Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Live om coronakrisen - tidigare nyheter

Publicerad: 3 april 2020, 08:14

Den snabba spridningen av coronaviruset får konsekvenser för detaljhandeln världen över. Följ Markets liveuppdatering för att hänga med i nyhetsflödet.


Ämnen i artikeln:

Corona

16 april

Polarn o Pyret avvecklar. Polarn o Pyret lägger ned olönsamma butiker i jakten på lönsamhet. Hittills har två avvecklingar kommunicerats. ”Vi kommer att stänga ytterligare några”, säger tillförordnade vd:n Johan Munck.  Läs mer här:

STOR INTERVJU MED ÅHLÈNS VD. ”Coronakrisen kommer att ta längre tid än vad vi trodde”, säger Åhléns vd Gustaf Öhrn, och manar fastighetsägarna till hyresreduceringar – annars kommer Åhlénsvaruhus att försvinna. Men det finns också ljuspunkter i koncernen. Läs mer här:

HANDELSRÅDET GER KURSER FÖR PERMITTERADE. Tusentals anställda i detalj- och partihandeln har korttidspermitterats. Nu erbjuder Handelsrådet dem att gratis gå en utbildning om handelns digitala transformation. Kursen ges den 23 och 29 april via videolänk. Handelsrådet har också digitaliserat sina ordinarie kurser i projektet ”Kompetenslyft för handeln”, även de med inriktning på digital transformation. ”Dessa kunskaper är nu viktigare än någonsin”, säger projektledare Helen Rönnholm.

HÄR FINNS KÄMPAGLÖD. Konkurser, rekonstruktioner och betydligt färre kunder. Mitt i eländet känner Veronica Gustafsson, centrumchef på Tuna Park i Eskilstuna, en väldig kämpaglöd bland butikerna. ”Alla gör sitt för att överleva”, säger hon. Läs mer här:

ARKITEKTER PLOCKAR E-HANDELSORDRAR. Det är hårt tryck på Kappahls e-handel just nu, berättar kedjan självt i ett inlägg på Linkedin. För att klara pressen rycker anställda från andra delar av företaget ut och packar beställningar. Arkitekter, inköpare och personal från IT-avdelningen har gjort det den här veckan, skriver Kappahl.

BEDRÖVAD VD EFTER KONKURSEN. Corona tog knäcken på MQ. Eller Marqet som modekedjan nyligen relanserades som.”Det var mycket vi aldrig fick möjlighet att visa upp”, säger en bedrövad Ingvar Larsson, vd för kedjan, till Market. Läs mer här:

Ingvar Larsson, vd för MQ som nu ansöker om konkurs.

ÅRSSTÄMMAN FLYTTAS TILL FÖLJD AV CORONA. Electra Gruppen flyttar årsstämman som skulle ha hållits den 29 april till den 25 juni. Stämman har därmed flyttats så långt fram som regelverket tillåter. Orsaken till flytten är spridningen av corona i samhället och dess effekter på den lokala och globala ekonomin.

FLER BETALAR KONTAKTLÖST. Andelen kontaktlösa betalningar ökar som en följd av coronakrisen. I dag är nästan 50 procent av kortbetalningarna det, vilket är nästan 15 procent fler än i början av året. Det rapporterar Nets. Nu höjs gränsen för kontaktlös betalning utan pinkod från 200 till 400 kronor, enligt nya direktiv från bankerna.

VÄDJAR OM KORTARE ÖPPETTIDER. 58 timmar i veckan, så länge måste butikerna i Gallerian Nian i Gävle hålla öppet.  Men nu vädjar flera hyresgäster om att tillfälligt få frångå avtalet och korta öppettiderna på grund av coronautbrottet. ”Min stora rädsla är att jag ska bli sjuk, då går jag i konkurs, säger Anna Lundberg som driver butiken Kalas & Co till Gefle Dagblad. Men fastighetsägaren har hittills inte gått hyresgästerna till mötes. Ändrade öppettider innebär avtalsbrott och böter på 21 000 kronor per dag.

RUSNING TILL SKOKEDJANS UTFÖRSÄLJNING. Skoaugust, med tre butiker i Uppland, gick i konkurs förra veckan. Nu pågår utförsäljning i butikerna och i den i Enköping var det långa köer, rapporterar Enköpings-Posten. Rosmarie Wiberg jobbar i butiken och när tidningen besöker den agerar hon dörrvakt för att det inte skulle vara för många inne samtidigt, med tanke på smittorisken. ” Det är tragiskt. Men det är corona som gör det. Kunderna försvann helt enkelt”, säger hon om konkursen.

FLER HANDLAR ONLINE HOS GINA TRICOT. Trots minskad trafik till de fysiska butikerna ser Gina Tricot en ökad konvertering hos kunderna och en onlineförsäljning som ökar rejält. ”Vi har inget annat framför oss än att vi kommer klara oss ur detta på ett bra sätt”, säger Joachim Modigh, tillförordnad vd, om coronakrisen. Läs mer här:

MQ ANSÖKER OM KONKURS. Coronakrisen knäckte MQ. I dag lämnar bolaget in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. ” Vi har gjort allt vi kunnat”, säger vd Ingvar LarssonLäs mer här:

MQ:s förvandling till Marqet hann aldrig genomföras fullt ut. Nu tvingas bolaget i konkurs.

MQ ANSÖKER OM KONKURS. Coronakrisen knäckte MQ. I dag lämnar bolaget in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. ” Vi har gjort allt vi kunnat”, säger vd Ingvar Larsson. Läs mer här: 

FLER HANDLAR ONLINE HOS GINA TRICOT. Trots minskad trafik till de fysiska butikerna ser Gina Tricot en ökad konvertering hos kunderna och en onlineförsäljning som ökar rejält. ”Vi har inget annat framför oss än att vi kommer klara oss ur detta på ett bra sätt”, säger Joachim Modigh, tillförordnad vd, om coronakrisen. Läs mer här: 

MÅNGA KOMMER ATT GE UPP. Antalet konkurser i detaljhandeln spås öka med 74 procent i april. ” Det är sällansköpshandeln som har det kämpigt”, konstaterar Richard Damberg, ekonom på UC. Läs mer här:

BESLUT OM HYRESRABATTER. I dag, tre veckor efter att förslaget lades, fattar regeringen beslut om hyresrabatterna. Beslutet innebär att bolag inom utsatta branscher kan få upp till 50 procent rabatt på hyran. Kostnaden för åtgärden delas lika mellan staten och fastighetsägarna. ”Det här hyresstödet riktar vi till dem som har tappat mest intäkter, som har stora fasta kostnader och som riskerar att gå omkull annars”, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till SVT.

VAR TREDJE HAR DRAGIT NED PÅ KONSUMTIONEN. Drygt vart tredje hushåll har minskat sin konsumtion. Det visar en ny undersökning från Svensk Handel. Och det förändrade köpbeteendet kan hålla i sig. Samtidigt går flera av handelns aktörer på knäna. Läs mer här: 

SKÖNHET OCH MYSKLÄDER SÄLJER SOM SMÖR I CORONATIDER. Mer tid i hemmet innebär att många vill klä sig bekvämt – och vara fina. Det tyder statistik från Zalando på. Marknadsplatsen noterade en tredubblad försäljning av skönhetsprodukter under de första veckorna av coronapandemin. Samtidigt fördubblades försäljningen av myskläder. Pyjamas, strumpor och träningskläder är andra bästsäljare.

15 april

CORONADRABBAD BUTIK PÅ BENEN IGEN MED NY ÄGARE. Butiken Eljest i Umeå föll tidigt offer för coronasmittan och tvingades till konkurs. Nu återuppstår verksamheten, med nya ägare vid rodret. Johan Hallberg och Maria Forsgren har köpt både varumärke och varulager från konkursboet. ”Vi har alltid gillat den här butiken och tyckt att den har stått för saker som vi tycker om, det här med att främja norrländskt hantverk och en öppenhet för det annorlunda”, säger Johan Hallberg till Västerbottens-Kuriren.

AXFOOD SLÄPPER IN ALLA I RESTAURANGBUTIK. Axfood låter allmänheten handla i deras snabbgross på Gärdet i Stockholm. Folkhälsomyndigheten avråder allmänheten från onödiga resor med kollektivtrafiken. Det kombinerat med riktlinjerna som begränsar antalet kunder i butik gör att Axfood vill förenkla för boende på Gärdet att handla mat. ”Vi har fått förfrågningar från boende inom närområdet om möjlighet att tillfälligt öppna upp butiken för konsumenter. I dag finns begränsat med butiker här”, säger ställföreträdande butikschefen Daniel Lindeberg.

SÅ STÖTTAR SGN SPORT SINA HANDLARE. SGN Sport, med kedjor som Team Sportia och Sportringen under sitt paraply, möter handlare med helt olika vardag under krisen. ” Vi ställer om vår marknadsavdelning för att i än större grad stötta den lokala handlaren”, säger vd Lars Palmgren. Han tror att det är viktigare än någonsin att vara relevant på sin hemmamarknad. Läs mer här:

MQ HANDELSSTOPPAS PÅ BÖRSEN. Modekedjan MQ handelsstoppas på börsen efter att aktien rusat 35 procent. När Market når vd Ingvar Larsson svarar han att han inte vet vad som orsakat uppgången ”Det kan jag inte säga. Jag har inget i min vetskap.” Handelsstopp görs vanligen då kurspåverkande information har läckt i syfte att säkerställa att alla som handlar på börsen har tillgång till samma information. Börsen kan även välja att handelsstoppa en aktie om man noterat en kraftig kursändring som man inte vet skälet till.

ICA SMYGER IGÅNG NY MATSATSNING. Tanken var att Icas nya matsatsning i Mood-gallerian i Stockholm, Icanders, skulle ha öppnat 1 april. Men coronakrisen stjälpte de planerna och när verksamheten drar igång på allvar är fortfarande oklart, rapporterar Icanyheter. Däremot väljer Ica att testa delar av konceptet genom att låta kunder beställa mat därifrån via appen Ica Pronto. ”Vi vill testa alla våra system för att se att de fungerar när folk beställer”, säger konceptutvecklare Mats Bergvall till tidningen. Första beställningarna tas emot i dag, onsdag.

FÄRRE STÄNGDA BUTIKER FÖR H&M. 31 mars hade H&M 3 778 butiker stängda världen över till följd av coronakrisen. Nu ser situationen lite bättre ut. I dagsläget är 3 670 enheter stängda, rapporterar Dagens Industri. Det innebär emellertid fortfarande att 72 procent av klädjättens butiker inte kan vara öppna på grund av smittspridningen.

FASTIGHETSJÄTTE VILL STÖTTA LOKALSAMHÄLLET. Grosvenor Europe har startat en rad initiativ på sina svenska köpcentrum som syftar till att stötta de lokala näringarna. Bland annat handlar det om gratis hemleverans av varor och mat. I Haninge centrum har man även startat en Facebookgrupp där Haningebor kan hjälpa varandra med matinköp och andra aktiviteter. ”Då våra fastigheter fungerar som lokala stadskärnor har de en mycket viktig roll även i kristider. Vi arbetar därför aktivt med att utveckla olika initiativ i samarbete med våra hyresgäster, lokala föreningar och aktuella kommuner för att stötta boende i lokalområdet med utökad service och som därmed även stöttar hyresgästerna”, säger Carl Strufve, Nordenchef på Grosvenor Europe.

14 april

SVENSK HANDEL POSITIV TILL ÖKAT PERMITTERINGSSTÖD. Regeringen med stöd av Centerpartiet och Liberalerna föreslog under eftermiddagen att stödet för korttidspermittering växlas upp från 60 till 80 procent. ”Det är bra att regeringen går in med mer pengar till företagen” säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel, men poängterar att stödet knappast hjälper arbetsgivare med över 30 anställda. Läs mer här:

E-HANDLAREN DELAR UT PRESENTKORT. Care of Carl, som har sitt säte i Borås, ger sina 70 anställda presentkort från Borås City i syfte att stötta den lokala restaurangnäringen. ”Vi har trots rådande situation klarat oss relativt bra hittills och vill därför försöka stötta det lokala näringslivet så gott vi kan”, säger grundaren och vd:n Henning Källqvist. Som arbetsgivare ser han det som viktigt att Borås fortsätter att vara ett attraktivt ställe att bo på. Nu hoppas han att fler företag på orten ska haka på.

OPTIKKEDJAN TIDIGARELADE LANSERINGEN. Specsavers har lanserat e-handel i Sverige. Det skedde tidigare än planerat på grund av coronapandemin. Läs mer här: PR-ansvarig Ida Gustafsson berättar även för Market att kedjan agerat på andra sätt för att hjälpa dem som är i olika riskgrupper för smittan. ”Vi erbjuder speciella öppettider för riskgrupper i våra fysiska butiker och hemleverans av glasögon till dem”, säger hon.

INTERSPORT I REKONSTRUKTION. Ambitionen är att Intersport ska överleva, det slår vd Marcus Wiberg fast i samband med rekonstruktionsbeskedet. ”Vi ska säkerställa vår framtid och skapa en bättre kärna”, säger han om arbetet som nu följer. Men antalet fysiska butiker kan krympa. Läs mer här:

BJÖRN BORG SKJUTER UPP ÅRSSTÄMMAN. Börsnoterade Björn Borg-koncernen, som 2019 sålde Björn Borg-produkter för 1,6 miljarder kronor, meddelar att årsstämman skjuts upp på grund av coronaviruset. Senast 30 juni ska ändå årsstämman hållas.

GEMENSAM DIGITAL PLATTFORM SKA LYFTA LOKAL HANDEL. Handeln i Kalmar drabbas hårt av den minskade konsumtionen i spåren av coronapandemin. Samtidigt föds många kreativa idéer i krisen. ”Men det är svårt för en enskild aktör att nå ut i bruset just nu. Därför lanserar vi nu Kalmars första gemensamma digitala handelsplattform”, skriver samarbetsorganisationen Handelsstaden Kalmar i ett pressmeddelande. På www.tillsammansförkalmar.se finns nu erbjudanden från lokala handlare samlade.

NYA REGLER FÖR KORTTIDSPERMITTERING. I dag kommer regeringen, Centern och Liberalerna att presentera en uppgörelse om generösare regler för korttidspermitteringar. Det uppger källor till Ekot. Flera andra partier, och även Svensk Handel, har tidigare krävt att reglerna ska bli mer generösa.

ELGIGANTEN SKÄNKER SURFPLATTOR TILL ÄLDREBOENDEN. Elgiganten skänker 100 specialanpassade Lenovo-surfplattor till äldreboenden runt om i landet. Syftet med insatsen är att minska isoleringen bland äldre till följd av de nya restriktionerna i coronakrisens spår. ”Vi på Elgiganten tror på att tekniken inte är ett komplement utan något centralt för att klara vardagen, och helt avgörande för att hålla kontakt med nära och kära”säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten.

STORT BESÖKSTAPP PÅ FRÖLUNDA TORG. Enligt centrumchefen Anders Strand har Frölunda torg haft i snitt 30 procent färre kunder än normalt på grund av corona. Nu stänger fyra butiker – varav tre på grund av konkurs i virusets spår. Tidigare gick modekedjorna Joy och Flash i konkurs och nu går frisersalongen Hår och Sånt samma väg, skriver Göteborg Direkt.

KUNDERNA ÅTERVÄNDER. Tidningen Mitt i Stockholm bad sina läsare att rapportera var de befunnit sig under påskhelgen och dagarna dessförinnan. Svaren vittnar om att människor börjar återvända till köpcentrum och handelsplatser. ”Om man känner sig ensam så kan man åka till Bauhaus i Länna, eller Biltema/Ica Maxi i Haninge… nästan mer folk där nu än det var innan corona”, skriver en läsare.

OSTHANDLARE LEVERERAR TILL DÖRREN. Att nöden är kreativitetens moder ser vi många exempel på i coronatider. Ett av handelns initiativ är Ostbussen i Stockholm. Bussen körs av Fromageriet, en ostbutik i Hötorgshallen som packar osten i lådor som körs hem till kunder och lokala bagerier. ”Vi hade fem ton ost som vi plötsligt måste bli av med”, säger osthandlaren Ola Hedén till Svenska Dagbladet. På Hötorgshallen har Fromageriet tappat cirka 70 procent av försäljningen i coronakrisens spår.

SVENSKT KLOCKFÖRETAG DRAR I NÖDBROMSEN. Svenska Mockberg som designar och säljer klockor slog försäljningsrekord i januari. Under 2019 startade företaget även ett dotterbolag i Kina. Tajmingen var inte optimal, säger vd:n Daniel Eriksson till Dagens Industri. ”Vi kommer att klara oss, men mycket av våra besparingar brinner upp just nu”. Företaget tvingas nu kapa kostnader genom att säga upp hyresavtal och permittera personal.

DRÖNARE LEVERERAR TOAPAPPER. Invånare i den amerikanska staden Christiansburg har fått en känsla av hur framtidens hemleveranser kan komma att se ut. Företaget Wing, ett dotterbolag till Googles moderbolag Alphabet, utför en pilot av leveranser via drönare, skriver Forbes. De mest populära varorna? Kaffe, toalettpapper och kakor.

L OCH KD KRÄVER MERA STÖD. Alla företag, oavsett bransch, ska ha rätt till ersättning för fasta kostnader som exempelvis hyra och leasingavtal om deras omsättning sjunkit med mer än 40 procent till följd av coronakrisen, skriver Dagens Industri och hänvisar till Ekot. KD har utarbetat ett förslag på stöd för hyreskostnader som kostar 85 miljarder kronor.

9 april

NÄRINGSMINISTERN RYTER IFRÅN MOT FASTIGHETSÄGARNA. Regeringens förslag om hyresrabatter under coronakrisen rör upp känslor. Nu riktar både Svensk Handel och näringsminister Ibrahim Baylan kritik mot fastighetsägarna. ”Jag får oroväckande signaler”, säger han. Läs mer här:

DIGITAL INNS REKONSTRUKTION AVBRYTS. Under onsdagen fattade Stockholms tingsrätt beslut om att avbryta rekonstruktionen för Digital Inn, då den ansåg att det inte fanns förutsättningar att bedriva verksamheten . Beslutet  har överklagats till hovrätten av ägaren Ambia Trading, skriver de i ett pressmeddelande. Läs mer här:

SVENSK HANDELS FÖRMEDLINGSTJÄNST IGÅNG. Matchningstjänsten för medlemsföretag som vill låna ut eller låna in personal är igång och på flera platser i landet arbetar inlånad personal. Bland annat har Bauhaus lånat in personal från Pac Productions i Örebro. Enligt Svensk Handels chefsjurist Anna Nordin är intresset för tjänsten stort och för någon vecka sedan hade ett femtiotal företag anmält sitt intresse för att låna in eller låna ut personal.

