljan. Läs mer här:

INTERSPORT SÄTTER PRESS PÅ HYRESVÄRDAR. Två veckor efter beskedet om rekonstruktion uppger Intersports vd Marcus Wibergh för Market att en viktig del av framtiden avgörs av fastighetsägarna: ”Jag vet inte hur många butiker som vi kommer att ta bort, men fysisk butik kommer aldrig att hämta sig. Varje butik måste orka bära ett tapp på minst 10-15 procent, annars måste vi stänga den”, säger han om kalkylen i förhandlingssituationen.  Läs mer här:

KÄLLOR: NYTT KRISPAKET PÅ GÅNG. Regeringen och samarbetspartierna ska, enligt källor med insyn, vara nära att enas om ett nytt krispaket, uppger Expressen. I huvudsak handlar det om ett omsättningsstöd till företag som tappat försäljning, vilket är något som Svenskt Näringsliv yrkat på. Även en höjning av a-kassan, vilket är något som LO krävt, sägs ingå i paketet. Om och i så fall när det nya paketet ska presenteras är oklart.

REGLER FÖR ATT FÖRHINDRA TRÄNGSEL FUNGERAR GENERELLT. Sedan den 2 april tillämpas gemensamma riktlinjer för hur butikerna ska förhindra trängsel och köbildning under coronapandemin.
”På det stora hela har implementeringen fungerat väl”, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvarumandel till Icanyheter. Många kunder följer riktlinjerna och är ansvarstagande men enligt Svensk Dagligvaruhandel finns också de som inte bryr sig särskilt mycket.
”Ett beteende som många butiker berättar om och som är utmanande är att hela familjer och stora ungdomsgäng kommer till butikerna”, säger Karin Brynell.

MINUS EN HALV MILJARD – PÅ TRE MÅNADER. Market har tidigare berättat att Gekås har det tufft i krisen. För SR P4 Halland berättar nu vd Boris Lennerhov att lågprisvaruhuset i Ullared tappade 200 miljoner i försäljning i april, i mars var tappet 100 miljoner kronor. ” Sen i maj är prognosen något liknande, så det handlar om en halv miljard på de tre månaderna”, säger han.

LÅNGA KÖER IN TILL IKEA. För undvika trängsel släppte Ikea på Tornby i Linköping bara in 20 personer åt gången under lördagem, beroende på hur många som redan var där inne. Det rapporterar Östgöta Correspondenten. Det ledde i stället till långa köer utanför varuhuset och Ikea hade satt upp köband för att skapa ordning. ”Orsaken till kön och banden är att man inte vill skapa en flaskhals i entrén eller i kassalinjen”, säger Sandar Jakob, presskontakt på Ikea Sverige, till tidningen. Väktare var på plats för att se till att kunderna inte kom för nära varandra. Dessutom hade Ikea värdar som tog hand om de köande och bjöd på godsaker.

USA ÖPPNAR. Nu börjar vissa delstater i USA att öppna igen efter att ha varit coronastängda, men oftast med krav på medborgare att fortsätta använda ansiktsmask. Omni refererar till amerikanska medier och uppger att en handfull delstater gradvis börjat öppna, bland annat har Alaska och South Carolina lättat på restriktioner mot detaljhandel. I Georgia uppges frisersalonger, gym och bowlinghallar ha fått öppna. ”Å ena sidan finns det inget vaccin mot covid-19. Å andra sidan kan vi inte hålla oss hemma i två år”, säger Oklahoma Citys borgmästare David Holt The Oklahoma om öppnandet och i hans delstat kommer bland annat restauranger och teatrar att öppna från 1 maj.

4 000 H&M-BUTIKER HÅLLS STÄNGDA. Globalt var fortfarande drygt 4 000 av H&M-gruppens butiker stängda i slutet av förra vecka. I Sverige är emellertid alla enheter öppna. Däremot är öppettider justerats på flera håll och personal har permitterats. Läs mer här:

AVESTA CENTRUM VÄDJAR OM KUNDERNAS STÖD. Butikerna i Avesta har, liksom de flesta andra, problem med att hantera den vikande försäljningen till följd av coronakrisen. Nu vädjar centrumledningen till Avestaborna om att fortsätta handla lokalt. Ett sätt att gynna den lokala handeln är att göra sin e-handelsbeställning i butiken. ”Vill man gynna sin egen butik får man komma hit och beställa och hämta sin beställning antingen hos oss eller hos sitt postombud”, säger Åsa Pettersson på Lindex till Avesta Tidning.

LÖNEHELG = TRÄNGSEL TROTS PANDEMIN. På Erikslunds shoppingcenter i Västerås var det gott om folk i helgen, rapporterar Västmanlands Läns Tidning. I synnerhet vittnade kunder om trängsel på Stadium och MQ som hade utförsäljning. De enskilda butikerna bestämmer hur många personer som får vistas i butikerna samtidigt, säger centrumchefen Josefin Hallencreutz. "Hur mycket folk det är inne i butikerna ansvarar hyresgästerna själva för beroende på yta och storlek, och de får se till att de riktlinjer som finns från FHM följs”.