MIO INFÖR GRATIS DRIVE THRU. Suget efter leveranser med minimala fysiska moten ökar. Samtidigt spenderar svenskarna stor tid i hemmet vilket ger skjuts åt möbelförsäljningen. Därför slopar Mio avgiften för avhämtning utanför butik. Kunden slipper på detta sätt att stiga ut ur bilen och får hjälp med utbärning. ”Vi befinner oss i en situation som är svår för oss alla. Genom att dedikera tid till utbärning underlättar det leveranser utan att kunden ska känna sig utsatt för en risk”, säger vd Björn Lindblad. Läs mer här!

KONKURSERNA DUGGAR TÄTT INOM MODEHANDELN. En av de senaste i raden är Klädshopen i Örebro med anor från 1960-talet. ”I mars kom vi upp i 40-45 procent av försäljningen om man jämför med snittet för mars månad senast tio åren. Vi har en månadshyra på drygt 20 000 kronor och säljer för några tusenlappar om dan. Och det går ju inte, finns inte en chans", säger ägaren Eva Alperud till Nerikes Allehanda. Ytterligare ett offer för coronakrisen är butiken Jaber i Uppsala som grundades 1974. ”Det har inte gått ihop den senaste tiden. Det finns inga människor i stan och ingen vågar gå ut och handla heller på grund av pandemin, säger delägaren Ulla Berglund till Upsala Nya Tidning.

ANRIK STOBUTIK STÄNGER I CORONAS SPÅR. Corona blev spiken i kistan för Jarméus skor i Eskilstuna som i tisdags ansökte om konkurs vid Eskilstuna Tingsrätt. ”Det var inte den här sortin man hade velat göra, vi hade planer för våren då vi skulle fira 65 år som butik” säger Annika Jarméus som drivit butiken tillsammans med sin syster i 35 år till Eskilstuna-Kuriren. Hon berättar att försäljningen gått ned med 75 till 80 procent till följd av Corona. Läs med här!

KRÄVER FLER ÅTGÄRDER. Både Svensk Handel och Handelsanställdas förbund ställer krav på mer åtgärder i vårpropositionen riktade till den av coronapandemin hårt ansatta handeln. ”Läget är väldigt allvarligt”, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel. Läs mer här!

ASECS HAR MIST FYRA AV TIO KUNDER. ”Det är ett tufft läge, ett riktigt stålbad.” Så beskriver centrumchefen Lars Bröms situationen till följd av coronakrisen i en intervju med SVT. Hårdast drabbade bland Asecs hyresgäster är butiker som säljer kläder och hemelektronik, säger Lars Bröms som för individuella diskussioner med hyresgäst.

CORONA KAN SKAPA BYGGBOOM I HEMMEN. När utlandssemestrarna ställs in lägger folk mer tid på renoveringsprojekt i hemmen, vilket ger ett uppsving för bygghandeln. Till exempel har försäljningen ökat med 15 procent hos Göranssons Färg i Danholm, skriver Dala-Demokraten. Tidningen har besökt ett antal mindre landsbygdsbutiker specialiserade på färg, golv, tapeter, verktyg, spik, skruv och plåt som alla kan ses som vinnare i krisen.

Modehandeln i fritt fall – försäljningstapp mellan 40 och 50 procent i mars

MODE I FRITT FALL. Försäljningen av kläder föll med 38,8 procent under mars, visar Stilindex från Svensk Handel Stil. För skor gick det ännu sämre – med ett tapp på 47,1 procent. Värst gick det under andra halvan av mars då Folkhälsomyndighetens restriktioner trätt ikraft. Då var nedgången 49,4 procent för kläder och 57,0 procent för skor. ”Butikernas e-handel har gått något bättre men kompenserar inte på långa vägar för det totala försäljningsbortfallet. Coronakrisen skapar en stor oro i samhället som gör att folk både håller sig hemma, men också håller i sina pengar", säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel. Läs mer här!

CORONATIDER GER PAKETREKORD. Färska siffror från Postnords e-barometer visar åtta allt fler svenskar vill få sina varor man handlat på nätet hemlevererade. Ökningen av brevlådepaket bedöms nationellt till mellan 35 och 50 procent. ”Det är tydligt att det är en effekt av att svenskarna har ombetts hålla sig inne. Att vi kan leverera varor till folks hem under den här tiden och på så vis underlätta i vardagen ger en bra magkänsla” säger Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på Postnord Sverige. Läs mer här!

8 april

FLYTTA JULEN TILL JUNI. Niclas Wikström, grundare av företaget Oh my, vill tidigarelägga julen för att få fart på affärerna, berättar Piteå-Tidningen. På sin Facebook-sida uppmanar han till ett tidigareläggande av julen för att få fart på den lokala handeln och stötta pressade företagare. ”Upp med julpyntet i galleriorna, upp med granen på Rådhustorget och upp med julbelysningen över gågatan. Är det någon stad som skulle göra det så är det Piteå och om det ska göras någon gång så är det nu”, säger Niclas Wikström i Piteå-Tidningen. Kommunpolitiker och handelsansvariga uppges vara positiva till idén.

Niclas Wikström, grundare av företaget Oh my, vill tidigarelägga julen för att få fart på affärerna, berättar Piteå-Tidningen.

VÄRLDSHANDELN FALLER. WTO, Världshandelsorganisationen, bedömer att världshandeln kommer att falla mellan 13 och 32 procent under 2020. Alla delar av världen kommer att drabbas, enligt WTO, men värst blir det för Nordamerika och Kina. Orsaken till fallet: covid-19. Återhämtning är att vänta under 2021, men hur det går beror på hur långvarig coronapandemin blir. ”Den oundvikliga nedgången i handel och dess följder kommer att få smärtsamma konsekvenser för hushåll och företag, utöver det mänskliga lidande som viruset i sig orsakar”, säger WTO:s generaldirektör Roberto Azevêdo. Läs mer här:

DRIVE IN HOS JULA. Jula lanserar nu drive in-lösningen i alla sina varuhus i Sverige och Norge och efter påsk även i Polen. Kunden lägger ordern via hemsidan, får sms att varan kommit och hämtar paketet vid varuhuset – där personal kan komma ut med det till bilen. ”En bra lösning i rådande situation, och ett bra sätt för våra kunder att kunna hämta sina paket på ett säkert sätt om man inte vill utsätta sig för den smittorisk som det kan innebära att träffa många människor”, säger Julas Johan Sjöhagra.

FLER KLICKAR HEM PÅSKBORDET. Fler e-handlar mat under coronakrisen – så även produkterna till det traditionella påskbordet. ”Det vi kan se är att många kunder tänkt på påsken tidigare i år. Konsumenterna har en annan framförhållning”,  säger Viveca Järhult på Mat.se. Rent sortimentsmässigt ser Mat.se inga avvikelser från tidigare. ”Men en hypotes skulle kunna vara att många familjer firar påsk i mindre skala. Det får vi se sen när vi tittar närmare på statistiken”, säger Viveca Järhult.

Fler klickar hem maten till påskbordet, noterar Mathem.se.

LÄNEN SOM DRABBATS HÅRDAST AV VARSEL. Över 3 600 anställda inom handeln varslades om uppsägning under mars. Värst drabbat är Stockholms län, följt av Gävleborgs län och Västra Götalands län. ”Det är en rejäl spik i statistiken som är tråkig och många berörs. Vår skattning visar att upp mot 25 procent av jobben inom sällanköpshandeln står på spel”, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.Läs mer här:

VILL RÄDDA LOKAL HANDEL MED HYRESREDUKTION. ”Det ligger i mitt eget intresse som fastighetsägare att mina hyresgäster kan klara sig igenom den här krisen. Det skulle bli ett väldigt hårt slag mot hela centrum om butiker och restauranger går i konkurs på grund av coronaviruset. Det är viktigt att centrumhandeln överlever”, säger Jan Irenmark till Nynäshamns-Posten, som rapporterar att hans fastighetsbolag och Forsman Fastigheter –  de två största privatägda hyresvärdarna i Nynäshamns centrum – reducerar hyran med 50 procent april, maj och juni för hyresgäster som behöver det.

SKOAUGUST I KONKURS. Tre butiker och 30-talet anställda berörs av konkursen i Aktiebolaget Aug. Johansson Skomodehus. Det gäller Skoaugust på Vaksalagatan i Uppsala, där det sålts skor sedan 1848, butiken i Gränbystaden och butiken i Enköping. Konkursutförsäljning i butikerna är planerade att starta nästa vecka, rapporterar UNT.

LÄMNA FAMILJEN HEMMA I PÅSKHANDELN. "För oss i handeln vore det tacksamt om man inte kommer i grupper, det räcker med en som handlar så vi kan hålla avståndet i butiken", säger Mikael Karlsson säljchef på Stora Coop Stenby i Västerås, till P4 Västmanland. Hör mer här:

Matpiraten i Katrineholm ändrar rutinerna vid lösgodiset och hoppas det gynnar försäljningen.

LÖSVIKTSGODISET TAPPAR FÖRSÄLJNING. Coronavirusets spridning påverkar försäljningen av lösviktsgodis i påskhandeln. ”Lösviktsgodis är en av våra stora grejer, men hittills har vi tappat ungefär 20 procent av försäljningen”, säger Mio Svahn, delägare i Matpiraten i Katrineholm, där nya rutiner kring lösgodiset nu införts. ”Vi har köpt in 100 nya skedar och vi har en start- och stoppstation så de rengörs mellan varje kund”, säger Mio Svahn.

IKEA AVSÄTTER 17 MILJONER I COVID-19-STÖD I SVERIGE. Ingka Group avsätter totalt 26 miljoner euro i stöd för arbetet kring covid-19, 17 miljoner kronor går till Sverige. ”I tider av kris är värdet av att göra skillnad tillsammans större än någonsin”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige. Hittills har möbelkedjan bland annat donerat tält som används vid Östra sjukhuset i Göteborg, madrasser och annat till fältsjukhuset vid Älvsjömässan, skyddsutrustning till sjukhus och äldreboenden, och lånat ut sin distributionskedja till Socialstyrelsen.

H&M SÄKRAR LIKVIDITETSBUFFERT. H&M AB har tecknat en ny tolvmånaders kreditfacilitet på 980 miljoner euro. Orsaken är att H&M-gruppen vill säkra sin likviditetsbuffert och finansiella flexibilitet med anledning av coronasituationen, uppger bolaget i ett pressmeddelande där det intygas att koncernens likviditet är fortsatt god. Kreditfaciliteten är avtalad med en rad banker, bland annat SEB.

PIERCE VARSLAR 15 PERSONER. E-handlaren Pierce som säljer kläder och tillbehör till motorcyklister varslar 15 personer om uppsägning. ”Vi jobbar med flera scenarier, men det är rimligt att tro att efterfrågan sjunker något jämfört med planen och vi måste därför anpassa kostnadskostymen" säger vd Henrik Zadig. Trots att det första kvartalet i år var utmanande ökade Pierce sin försäljning med 16 procent.

Lindex ägare Stockmann har beviljats rekonstruktion.

LINDEX ÄGARE BEVILJAS REKONSTRUKTION. Helsingfors tingsrätt har beslutat att ge grönt ljus för Lindex ägare Stockmann att rekonstrueras. Advokat Jyrki Tähtinen vid Borenius Advokatbyrå har utsetts till rekonstruktör, skriver Stockmann i ett pressmeddelande.

NELLY KORTTIDSPERMITTERAR. E-handlaren Nelly inför korttidspermitteringar för tjänstemän på huvudkontoret i Borås. Arbetstiden förkortas med 20 procent under tre månaders tid. Åtgärden ska, enligt ägaren Qliro Group, stärka Nelly genom krisen.  Läs mer här:

MODEHANDEL I KRIS VÄDJAR OM HJÄLP. Coronautbrottet drabbar modehandeln i alla led – handeln står stilla liksom produktionen. Leveranser står still och ordrar annulleras eller pausas. Nu vädjar affärsnätverket Trade Partners Sweden om åtgärder som slopad arbetsgivaravgift, slopad arbetsgivaravgift och hyresreduceringar till butiker, showroom och försäljningskontor, skriver TT.

​​​300 STÄNGDA IKEAVARUHUS. Ingka Group som driver de allra flesta Ikeavaruhusen runt om i världen har drabbats hårt av coronakrisen. Just nu håller 300 av deras totalt 400 enheter stängt. Bara på den största enskilda marknaden, Tyskland, är drygt 50 varuhus stängda. Endast i Sverige, Norge, Finland, Japan, Sydkorea, Kina och Australien håller Ikea öppet, skriver Dagens Nyheter.

300 av Ikeas varuhus håller stängt.

ELON-HANDLARE HJÄLPER ANDRA I KRISEN. Förutom drive-in shopping hos samtliga butiker erbjuder många lokala Elon-handlare gratis hemkörning och videosamtal med kunder för att lösa tekniska problem. Många butiker erbjuder även särskilda öppettider för  personer i riskgrupper. De enskilda handlarna erbjuds även  att sätta upp plexiglas vid kassan.

IMPONERANDE HANDLINGSKRAFT HOS CENTRUMUTVECKLARE. Coronautbrottet innebär att kraven på samarbete mellan kommuner, fastighetsägare och näringsliv ökar. Marlene Hassel, ordförande Sveriges Centrumutvecklare gör tummen upp för alla initiativ som tagits under krisen till exempel i form av utökad försäljning på gator och torg, hemleveranser och samarbeten med lokala bilfirmor och taxibolag. ”Hittills i krisen har vi verkligen märkt av detta och jag är så imponerad av alla engagemang som ploppat upp runt om i landet just nu”, säger hon.

GEKÅS OCH LUND FASHION MEST GOOGLADE. Affärskoll har sammanställt vilka 10 bolag som googlades mest under mars. Bland dessa letar sig två retailbolag in – på grund av Corona. På sjätte plats hamnar Gekås i Ullared som varit omskrivna på grund av coronavirusets effekt på besöks- och försäljningssiffrorna. På åttonde plats finns Mellby Gård-ägda Lund Fashion med märkena Flash och Dea Axelssons som under mars försattes i konkurs.

Lund Fashion och Gekås i Ullared var bland de tio mest googlade bolagen under mars.

BÄDDAR FÖR ÖKAD E-HANDEL. Andelen konsumenter som gör mer än hälften av sina inköp online har ökat i och med coronakrisen. Sex av tio uppger att de kommer att fortsätta handla på nätet även när läget stabiliserat sig. Det visar en ny undersökning som fokuserar på Europas största e-handelsmarknader.  Läs mer här!

CORONA GAV SKJUTS ÅT ICA-BUTIKERNAS FÖRSÄLJNING. Ica-butikernas försäljning ökade med 11,1 procent i mars jämfört med samma period i fjol. Tillväxten beror framför allt på förändringar i kundbeteendet på grund av effekter av Coronaviruset i form av bunkring samt att fler lagar mat i hemmet i stället för att äta på restaurang, skriver Ica Gruppen i ett pressmeddelande. Läs mer här!

Coronautbrottet gav skjuts åt Ica-butikernas försäljning i mars.

FLER  INOM HOTELL OCH RESTAURANG SPÅS GÅ OMKULL. I sin extra konkursstatistik för perioden 1–6 april uppskattar UC att antalet konkurser inom hotell och restaurang kommer att öka med 122 procent i april jämfört med samma period i fjol. Även inom transportsektorn väntas antalet konkurser öka.

TILLVÄXT I MARS FÖR NORDIC NEST. Nordic Nest som säljer inredning på nätet ökade 40 procent i mars, vilket var i linje med tillväxten under 2019. ”Så på kort sikt har vår försäljning inte påverkats negativt av situationen med corona” säger vd Bank Bergström till Ehandel.se.

FULLA VARULAGER OROAR NORSKA HANDLARE. Butikerna bågnar av säsongsvaror för våren, vilket skapar oro hos norska handlare. Enligt sajten E24 oroar sig 35 procent av handlarna för de fulla varulagren och hela 39 procent oroar sig för inköp. ”Många handlare har förbundit sig att köpa in varor till sommaren och hösten och många handlare kommer att få svårt att betala varorna, säger Bjørn Næss, vd  i Oslo Handelsstandsforening.

SANDVIKENBOKHANDEL MOT STRÖMMEN. Medan de flesta bokhandlare tappar försäljning under coronakrisen går fristående Nya Bokhandeln i Sandviken mot strömmen, skriver Arbetarbladet. Kunderna är färre men de som kommer handlar faktiskt mer”, säger ägaren Andreas Wengelin. Att butiken har egen ingång från gatan är troligen en del av förklaringen då många undviker köpcentrum i coronatider, tror han.

TAPP FÖR E-HANDELN I MARS. Oron för den ekonomiska utvecklingen till följd av coronapandemin slår igenom i e-handeln och Postnord konstaterar ett tapp för e-handeln. ”Konsumenten håller hårt i sin disponibla inkomst”, säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord. Lär mer här!

7 april

UPPÅT FÖR AMERIKANSK DETALJHANDEL. Den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 5,3 procent under vecka 14, som avslutades den 4 april. Det jämfört med motsvarande vecka ifjol. Det visar Johnson Redbooks index, enligt ett pressmeddelande från Nyhetsbyrån Direkt.

H&M INLEDER PERMITTERINGAR I SVERIGE. H&M Sverige är nu redo att börja korttidspermittera personal på grund av coronapandemin, uppger företaget för Market. Både butiksanställda och tjänstemän på supportfunktioner berörs. Läs mer här:

IKEA FLAGGAR FÖR MILJARDTAPP. Ikea kan ha tappat så mycket som upp till 70 procent av försäljningen under vissa veckor i samband med coronakrisen. I en intervju med DN säger Jesper Brodin, vd på Ingka Group, att försäljningsbortfallet kommer att räknas i ”många tiotals miljarder i år”.

OCADO BER KUNDERNA OM URSÄKT. Det brittiska e-handelsföretaget Ocado kan inte leverera varor till kunderna i den utsträckning bolaget vill. Nu kommer vd Mel Smith med en ursäkt till de som inte får sina leveranser av mat i tid. "Hur hårt vi än jobbar just nu har vi inte kapaciteten att möta alla förväntningar som finns på oss, både från våra tidigare kunder, men också från de nya”, säger Mel Smith i ett blogginlägg.

NYA E-HANDELSMÖNSTER I NORGE. Enligt ny statistik från Klarna har coronaviruset förändrat norrmännens sätt att e-handla. Förra året stod invånarna i de två nordligaste kommunerna, Troms och Finnmark, för den största andelen näthandel, men nu har Oslo gått ifatt. ”Vi ser stora skillnader både i vem som handlar, när de gör det och varifrån de kommer. Det kan rimligtvis ha att göra med smittspridningen och de förebyggande åtgärder som har satts in efter hand, säger Thomas Elvestad, marknadsdirektör för Klarna i Norge, till retailmagasinet.no.

JEANSJÄTTEN SKÄNKER MILJONER I STÖD. Levis Strauss skänker tre miljoner dollar till hjälpinsatser under den pågående coronakrisen. Fokus kommer att läggas på anställda, partners och leverantörer som alla drabbats under Covid-19.

OKEJ MED HELGSTÄNGT PÅ CENTRALEN. Antalet resenärer på Stockholms Centralstation och Cityterminalen har minskat drastiskt i och med åtgärderna för att minska smittspridningen av covid-19, konstaterar fastighetsägaren Jernhusen. För att stötta hyresgäster i Centralstationen och i Cityterminalen har Jernhusen beslutat att butiker, caféer och restauranger får hålla stängt under helgerna om de vill och korta öppethållandet under vardagar.

STADIUM TVINGAS SÄGA UPP. Sportkedjan Stadium har tappat 60 procent av besökarna och 50 procent av intäkterna, skriver Uppsala Nya Tidningen. Vd Karl Eklöf uppger till tidningen att det här gör att Stadium nu tvingas säga upp 653 personer och permittera ytterligare 1000. ”Det omfattar alla delar av företaget”, säger han till UNT. Läs mer här:

Lundbergs hjälper butiker i sina köpcentrum med hemleverans.

FASTIGHETSÄGARE FIXAR GRATIS HEMLEVERANS. Från butikerna i Norrköpingsköpcentrumen Linden och Spiralen kan kunden nu få fri hemleverans. Fastighetsägaren Lundbergs fastigheter levererar beställningen hem till dörren med eldrivna flakmopeder. ”Våra fantastiska medarbetare vill göra allt de kan för att hjälpa våra hyresgäster, och det här är ett sätt. Initiativet är även en del av #tillsammansförnorrköpingcity för att uppmana människor att stötta den lokala handeln i city”, säger Emma Tördahl, centrumledare Lundbergs Fastigheter.

SVENSK-NORSK GRÄNSHANDEL STÅR STILLA. Lägre matpriser och norsk sockerskatt är två skäl som brukar locka horder med norrmän till svenska gränsbutiker – i synnerhet när påsken står för dörren. Men i år är allt annorlunda och på orter som Charlottenberg i Värmland, Nordby och Svinesund i Bohuslän gapar butikerna tomma och handlare räknar med försäljningstapp på mellan 80 och 95 procent. Läs mer här:

EBAY HJÄLPER SMÅFÖRETAG SÄLJA ONLINE. Amerikanska Ebay lägger 100 miljoner dollar på sin satsning Up & Running som ska hjälpa nordamerikanska småföretagare att komma igång med e-handel, skriver Retaildive. Läs mer här:

SLUT PÅ VISIRPLAST. Marcus Runsten gör visir i sin hemmabyggda 3D-skrivare. ”Vi försöker tillgodose behovet i Skellefteå och Västerbotten”, säger han till Norran och berättar att förra veckan skickade han 100 visirhållare till sjukstugan i Tärnaby. Men nu larmar han om plastbrist: ”Själv har jag nu präntat upp allt mitt eget plast. Det säljs lokalt på Clas Ohlson, men de har slut både i butik och på webben”, säger han till tidningen. På ett kilo plast kan han tillverka ungefär 50-60 visirhållare.

Ronnebyalliansen stöttar den lokala handeln genom presentkortsköp.

RONNEBYALLIANSEN HOPPAS BLI FÖREBILD. Allianspartierna M, C, L och KD i Ronneby har köpt presentkort giltiga i den lokala handeln för att stötta i coronakrisen. Partierna har köpt olika mängd kort beroende på utrymme i partikassorna. M och C har köpt 50 kort vardera, L och KD stannar vid 15 styck vardera. ”Vi uppmanar nu partierna på den andra sidan att hänga på vårt initiativ”, säger Roger Gardell (L) till Sydöstran. 
De fyra partierna uppmanar också kollegor runt om i Sverige att ta efter Ronnebyalliansens initiativ.

MÅNGA VILL JOBBA MED E-HANDEL. E-commerce manager är yrkeshögskolans mest sökta utbildning, med 5,2 behöriga sökande per plats. Näst populärast är utbildningen till digital marknadsförare med 4,8 sökande per plats. ”E-handeln är en attraktiv bransch som kommer att fortsätta att växa. På lång sikt kan kompetensbehovet förändras”, säger analytikern Linda Wiklund på Myndigheten för yrkeshögskolan om söktrycket.

KRÄVER MER KRISSTÖD.  Stockholms Handelskammare anser att regeringen och samarbetspartierna omgående behöver enas i en beredskap om att satsa uppåt 400 miljarder kronor för att rädda företag och jobb. ”Insatserna hittills är välkomna men tyvärr otillräckliga. Regeringen behöver omgående sätta en ordentlig budgetram för krishanteringen. Inom den ramen bör man direkt utöka korttidspermitteringen till att omfatta 100 procent av tjänsten, slopa hela arbetsgivaravgiften under fyra månader, förbättra hyresstödet och hitta sätt att skjuta till kapital för företagen som förlorat sina intäkter”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

HÖGTRYCK I KICKS E-HANDEL. I ett inlägg på Linked In skriver skönhetskedjan Kicks att de ser en stor ökning i antalet e-handelskunder vilket också leder till stort tryck på kundtjänsten. "Vi får fler inkommande samtal än någonsin", säger Samar Siala, kundtjänstansvarig.

Högtryck i Kicks e-handel.

6 april

VILL STOPPA FÖRSÄLJNINGEN AV ICKE-NÖDVÄNDIGA VAROR. Amerikanska delstaten Vermont har uppmanat de största detaljhandelskedjorna Walmart, Target och Costco, som alla säljer såväl dagligvaror som sällanköpsvaror och volymvaror, att spärra av de avdelningar i varuhusen som säljer ”icke-nödvändiga” varor. Orsaken är dels att man vill minska trafiken till butikerna dels minska kontakterna mellan personal och kunder.

EHNBÅGE OPTIMISTISK FÖR LINDEX. Som många andra påverkas Lindex av coronakrisen. På några marknader är de fysiska butikerna stängda. Kedjan har också korttidspermitterat personal. ”Vi har förutsättningarna för att klara oss igenom corona”, säger vd Susanne Ehnbåge. Läs mer här:

KRAFTIGT ÖKADE VARSELSIFFROR. Varselsiffrorna inom handeln ökar kraftigt. Under de tre första dagarna i april varslades nästan 1 800 handelsanställda, vilket är hälften så många som under hela mars. Läs mer här:

NU ÄR DET KLIPPT UTOMHUS I BORÅS. Market har tidigare berättat om detaljhandelsaktörer som tvingats både till nya affärsmodeller och också till innovation i samband med det pågående coronaviruset. Ännu ett nytt grepp hittar vi i Borås, där frisörsalongen Familjen Sandwall erbjuder utomhusklippning. Många kunder nappar på erbjudandet, berättar frisören Fanny Ponce, för Borås Tidning.

DAGLIGVARUBRANSCHEN I GEMENSAMT UTSPEL Efter förra veckans direktiv från Folkhälsomyndigheten går nu dagligvarubranschen ut i en gemensam annons där de uppmanar kunderna att hålla avstånd i påskhandeln. ”Med ökad information till kunderna ökar förutsättningarna att alla hjälps åt”, säger Anna Jönsson på Svensk Dagligvaruhandel. Annonsen är undertecknad av Ica, Coop, Hemköp, Willys, Handlarn, Tempo, City Gross och Lidl.

SJU PROCENT FLER KONKURSER. Under mars månad gick 147 retailbolag i Stockholmsområdet i konkurs, enligt siffror från SCB/Tillväxtanalys som Stockholms Handelskammare analyserat. Det innebär en ökning med sju procent jämfört med samma period i fjol. Handelskammaren anser att regeringens åtgärder hittills är otillräckliga. ”Det behövs ett ordentligt initiativ och det behöver komma snabbt, för konkurserna orsakar skador som riskerar bli permanenta”, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

TOMMA BUTIKER I VALBO KÖPCENTRUM. Neddragna jalusier dominerar Valbo köpcentrum utanför Gävle efter klockan 18. De flesta butikerna har dragit ned på sina öppettider och den lokala väskbutiken Frozt har ansökt om konkurs, skriver Arbetarbladet. Någon traditionell konkursutförsäljning blir det troligtvis inte. I stället lutar det åt att varorna säljs på nätauktion.

KAPPAHL VÄDJAR OM HYRESLÄTTNADER. Kappahls butiksförsäljning har rasat till följd av coronakrisen och e-handeln har bara till en mindre del kompenserat för bortfallet. Därför har kedjan bett om hyreslättnader. För april månad har Kappahl endast betalat halva hyran avseende centrallagret och huvudkontoret i Mölndal. Samtidigt meddelar man att ytterligare förseningar gällande hyresbetalningarna inte kan uteslutas.

Kappahls centrallager i Mölndal.

LIDL UTSER TRÄNGSELANSVARIGA. Lidl  har utsett en eller två personer i varje butik som ska säkerställa att kunderna respekterar bestämmelserna om avstånd. ”Beslut tas av butikschef eller ställföreträdare kring att begränsa tillträde till butiken. Uppgiften att hålla koll på avstånd kan delegeras till en medarbetare. Då även för att hålla koll på köbildning utanför, att avstånd hålls samt se till kundflöde in och ut ur butik” säger Petra Whitehead, press- och PR-chef på Lidl.

LIVSMEDELSFÖRETAGEN KRÄVER FLER ÅTGÄRDER. Regeringens stödåtgärder i form av lån och anstånd med skatteinbetalning gynnar inte små och medelstora företag som drabbats av coronakrisen, anser branschorganisationen. ”Det är Livsmedelsföretagens åsikt att staten inte ska medverka till att redan hårt drabbade företag skjuter kostnader på framtiden och bygger skuldberg. Likviditetsåtgärder behöver, i stället för lån, i möjligaste mån utgöras av kontanta bidrag, direkt sänkning av skatter samt subventioner”, skriver vd Björn Hellman i ett öppet brev.

H&M:S ÅRSSTÄMMA BLIR DIGITAL. När H&M håller stämma den 7 maj kommer det att ske via nätet, skriver TT. "Årsstämman ska genomföras på det sättet att deltagarna deltar i princip endast på distans: via dator eller annan internetansluten enhet", skriver H&M i kallelsen och motiverar beslutet med risken för smittspridning och myndigheternas bestämmelser om allmänna sammankomster.

KI SPÅR ÅTERHÄMTNING UNDER Q3. I Ekots lördagsintervju säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz att vi troligen kommer att se viss återhämtning under det tredje kvartalet i år. Samtidigt spår han att pessimismen kommer att lätta då.

BYGGMAX GÅR MOT STRÖMMEN. Inom det närmaste halvåret planerar Byggmax att öppna sju nya varuhus. Först ut är Uppsala, Rydebäck och Nässjö och till sommaren i Tierp, Boden och Kiruna. Till hösten öppnar man även ett varuhus i Höör. Totalt väntas satsningarna skapa ett fyrtiotal arbetstillfällen.

HOTELLPERSONAL FÅR JOBB PÅ JULAS CENTRALLAGER. Under den senaste tiden har många exempel lyfts då personal flyttas mellan branscher som påverkas olika av coronakrisen. Ännu ett exempel är inom Julakoncernen där personal från Jula Hotell & Konferens erbjuds jobb på Julas centrallager i Skara där det saknas personal. ”Vi vill slippa varsla så detta är en otroligt bra lösning. Jag tror även att personalen känner likadant, det mottogs väldigt positivt av samtliga”, säger Mikaela Grundström, vd för Jula Hotell & Konferens i ett pressmeddelande.

SVENSK HANDEL KRÄVER STATLIG KRISPLAN. Förslaget om regeringens krislag innebär att politikerna har rätt att besluta om stängning av stormarknader och handelsplatser. Svensk Handel säger till Ekot att man inte motsätter sig lagförslaget, men att lagen bör kompletteras med en statlig krisplan som lyfter bort tunga kostnader för hyra och personal från företagen. ”Vi förstår att regeringen kan behöva ta till så drastiska åtgärder, men gör man det måste det finnas en plan för att kompensera företagen”, säger vd Karin Johansson till Ekot.

LINDEX ÄGARE ANSÖKER OM REKONSTRUKTION. Stockmann är illa ute och ansöker om företagssaneringsförfarande, en form av rekonstruktion. Dotterbolaget Lindex berörs emellertid inte av åtgärden. Läs mer här!

Stockmann är illa ute.

HEMMAJOBB GYNNAR ELEKTRONIKBRANSCHEN. Hemelektronikhandeln ökade försäljningen med två procent i mars. Elektronikbranschens vd Klas Elm ser en tydlig förklaring: Hemmajobb. Läs mer här!

STORT INTRESSE FÖR ELGIGANTENS DRIVE THRU. Market har tidigare berättat om Elgigantens satsning på Drive Thru för att underlätta köp för kunder som vill minska risken i coronatider. Och satsningen har, enligt vd Niclas Ericsson, blivit en succé. ”Bara några timmar efter att vi var igång med vår Drive-In tjänst hade hundratals kunder valt det som leveransalternativ” skriver han på Linkedin.

Elgiganten har infört Drive Thru vid varuhus runt om i landet.

THE SHIRT FACTORY I KONKURS. Coronakrisen har skördat ännu ett offer bland butikskedjorna i form av den över 30 år gamla skjortspecialisten The Shirt Factory, skriver Svenska Dagbladet. Kedjan har nio fysiska butiker, en webbshop, samt försäljning via Åhléns.  Läs mer här!

The Shirt Factory har ansökt om konkurs.

BOOZT SÄNKER PROGNSEN. Näthandlaren Boozt drar tillbaka den tidigare prognosen för helåret till följd av coronakrisen. Resultatet för årets två första månader var i nivå med förväntningarna med en förbättrad rörelsemarginal jämfört med samma period i fjol. Under mars, däremot, avvek försäljningen negativt från förväntningarna. ”Till följd av coronavirusets utbrott på de nordiska marknaderna under mars och som en konsekvens av de åtgärder som vidtagits av respektive regering har konsumtionen av mode och accessoarer påverkats mycket negativt”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

3 april

STOPP FÖR RESOR. Utrikesdepartementet förlänger sin avrådan från icke nödvändiga utlandsresor fram till 15 juni. Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten utfärdat en avrådan gällande resor inom Sverige.

SKATTEÅTERBÄRING KAN LYFTA E-HANDELN. Nästa vecka når skatteåterbäringen många och enligt Prisjakt kommer en del av återbäringspengarna att läggas på e-handel. ”I och med att färre tar sig ut till fysiska butiker kan dock en större andel av denna konsumtionsökning tilldelas e-handeln”, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt till Ehandel.se. Läs mer här:

CDON HJÄLPER SMÅ HANDLARE I MALMÖ. I samarbete med Malmö Citysamverkan lanserar Cdon ett riktat stöd till butiksägare i Malmö. Cdon erbjuder de lokala handlarna att nå kunder gratis online via Cdons marknadsplats. ”Vi förstår den komplicerade situationen för många handlare och vill hjälpa till att lätta på bördan. Vi hoppas att vårt initiativ kan hjälpa lokala Malmöföretagare under den period som ligger framför oss”, säger Henrik Jarl, CMO på Cdon.

BUTTERICKS LEVERERAR VID DÖRREN. ”Håll avståndet och ta ansvar men sluta inte fira högtider och födelsedagar. Gör det bara på distans. Påsken närmar sig med stormsteg. Överraska och skapa spontana skratt genom att ringa släktingar på FaceTime i en kaninhatt eller en kycklingdräkt”, tipsar Buttericks i coronatider och inför nu leverans av varor till kund direkt innanför butiksdörren och i Stockholm även via hemleverans.

MÖRKT FÖR SCORETT. Kundflödet i Scoretts flaggskepp på Drottninggatan i Stockholm har gått ner med 90 procent under veckan. Scoretts butik i Sergelgången har tappat över 90 procent av kundtrafiken. Siffrorna är förstås katastrofala sett ur ett kassaflödesperspektiv, uppger vd Peter Blomquist för Market och säger att det ser fortsatt mycket mörkt ut för skobranschen. Läs mer här:

APOTEKET FÖRESLÅR SLOPAD VINSTUTDELNING. Apotekets styrelse ger detta förslag till årsstämman, trots att man har utrymme för utdelning. Det framgår av ett pressmeddelande. Orsaken är coronapandemin. Styrelsen öppnar dock för att när situationen stabiliseras kan en annan bedömning göras och utdelning beslutas vid en extrainkallad stämma.

SYSTEMBOLAGET ANSTÄLLER SLUSSNINGSVAKTER. 100 personer anställs nu av Systembolaget för att slussa in lagom mängd kunder i butikerna och leva upp till Folkhälsomyndighetens riktlinjer till handeln. ”I morgon kommer nog hälften av våra butiker runt om i landet behöva slussa och nästa vecka blir det fler dag för dag. På skärtorsdagen kommer nog i stort sett alla butiker att behöva göra det”, säger Lennart Agén, presschef, till TT. Läs mer här:

STRESSAD TID I DAGLIGVARUHANDELN. Dagligvaruhandeln har haft sin mest hektiska och utmanande månad. I dag ger vd:ar för Axfood, Coop, Ica och Lidl sin syn på coronakrisen. ”Kundernas efterfrågan har överraskat”, säger Anders Svensson på Ica. Läs mer här:

JYSK HÅLLER ÖPPET. Jysk tuffar på i coronatid. Trots minskade öppettider och lägre kundflöden berörs endast en handfull av 146 butiker av permitteringar. Läs mer här:

”Det är ett enormt tryck på alla produkter som på något sätt är relaterade till covid-19, exempelvis handsprit, paracetamol och febertermometrar. Våra inköpare jobbar dygnet runt med att jaga produkter från världens alla hörn”, säger Gustav Hasselgren, vd på Apohem.