STORT STÖD FÖR HANDELN I VÄNERSBORG. Initiativ som hemleveranser, marknadsställningar och polistillstånd för utflyttning har gett gott resultat i Vänersborg där många handlare vittnar om ett försäljningslyft. Extraöppet för riskgrupper och möjlighet att ta hem och prova plagg är andra åtgärder som skapar trygghet för kunderna, rapporterar Ttela. "Vi skulle vilja ge vänersborgarna en stor eloge för att de stöttar oss i den här tiden", säger butiksinnehavaren Carina Karlsson.

LÅNG LEVERANSTID AVSKRÄCKER. Varannan person avskräcks av lång leveranstid vid onlinebeställningar i coronatider och uppger att de då kan välja fysisk butik. Det visar en ny undersökning bland konsumenter som logistikföretaget Best Transport gjort. Högst krav på snabb leverans finns vid beställning av läkemedel, mat och dryck. Läs mer här:

TRE NYA KONKURSER UNDER FREDAGEN. Detaljhandeln är en av de mest konkursutsatta branscherna under coronapandemin. Market följer utvecklingen dagligen. I fredags registrerades tre nya detaljhandelskonkurser. Sedan den 1 mars har 153 företag i branschen försatts i konkurs.

KAN INTE BETALA SKULDERNA. Streetwearbolaget Caliroots, med e-handel och flera butiker, har ansökt om rekonstruktion. ”Just nu är mitt fokus att hitta en så bra lösning som möjligt”, säger grundaren Andreas Koschnike. Läs mer här: 

ANRIK KLOCKKEDJA VÄDJAR OM HYRESLÄTTNADER. Nymans Ur 1851 , vars flaggskeppsbutik ligger på Biblioteksgatan i Stockholm, har tappat försäljning under coronakrisen. För butiken på Stora gatan i Västerås är läget akut och nu vädjar Nymans Ur om hyreslättnader för att rädda butiken, skriver Västmanlands Läns Tidning. Bland annat finns varje-månads-hyra och uppskov med betalningarna på butikens önskelista. Läs mer här: 

ITALIEN LÄTTAR RESTRIKTIONER. Europas hårdast drabbade land av coronapandemin, Italien, har varit helt stängt sedan 11 mars. Men nu hoppas premiärminister Guiseppe Conte att man kan börja lätta på restriktionerna. Planen är bland annat att landets sällanköpsbutiker ska få hålla öppet från 18 maj medan barer och restauranger får vänta till 1 juni.

24 april

Inget stöd till bokhandeln.

XL-BYGG GÅR BÄTTRE ÄN BRANSCHEN. Bygghandeln ökade försäljningen med 11,5 procent i mars. ”Vi går bättre än branschen”, säger XL-Byggs vd Karin Eriksson som berättar att kedjan anpassat butikerna för att på ett bättre sätt kunna hjälpa kunderna när smittorisk råder. Läs mer här:

ALLT HANDLAR OM ÖVERLEVNAD. ”Fler kommer att tvingas ge upp innan allt är över. För de som tänker överleva handlar det om att spara resurser och energi och ”övervintra” krisen. Och att vara så brysk som att profitera på konkurrenternas bortgång”, skriver Markets Pontus Edman i sin kommentar om vad som är att vänta i nästa fas av pandemin. Läs mer här:

FRÅGAN OM HYRESRABATT ÄR BRÄNNHET. 30 företagare i Farsta centrum i södra Stockholm har gått samman och drivit frågan om hyresreduktion mot fastighetsägaren Atrium Ljungberg. ”Alla behöver bidra och det är klart att de har råd”, säger en av aktörerna om den heta hyresstödsfrågan i handeln. Market har tagit ett grepp om den brännheta frågan. Läs mer här:

INTRESSE FÖR KONKURSADE PARADISET. Stockholmsbaserade  ­ekokedjan Paradiset i Stockholm ansökte om konkurs i slutet av mars. Men ­bolaget kan leva vidare. ”Det finns flera intressenter för varumärket”, säger konkursförvaltaren Louise Sjödahl. Läs mer här:

INGET STÖD TILL BOKHANDEL. I dagens stödpaket från regeringen till kulturen fanns inga pengar till fysisk bokhandel, trots sådant krav från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen. Den fysiska bokhandeln fortsätter att rasa under coronakrisen, medan nätbokhandeln ökat med hela 29,1 procent, rapporterar Svensk Bokhandel och summerar att sedan coronapandemins start har den samlade försäljningen, i alla kanaler som rapporteras in till föreningarna, minskat med 11,5 procent. Skillnaderna i försäljningstapp i fysisk bokhandel är stora och beror på läge.

BYGGMAX NYÖPPNAR. ”Nu när många tillbringar större delen av sin tid hemma kan det vara skönt att se över hemmet lite extra och hålla sig sysselsatt med ett byggprojekt”, säger Marcus Essesjö, landschef för Byggmax Sverige, i samband med att kedjan i dag öppnar sin 112:e butik – nu i Nässjö. För att följa Folkhälsomyndighetens råd erbjuder butiken bland annat fri hemkörning av byggmaterial till 70-plussare och möjlighet till hemkörning eller upphämtning av färdigplockade byggvaror.

FYRA JEANSBUTIKER I KONKURS. Ännu en jeanskedja går på en nit – i går ansökte fyra Denim & Friends-butiker om konkurs. ”Det är en direkt följd av corona” konstaterar konkursförvaltaren Andreas Grudemo. Läs mer här:

STORT SUG EFTER HJÄLP OCH RÅD.  Krisläge och panik – så är känslan hos många av handelns aktörer i coronatider och Svensk Handel ser en stor efterfrågan på råd. Market har sammanställt en tipslista med tio olika ingångar till hjälp och nytänk. Läs mer här:

SÄLJER KONST I DRIVE THRU. Above Gallery är ett galleri för svensk samtidskonst, beläget i Stockholm. I coronatider satsar galleriet nu på att sälja konst genom drive thru. Konstintresserade kunder kollar på nätet, beställer och får konstverket uppvisat vid bilen vid överenskommen tid. Blir det affär kan konstverket läggas i bagageluckan direkt. ”Konst upplevs bäst på riktigt, nu kan kunden se svensk konst av hög kvalitet i verkligheten på ett sätt anpassat efter situationen med Covid-19”, säger Anders Kumlien på Above Gallery. Satsningen fortsätter under hela april och maj.

COOP STARTAR FLER PLOCKENHETER. Coop Online har en rekordstor efterfrågan i sin e-handel. Därför öppnar företaget minst 34 plockenheter i landet. ”Men det kan bli fler”, säger operative chefen Niklas Zeitlin. Läs mer här:

TIDIGARE START FÖR SKÄRGÅRDSFÖRSÄLJNINGEN. Fler e-handlar mat och när Mathem börjar leverera till skärgården för sjätte sommaren i rad blir det tidigare än någonsin och med utökad kapacitet. 30 april drar Mathem igång. ”Vi kan se att ett stort antal kunder som bor året runt i Stockholms skärgård behöver våra tjänster mer än någonsin i år. Vi har även sedan tidigare år märkt att många av sommarkunderna redan under maj börjar leta sig ut i skärgården på helgerna”, säger Johan Littorin, försäljnings- och marknadsdirektör.

BOOM I BYGGHANDELN. Att svenskarna väljer att pyssla om sitt hem och sin trädgård under coronakrisen syns tydligt hos bygghandeln. Försäljningen steg med 11,5 procent i mars. Däremot finns en rädsla för vad den påverkan pandemin har på ekonomin kan få för effekter på sikt. Läs mer här: 

CORONASKRÄCK BLAND HANDELSANSTÄLLDA. Endast fyra av tio handelsanställda anser att arbetsgivaren vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda anställda  från coronasmitta, visar en ny enkät som facket gjort. ”I butiker står våra medlemmar i frontlinjen och kan träffa uppemot 1 000 personer på en dag. Det är inte acceptabelt att arbetsgivare flyr sitt ansvar”, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handels. Läs mer här:

STÖRNINGAR I VARUTILLFÖRSELN. Coronapandemin orsakar störningar i varutillförseln. Enligt den medlemsenkät som Svensk Handel gjort i veckan har fler än sex av tio dagligvaruhandlare drabbats av problem med varutillförseln.

UPP FÖR LANTHANDLARE OCH GÅRDSBUTIKER. Gårdsbutiker och lanthandlare har på flera håll i Skåne märkt ett uppsving, skriver Kristianstadsbladet och hänvisar till ett utdrag ur Sparbanken Skånes konjunkturbarometer.

INFORMATION SKA FÅ RONNEBYBORNA ATT BÄTTRA SIG. Ronnebyborna är dåliga på att hålla skyddsavstånd i restauranger och butiker. Det konstaterar kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer som nu går ut i en lokal informationskampanj för att få till bättring. ”Det handlar om exempelvis pizzerior och byggvaruhandlar där gäster och kunder befinner sig för nära varandra”, säger inspektör Eva Lundberg till Sydöstran.

INGEN FREDAGSSTRESS PÅ SYSTEMET. Fredagstressen undviks på Systembolaget, i alla fall i Falun. ”Köpmönstret har förändrats. Kunderna kommer tidigare i veckan”, säger butikschefen Karin Lindgren till Dala-Demokraten. Det gör att det blir ett jämnare flöde i butiken. Det gynnar alla med tanke på smittspridningen, enligt henne. Blir det för mycket folk arbetar butiken med inslussning för att undvika trängsel.

IKEAGRANNE I KONKURS. Home by Sweden, inredningsbutiken som varit granne med Ikea på den närliggande handelsplatsen i Älmhult, har försatts i konkurs, skriver Smålänningen.