HÖGTRYCK HOS APOHEM. "Det har varit några otroligt hektiska veckor. De flesta av oss jobbar hemifrån och vi har till och med kört vår första virtuella afterwork. I vår farmaceut- och lagerverksamhet är det febril verksamhet med längre skift och helgarbete. Även vår kundtjänst upplever extra högt tryck, så vi har utbildat våra medarbetare som annars jobbar inom marknad, sälj och ekonomi så att de ska kunna hjälpa till när det behövs", säger Apohems vd Gustav Hasselgren i en intervju på ägaren Axfoods sajt. Läs mer här:

STÄNGER INTE. Varken Netonnet, Mediamarkt eller Elgiganten planerar för tillfälliga stängningar av butiker eller varuhus till följd av Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer gällande smittskyddsåtgärder i handeln. Det uppger företrädare för kedjorna för Computer Sweden. Samtliga kedjor rapporterar en ökning i sin e-handel och människor köper mycket saker till hemmakontoret. Läs mer här:

SOCIAL DISTANSERING GER EFFEKT. En ny rapport från Google visar att svenskarna tar uppmaningen om social distansering på allvar. Genom insamling av platsdata konstaterar Google att besöken i parker ökat med 43 procent medan besök i butiker, köpcentrum, museer och biografer minskat med 24 procent. Besöken i livsmedelsbutiker och apotek har minskat 10 procent. Besöken på arbetsplatser har minskat 18 procent.

Fler och längre sjukskrivningar inom handeln är följden av nya direktiv för att minska smittspridning.

K-RAUTAS ÄGARE MASSPERMITTERAR I FINLAND. Kesko korttidspermittrerar omkring 2 000 av sina totalt 12 000 anställda i Finland, rapporterar bolaget. Åtgärder planeras även i Keskos verksamheter i Sverige, Norge, Polen och de baltiska länderna.

IKEAVARUHUS I LONDON BLIR TESTCENTER. Ett Ikeavaruhus i Wembley i norra London ska tillfälligt användas för att att testa sjukvårdspersonal från sjukvårdsmyndigheten NHS för coronasmitta. Ikea har även donerat mat till brittiska sjukhus och härbärgen samt tiotusentals pappersmåttband till sjukvården, rapporterar CNN.

NY TJÄNST FÖR OBEVAKADE MATLEVERANSER. Sedan coronautbrottet har intresset för hemleverans av dagligvaror ökat explosionsartat. Nu lanserar företaget E-drop en tjänst som möjliggör hemleverans av matvaror från samtliga e-handlare. Maten leveras till ett kylskåp utanför kundens hem vilket gör att kunden inte behöver vara hemma vid leveranstillfället. Tjänsten har testats och beräknas vara igång till hösten.

TILLVÄXT HOS PLANTAGEN. Kedjans försäljning har påverkats positivt under coronakrisen – i synnerhet på produkter som är relaterade till livet på balkongen eller i trädgården. ”Blommor och livet med växter verkar vara extra viktigt under tider som dessa” säger marknadsdirektören Karolina Åhs.

MARIESTAD HJÄLPER LOKALA HANDELN. Tekniska nämndens Sven-Inge Eriksson (KD) tog på torsdagseftermiddagen ett ordförandebeslut på delegation om fri torghandel sju dagar i veckan, skriver Mariestads tidning. ”Det här gör vi för att främja handeln för aktörerna i centrum. Nu får butikerna möjlighet att flytta ut och exponera sina produkter och idka försäljning på torget och även i anslutning till sina affärslokaler. Det kan också minska trängseln i butikerna och underlätta för dem som är rädda för att gå in i en liten butik och trängas”, säger Sven-Inge Eriksson till tidningen.

FLER OCH LÄNGRE SJUKSKRIVNINGAR. Sjukskrivningarna inom butikshandeln ökar till följd av coronasmittan och mars är årets sjukaste månad hittills, enligt siffror från Quinyx. I mars ökade sjukskrivningarna i butik med nästan 40 procent mot månaden innan. Läs mer här!

Intersport säger upp 17 medarbetare och permitterar brett.

17 PERSONER SÄGS UPP PÅ INTERSPORT. Sportkedjan har, på grund av den senaste tidens stora försäljningstapp, beslutat att säga upp 17 medarbetare vid servicekontoret. Covid-19:s framfart har slagit hårt mot den fysiska handeln och det får för många förödande konsekvenser. Den här utvecklingen sett till försäljning och de åtgärder vi vidtagit i form av permittering och varsel är verkligen tungt”, säger vd Marcus Wibergh. Kedjan har även tagit del av regeringens möjlighet till korttidspermitteringar för personal på servicekontoret, lager och i butik. Läs mer här!

MODE I FRITT FALL. Coronakrisen slår hårt mot branscher som mode och lyxartiklar och riskerar ett intäktstapp på cirka 35 procent, visar en ny studie från Boston Consulting Group. Globalt beräknas intäktsbortfallet uppgå till mellan 450 och 600 miljarder dollar. För företag som lyckas mildra fallet ser utsikterna goda ut att komma ut svackan under det sista kvartalet i år, bedömer experterna bakom rapporten.

HALVERAD FÖRSÄLJNING I KUPOLEN.  Läget för Dalarnas största köpcentrum, Kupolen, i Borlänge beskrivs som akut. Flera butikschefer vittnar om halverad försäljning under de senaste veckorna. Förvirring kring olika öppettider uppges bidra till besökstappet, Centrumchefen Johan Forsgren vill inte spekulera kring de långvariga effekterna. ”Det är för tidigt att spekulera i vilka konsekvenser det eventuellt kan komma att få för oss och det är inte heller det som är fokus för oss just nu” säger han till Falu Kuriren.

DANSKA BBUTIKER ÖPPNA I PÅSK Trots  stort motstånd inom stora delar av dagligvarubranschen kommer i stort sett alla danska livsmedelsbutiker att hålla öppet på under skärtorsdagen oh påskdagen då försäljningsförbudet till följd av coronakrisen tillfälligt träder ur kraft.

UPPMANAR ATT INFÖRA TRÄNGSELANSVARIGA: Svensk Dagligvaruhandel har kommit med tydliga riktlinjer till matbutikerna. Bland annat ska varje butik införa personer som är ansvariga för att undvika trängsel. Läs mer här:

ÖKAD FÖRSÄLJNING HOS BLOMSTERLANDET. Att dagligvaror och apotek går  bra i coronatider vet vi sedan tidigare. Även hos Blomsterlandet går försäljningen klart bättre än i fjol. ”Det tror vi beror på att kunderna har tid att pyssla i trädgården. Snittblomförsäljningen minskar dock” säger Patrik Lindgren, försäljningschef på Blomsterlandet.

MYRORNA PAUSAR INSAMLING. Myrornas försäljning och kundtrafik har rasat till följd av coronaviruset. Därför pausar kedjan nu temporärt sin insamling av varor vid återvinningscentraler och via insamlingsboxar, meddelar de i ett pressmeddelande. Det finns varrken efterfrågan eller personal som kan ta hand om varorna. Däremot kan kunder fortfarande lämna in varor i butikerna.

2 april

RETAIL AWARDS SKJUTS UPP. Svensk Handel och Market flyttar årets upplaga av Retail Awards. Galan skulle enligt plan äga rum den 11 maj på Friends Arena men flyttas nu fram på grund av coronakrisen. ”Tråkigt men vi har inget val”, säger projektledaren Mikael Sydner. Läs mer här:

NA-KD FÖRSIKTIGT TROTS TILLVÄXT. 80 procent i tillväxt i januari. Men NA-KD står inte och slår sig för bröstet för det. ”Trots att vi har en positiv position ur ett makroekonomiskt perspektiv, behöver vi vidta åtgärder för att dämpa effekterna av nedstängningen av den europeiska offline-marknaden”, säger vd:n och grundaren Jarno Vanhatapio. Läs mer här:

Flera butikschefer i Kupolen beskriver läget som kristiskt.

ELGIGANTEN BÖRJAR MED DRIVE IN. Elgiganten gör som flera kollegor och inför nu en drive in-lösning för sina kunder. ”När kunderna når den överenskomna parkeringsplatsen kan de själva välja om de vill ha varorna levererade direkt i bagageutrymmet eller genom fönstret. Den rådande situationen får oss att tänka utanför ramarna, vilket leder till nya kreativa lösningar”, säger vd Niclas Eriksson. Andra kreativa lösningar som implementerats på Elgiganten under den senaste tiden är  digitala möten för kunder som går i kökstankar och donation av processorkraft från samtliga gamingdatorer till forskning för Covid-19.

Håller andan. Under dagen förväntas H&M komma med besked om masspermitteringar bland de anställda.

POSTNORD SER ÖKADE HEMLEVERANSER. En vanlig dag hanterar Postnord 550 000 paket och brevlådepaket. Under coronaepidemin har hemleverenserna ökat och Postnord noterar en 50 procentig ökning under senaste veckorna. Brevlådepaketen har stigit med 20 procent.

KINESISK PROVINS I NY CORONAKARANTÄN. South China Morning Post rapporterar att kinesiska provinsen Henan, nära Wuhan, satts i karantän efter coronasmitta. Myndigheterna uppmanar alla människor att stanna hemma och alla butiker, bortsett från några få nödvändiga serviceinrättningar, har stängts tillfälligt. Läs mer här:

Clas Ohlson lanserar en digital version av sin hantverkstjänst Clas Fixare, som då blir nåbar i hela landet.

DIGITAL CLAS FIXARE I HELA LANDET. I dag lanserar Clas  Ohlson sin hantverkstjänst Clas Fixare i videoform och den blir på så vis tillgänglig för alla som har en smartphone. Tanken är att med videosamtalet lotsa konsumenten att lösa enkel hemmafix. ”Det blir lite som inspiration och hjälp med hemmafixet på distans”, säger Fredrik Uhrbom, Sverigechef på Clas Ohlson.

H&M MASSPERMITTERAR. Enligt uppgifter i Di så kommer klädkedjan H&M att permittera i stort sett hälften av all personal på de centrala funktionerna, varav de flesta finns i Sverige. ”Dialog med medarbetare om tillfälligt förkortad arbetstid som berör tiotusentals medarbetare globalt har inletts på flera marknader”, bekräftar kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel för Di. Läs mer här: 

KRAV PÅ ANSIKTSSKYDD I MATBUTIKER. Österrike och Slovakien har infört krav på ansiktsskydd för att få handla i matbutik, rapporterar Dagens Nyheter. TT rapporterar att ytterligare ett antal europeiska länder infört krav på ansiktsskydd på offentlig plats, som Tjeckien och Bosnien-Hercegovina. "Det finns ingen vetenskaplig grund för att det skulle hjälpa", säger smittskyddsexpert Johan Giesecke till TT.

KONKURSUTFÖRSÄLJNING HOS GEORG SÖRMAN. Georg Sörman har funnits sedan 1916, men nu tvingas de två butikerna i konkurs och utförsäljning pågår. ”Vi tog beslutet eftersom det är en sådan stor osäkerhet kring när det här slutar, hur länge ska man orka hålla ut? Hade man vetat att det här hade tagit slut 1 juni hade det kanske gått. Men det här kom när alla leveranser med vår- och sommarkläder ska betalas, samtidigt som vi ska ut med höga hyror och lön och det är bristande försäljning. Det känns övermäktigt”, säger delägaren Lars-Olof Nilsson till StockholmDirekt. Läs mer här:

SLOPAR KORGEN. De nya restriktionerna har fått Minmatbutik i Borlänge att agera. Från och med i dag slopar de kundkorgar i butiken för att hålla kunderna separerade från varandra. ” Med bara kundvagnar håller kunderna ett naturligt avstånd och minskar smittrisken”, säger delägaren Niclas Stålhandske.

KINA IGÅNG EFTER CORONASMITTAN. ”Många är nyfikna och vill inte vänta”, säger tidigare H&M-chefen Magnus Omstedt som nu vill hjälpa skandinaviska mode- och konsumentvarumärken in på den myllrande marknaden i öst. Läs mer här:

Intresset att få igång e-handel ökar starkt i coronatider.

SÅ SKAPAR DU FRAMGÅNGRIK E-HANDEL. Intresset att få igång e-handel ökar starkt i coronatider. ”E-handel måste bli din kärnaffär. Det är där intäktsflödet finns”, säger Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm AB, och manar den som vill lyckas i e-handelsvärlden att utgå från kundens behov, se vilken roll dina produkter kan spela i kundens liv och våga knyta nya samarbeten som gör att du blir en del av kundens ekosystem. Läs mer här:

YLLEBUTIK FLYTTAR UT. Gällstadbaserade Ivanhoe har sedan i måndags flyttat ut delar av sitt sortiment under bar himmel för att äldre och människor i riskgrupper ska kunna besöka butiken, rapporterar Ulricehamns Tidning. ”Vi vill ju kunna erbjuda alla en chans att komma hit. Folk kan behöva lite pepp nu och man mår ju bra av att vara ute i den friska luften”, säger Anna Göthager, delägare i Ivanhoe, till tidningen.

Susanna Gideonsson, ordförande för Handels, ser en stor ökning av medlemsansökningar till både facket och a-kassan.

STOR MEDLEMSÖKNING HOS HANDELS. Osäkerheten i coronatider skapar rusning till Handels a-kassa. ”Att regeringens paket med förändringar i a-kassan fått effekter är tydligt, vi har aldrig sett en sån anstormning tidigare”, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund. Läs mer här:

REKORDMÅNGA VILL STARTA E-HANDEL. E-handeln kan vara lösningen för att behålla en del av försäljningen i coronatider. Nets ser ett oerhört tryck från aktörer som vill ha hjälp med att komma igång med e-handel. ”Det har exploderat”, säger e-handelsexpert Patrik Müller. Läs mer här:

ADLIBRIS ANSTÄLLER EFTER CORONAUPPSVING. De senaste veckorna har Adlibris kunnat se rejäla försäljningsökningar online. ”Vi tagit in extrapersonal till vårt lager i Morgongåva, där vi även arbetar övertid”, säger PR-ansvarig Elias Vieglins. Lär mer här:

”TYNGSTA DAGEN PÅ JOBBET”. Orden kommer från Norrländska Socialdemokratens reportage i Strands galleria i Luleå. Zandra Vikström, butikschef i konkursade klädkedjan Dea Axelsson beskriver sina känslor i konkursutförsäljningen: ”Det slår hårt mot våra kunder. På kort tid stänger tre stora modebutiker i Luleå. Normalt konkurrerar Berlins, Joy och Dea Axelsson om samma kunder. Det känns jättetråkigt. Jag älskar det här jobbet”.

”ETT FÖRLORAT KVARTAL”. Så sammanfattar Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank årets tre första månader för H&M som släpper sin kvartalsrapport på fredag. Cirka 70 procent av H&M:s drygt 5 000 butiker är stängda och aktien har backat ungefär 40 procent sedan coronautbrottet. Samtidigt har bolaget ”väldigt goda förutsättningar att klara sig ur krisen. Det är ett jättestort företag med en stor kassa, nu när man inte delar ut pengar”, säger Maria Landeborn till TT.

PLOCKA LÖSGODIS MED HANDSKAR. Coop Konsum i Gnosjö har infört olika åtgärder efter Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, skriver Värnamo Nyheter.  Det är dekaler på golvet vid kassorna för att uppmana till avstånd, plexiglas till kassorna är på gång och vid lösgodiset finns nu plasthandskar som godisshoppare ska använda. Använda skopor ska läggas på en särskild plats för att rengöras innan de används igen. Läs mer här:

HYRESRABATTEN FUNGERAR DÅLIGT. Förslaget om hyresrabatt fungerar dåligt så här långt, trots att arbetsgivarorganisationen Svensk Handel har lobbat hårt för det, rapporterar TT. "Du är helt i klorna på fastighetsägarna. Så som dialogen är just nu är inte fastighetsägarna särskilt intresserade av att sänka några hyror. Det finns rabiata försök att verkligen mjölka sina hyresgäster i det här prekära läget", säger Svensk Handels vd Karin Johansson till TT och ser att eventuella hyressänkningar förknippas med tuffa framtida krav. Läs mer här:

LINDEX INFORMERAR KUNDER. I går kom Folkhälsomyndigheten med nya regler för att begränsa coronasmitta i handeln. På Lindex informerar man kunderna om detta genom uppsatta skyltar på fasader, i butiken samt vid kassan. Samtidigt håller butiksmedarbetarna uppsikt på att det inte vistas för många personer i lokalen. ”Vi tydliggör nu också denna restriktion med kommunikation i våra fasader. Vi följer noggrant utvecklingen och tillämpar försiktighetsåtgärder därefter” säger kommunikationschefen Kristina Hermansson, kommunikationschef.

1 april

H&M STÄNGER PROVRUM. Som en följd av de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten har handeln vidtagit åtgärder. H&M har stängt sina provrum, satt riktlinjer gällande antalet öppna kassor för att minska köbildning, och har kommunikation som uppmanar kunderna att hålla två meters avstånd i kön. Läs mer här:

AKADEMIBOKHANDELN STÄNGER BUTIK I BORÅS. Coronaviruset uppges vara orsaken till att Akademibokhandeln stänger sin butik  i Borås Knalleland tills vidare. Svensk Bokhandel är källan och uppger att avsikten är att butiken ska öppna igen när omständigheterna återgår till det vanliga. Personalen flyttas över till kedjans centrala Boråsbutik och är delvis korttidspermitterad. Läs mer här:

Intersport skänker skidglasögon och cyklop till vården efter en förfrågan från Karolinska universitetssjukhuset.

CYKLOP OCH SKIDGLASÖGON TILL VÅRDEN. ”Det är högst allvarligt och vi vill ta vårt ansvar”, säger Intersports vd Marcus Wibergh om uppgifterna att sportkedjan skänkt cyklop och skidglasögon till Karolinska universitetssjukhuset som kompletterande skyddsutrustning. Efter en dålig vinter fanns skidglasögon att tillgå. Inställda resor till värmen gör att även cyklop finns, trots uteblivna leveranser in i sportkedjan på grund av coronaepidemin. ”Vi har skickat en del och det kan bli mer”, säger Marcus Wibergh.