HYRESSTÖDET NÅR INTE FRAM. Bara ett av fem handelsföretag som tappat minst halva omsättningen i coronakrisen har fått en hyresreduktion, enligt Svensk Handels färska medlemsenkät. ”Hyresstödet når alltså inte fram i den omfattning som det borde”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson och ser att mer hjälp behövs. Läs mer här:

23 april

KÖPCENTRUM DRABBAS OLIKA. Westfield Mall of Scandinavia var närmast folktomt medan närbelägna Solna Centrum lockade många besökare, rapporterar Mitt i Stockholm som besökt båda galleriorna. I Mall of Scandinavia hålls dessutom flera butiker, däribland Lego, Disney, Gant och Desigual temporärt stängda på grund av den rådande pandemin.

MODEBUTIKEN GÅR MOT STRÖMMEN. Familjeföretaget House of Carlander ökar försäljningen i coronatider. ”Vi har lyckats ställa om”, säger Jonas Carlander och ser en styrka i litenheten, som ger flexibilitet. Läs mer här:

FLASHBUTIKER KAN HÅLLAS ÖPPNA TILL AUGUSTI. Normalt sett hålls butiker öppna drygt en månad efter utförsäljning. Nu vill konkursförvaltaren hålla 15–20 Flash-butiker öppna ända fram till augusti. ”De har ett kurant och omfattande varulager. Nya saker är på väg in”, säger Peter Öfverman till Market. Läs mer här:

REKORDFÖRSÄLJNING PÅ NORSKA SIDAN AV GRÄNSEN. Market har tidigare berättat om besökstappet i svenska gränshandelsbutiker på orter som Charlottenburg och Strömstad. På den norska sidan har handlarna däremot anställa extrapersonal, rapporterar SVT Värmland. Och Vinmonopolet, den norska motsvarigheten till Systembolaget, har tredubblat sin försälj

NÄRINGSMINISTERN BESÖKTE GALLERIAN. Under den gångna veckan besökte näringsminister Ibrahim Baylan Gallerian i Stockholm. Under besöket berättade vd Mats Hederos och några av köpcentrumets hyresgäster om vilka utmaningar handeln har under coronapandemin.

CENTRUMÄGARE ERBJUDER PERSONAL SHOPPING. Unibail Rodamco-Westfield som driver flera köpcentrum i Stockholmstrakten däribland Nacka Forum och Westfield Mall of Scandiavia lanserar en ny gratistjänst där varorna plockas ihop och levereras till valfri adress inom två mils avstånd. ”Givet den rådande situationen vill vi bidra till att underlätta för våra kunder att fortsättningsvis ta del av våra handelsplatsers generösa utbud – oavsett om de väljer att göra det fysiskt eller på distans”, säger Lars-Åke Tollemark, Managing Director Unibail-Rodamco-Westfield-Nordics.

SNABBARE LEVERANS FRÅN WEBHALLEN. Webhallen breddar sitt leveransutbud med två nya alternativ för leverans till dörren. Leveranser samma dag erbjuds till adresser i Stockholm och leverans nästa dag i större delarna av resterande Sverige. ”I och med den kraftigt ökade efterfrågan av hemleveranstjänster den senaste tiden har vi valt att tidigarelägga den första fasen av vårt utvecklade erbjudande av hemleveranser"säger Fredrik Lindblad, Chief Marketing Officer på Webhallen.

REKORDRAS FÖR KI:S BAROMETERINDIKATOR. Barometerindikatorn som sammanfattar läget svensk ekonomi sjönk med 34 enheter i april och landade därmed på 58,6 i april. Det är det kraftigaste raset någonsin för indikatorn som sammanfattar svaren från både industrin och hushållen. Därmed ligger indikatorn på en nivå som är åtta enheter lägre än under den senaste finanskrisen.

ÖOB STÄNGER VID GRÄNSEN. I torsdags stängde ÖoB sitt varuhus i Charlottenberg vid norska gränsen. ”Det är tråkigt, men trafiken uteblev helt”, säger den kommersiella chefen Fredrik Johanson. Läs mer här: 

HAMSTINGSEFFEKT HÖJDE APOTEKETS FÖRSÄLJNING. Apoteket ökade sin försäljning under första kvartalet. Hamstring av läkemedel och andra apotektsprodukter gjorde att försäljningen till konsument steg med tio procent i mars. Läs mer här:

ÄNDRADE SÄLJSTRATEGIER UNDER PANDEMIN. Enligt en Novusundersökning på uppdrag av Bisnode Group har sex av tio sälj- och marknadschefer gjort stora förändringar i sin säljstrategi under coronapandemin. Ungefär varannan har förändrat sin marknadsföring. Läs mer här! 

INTERNATIONELLA JÄTTAR HÅLLER STÄNGT. Market har tidigare rapporterat att Esprit håller sina egenägda butiker stängda i hela Europa till följd av coronakrisen. Även i Sverige har det varit stängt, men från i måndags är samtliga svenska Espritbutiker öppna, meddelar kedjan. ”Ett fåtal internationella kedjor har valt att tillfälligt stänga enligt koncerndirektiv som baseras på råd och rekommendationer från andra länder”, säger Tina Landelius på AMF Fastigheter till Mitt i. AMF Fastigheter äger bland annat Gallerian. Bland dem som håller stängt finns Footlocker och Superdry.

NY BUTIK MITT I KRISEN. Stutterheim som säljer regnkläder i premiumsegmentet öppnar en ny butik i Gamla Stan i Stockholm. Den nya butiken ligger endast ett stenkast från kedjans befintliga butik. Detta för att utnyttja det normalt sett höga trafikflödet i stadsdelen, säger kedjans vd Peter Bergkrantz till Habit.

HEMMABYGGANDET ÖKAR UNDER KRISEN. Bygghemma ökade sin försäljning med 33,5 procent till 1 628,4 miljoner kronor under det första kvartalet i år. Rörelseresultatet landade på 69,2 miljoner kronor, en ökning från 38,3 miljoner kronor i fjol. Läs mer här!

TVÅ NYA KONKURSER UNDER ONSDAGEN. Detaljhandeln är en av de mest konkursutsatta branscherna under coronapandemin. Market följer utvecklingen dagligen. I går, onsdag, registrerades två nya detaljhandelskonkurser. Sedan den 1 mars har 144 företag i branschen försatts i konkurs.

22 april

FORTSATTA RESTRIKTIONER. Statsminister Stefan Löfven höll i eftermiddag en pressträff där han konstaterade att restriktionerna som nu finns i landet kommer att pågå länge. ”När kommer Sverige tillbaka till vardagen? Det ärr en fullt naturlig fråga. Men det går inte att säga något datum. Men det handlar om månader, inte veckor”, konstaterade han. Samtidigt säger statsministern att människor ska ställa sig in på att det kommer att bli en annorlunda sommar och att högtider kommer att firas annorlunda än normalt.

RUSNING TILL IKEAS E-HANDEL. Ikeas svenska e-handel har ökat med 200 procent de senaste veckorna jämfört med samma period förra året, enligt TT. I till exempel Danmark eller Tyskland uppges ökningen vara femfaldig. Här har också varuhusen varit stängda.

INGEN UTDELNING FRÅN APOTEKET – JUST NU. I går höll Apoteket AB sin årsstämma. Där fattades det beslut om att bolaget ska avstå från vinstutdelning just nu som en följd av den osäkra situationen som uppstått i och med coronakrisen. Rent ekonomiskt finns emellertid utrymme för en utdelning och beslut om en sådan kan komma senare i år.

NY KRIS FÖR TEKNIKMAGASINET. Teknikmagasinet hade just blivit räddade efter konkursen när en ny kris slog till i form av corona. Tack vare de kostnadsbesparingar som redan gjorts var kedjan dock i bättre form för att kunna parera effekterna av viruset, säger vd Ulrika Göransson som nu vill höja blicken och se framåt. Läs mer här: 

YTTERLIGARE LOKAL MODEKEDJA I KONKURS. Eztrad är nästa lokala klädkedja att falla offer för coronaviruset. ”Sedan i mars har vi tappat närmare 70 procent av omsättningen”, säger ägaren Axel Raaegaard. Läs mer här: 

FASTIGHETSÄGAREN LEVERERAR ONLINEBESTÄLLNIGNAR HEM. Atrium Ljungberg erbjuder hemleveranser av e-handelsbeställningar från flera av sina köpcentrum. Inledningsvis sker det från Sickla Köpkvarter i Nacka, Gränbystaden i Uppsala och Mobilia i Malmö där fastighetsägarens satsning på paketombudet Leveriet finns. Leveranserna sker med lådcykel i närområdet kring respektive handelsplats. Det har också skapats en lösning med pick up-punkter utanför köpcentrumen för dem som själva vill hämta sina paket från Leveriet, men som inte vill gå in på grund av smittorisken.

VD:N TROR PÅ FORTSATT LIV FÖR DIGITAL INN. ”Enda rätta är att sätta bolaget i konkurs, men i grunden är affären sund”, säger Digital Inns tillförordnade vd Peter Selemark. Uppdraget till konkursförvaltaren blir att sälja verksamheten till högstbjudande. Läs mer här: 

INTRESSE FÖR MQ. MQ:s konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson uppger för Market att anbudsunderlaget för den konkursade klädkedjan nu finns och efterfrågas. ”Men det finns inga konkreta bud ännu”, säger han och framhåller att det är tidigt i processen. Han har tidigare uppgett för Market att önskan är en snabb försäljning. Läs mer här:

FYRA NYA KONKURSER UNDER TISDAGEN. Detaljhandeln är en av de mest konkursutsatta branscherna under coronapandemin. Market följer utvecklingen dagligen. I går, tisdag, registrerades fyra nya detaljhandelskonkurser. Sedan den 1 mars har 142 företag i branschen försatts i konkurs.