FRÅN MAT TILL VISIR. Östgötska greenfoodföretaget Mixum ställer från måndag om från matproduktion till att också göra skyddsvisir. Fabriken som i vanliga fall levererar mat till Picadeli samt dagligvaruhandeln och hotell- och restaurangnäringen gör nu plats för att parallellt producera 15 000 visir per dag för den nordiska marknaden. ”Alla vill verkligen hjälpa hjältarna i sjukvården”, säger vd Magnus Franzén.

INDISKA BJUDER PÅ ANNONSUTRYMME. ”Jag tror på att vara bjussig och har alltid gjort det. Kan vi i krissituationen som råder hjälpa företag som är i samma sits som vi själva är i, på minsta lilla sätt, så är det värt det", säger Karin Lindahl, vd, i samband med Indiskas initiativ #Theshowmustgoon. Här bjuder Indiska in företag att annonsera gratis i klädkedjans kanaler, som når 700 000 kunder, och på så vis hålla affärerna igång genom ett breddat erbjudande.

XXL-AKTIEN STIGER I VÄRDE. I morse aviserade XXL att de har en krisfinansiering på gång. Marknaden reagerar snabbt och på eftermiddagen rapporterar norska e24.no att aktien dubblats i värde. Läs mer här:

ÖKAD RISK FÖR ATTACKER MOT E-HANDEL. E-handeln ökar i flera branscher under coronakrisen. Men ökad trafik ökar också risken för cyberattacker. ”Ju mer kritisk en tjänst blir och ju mer den används desto större måltavla blir den”, säger Richard Kullenberg, nordenansvarig på säkerhetsföretaget Link11. Läs mer här:

CORONA SMITTAR INTE VIA KONTANTER. Kontanterna håller just nu på att fasas ut vilket skapar problem för vissa konsumenter. Att strypa tillgängligheten av kontanter ytterligare på grund av falsk ryktesspridning till följd av coronapandemin vore väldigt olyckligt. Det skriver Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, i ett debattinlägg på Market.se. Läs mer här

Handeln måste begränsa antalet besökare i butiken och se till att köer inte uppstår.

HANDELN MÅSTE BEGRÄNSA ANTALET BESÖKARE I BUTIKEN. Det är budskapet från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid onsdagens pressträff. Han poängterar att viljan inte är att stänga affärslivet helt.  Läs mer här: 

SKÄRPTA RÅD TILL HANDELN. I regeringens och Folhhälsomyndighetens pågående pressträff trycker nu generaldirektör Johan Carlson på de föreskrifter kring corona som gäller handeln:

■ Begränsa antalet kunder som finns i lokalen samtidigt.
■ Erbjud kunden alternativ till kassaköer och/eller anvisa hur långt människor ska stå ifrån varandra för att minska smittspridning (till exempel genom klistermärken på golvet).
■ Möblera om för att undvika trängsel
■ Erbjud möjlighet till handtvätt.

Läs mer om smittskyddsarbete i butik här:

#JOBBJUSTNU. Hashtaggen kommer från Arbetsförmedlingen och ska underlätta jobbmatchning i deras platsbank när många arbetsgivare varslar om kommande uppsägningar och andra skriker efter personal. "På grund av coronakrisen är arbetsmarknaden i en exceptionell situation. Vi arbetar intensivt med att hitta fler sätt för arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra", säger Bengt Wiktorén på Arbetsförmedlingen.

”100 procent av vårt kundunderlag försvinner”, konstaterar Hemköpshandlaren Stefan Brunsärn i Tandådalen.

STÄNGNINGAR TVINGAR FJÄLLBUTIKER ATT STÄLLA OM. Stängda skidanläggningar slår hårt mot dagligvarubutikerna i fjällvärlden. Nu tvingas flera av dem att agera. ”Vi ställer om verksamheten helt”, säger Stefan Brunsärn, Hemköpshandlare i Tandådalen. Läs mer här:

JULA FÖLJER PLEXIGLASTRENDEN. Jula följer butikerna i dagligvaruhandeln och sätter upp plexiglas i kassorna. ”Ambitionen är att på bästa sätt skydda både kunder och medarbetare i denna svåra situation”, säger ägaren och koncernchefen Karl-Johan Blank. Han konstaterar också att varuhusen är stora och rymliga vilket gör att kunderna kan hålla avstånd till varandra när de handlar. Trots krisen väljer kedjan i dag att öppna ett nytt varuhus i Polen, det andra i staden Szczecin. Någon invigningsfest kommer det emellertid inte att bli.

FÄRRE VARSEL UNDER MARS. Många handelsföretag kämpar i motvind just nu. Men trots coronakrisen så minskade antalet konkurser i detaljhandeln i mars månad med hela 17 procent. Samtidigt ökar rekonstruktionerna. Läs mer här:

IKEA ÖPPNAR TESTCENTER FÖR CORONA. Ikea öppnar ett testcentra för sjukvårdspersonal utanför möbeljättens varuhus i Wembley i nordvästra London. En drive thru-lösning är redan igång på parkeringen i anslutning till varuhuset. Faller satsningen väl ut kan Ikea sätta upp fler temporära testanläggningar, enligt tidningen Retail Gazette.

OKLART OM TEKNIKMAGASINET FÅR PERMITTERA. Teknikmagasinets försäljning har påverkats av coronakrisen. I Norge har kedjan redan permitterat personal. I Sverige undersöker bolaget möjligheterna att göra det, men det är emellertid osäkert om man får. Läs mer här:

HEMKÖRT I LERUM. Under parollen ”Det är inte kört – det är hemkört” har kommunen och näringslivet gått samman för att hjälpa varandra under coronakrisen.
Ett 30-tal företag, med butiker, restauranger och kaféer i spetsen, har gått samman och hjälps åt med hemleveranser och takeway.

31 mars

MYRORNA STOPPAR INSAMLING. På grund av coronaviruset gör Myrorna uppehåll i sin insamling på återvinningscentralerna i Lilla Hammar, Skurup och Trelleborg.

UPPFINNINGSRIK HANDEL I EKSJÖ. Kommunen lånar ut handelsbodar till den som vill flytta ut varor utomhus och kunder kan boka tid för ensambesök i butiker.  "Man hjälper varandra att hitta nya vägar, säger Pelle Nelzén, ordförande i Eksjö handel till Vimmerby Tidning om  nytänkandet för att hjälpa den coronadrabbade handeln. "Konsumtionen har sjunkit men vi märker att folk vill hjälpa till. Det positiva är att det är en stor uppslutning från kunderna och att man stödköper".

EFTERLYSER STÖD TILL ATT RÄDDA STÄDER. Ge stöd till samverkansorganisationerna som jobbar för stadens, ortens eller platsens överlevnad. Det är uppmaningen från Svenska Stadskärnors vd Björn Bergman i ett öppet brev: ”Resurser behövs för att kunna maximera effekten”. Läs mer här:

Fastighetsägarna, Svensk Handel och Visita välkomnar regeringens stödpaket till tillfälliga hyresreduceringar för bland annat sällanköpsvaruhandel.

STÖDPAKET OM HYRESREDUKTION VÄLKOMNAS. Fastighetsägarna, Svensk Handel och Visita välkomnar regeringens stödpaket till tillfälliga hyresreduceringar för utsatta branscher som hotell, restaurang, café och sällanköpsvaruhandel, skriver de i ett pressmeddelande. "Vi är överens om att regeringens lanserade stödpaket avseende hyresreduceringar nu måste nyttjas fullt ut och det helst direkt. Vår bedömning är att det statliga stödet kommer att underlätta för fastighetsägare och lokalhyresgäster att hitta lösningar", skriver de i pressmeddelandet.

NEWHOUSE DESIGN I REKONSTRUKTION. Coronaepidemin har gett Newhouse Design likviditetsbrist och bolaget har ansökt om och beviljats rekonstruktion vid Borås tingsrätt. Rekonstruktionen berör såväl e-handel som 14 butiker i landet. "Detta ger oss ett andrum så vi kan fortsätta den vanliga verksamheten och göra klart det lönsamhetsarbete som vi har påbörjat. Vi har stora ambitioner för framtiden och för att inte tappa fart så använder vi även denna period och ser över möjligheten att få in externa investerare. De aktörer som klarar av denna akuta situation kommer ha en bra chans att snabbt ta marknadsandelar under våren och sommaren. Vi är övertygade i kommer gå ur den här krisen ännu starkare, säger Antonia Häller, vd till Habit.

INVÄNTAR STRATEGI. Regeringen meddelade precis att tester för covid-19 ska utökas så att personer med samhällskritiska arbeten ska se om de är smittade eller kan gå tillbaka i tjänst. Huruvida dagligvaruhandeln, som klassats som samhällskritisk, ska få ta del av de utökade testerna är inte klart. ”Vi inväntar Folkhälsomyndigheten som fått uppdraget att ta fram strategi för provtagning”, säger Anna Jönsson på Svensk dagligvaruhandel.

STOPP FÖR TORGHANDEL I STENUNGSUND. Regeringens beslut om förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare får till följd att torghandeln i Stenungsunds kommun ställs in. Första tillfället som berörs är tisdag nästa vecka, 7 april, men kommunen menar att man nog får räkna med fler inställda tillfällen, uppger Nyhetersto.se.

Personer på 70-plus bör fortsätta avstå från att röra sig i handeln och ta hjälp att handla, manar statsministern.

FORTSÄTT ATT BE OM HJÄLP ATT HANDLA. Det är uppmaningen till människor över 70 år från statsminister Stefan Löfven vid den presskonferens som regeringen håller just nu. Han uppmanar också människor till att ställa in påskresor, att inte låta barn knacka på hos grannen för att få påskgodis och att det är varje svensks plikt att skydda sig själv för att skydda andra. "Läget kommer att förvärras innan det blir bättre", säger statsministern.

CORONATESTER PÅ IKEAPARKERING. Möbeljätten Ikea upplåter yta på sin parkering vid varuhuset i brittiska Wembley för coronatest i drive through-form. Ikea utesluter inte att fler liknande lösningar kan bli aktuella hos dem. Läs mer här:

LÖNEHÖJNINGAR I CORONATID. Allt fler kedjor runt om i världen har höjt lönerna eller ger en extra bonus för att visa uppskattning för den stora press som många medarbetare i främst dagligvaruhandeln arbetar under just nu. Amerikanska Walmart betalar 300 dollar i en extra bonus per heltidsanställd butiksmedarbetare, totalt 550 miljoner dollar i olika satsningar. Varuhuskedjan Target höjer timlönen med två dollar fram till minst 2 maj. Tyska Aldi höjer lönerna med tio procent under coronakrisen.

AMBIA PERMITTERAR. Digital Inns ägare Ambia Trading permitterar 60 procent av personalen hos dotterbolagen Isolda och Selector Logistik, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. Samtidigt har dotterbolaget Introcom ansökt om företagsrekonstruktion, skriver Breakit. Ambia flaggar även för att fler åtgärder kan komma att bli nödvändiga.

Hot cross buns - populära bullar för britterna i påsktid.

BESKEDET TILL BRITTISKA HANDLARE: OK ATT SÄLJA PÅSKÄGG. I Storbritannien har regeringens nya regelverk kring vilka butiker som får hålla öppet under coronakrisen skapat förvirring. Bland annat uppger flera jourbutiker att företrädare från lokala myndigheter försökt stoppa deras försäljning av påskägg och hot cross buns (brittiska bakverk som äts till påsk) med motiveringen att produkterna är onödiga. Uppmaningen drogs senare tillbaka då det visade sig att myndigheterna feltolkat regeringens skrivelse som inte specificerar vilka varor som får säljas, skriver Retail Gazette.

UPPSKJUTEN PILOT. Icas testbutik för färdiga måltidslösningar, Icanders, skjuts på framtiden till följd av coronavirruset. Tanken var att butiken skulle öppna i Mood-gallerian i centrala Stockholm i morgon, onsdag. När öppningen sker i stället är inte bestämt. ”Vi har inget klart datum”, säger Gabriella Ohlzon på Icas presstjänst.

MACY'S OCH KOHL'S PERMITTERAR. Amerikanska varuhuskedjorna Macy's och Kohl's har drabbats hårt av coronakrisen. Båda kedjorna permitterar majoriteten av sin personal, vilket för Kohl´s del handlar om 85 000 av totalt 122 000 anställda. Båda kedjornas vd:ar avstår även från lön under krisen. Båda varuhuskedjorna håller stängt i hela landet medan e-handeln är öppen.

BUBBLEROOM VARSLAR 31 ANSTÄLLDA. Modebolaget Bubbleroom varslar 31 av sina cirka 80 anställda, skriver Borås Tidning. Efter att försäljningen gått bra under årets första två månader vände det dramatiskt under mars.  "På några dagar och veckor har jag fått uppleva hur vår tillväxtresa abrupt stannat av och fått uppleva hur ett osynligt virus fått sådana enorma konsekvenser", skriver vd Ville Kangasmuukko Nordström i ett mejl till tidningen. Läs mer här:

ALIBABAGRUNDAREN DONERAR VENTILATORER TILL EUROPA. Kinesiska plattformsjätten Alibabas välgörenhetsben Alibaba Foundation och Jack Ma Foundation donerar ytterligare medicinsk utrustning till Europa, däribland Sverige.Den nya leveransen innehåller  800 ventilatorer, 300 000 artiklar skyddsdräkter och 300 000 skyddsvisir som kommer att distribueras vidare till olika länder i Europa.

TYSKA DOTTERBOLAG TILL ESPRIT REKONSTRUERAS. Modekedjan Esprit har ansökt om rekonstruktion för sex av sina tyska dotterbolag, skriver Habit. Samtliga av modekedjans egna butiker i Europa är stängda – så även i Sverige. Tyska medier rapporterar att 2 300 personer berörs av den uppkomna situationen. Hur många arbetstillfällen som försvinner är oklart.

VIKANDE FÖRSÄLJNING HOS AKADEMIBOKHANDELN. Coronakrisen har resulterat i att butiksförsäljningen successivt minskat hos Akademibokhandeln och ligger nu cirka 35 procent lägre än normalt för perioden. Tappet vägs delvis upp av ökad e-handel under de senaste dagarna. Kedjan tillämpar korttidspermitteringar och för diskussioner om hyreslättnader. För kedjans ägare Volati i sin helhet har coroanspridningen hittills haft en begränsad effekt. Inom affärsområdena Handel, Industri och Konsument har efterfrågan inte förändrats nämnvärt, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

GENTS MÖBLERAR OM BLAND MEDARBETARNA. Med 75 procentiga besökstapp i butikerna får medarbetarna hos Gents delvis nya arbetsuppgifter. Exempelvis läggs mer krut på att inventera lager, hitt samarbetspartners och aktivera framtida kunder. Gents vd Laszlo Vara tror inte att det blir aktuellt med någon arbetstidsförkortning för medarbetarna.

HÖGANÄS SKAPAT EGEN VALUTA FÖR ATT STÖTTA HANDELN. Runt om i landet startas olika kreativa sätt för att stötta den lokala handeln som drabbats hårt ac coronautbbrottet. I Höganäs har kommunen skapat en egen, tillfällig valuta – Euronäs. Syftet är att företag och kommunen ska kunna skänka valutan till sina anställda som en uppmuntran. Valutan fungerar att handla för i alla butiker i Höganäs kommun. Euronäs säljs till rabatterat pris och fungerar att handla för under en begränsad tid. Läs mer här!

30 PROCENT INTÄKTSTAPP. Precis som de flesta fysiska handlare noterar butikerna i Åmål ett stort intäktstapp. 30-35 procent minus är en siffra som nämns av många näringsidkare längs Åmåls shoppingstråk, skriver Provinstidningen Dalsland.

STARK TILLVÄXT FÖR HELLOFRESH. Tyska matleveransföretaget Hellofresh, som lanserades i Sverige höstas, har fått extra skjuts under coronautbrottet. Företaget utfärdar nu en omvänd vinstvarning då tillväxten varit betydligt kraftigare än väntat.

NET-A-PORTER TAR PAUS PÅ GRUND AV CORONA. Brittiska e-handelsjätten Net-a-Porter stänger tillfälligt hela verksamheten i landet, skriver Ehandel.se. De anställda känner att de bör vara hemma som läget är nu”, meddelar företaget. Webbutiken i Asien-Stillahavsregionen håller däremot öppet.

STORKENS HYRESGÄSTER SLIPPER HYRAN I TVÅ MÅNADER. Under den senaste tiden har flera lokala initiativ tagits bland hyresvärdar för att stötta sina hyresgäster i coronatider. I Alingsås låter gallerian Storken sina hyresgäster slippa betala hyran under april och maj. ”Det var ett beslut vi tog rätt tidigt. Vi insåg att det här kommer bli en allvarlig kris”, säger centrumledaren Ingvar Ivarsson till tidningen.

Zalando vinstvarnar.

ZALANDO VINSTVARNAR. Plattformsjätten Zalando där svenska Kinnevik är storägare varnar för att vinsten för det första kvartalet i år kommer att bli betydligt lägre än analytikerna hade väntat sig då de inte räknat med effekterna av coronakrisen. Siffrorna släpps den 7 maj. Hittills i år har Zalandoaktien backat 27 procent. Läs mer här!

MÅNGA SLÖT UPP FÖR ATT STÖTTA TRANÅSHANDLARE. Näringslivsorganisationen Tranås Uniteds manifestation med syfte att få fler att stötta den lokala handeln i det tuffa läget vi befinner oss i gav frukt. Under lördagen drog flera tusen Tranåsbor ner på stan för att handla. Bland annat lockade utlottningen av presentkort till lokala butiker. ”Vi fick precis den respons vi hoppats på”, säger Pär-Anders Davidsson, vd för Tranås United.

KRONANS APOTEK DONERAR 2 000 FLASKOR HANDSPRIT. Att handsprit är hårdvaluta i coronatider råder det ingen tvekan om. Och i Gustavsberg har personalen på vårdcentralen varit tvungna att ransonera den. Nu donerar Kronans Apotek 2 000 flaskor handsprit till vårdcentralen för att de ska kunna skydda sig själva och patienterna. Ytterligare 500 flaskor doneras till organisationen Vid Din Sida som hjälper hemlösa fattigpensionärer.

30 mars:

NYTT KRISPAKET: FLER KAN FÅ A-KASSA. Regeringen satsar nästan elva miljarder kronor på ett nytt krispaket under coronakrisen. I paketet ingår bland annat en större möjlighet för fler att få a-kassa och också att nivån höjs. Ett av de stora målen är att kunna hantera den kraftigt stigande arbetslösheten, som nu väntas.

FLER TILLFÄLLIGA BUTIKSSTÄNGNINGAR ATT VÄNTA. I spåren av coronapandemin kommer tillfälliga stängningar av butiker i Sverige att öka, spår detaljhandelsanalytikern Josef Gäreskog till Market. I Gallerian i Stockholm har redan flera butiker stängt. ”Stängning som inte föregås av en dialog har förekommit i enstaka fall, det är något som vi motsäger oss”, säger Tina Landelius på fastighetsägaren AMF Fastigheter. Läs mer här:

ELGIGANTEN GÖR SOM NORSKA KOLLEGOR –  LÅNAR UT DATORKRAFT. Förra veckan berättade Market om norska Elkjöp som låter över 200 gamingdatorer anslutas till det globala nätverket Folding@Home. Nu gör kollegorna på Elgiganten i Sverige samma sak. Genom att installera programmet på en dator gör man det möjligt att donera processor- och/eller grafikkortskraft till forskning. Användare som installerar mjukvaran delar kraften från datorns processor med laboratorier och vetenskapliga institutioner världen över där forskning om behandling och vaccin mot coronaviruset pågår. ”Vi vill uppmana de som har möjlighet att göra detsamma”, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten.

KRAV PÅ ANSIKTSSKYDD PÅ MATBUTIKER I ÖSTERRIKE. Österrike planerar för obligatoriskt ansiktsskydd för den som besöker landets livsmedelsbutiker. Med start nu på onsdag ska skydden delas ut i anslutning till butikerna.

STREJK PÅ AMAZON. Ett hundratal anställda på Amazon i New York planerar att strejka om inte retailjätten sanerar lokalerna efter att flera anställda konstaterats smittade av Covid-19. ”Eftersom byggnaden inte kommer att stängas av sig själv måste vi tvinga Amazon att göra det”, säger strejkledaren Chris Smalls, till webbsajten chargedretail.

REKORDMÅNGA VARSEL I SVERIGE. Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att 18 433 personer varslades om uppsägning förra veckan, vilket kan jämföras med 13 700 veckan före det, enligt Arbetsförmedlingens statistik. ”Vi har rekordhöga tal i mars. Det här är de högsta siffrorna vi har sett någonsin", säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

BUTIKSSTÄNGNINGAR EN MASSE I USA. Enligt en färsk undersökning från analysföretaget Coresight Research väntas omkring 15 000 butiker i USA slå igen permanent till följd av coronakrisen, skriver Retail Dive. Det kan jämföras med 9 548 butiksstängningar under 2019. Enligt uppgifter från Bloomberg har cirka 47 000 amerikanska butiker stängt, åtminstone tillfälligt, under en tiodagarsperiod.

ÅHLÉNS FLYTTADE UT KASSAN. Åhléns City i centrala  Stockholm flyttade i helgen ut en av sina kassor utanför entrén. Där kunde förbipasserande konsumenter bland annat handla påskpynt. Var de tveksamma till att gå in i varuhuset, på grund av smittorisken, samtidigt som de ville ha något därifrån erbjöd sig personalen att hämta det till dem. Sedan kunde de betala i utomhuskassan.

Åhléns City i Stockholm flyttade ut kassan.

KJELL & COMPANY LANSERAR LIVE VIDEO SHOPPING. Elektronikkedjan Kjell & Company följer nu Apoteas, Kicks och Lykos exempel och lanserar Live Video Shopping. Satsningen görs i samarbete med Bambuser och fokus ska ligga på rådgivning, inspiration och kunskap. Satsningen är vältajmad då många kedjor drabbas av fallande besökssiffror i fysisk butik.  ”Live Video Shopping ger oss en enorm möjlighet att nå ut och digitalisera kundupplevelsen som många av våra kunder uppskattar”, säger Martin Knutson, CTO på Kjell & Company.

HEMMAJOBBANDE GER SKJUTS ÅT LAGERHAUS FÖRSÄLJNING. Produkter som förvaringslösningar, inredningsdetaljer, block och pennor har just nu strykande åtgång i Lagerhaus webbutik. Myndigheternas uppmaningar om att de som kan bör jobba hemma gör att många vill skapa en trivsam arbetsplats. Försäljningen ligger just nu på 3,5 gånger det normala.

BARA 50 I BUTIEN NÄR JOY SÄLJER UT. Det pågår utförsäljning hos Joy efter konkursen för snart två veckor sedan. 50 procents rabatt på allt erbjuds till exempel i den här butiken i centrala Stockholm. På ett anslag på dörren står att man följer de regler som regeringen och Folkhälsomyndigheten satt upp. Skulle trycket vara för högt tillåts max 50 kunder i butiken samtidigt.

Max 50 personer tillåts i butiken när konkursdrabbade Joy säljer ut sina varor.

ODD MOLLY SNABBAR PÅ DIGITALISERINGEN. Liksom de flesta aktörer med fysiska butiker märker Odd Molly av en kraftig minskning av trafiken till följd av corona. Samtidigt utvecklas e-handeln enligt plan, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Virusutbrottet har även fått kedjan att accelerera omställningen till digitala kanaler.

MEDS FÖRSER SJUKVÅRDEN MED ANDNINGSSKYDD. Nätapoteket Meds har  beställt stora mängder andningsskydd och annan skyddsmaterial från Kina, för leverans till sjukvården. ”Vi har unika partners, kompetenser och logistikmöjligheter som gör att vi kan göra skillnad och då är det självklart att vi aktiverar detta åt svensk sjukvård” säger vd Björn Thorngren.

H&M FRYSER TYSKA HYRESKONTRAKT. H&M planerar att skjuta upp hyresbetalningarna för sina 460 butiker i Tyskland under de närmaste tre månaderna, skriver Svenska Dagbladet. Tyskland förbjöd nyligen tillfälligt hyresvärdar att säga upp hyresavtal på grund av bristande betalningar. Även Adidas planerar att skjuta upp hyran. Jättarnas beslut upprör fastighetsägarna.

Tomma shoppingstråk i Stockholm under löningshelgen.

ÖDE I STOCKHOLM CITY. Det brukar myllra av folk I centrala Stockholm lördag efter lön. Men coronasmittan gjorde att konsumenterna undvek city i helgen. Bilden är tagen på Sergelgatan vid lunchtid i lördags. Många av butikerna skyltade om kortare öppettider. Flera av dem valde till exempel att hålla helt stängt i går, söndag.

ÖOB INFÖR SÄRSKILDA ÖPPETTIDER FÖR RISKGRUPPER. Under den gångna veckan testade lågpriskedjan att införa särskilda slot-tider för riskgrupper vilket, enligt kedjans kommersiella chef Fredrik Johanson, fick ett positivt gensvar. Nu införs extra öppettider i ett 40-tal varuhus runt om i landet. Personer över 65 och andra som tillför riskgrupper välkomnas att handla före de ordinarie öppettiderna.

CDON PLOCKAR BORT MUNSKYDDEN. På marknadsplatsen Cdon har det fram tills i förra veckan gått att beställa hem flera olika typer av munskydd och desinfektionsmedel. Vissa av varorna saknade certifiering, vilket gjorde det svårt att kontrollera varorna, skriver företaget i ett pressutskick. Därför har Cdon beslutat att helt plocka bort produkter som munskydd, andningsskydd, handsprit, desinficerande våtservetter, desinfektionsmedel och skyddsmasker från sitt sortiment.

POSTNORD MASSANSTÄLLER. Coronautbrottet har skapat ett ökat behov av personal inom logistiksektorn. Inom kort kommer Postnord att annonsera efter extra personal för att möta det ökade trycket. Redan nu går det att söka sommarvikariat som  brevbärare, terminalarbetare och lastbilschaufför. Totalt finns det 1 200 sommarvikariat.

KLÄDGROSSIST I KONKURS. Ännu ett svenskt företag inom modevärlden har allt offer för coronakrisen. Den 20 mars försattes klädgrossisten Carlsteins i Borås  i konkurs vid Borås tingrätt, vilket flera medier rapporterade om i helgen. Tio personer som berörs av konkursen har varslats om uppsägning.

27 mars:

NILSON GROUPS VD OROAS AV CORONAKRISEN. ”Jag tror inte folk riktigt förstår vad vi står inför”, säger Magnus Nilsson, vd för skojätten Nilson Group, om coronaepidemin och vad den gör med samhället. Han sätter tron till att kloka människor agerar snabbt för att förändra situationen, annars riskerar Sverige se en hög arbetslöshet och ett splittrat samhälle. Bolaget förbereder nu för permitteringar i Sverige. Läs mer här:

LIDL STÖTTAR RISKGRUPPER. Idag lanseras satsningen GodHjälp som möjliggör gratis hemleveranser av mat- och apoteksvaror med hjälp av  volontärer. Syftet är att hjälpa människor i riskgrupper att stanna hemma för att minska sjukdomsfall och vårdbelastningen. Ett av företagen som deltar är Lidl Sverige. ”För oss känns det helt självklart att stötta GodHjälp och bidra till att utsatta människor ska få hem mat utan att ta några onödiga risker”, säger Johan Augustsson, Sverigechef på Lidl Sverige. Bakom GodHjälp står stiftelsen GoodCause.

NETONNET KÖR DRIVE THRU. Netonnet ser en ökad kundtrafik, både online och i fysisk butik. Expressleveranser är ett sätt att underlätta för kunden att handla när smittan härjar i samhället. På måndag böjar kedjan med drive thru. Läs mer här.

H&M HOTAR ATT BRYTA KONTRAKT. Hennes & Mauritz har ställt ett ultimatum till fastighetsägare på den brittiska marknaden. Det handlar om nivån på hyrorna när coronakrisen är över. Återgår de inte till samma nivåer hotar modejätten med att bryta pågående kontrakt, enligt sajten retailgazette.

SVERIGE FÖRBJUDER FLER ÄN 50 ATT SAMLAS. Vid en extrainkallad presskonferens med bland annat statsminister Stefan Löfven meddelades i dag att Sverige skärper bestämmelserna om allmänna sammankomster. Den tidigare siffran 500 reduceras nu till 50 personer. Verksamheter som skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i butiker omfattas inte av den nya regleringen.

VARNAR FÖR VARSELREKORD. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark varnar för rekordhöga varselsiffror, rapporterar Dagens Nyheter. ”Läget på svensk arbetsmarknad är mycket allvarligt” säger hon och varnar för siffror som överstiger varslen under 1990-talskrisen. Hittills visar statistik cirka 18 000 varsel under mars månad. Siffran omfattar dock inte timanställda och tillfälliga jobb.

H&M INFÖR FÖRLÄNGD RETUR. På grund av rådande omständigheter inför H&M flexibla hemleveranser och förlänger teturrätten för varor som köpts online till 100 dagar.

JEANSBUTIK BJUDER PÅ LUNCH. I coronatider tas många initiativ för att göra det enklare att stötta den lokala handeln och restaurangnäringen. Ett exempel är Dennis Wallenberg som driver Jeansbolaget i Luleå och Piteå och som sedan i onsdags erbjuder alla som handlare ett par jeans i butiken en gratis lunch på någon av de lokala caféerna eller restaurangerna, skriver Habit.

CDON ÖKAR UNDER KRISEN. Medan många retailbolag inom sällanköp kämpar för sin överlevnad under coronakrisen finns det ett fåtal som gynnas av att fler spenderar mera tid i hemmet. Marknadsplatsen Cdon är ett sådant exempel. ”De senaste dagarna ser vi en tydlig försäljningsökning av produkter för familjen så som film, brädspel, hörlurar och böcker", säger vd Kristoffer Väliharju till E-handel.se. När kvartalet summeras väntas en 100-procentig ökning.

LEXINGTON ÖPPNAR 3D-BUTIK. I går lanserade mode- och inredningsbutiken Lexington en 3D-butik som ger känslan av att kliva in i den fysiska flaggskeppsbutiken. I den virtuella butiken erbjuds ett urval av sortimentet. Produkterna är taggade med pris och länk till webbshopen. ”Det är under rådande omständigheter nödvändigt att snabbt anpassa sig till där kunden finns”, säger Kristina Lindhe, vd och grundare för Lexington Company.

BUTIKSCHEFEN HJÄLPER TILL UNDER SEMESTERN. Bosse Eriksson, butikschef på H&M i Västerås skulle ha åkt till Gran Canaria på semester. När resan ställdes in på grund av Corona valde han att hjälpa butiksanställda under sin semester. ”Jag ser det som en självklarhet”, säger han till Västmanlands Läns Tidning. Bosse Eriksson tar inget betalt för att hjälpa till och erbjuder sin hjälp till alla butiker i city.

CYKELBRANSCHEN STÅR SIG VÄL. Cykelbranschen klarar sig bra i coronaepidemin. ”Vi har en säsong som ligger bra till och ser viss extraförsäljning – folk vill inte vara på bussarna”, säger Anders Odell, ägare till Cykeltjänst i Södertälje. Läs mer här!

ALMI LANSERAR BRYGGLÅN. För att hjälpa små och medelstora företag att hantera intäktsbortfall till följd av coronautbrottet lanserar statliga Almi brygglån. Syftet med lånen, som har möjlighet till ränte- och amorteringsanstånd redan från start, är att överbrygga en period av svårigheter.  För att möjliggöra detta har Almis lånefond förstärkts med 3 miljarder kronor.

MAT.SE LANSERAR BUTIK FÖR RISKGRUPPER. Mat.se lanserar en onlinebutik enbart för dem som befinner sig i olika riskgrupper för coronasmittan. Färdigpackade måltidsalternativ och hygienkassar erbjuds med leverans till dörren nästkommande dag. Läs mer här! (https://www.market.se/nyhet/matse-oppnar-jourbutik-online-for-de-i-olika-riskgrupper)

BLOCKET LANSERAR HJÄLPTJÄNST. För att underlätta för privatpersoner att hjälpa den som är sjuk eller tillhör en riskgrupp med sysslor som till exempel inköp lanseras #blockethjälpen. ”Vi vet att många vill hjälpa till och underlätta för folk som är i karantän eller av andra skäl behöver hjälp just nu. Genom #blockethjälpen erbjuder vi Blockets breda plattform för att nå ut till hela landet utan annonskostnad”, säger Annette Karlberg, marknadsplatsdirektör för Köp & Sälj på Blocket.

ESPRITBUTIK I KONKURS. Bolaget bakom Esprits butik i gallerian Storken i Alingsås har begärts i konkurs. Det var ägarna själva som skickade in en ansökan till tingsrätten, rapporterar Alingsås Kuriren. ”Vi var sårbara innan det här men coronaviruset blev för mycket”, säger Petra Pettersson, som drivit butiken, till tidningen. Sex anställda berörs av konkursen.

RALPH LAUREN TILLVERKAR ANSIKTSMASKER. Det amerikanska klädmärket Ralph Lauren har planer på att tillverka 250 000 ansiktsmasker och 25 000 skyddsdräkter. Dessutom kommer Ralph Laurens välgörenhetsorganisation, Ralph Lauren Corporate Foundation, donera tio miljoner dollar, cirka 99 miljoner kronor, till kampen mot spridningen av corona. Det skriver Sky News. Tidigare har Market berättat att flera andra retailers, däribland H&M, har liknande planer.

SKOBRANSCHEN KRÄVER ÅTGÄRDER. I ett gemensamt upprop kräver företrädare för ett tiotal aktörer inom skobranschen, däribland Scorett och Eurosko, ett antal åtgärder från staten. Åtgärdspaketet omfattar:

■ Slopad moms under den pågående krisen
■ Slopade arbetsgivaravgifter under den pågående krisen
■ Korttidspermittering á 100% som ej behöver återbetalas
■ Slopad sjuklön från 16 mars
■ Slopade hyreskostnader

”Åtgärder och stöd från staten behöver tillämpas, och det omgående. Med nuvarande likviditet pratar vi om överlevnad i endast ett par veckor framöver”, skriver man.

ICA PÅSKYNDAR MÅLTIDSAPP. Efterfrågan på hämtmat har skjutit i höjden sedan coronautbrottet. Därför skyndar Ica på lanseringen av appen Ica Pronto som erbjuder färdiga måltidslösningar som levereras direkt till hemmet. Inom kort kommer tjänsten att finnas tillgänglig i 60 butiker. I det intala skedet kommer sjuka och de som tillhör en riskgrupp att prioriteras. Ambitionen är att 150 butiker ska anslutas under våren.

26 mars:

ÖoB ÖPPNAR TIDIGARE FÖR RISKGRUPPER. Många butiker har börjat öppna en timme tidigare för kunder i riskgrupper. Från och med måndag planerar även ÖoB att erbjuda detta. ”Vi har genomfört tester i några butiker och det har varit uppskattat så nu vill vi införa det i alla butiker där det är möjligt. Vi räknar med att det blir i ungefär hälften av våra 92 butiker”, säger Fredrik Johanson, kommersiell chef på ÖoB.

DANSK HANDEL VILL KOMPENSERAS. Danska Erhvervsministeriet (motsvarande näringsdepartementet) uppskattar att fler än 50 000 verksamheter, bland de många från detaljhandeln, kommer att ha ansökt om lönekompensation för bortfall under coronakrisen. De första 24 timmarna möjligheten gavs att söka kompensation kom 4690 ärenden in, rapporterar retailnews.dk.

MALMÖS HANDEL KULTURMÄRKS. Malmö Stadsarkiv uppmanar nu Malmöborna att berätta om sina upplevelser i den pågående coronapandemin. Stadens museer kommer att dokumentera hur stadens handel och företagande påverkas och samla in bilder från invånarna hemmaarbete.

NU VILL ÄVEN ÖSTERSUND FLYTTA UT HANDELN. Destination Östersund, tillsammans med kommunen och polisen, har försökt att förenkla för butiker att kunna flytta ut på gator och torg i hopp om att locka kunder till stadskärnan. ”Det känns som en bra insats, sen får vi se hur många butiker som nappar”, säger centrumutvecklaren Calle Hedman, till ÖP. Market har tidigare berättat om liknande insatser i Kalmar.