NORRLÄNDSK MODEKEDJA GER UPP. Ännu en modekedja har tvingats kasta in handduken i coronavirusets spår. I går försatte ägaren till norrländska Fanny Womenswear bolaget i konkurs. ”Enligt ledningen var det bara corona” säger konkursförvaltaren Björn Myhrberg. Läs mer här: 

INDISKA LEVERERAR HEM. Indiska börjar med hemleveranser till stora delar av Sverige. Dessutom erbjuds kunderna personal shopping via telefon. ”Vi vill göra köpupplevelsen så enkel som möjligt för våra kunder och underlätta vardagen för dem i alla led vi kan”, säger marknadschef Emma Hellstadius.

LERUMSHANDELNS RECEPT MOT CORONAKRISEN. Lerum ser besökstapp som är långt mindre än närliggande Göteborg. Framgångsreceptet enligt centrumutvecklaren Marianne Sörling: samarbete. Läs mer här:

21 april

H&M BÖRJAR ÖPPNA DANSKA BUTIKER IGEN. Alla H&M:s butiker i Danmark har varit stängda sedan i mitten av mars. Men i morgon, efter att den danska regeringen lättat på restriktionerna något, börjar den svenska modekedjan att öppna sina butiker igen. Det blir emellertid inte alla på en gång, rapporterar danska medier. Inledningsvis handlar det om 38 av 110 enheter. Butikupplevelsen kommer att vara annorlunda. Plexiglas har satts upp vid kassorna, märken i golvet uppmanar kunderna att hålla avstånd och vid entréerna finns tillgång till handsprit.

INTE HELT KÖRT FÖR JOY. I går berättade Market att hoppet var ute för Joy, konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson hade inte lyckats hitta någon ny ägare till den konkursade kedjan. I sista stund har hoppet tänts igen för kedjan igen. ”Förra veckan när vi stängde affären såg det inte ljust ut, men sedan dess har två intressenter faktiskt dykt upp”, säger Lars Henrik Andersson till Ehandel.se.

MIO DONERAR ASIKTSMASKER. Mio har donerat 15 200 ansiktsmasker till sjukvården i Västra Götalands län. "Den här svåra tiden vi befinner oss i kräver att vi alla tar vårt ansvar. Att vi, tillsammans med våra fantastiska kinesiska leverantörer, har möjlighet att donera ansiktsmasker till den svenska sjukvården känns oerhört viktigt”, säger vd Björn Lindblad i en kommentar.

KISTA GALLERIA INLEDER SAMARBETE MED FOODORA. Kista galleria drabba"s liksom andra köpcentrum hårt av coronakrisen – och restaurangerna är bland dem som har det allra tuffast. För att stötta sina hyresgäster erbjuder gallerian nu fri hemleverans av mat i samarbete med Foodora. ”Vi vet att många kunder vill stötta sina favoritrestauranger och på det här sättet kan vi också vara med och bidra, säger Niko Palevrachas, centrumchef på Citycon, som äger och driver Kista Galleria.

SÅ MÅNGA BOLAG HAR FALLIT OFFER FÖR KRISEN. Coronakrisen har slagit hårt mot handeln och många företag tvingas till rekonstruktion eller konkurs. För att följa utvecklingen börjar Market i dag redovisa antalet konkurser i branschen dagligen. Vi kommer att publicera antalet konkurser föregående dag (med reservation för viss eftersläpning) och antalet konkurser sedan 1 mars.

Antal konkurser i detaljhandeln 20 april: 5.
Antal konkurser i detaljhandeln sedan 1 mars: 138.

TAXFREE-BUTIK FLYTTAR IN I KÖPCENTRUM. Malmöföretaget Retail & Food Services distribuerar taxfree-varor till färjelinjer, flygplatser och ambassader. På grund av covid-19 och minskat resande som en följd av det, har företaget fulla lager men ingen att sälja till. För att råda bot på det öppnas en pop up-butik i köpcentrumet Nova Lund. ”Att öppna en butik i detta läge är en lite galen idé men vi behöver just galna idéer för att kunna klara denna kris”, säger vd PO Jönnerheim. I pop up:en kommer allt att säljas som finns i en taxfree-butik förutom alkohol och tobak.

UNIQLO ÅTERÖPPNAR. Japanska modekedjan Uniqlo öppnar två butiker i Berlin igen – de första i Europa sedan ägarbolaget Fast Retailing tvingats stänga samtliga butiker i Europa utom i Stockholm till följd av coronakrisen. Uniqlo har 750 butiker, varav 98 i Europa. I Kina där hälften av kedjans butiker finns, har butikerna börjat öppna igen i takt med att virusspridningen avtagit, skriver Reuters.

STOCKHOLMARNA RENOVERAR SIG GENOM KRISEN. Hemmajobb och permittering, då satsar stockholmarna på hemmet. Just nu märker de lokala byggvaruhusen av en ökad ström av kunder, rapporterar Mitt i-tidningarna. ”Påsken brukar vara startskottet för vår högsäsong och den kom tidigt i år. Samtidigt så märker vi också ett ökat tryck på veckodagarna. Men det är märkliga tider”, säger Johan Saxne, marknadschef på Bauhuas. Han berättar att kedjan märker av att kunderna köper annat än vad som är typiskt för säsongen.

WEBHALLEN PÅ STADIGA BEN. Webhallen går starkt i tuffa coronatider. ”Vi har produkter som efterfrågas”, säger marknadschefen Fredrik Lindblad. Läs mer här:

KLASSIKERN ILLA UTE. Göteborgsföretaget Holmens Herr ansöker om rekonstruktion. Detta efter att modebolaget fått problem med likviditeten som en följd av coronakrisen. Läs mer här:

KAN FÅ ANDRA CHANSEN. The Shirt Factory ser ut att leva vidare efter konkursen, konstaterar konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson efter sista buddagen. Läs mer här: 

20 april

VD:N SJÄLV I STÄLLET FÖR MODELLER. Indiskas plan var att spela in vårens och sommarens reklamfilmer på en solig plats med fotomodeller och en toppfotograf. Coronakrisen satte stopp för det. Modellerna har ersatts av vd Karin Lindahl och de soliga platserna med en av kedjans butiker. ”För ingen av oss blev den här våren som tänkt. Och det blev inga inga soldränkta bilder på vackra modeller i vår nya vårkollektion. Slotten på TV4 var redan bokad och betald och då fick vi lösa det på annat sätt. Man får använda sig av det man har helt enkelt”, säger Karin Lindahl i en kommentar.

SVENSKARNA FORTSÄTTER ATT UNDVIKA GALLERIOR. MQ:s utförsäljning lockade stora mängder besökare i helgen. Men än är det för tidigt att prata om kundernas återkomst anser handelsröster i både norr och söder och pekar på fortsatt stora besökstapp. Läs mer här:

KRÄVER ATT REGERINGEN AGERAR FÖR ATT RÄDDA GRÄNSHANDELN. Gränshandeln har det tufft sedan våra nordiska grannländer stängt gränserna till följd av coronakrisen. Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för Liberalerna, kräver nu att regeringen agerar för att rädda verksamheten. ”Det är djupt oroväckande hur ett annars välmående gränsnäringsliv nu riskerar totalt förfall. Om dessa företag går i konkurs försvinner även ett stort antal jobb i regionerna, vilket riskerar att ytterligare förvärra situationen”, säger han i en kommentar. Han ser ett stärkt nordiskt samarbete som en väg ut.

FORTSATT KÄMPIGT FÖR NK. Image Group med butiker i lyxsegmentet, bland annat på anrika NK, ligger risigt till. Nu står hoppet till rekonstruktören Kent Hägglund att få bolaget på fötter. Image Group är inte det enda sorgebarnet på NK som drabbats av flera konkurser och minskad kundtrafik. Läs mer här: 

WALMART MASSANSTÄLLER. Amerikanska dagligvarujätten Walmart ska anställa 50 000 personer, skriver Dagens PS. Ökad efterfrågan på mat och förnödenheter i coronakrisens spår ligger bakom beslutet. Många av de anställda väntas komma från serviceyrken som drabbats hårt av uppsägningar under krisen. Merparten av tjänsterna kommer att vara deltidsjobb.

BLOMSTERLANDET LÅTER KUNDERNA HANDLA UTOMHUS.  I ett antal av Blomsterlandets butiker är det nu möjligt för kunden att gå direkt till trädgårdsmarknaden utan att passera butiken. Utomhus finns även betalningsmöjligheter. Konceptet finns just nu i 24 av trädgårdskedjans 61 butiker. En annan nyhet som hittills lanserats i sex butiker är möjligheten att hämta beställda varor utanför butiken. Sedan tidigare erbjuder kedjan tjänsten hämta i butik.

LÅNGA KÖER TILL MQ.  I lördags inleddes utförsäljning i MQ/Marqet-butikerna efter konkursen förra veckan. På flera håll var väktare på plats för att se till att det inte var för många inne i butikerna samtidigt, med tanke på smittrisken. Utanför gallerian Vågen i Örebro stod som mest 200 personer i kö för att fynda till halva priset i lördags, rapporterar Nerikes Allehanda. Utanför fler av butikerna i Stockholm som Market passerat under helgen var det också långa köer.

LYCKAD SATSNING FÖR VIMPELN. Inför påsk lanserade köpcentrumet Vimpeln i Alingsås ”Vimpelns hundring” där fastighetsägarna gav kunder som handlade för 1 000 kronor eller mer på Ica Maxi 100 kronor att handla för i centrets övriga butiker. Satsningen var lyckad, genererade i 1 542 inlösta checkar och stimulerade till handel. ”Det har skapats extraköp tack vare checken. Många kedjor har lockat helt nya kunder”, säger köpcentrumchef Henrik Melin. En ny omgång med checkar är redan igång.