K-RAUTA LEVERERAR ENGÅNGSHANDSKAR. Tidigare i veckan levererade K-rauta i Uppsala 1 000 engångshandskar samt skyddsglasögon och skyddsdräkter till lungmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ytterligare 3 500 engångshandskar är beställda och väntas levereras nästa vecka. Det berättar varuhuschefen Marcus Svensson i ett inlägg på Linkedin. ”Jag känner att det är viktigt att bidra i dessa svåra tider”, skriver han och passar dessutom på att berätta att han häromdagen valde att köpa lunch till hela personalen på en lokal lunchrestaurang för att stötta.

RUSTA SER NYA KUNDBETEENDEN. Det har bara gått drygt två veckor sedan coronakrisen lamslog Sverige på allvar. Rusta ser redan ett annorlunda kundbeteende. ”Vi attraherar en helt ny kategori av människor, säger Göran Westerberg. Läs mer här:

ELKJØP LÅNAR UT DATORER MOT CORONA. Norska Elkjøp har lånat ut över 200 gamingdatorer till det världsomspännande Folding@Home-nätverket, som lär privatpersoner donera datakraft till forskning. Datakraften lånas vidare ut till forskare i jakt på ett Covid19-genombrott. ”Slår man ihop alla datorer vi har i våra butiker blir det fort väldigt mycket prosessorkraft”, säger Nils Martin Øyo, gamingansvarig på Elkjøp Norge, till den norska branschtidningen Retailmagasinet.

MÅNGA BRITTISKA BUTIKER STRUNTAR I HYRESAVIN.Dagens PS rapporterar att vägran att betala hyror blir allt mer förekommande i Storbritannien. Intu Properties äger köpcentrum i landet och fick förra veckan bara in en tredjedel av hyresintäkterna. Kedjan Primark är en som vägrar betala hyra för sina stängda butiker och vädjar till hyresvärdarna att hjälpa till i coronatider.

SYSTEMBOLAGET SKYLTAR VID STARKSPRITEN. Brist på handsprit har gjort att vissa av Systembolagets butiker i landet får mycket frågor om vanlig starksprit går att använda som handsprit. Svaret är nej, då alkoholhalten ligger under den i handsprit, som är minst 60 procent, informerar Systembolagets pressansvariga Therese Elmgren. Frågorna från kunder har gjort att Systembolaget i vissa butiker satt upp skyltar med denna information i anslutning till hyllorna med starkspriten.

TRADERA STARTAR VÄLGÖRENHETSAUKTION. I dag har Traderas välgörenhetskampanj för att hjälpa riskgrupper som drabbas av coronaviruset i Sverige dragit igång. Auktionsintäkterna från till exempel hockeylegenden Peter Forsbergs matchtröja och en plats i Mat-Tina Nordströms matlagningsprogram på Instagram bidrar och slussas till Radiohjälpens insamling. Kampanjen är igång till 9 april.

KALMARBUTIKER FLYTTAR UT PÅ GATAN. Kalmar kommun vidtar åtgärder för att skydda den lokala handeln i city, rapporterar Barometern. Varje fredag och lördag, med start imorgon och april ut, får butiker möjlighet att exponera sina varor utanför butikerna. ” Vi tänker att nu i coronatider kan det vara ett bra sätt att kunna visa upp sina varor/tjänster för besökare som trivs bäst utomhus just nu”, säger Kalmars Citys verksamhetsutvecklare Lisa Söderholm till tidningen. Kommunen har också infört gratis parkering.

DAYMAKER I KONKURS. ”Coronaviruset slog ner som en yxa i huvudet”, säger Lotta Eriksson, vd på kundundersökningsföretaget som lämnat in sin konkursansökan. Läs mer här:

VÄNNÄSBUTIKER BJUDS PÅ HYRAN. Syskonen Anna och Henrik Johansson, ägare av Henna fastigheter i Vännäs, har bestämt sig för att slopa hyran för april månad för de hyresgäster som driver butiker i deras lokaler för att stötta dem i coronakrisen, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Två butiker, Poppins och Brandts blommor och begravningsbyrå, hyr av fastighetsbolaget. ”Vi hoppas att andra hyresvärdar i Vännäs kan tänka sig något liknande och ställa upp i de här tiderna”, säger Henrik Johansson till VK.

UR & PENN KAN BEHÖVA ÄNDRA ÖPPETTIDERNA. Ur & Penn flaggar för att deras butiker kan ha ändrade öppettider på grund av coronaviruset. ”Våra kollegor är ombedda att absolut inte jobba om man har någon som helst misstanke att man kan vara sjuk. Detta kan medföra att avvikelser mot angivna öppettider tyvärr kan komma att ske”, säger vd Abed Al Saffar i en kommentar. I övrigt följer kedjan de riktlinjer som kommer från WHO och från svenska myndigheter i frågan.

HANDELS VILL SE GENERÖSARE A-KASSEREGLER. Handelsanställdas förbund är positiva till regeringens nya krispaket, men saknar åtgärder kring a-kassan. "Många av de som förlorar sina jobb står utan försörjning när a-kassans krav inte är anpassade för arbetsvillkoren som ofta gäller i tjänstesektorn", säger Handels. Läs mer här: 

ALLA AFFÄRER STÄNGS I MOSKVA. Enligt Reuters uppger borgmästaren i Moskva att stadens alla affären, förutom apotek och matbutiker, kommer att stänga från 28 mars till 5 april.

MÅNGA SKICKAR BLOMMOGRAM. Blommogramen ökar i coronatider. Det framgår av en intervju med Interfloras vd Nina Lindvall i Di.se. Hon ser en 90-procentig ökning under de senaste tio dagarna. För de fysiska blomsterbutikerna är det istället tufft och Nina Lindvall tror konkurser är att vänta. "Där är det tufft i och med minskat kundflöde och även på grund av att större evenemang som bröllop och begravningar ställs in", säger hon till tidningen.

BUTIKER I ERIKSLUND HJÄLPER VARANDRA. Daniel Kvist driver Ica Maxi i Erikslund och är ordförande för Erikslunds-gruppen. För Svenskt Näringsliv berättar han att butikerna på handelsområdet i Västerås nu hjälps åt att låna personal av varandra, för att de även fortsatt ska ha ett arbete att gå till. "Idén kom utifrån att vi ser hur hårt det här drabbar detaljhandeln och att vi just nu är i behov av mer personal, framför allt för att vår online-handel växer så pass mycket. Så då tyckte jag att det var en självklarhet att vi försöker hjälpas åt för att sätta våra duktiga medarbetare på Erikslund i arbete".

NORRLÄNDSKA MODEKEDJAN BERLINS I KONKURS. "Berlins har klarat världskrig, kubakris och oljekris, internetbubbla, men när pandemin kom var det tvärnit. Nu gick det inte längre", säger delägaren Ove Segerström om kedjans konkurs. Butiker i Boden, Luleå, Skellefteå, Piteå och Kalix drabbas. Läs mer här:

TVÄRDIPP GÖR ATT VÄLKÄND UMEBUTIK STÄNGER. Den välkända Umeåbutiken Eljest, som säljer norrländsk design, hantverk och mode  stänger efter att bolaget bakom tvingats till konkurs. Det rapporterar Västerbottens-Kuriren. Coronakrisen slog hårt mot bolaget, berättar ägaren Ida Hillebjörk för tidningen. ”Det har blivit en tvärdipp och jag har inte hängt med”, säger hon.

Alibabas donation av bland annat testkit anländer här till Belgien för omlastning och vidare transport till Sverige.

ALIBABA SKÄNKER TESTKIT TILL SVERIGE. Alibaba Foundation och Jack Ma Foundation donerar medicinsk utrustning till Sverige i kampen mot covid-19. I en första leverans skickas testkit, följt av en andra leverans med ansiktsmasker och skyddsutrustning.

TYRESÖ CENTRUM HANDLAR ÅT RISKGRUPPER. I dag och två torsdagar framåt hjälper Tyresö Centrum alla kommuninvånare i riskgrupper med handling och hemkörning från centrumets 70-talet butiker och restauranger. "Vi hoppas kunna göra skillnad i den här svåra situationen", säger Helén Eijdercrona, centrumchef, Tyresö Centrum. Handlingen omfattar en kasse per hushåll och inte alkohol eller receptbelagd medicin.

MARIMEKKO STÄNGER BUTIKER. Designkedjan Marimekko stänger alla sin butiker i Sverige och Finland den här veckan, rapporterar finska Hufvudstadsbladet. Marimekko har redan stängt sina butiker i Danmark, Norge, Tyskland, USA och Australien till följd av coronaviruset. 30 mars inleder bolaget förhandlingar om att permittera all sin personal inom detaljhandeln, rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

8 AV 10 I HANDELN SPÅR EN NEGATIV UTVECKLING.  Det visar Vismas affärsbarometer bland små och medelstora företag. Nästan hälften av alla de svarande företagen uppger att de kommer att säga upp personal i närtid. Fler än fyra av tio anger lönebidrag från staten som den viktigaste åtgärden från statens sida för att motverka krisen.

PLANTAGEN ÖPPNAR TIDIGARE FÖR RISKGRUPPER.Plantagens butiker i Stockholm öppnar från och med i dag en timme tidigare för dem som befinner sig i olika riskgrupper. ”De ges då möjlighet att handla i lugn och ro i en nystädad butik och risken för smittospridning minskar”, skriver Plantagen i ett pressmeddelande. Södertälje räknas in bland Stockholmsbutikerna, däremot inte den i Westfield Mall of Scandinavia i Solna.

Magdalena Andersson (S), finansminister.

Byggmax hjälper till under krisen. Nu erbjuder kedjan kunder över 70 år gratis leveranser. På bilden: vd Mattias Ankarberg.

25 mars:

MQ FORTSÄTTER ATT BROMSA. MQ Holding fortsätter att pressas av coronakrisen. Nu agerar koncernen genom att permittera och skjuta investeringar på framtiden. Läs mer här:

MASTERCARD HÖJER BELOPPET FÖR KONTAKTLÖST. Mastercard meddelar idag att de höjer beloppsgränsen för kontaktlösa betalningar i Europa. 29 länder implementerar nu nya beloppsgränser för att förbättra shoppingupplevelsen för människor. I Sverige höjs gränsen från 200 kronor till 400 kronor. ”De höjda beloppsgränserna innebär inte bara att de som redan använder kontaktlösa betalningar nu får ännu större frihet att betala på det sätt som de vill. Det kommer också att ge ytterligare stöd till människor med de utmaningar de nu står inför i vardagen”, säger Milan Gauder, ansvarig för produkt och innovation på Mastercard i Europa.

BYGGMAX KÖR UT GRATIS TILL ÄLDRE. Byggkedjan Byggmax erbjuder nu fri hemkörning till personer över 70 år. Det med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att människor i den åldersgruppen bör minimera sina sociala kontakter under coronakrisen. "Det är viktigt att personer i riskgrupperna följer Folkhälsomyndighetens råd. Vi vill bidra till att personer över 70 både ska kunna hålla sig hemma och handla nödvändiga byggvaror, säger Mattias Ankarberg, vd på Byggmax”. Här är exempel på andra retailers som testar nya grepp i kristider:

Nytt grepp för att hålla distansen. Hemelektronikkedjan Power satsar på drive thru-försäljning i Norge.

HEMELEKTRONIK MED DRIVE THRU. Hemelektronikkedjan Power lanserar drive-thru-försäljning i Norge för att minska spridningen av coronaviruset.
”Idén kommer från en av våra medarbetare och vi har utvecklat tjänsten på bara ett par dagar”, säger administrativa direktören Anders Nilsen, till norska retailmagasinet. Hur det går till? 1. Kunden reserverer varen med Click & Collect på power.no. 2. Kunden kör till butiken – och ringer ett särskilt telefonnummer vid ankomst. 3. Varorna levereras till bilen. 4. Kunden betalar med Vipps (norska swish).

GRATIS SKOR TILL VÅRDPERSONAL. Den amerikanska skokedjan Allbirds (lanserades i Sverige förra året) donerar 2000 par skor till sjukvårdspersonal i Storbritannien. ”Det är bara en liten gest för att säga tack för allt jobb ni gör för vår hälsa och säkerhet”, säger vd Tim Brown.

ALDI SEPARERAR KUNDER & HÖJER LÖNER. Tyska Aldi vidtar flera nya åtgärder för att förhindra coronaviruset från att spridas vidare.
Lågpriskedjan sätter upp 7000 plastskyltar vid kassorna, markerar avståndet mellan kunderna (1,82 meter) med hjälp av anvisningar på butiksgolvet, men höjer också lönen för medarbetarna med tio procent, som tack för jobbet under den svåra coronaperioden.

24 mars:

MELANDERKONCERNEN I REKONSTRUKTION. Sju fiskbutiker och 14 restauranger och kaféer – i bland annat Östermalmshallen, samt kända Ulla Winbladh och Wedholms Fisk – berörs av rekonstruktionen som Melanders Group ansöker om till Stockholms tingsrätt. Orsaken är intäktstapp på upp emot 90 procent den senaste veckan och miljonförluster varje dag. ”Situationen är ohållbar då statens stödpaket dröjer samtidigt som vi saknar indikationer på hyresreduktion från fastighetsägare. Genom rekonstruktionen hoppas vi att klara krisen och kunna rädda vår fantastiska personal”, säger Stefan Söderman, vd på Melanders Group.

KÖP LEKSAKER PÅ NYA SÄTT. Det är uppmaningen från Lek- & babybranschen som ser att medlemmarna står inför en mycket svår tid. ”Vi känner stor oro. Det här innebär att många kan komma att mista sina arbeten och vi kan få se företag som behöver stängas ner. Vi ser en tid efter corona, men för att ta oss dit behöver vi fortsätta handla. Sluta inte handla, men handla på ett nytt sätt”, manar vd Jennifer Rydén Englund alla som sitter hemma och tycker barnen ska aktiveras med nya spel, leksaker och pyssel som klickas hem.

AMERIKANSKA E-HANDELN EXPLODERAR. Online-företaget Instacart nyanställer 300 000 medarbetare de kommande tre månaderna som följa av amerikaners oro för coronasmittan. Instacart har inget eget varulager, medarbetarna plockar i stället varor i närmaste butik eller den butik som kunden önskar för att sedan köra hem ordern till kunden. De gångna veckornas smittspridning har ökat efterfrågan kraftigt, i Kalifornien och New York med 150 procent. Samtidigt har snittköpen ökat med 15 procent.

LIDL FÖRSTÄRKER MOT CORONA. Lidl ökar nu sina öppettider i 184 av 194 butiker med en timmes tidigare morgonöppning för äldre och andra utsatta grupper. Livsmedelskedjan förklarar att det är för att skydda mot smittspridning. Lidl kommer också att installera kassaskydd och sätta klistermärken på golvet för att påminna kunder om att hålla avstånd och skydda personalen. För att uppskatta personalen ökar Lidl den interna medarbetarrabatten under april.

VENUE RETAIL GROUP HAR DRAGIT TILLBAKA SIN KONKURSANSÖKAN. Det bekräftar Stockholms tingsrätt för Market. I morse meddelade bolaget i ett pressmeddelande att en möjlighet till finansiering uppstått vilket skulle kunna rädda verksamheten. Market har varit i kontakt med advokatfirman DLA Piper, där rekonstruktören Erik Selander jobbar. En representant för firman meddelar att man inte vill uttala sig om vad som händer.

LIVSMEDELSFÖRETAG VÄLJER ATT PLOCKA VAROR. Livsmedelsföretaget Atria skickar sedan i måndags ut sina 20-talet säljare att hjälpa till med att plocka upp varor i butiker i landet. Företaget meddelar att säljmålen läggs åt sidan för att hjälpa andra. ” I den här extrema situationen är det inte fokus på att pusha nyheter och kampanjer, utan vi måste alla hjälpas åt så att konsumenterna hittar sina varor. Butikspersonalen sliter hårt och behöver fler händer som kan fylla på i hyllorna”, säger Mats Hallstensson hos Atria. Initiativet fortsätter tills vidare.

KAPPAHLS SYSKON I KONKURS. Mellby Gårds styrelse har fattat beslut om att försätta Lund fashion med kedjorna Flash och Dea Axelssons i konkurs. ”Försäljningen är nästan utraderad”, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson. Läs mer här!

MEDLEMSRUSNING TILL HANDELS. Fram till 23 mars hade Handels fått 3 320 nya medlemmar under månaden. Det ska jämföras med ett nystillskott på 2 200 för hela mars förra året. ”Det är exceptionellt. Inte ens under finanskrisen 2008 hade vi samma inflöde”, säger andre vice ordförande Elisabeth Brandt Ygeman. Hon konstaterar att under en orolig period, som nu, söker sig många till facket. Sedan 16 mars har antalet ansökningar om inträde legat på över 200 per dag, ibland ännu mer. Fortsätter det i den här takten kan antalet medlemmar ha ökat med 5 000 i mars månad.

ELGIGANTEN DRAR NER. Öppettiderna har i vissa butiker justerats eftersom kedjan noterat en minskning av trafiken i spåren av coronaviruset, säger Li Persson, kommunikationschef på Elgiganten till E-handel.se.
Kedjan uppger även att man är redo att varsla om det behövs och ser positivt på möjligheten att kunna korttidspermittera.

BRITTISKA BUTIKER STÄNGER. Alla butiker förutom de som säljer livsförnödenheter som livsmedel och läkemedel har fått order om att stänga, rapporterar Retail Week. Ordern kommer från premiärminister Boris Johnson och är den senaste i raden av stränga åtgärder för att bekämpa spridningen av corona. Inköpstillfällena bör även begränsas till ett minimum, meddelar Johnson och uppmanar britterna att i största möjliga mån handla via nätet.

HEMMAJOBB GER RUSNING EFTER IT-PRODUKTER. Folkhälsomyndighetens uppmaning att alla som kan  ska jobba hemifrån har lett till ökad efterfrågan på it-relaterade produkter kopplade till hemmakontor och uppkoppling, skriver TT. Många väljer att boka varor online för att sedan hämta i närmaste butik samma dag, säger Li Persson, presschef på Elgiganten. Hos konkurrenten Net on Net märker man av en ökad efterfrågan på snabba leveranser. För att möta efterfrågan införs leveranser samma dag.

PRIMARK STÄLLER IN ORDRAR. Brittiska lågpriskedjan Primark avbokar alla fabriksordrar till följd av corona, skriver brittiska The Times. Beslutet som möjliggjorts av en force majeure-klausul i kontrakten kommer att få förödande konsekvenser för leverantörerna som riskerar att inte få betalt för redan färdigställda kläder. Med tanke på de enorma kvantiteterna av plagg som Primark köper in beskrivs beskedet som en bomb i retailvärlden.

OVÄNTAD MÖJLIGHET KAN RÄDDA VRG. I går ansökte Venue Retail om konkurs. Men nu kommer vändningen. Bolaget ber tingsrätten att vänta med beslut om konkurs då en möjlighet till finansiering kan ha uppstått. Läs mer här: https://www.market.se/nyhet/venue-retail-ber-tingsratten-vanta-med-konkursbeslut

COOP GER ÄLDRE FÖRTUR ONLINE. Under de senaste veckorna har Coop noterat en kraftig ökning av onlinebeställningar som lett till längre leveranstider än normalt. För att underlätta för 70+:are att handla på nätet adderar Coop leveranstider specifikt för dem. ”Genom att dedikera tider till seniorer i vår onlinebutik så underlättar vi för den gruppen att handla mat utan att utsätta sig för risk”, säger Magnus Johansson, vd Coop Sverige. Specifika leveranstider för seniorer finns tillgängliga från och med i dag.

FASTIGHETSÄGARE SLOPAR HYRAN. Lokala fastighetsbolaget ÖBO, i Örebro, ger låter utsatta verksamheter som hyr lokaler av dem slippa hyran i april och maj, rapporterar Nerikes Allehanda. ”Det är både klokt och affärsmässigt. Jag hoppas att fler fastighetsägare följer efter. Det gör att företag kan finnas kvar i stället för att lägga ner”, säger Stina Storm, vd för City Örebro.

FASTIGHETSCHEFENS UPPMANING TILL STATEN: GARANTERA HYRAN. ”Staten måste komma in snabbt och garantera hyran. Det är en åtgärd som skulle slå rakt ner i detaljhandelsledet i sparade kostnader”, säger Lars-Åke Tollemark, Norden-vd på Unibail-Rodamco-Westfield som bland annat äger Mall of Scandinavia och Täby centrum, i en intervju med Ekonomiekot angående många butikers akuta problem med ekonomin och vädjan att fastighetsägare ska möta med sänkta hyror. ” Fastighetsägarna kan inte agera bank”, säger han.

DÄMPAD STÄMNING PÅ ETTÅRSDAGEN. På lördag firar Kongahälla center sin ettårsdag. Men istället för pompa och ståt har köpcentret dragit ned på sina öppettider, skriver Fastighetssverige. Köpcentrumet nådde en miljon besökare efter att ha varit öppet i en och en halv månad. Nu ser det annorlunda ut. ”Vi har ju inget år att jämföra med så det är först nästa månad som vi vet hur stort tappet är”, säger Albert Aguilar, centrumchef på Kongahälla center till tidningen.

VIDEOREKRYTERING SKA LÖSA BEMANNINGSBRIST I CORONATIDER. När videorekryteringsbolaget Yobber kontaktades av ett flertal Ica-handlare som sökte personal till följd av den höga arbetsbelastningen kopplat till corona skapade man tillsammans med Boosta Mat & Sälj en sajt där varslade kandidater kan matchas med företag som söker personal. Rekryteringsprocessen sker därefter online – allt i linje med riktlinjerna för att begränsa sociala kontakter. Här blir videorekryteringen ett kritiskt verktyg där första screeningen görs på minuter istället för timmar eller dagar – och helt utan fysisk kontakt” säger Peter Paunovic, vd på Yobber.

E-HANDEL OCH DAGLIGVAROR STÅR STABILT. UC:s extra konkursstatistik, baserad på inkomna konkurser under perioden 1-20 mars visar att e-handeln står sig förhållandevis stabilt till skillnad från andra branscher. ” I en övrigt dyster bild när vi analyserar inkomna konkurser så håller e-handeln i sig, i antal köp räknat. Dagligvaruhandeln har fått ett uppsving som kommer att vara kortvarig. I karantän passar vi på att handla matvaror, kläder och kapitalvaror” säger Richard Damberg, ekonom på UC.

STÄNGDA APOTEK I CORONAKRISENS SPÅR. De nationella riktlinjerna om att alla som har förkylningssymptom ska stanna hemma leder till personalbrist på landets apotek. I helgen hölls ett tiotal av Apoteket AB:s butiker stängda, säger Magnus Frisk, presstalesman på Apoteket AB till Barometern. Även Apotek Hjärtat brottas med personalproblem. Nu uppmanas äldre kunder och de med sjukdomssymptom att handla via ombud eller i apotekens webbutiker. Samtidigt meddelar Kronans Apotek att man ökat antalet lagerarbetare med 50 procent och antalet farmaceuter vid logistikenheten med 169 procent för att möta den ökade efterfrågan på läkemedelsleveranser.

H&M SKA TILLVERKA SKYDDSUTRUSTNING. Modekedjan planerar att ställa om sin produktionskedja för att börja tillverka skyddsmasker, handskar och skyddsrockar för sjukhuspersonal, skriver brittiska mode och techsajten Charged. ”Coronaviruset har dramatiska konsekvenser för var och en av oss och H&M-gruppen försöker, liksom många andra organisationer, att göra vårt bästa för att hjälpa till i den här speciella situationen, säger hållbarhetschefen Anna Gedda.

NORSKA KEDJAN TESTAR NYA GREPP. Egna öppningstider  för riskgrupper utvidgade click-and-collectmöjligheter där du kan få varorna levererade  direkt i bilen och en ny hjälpsida på Facebook. Så hjälper norska hemelektronikkedjan Elkjøp sina kunder att ta sig igenom krisen. ”Digitalt utanförskap är i dessa coronatider en källa till isolering, ensamhet, ångest och depression. Våra medarbetare besitter mycket kunskap och kan vägleda kunder så att fler kan lyckas att koppla upp sig till den nya digitala vardagen”, säger Fredrik Tønnesen, administrativ chef på Elkjøp i Norge.

BLOMMOR SKA RÄDDA LIV. Just nu slängs  mängder av nyskördade blommor varje dag på grund av det rådande coronautbrottet. Det vill Indiska och House of Flowers sätta stopp för genom ett nytt samarbete. Från och med  den 24 mars kommer blommor från House of Flowers att säljas till reducerade priser utanför Indiskas butiker i hela landet. Hälften av intäkterna från blomförsäljningen doneras till Läkarmissionen.

HOTELLPERSONAL FÅR BUTIKSJOBB. Medan många branscher går på knäna kämpar dagligvaruhandeln för att klara det ökade trycket. I Malmö tog en lokal Lidl-butik initiativ till ett samarbete med ett Clarionhotell i staden. Nu har samarbetet växt – den som riskerar stå utan jobb på hotellkedjan kan få hoppa in i någon av Lids butiker i stället. ”Vi har skapat en unik rekryteringslänk för Nordic Choice-anställda över hela Sverige”, säger Helena Erlingsjö till Svenska Dagbladet Näringsliv. Efter en kort introduktion erbjuds hotellpersonalen butiksarbete.

KIDS BRAND STORE SÄGER UPP PERSONAL. Barnklädkedjan med sju butiker i Sverige och en i Oslo, drar ner på personal, berättare E-handel.se. Butiken i Oslo håller stängt och personalen har permitterats. I Sverige har alla 16 butiksanställda sagts upp och kommer att erbjudas timkontrakt. Även butikscheferna har permitterats på deltid, skriver sajten.  Butiken i Westfield Mall of Scandinavia har dessutom kortat sina öppettider.

LYKO ÖKAR OCH MINSKAR PERSONALEN. ”Har du ett företag som är intresserat av att diskutera utlåning av personal”, undrar vd Rickard Lyko och förklarar att den ökande e-handeln gör att bolaget behöver mer personal till lagret i Vansbro och gärna löser det genom att låna in från andra bolag i trakten. Parallellt flaggar Lyko för personalminskning i butik till följd av coronakrisen: ”Det är märkliga tider, där den ena delen av Lyko behöver minska personal och kostnadsminimera då handeln viker”, skriver Rickard Lyko på Linkedin.

23 mars:

VENUE RETAIL GROUP ANSÖKER OM KONKURS.  I dag, måndag, har Venue Retail Group ansökt om konkurs till Stockholms tingsrätt. Bolaget har sedan 20 november befunnits sig i företagsrekonstruktion. "Trots att bolaget vidtagit ett antal kostnadsbesparingar och försäljningsdrivande åtgärder inom ramen för rekonstruktionen kan nu konstateras att detta inte räcker. Efter ett stort försäljningsbortfall i samband med coronaviruset på mellan 70 och 80 procent, kan det konstateras att bolaget i dag är insolvent", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

EFTERLYSER CORONAKOMMISSION. Siffror från Stockholms Handelskammare visar att 500 000 människor arbetar direkt i de näringar som drabbats hårdast och snabbast av coronautbrottet. Till det tillkommer ytterligare 300 000 jobb som understöds av de drabbade näringarna, vilket innebär att 800 000 jobb står under starkt hot då de är kopplade till sektorer som är föremål för varsel, permitteringar och stora fall i försäljning. Inom detaljhandeln uppskattas 120 000 jobb beröras. Stockholms Handelskammare tillsammans med flera stora företag efterlyser därför en coronakommission som ska få de ekonomiska hjulen att snurra igen.

GRATIS PARKERING FÖR ATT GYNNA LOKAL HANDEL. Det är ett av tio förslag på lokala insatser som Fastighetsägarna GFR, Visita, Svensk Handel och Svenskt Näringsliv Västra Götaland uppmuntrar till för att försöka mildra coronakrisens effekter. Bland förslagen som ska öka tillgängligheten till handelsplatser i landet finns också att skapa fler korttidsparkeringar, uppmuntra till handel hos lokala företag och tillåta utomhusservering året om.

BYGGHANDELN VÄDJAR OM ATT FÅ HÅLLA ÖPPET. Tyskland har nyligen fattat beslut om att inom kort stänga ner all handel som inte har en samhällsbärande funktion. Det inkluderar bygghandlare. I Sverige vädjar nu branschen i ett öppet brev till regeringen om att få fortsätta hålla öppet. ”Som samhällsbärande sektor står byggmaterialhandeln för leveranser till både stora och små byggarbetsplatser runt om i Sverige, samt till de tillfälliga vårdplatser som nu börjar byggas runtom i landet”, skriver Byggmaterialhandlarna.

VARSELVÅGEN KOMMER NU. Det står klart i Arbetsförmedlingens statistik till och med 22 mars. 18 367 personer har blivit varslade om uppsägning under mars månad, vilket tyder på en högre ökningstakt än under finanskrisen 2008. Högst siffror ses inom hotell- och restaurangverksamhet med 9 335 varsel. 1 057 varsel gäller handeln. Arbetsförmedlingen poängterar att varselutvecklingen kan dämpas av permitteringsbeslut. Fram till 22 mars har 650 personer blivit permitterade.

HEMMASITTANDE GYNNAR BOKEDJANS E-HANDEL Akademibokhandeln har, precis som många andra, färre besökare i sina fysiska butiker till följd av coronakrisen. ”Utvecklingen för Akademibokhandelns e-handel har ökat”‚ säger försäljningschefen Johan Junehed som berättar att de ser en ökad efterfrågan på läsning, spel, lek samt andra kreativa sysselsättningar.

3 441 AV H&M:S 5 062 BUTIKER ÄR STÄNGDA. Samtliga butiker har tillfälligt stängts på flera av koncernens största marknader däribland Tyskland och USA. I helgen stängdes samtliga butiker i Storbritannien. ”Vi gör allt vi kan inom H&M-gruppen för att hantera situationen kopplad till coronaviruset. Min förhoppning är att vi så snart som möjligt kan komma tillbaka till normal verksamhet och välkomna våra kunder igen på alla våra 74 butiksmarknader.,” säger Helena Helmersson, vd för H&M, i ett pressmeddelande.

H&M DRAR TILLBAKA UTDELNINGEN. Mot bakgrund av den rådande situationen och den osäkra marknadsutvecklingen har H&M:s styrelse beslutat att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget. Totalt handlar det om totalt drygt 16 miljarder kronor som annars skulle delats ut till aktieägarna.

PARADISET I KONKURS. Ekokedjan Paradiset har försatts i konkurs. ”Jag har aldrig varit med om det här förut. Det känns oerhört tungt att resan nu är över. På någon vecka har många års arbete och ett stort antal personers investeringar utraderats”, säger Johannes Cullberg. Under 2018 omsatte kedjan 115 miljoner kronor och kedjan gjorde en rörelseförlust på 41,5 miljoner kronor. Läs mer här!

MATSMART REKRYTERAR. Liksom andra aktörer som levererat mat till hemmen har Matsmart noterat ett ökat tryck. Kommunikationschef Hanna Thofelt Lindström säger till E-handel.se att försäljningen vissa dagar ligger 70 procent högre än motsvarade dagar i fjol. För att möta den ökade efterfrågan anställs 6-12 nya lagermedarbetare om dagen.

RAPPORTER OM MINSKAD BUNKRING. Efter alla rapporter om hamstrande kunder och tomma butikshyllor vittnar nu flera butiker om ett mer normalt köpbeteende igen. Samtidigt ökar kundernas intresse för e-handel.  På Ica Maxi i Falun har butiken löst situationen genom att flytta om personal internt för att möta den ökade efterfrågan online.

LIVSMEDEL SAMHÄLLSVIKTIG BRANSCH. I fredags meddelade regeringen att livsmedelsbranschen blir klassad som samhällsviktig.
Då kan exempelvis butiksmedarbetare få tillgång till barnomsorg även om förskolor och skolor stängs.
”Vi är nöjda med beskedet om att livsmedelskedjan klassas som samhällsviktig. Nu vill vi veta hur det ska gå till i praktiken, exempelvis vilka yrkeskategorier och individer som kommer att omfattas om skolorna stängs”, säger Karin Brynell, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel till Icanyheter.

INGLASADE KASSOR PÅ COOP.  Norska Coop sätter nu upp plexiglas-skydd vid kassorna. Detta för att skydda såväl kunder som medarbetare mot smittspridningen. ”Det skall vara tryggt att jobba i våra butiker. Därför har Coop Norge vidtagit en rad olika åtgärder för att minska risken för spridning av coronaviruset” säger Harald Kristiansen, kommunikationschef på Coop Norge.

GRÖNT LJUS FÖR RNB:S REKONSTRUKTION. Stockholms tingsrätt ger grönt ljus för företagsrekonstruktion för RNB-bolagen Departments & Stores, Polarn O Pyret och Brothers. Advokaterna Ola Sellert och Mats Emthén blir rekonstruktörer. Borgenärssammanträde hålls den 29 april 2020.

DOLLARSTORE KORTAR ÖPPETTIDERNA. I ett pressmeddelande skriver kedjan att man på grund av de rådande omständigheterna kortat öppettiderna för ett par av sina butiker. Bland annat berörs butikerna i Strängnäs och Trollhättan. ”Justeringarna gäller från och med i dag och på obestämd tid framåt”, skriver kedjan.

KREATIVITET I VIRUSETS SPÅR. Coronautbrottet slår hårt mot aktörer i innerstäderna. Men den pressade situationen kan även ge upphov till nya idéer. I Linköping har föreningen Linköpings innerstad tagit fram färdigpackade matpaket för frukost, lunch, fika och lunch som betalas utanför butiken.  Handlarna har även gratis tillgång till elcyklar från Linköpings cykelpool för hemleveranser till de som behöver vara hemma.

ÄVEN KAPPAHL ÖVERVÄGER PERMITTERINGAR. En rad svenska modekedjor har redan meddelat att de kommer att använda sig av möjligheten att korttidspermittera personal. Nu uppger även Kappahl att man överväger denna möjlighet.

GEKÅS DRAR I NÖDBROMSEN. I torsdagens skrev vi att lågprisvaruhuset Gekås tappat nära hälften av sin försäljning till följd av Corona. Nu berättar P4 Halland att varuhuset korttidspermitterar cirka 1 400 av sina anställda. Dessutom förlorar runt 300 säsongsanställda sina jobb. Även vd BBoris Lennerhov permitterar sig själv. ”Jag korttidspermitterar mig själv med 20 procent. Det är viktigt att man visar att det är lika för alla”, säger han till Expressen.

ICA-HANDLARE STOPPAR E-HANDELN. Hamstringshysterin sätter press på Ica-handlare och flera butiker i Stockholmsområdet har tillfälligt stoppat möjligheten att beställa online då varorna tagit slut eller riskerar att göra det, skriver E-handel.se.

BJÖRN BORG FÖRBEREDER FÖR PERMITTERING. Corona-viruset kan ge väsentlig negativ finansiell påverkan på verksamhet, uppger bolaget i ett pressmeddelande och pekar på risk för minskad efterfrågan, störd distribution, ogynnsam valutautveckling och stängda butiker med sänkt försäljning som följd. Bolaget räknar med synliga effekter i slutet av mars och ännu mer under andra kvartalet. Vid ett extrainsatt styrelsemöte på fredagen beslöts att ingen utdelning för verksamhetsåret 2019 kommer ske. Bolaget förbereder nu bland annat korttidspermittering för att reducera kostnader.

XXL PERMITTERAR 1000 I NORGE. "Ett vanskligt beslut att ta", säger XXL-chefen Tolle Grøterud i samband med att permitteringsbeskedet går ut nu på morgonen i ett pressmeddelande. Han påpekar att covid-19 orsakar en extraordinär situation med undantagstillstånds runtom i världen. XXL uppger en hårt vikande försäljning. XXL planerar nu för att stänga butiker i Finland. I Österrike har butiker redan fem butiker stängts och 200 anställda permitterats.

URBAN DELI BÖRJAR LEVERERA HEM. Axfoodägna Stockholmskedjan Urban Deli har snabbt utökat sitt onlinesortiment med bröd, dryck, blommor, mjölk och toapapper intill färdigrätter och produkter från sin saluhall. "Det är just nu ovanligt bland aktörer som levererar mat hem att man får hemleverans dagen efter. Men vi har ansträngt oss för att kunna möta den efterfrågan vi i dag möter från våra kunder", säger Henrik Sjöblom som är försäljningschef för Urban Delis butiker och saluhallar.

HANDLA ÖVER TELEFON. Naturkompaniet lanserar en ny inköpsmöjlighet i sina 34 butiker: per telefon får kunden personlig rådgivning och lägger sedan ordern direkt till rådgivaren via telefon och får varan hemskickad fraktfritt mot postförskott. Ett sätt att hjälpa kunder som av virusskäl inte personligen vågar besöka fysisk butik, förklarar