APOTEKEN ORDINERAR OMTANKE. Just nu finns inget enkelt recept som kan lösa den situation som samhället befinner sig i, konstaterar Sveriges apotek i en gemensam kampanj. Därför ordinerar de ett receptfritt alternativ till förbättring: Omtanke. ”Ordinationen gäller hela svenska folket, var du än befinner dig. Men speciellt vid besök på apotek där vi behöver din hjälp att hålla oss friska, för att vi ska kunna fortsätta göra vårt yttersta för att hålla er friska”, skriver apoteken i kampanjen.

KEDJAN TVINGAS STÄNGA PERMANENT. Brothers befinner sig mitt i en rekonstruktion. Nu tvingar coronakrisen kedjan att stänga flera butiker permanent. ”Som situationen utvecklar sig är det inte otroligt att ytterligare nedläggningar kan komma att bli aktuella”, säger vd Lina Söderqvist. Läs mer här:

17 april

INGEN DISTANSERING. I onsdags gick Intersport på Tuna Park i Eskilstuna i konkurs. I dag började utförsäljningen vilket fick intresserade att gå man ur huse. Kön ringlade genom halva köpcentrumet, över 100 meter lång. Social distansering? Njae, inte direkt även om vakter såg till att inte allt för många personer var inne i butiken samtidigt.

SNABBFOTAT CELLBES FIMPADE KAMPANJ. Sedan 2017 har Cellbes låtit ”vanliga” kvinnor vara modeller i deras reklam. Nyligen besökte e-handlaren Hudiksvall där sex boende på orten blev fotograferade i Cellbes kläder. Tanken var att kampanjen skulle lanseras nu i vår, men så kom coronakrisen. ”Det kändes inte rätt i hjärtat att tapetsera gator och torg med bilder på våra modeller som om inget hänt”, säger marknadschef Kristina Hermansson. En ny kampanj har snabbt tagits fram. I stället för sälja årets badkollektion uppmana Cellbes kunderna att ta hand om varandra och ge bort ett blomsterbud.

AKADEMIBOKHANDELN STÄNGER TILLFÄLLIGT. Akademibokhandeln har valt att tillfälligt stänga tre butiker och samlokalisera verksamheten i närliggande enhet. 400 butiksanställda är permitterade i ett led att spara kostnader under krisen. Läs mer här: 

TYSKLAND ÖPPNAR IGEN. Från och med måndag kommer butiker om max 800 kvadratmeter att få börja öppna igen i Tyskland, om de följer hygienregler. Det uppger Aftonbladet och rapporterar att Tyskland nu anser sig ha coronautbrottet under kontroll och att det är hanterbart.

POLARN O PYRET STÄNGER FLER. I går kunde Market berätta att Polarn o Pyret stänger i centrala Karlstad och i köpcentrumet Torp i Uddevalla. I dag avslöjar Allehanda.se att de även stängt i Oskargallerian i Örnsköldsvik. ”Coronakrisen har drabbat Polarn o Pyret hårt, sett ur ett nationellt perspektiv”, säger Martin Gidlund hos gallerians ägare Nordek till tidningen.

MER OUTLET HOS ÅHLÉNS? Medan Åhlénsvaruhusen tappar stort i besökstalen under coronakrisen klarar sig Åhléns Outlet bättre. Gustaf Öhrn, vd, öppnar nu för att fler outletlösningar är möjliga. Läs mer här: 

E-HANDLAREN GÅR SOM TÅGET. E-handelsbolaget Bagaren och Kocken går som tåget i coronakrisen och nyrekryterar till både ledningsgrupp och lagerverksamhet. ”Att växa och kunna anställa i dessa svåra tider är få förunnat och något vi känner stor glädje och samtidigt ödmjukhet inför”, säger vd Christina Ståhl. Läs mer här: 

VAR TREDJE HAR ”TRÄNGSELVAKT”. Var tredje matbutik har infört ”trängsel­vakter” för att begränsa antalet kunder under corona­pandemin. 40 procent av dessa vakter har vid något tillfälle fått ingripa för att stävja trängsel i butiken. Läs mer här: 

HÄR TAR DET SLUT FÖR JEANSBOLAGET. Jeansbolagets butik i Kongahälla i Kungälv har gått i konkurs, rapporterar Kungälvs-Posten. På ett anslag på dörren till butiken tackar ägaren alla jeansälskande kunder för den tid som varit. ”Det normala är ju att konkursförvaltaren tar över och har utförsäljning under en period, men hur det blir här vet jag inte än”, säger centrumchefen Albert Aguilar till tidningen.

AKADEMIBOKHANDELN SPARAR. Sedan mitten av mars har Akademibokhandelns försäljning varit 30 procent lägre än normalt för perioden, det rapporterar ägaren Volati. Kostnadsbesparingar har initierats, det handlar bland annat om korttidspermitteringar och om diskussioner med fastighetsägare om hyresreduktion.

Här kan du läsa äldre nyheter om corona och dess konsekvenser för detaljhandeln världen över.

Andreas Dyrberg Skog

Michael Sandsjö

Marie Hillblom

Daniel Norman

Helen Preutz

Pontus Edman

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev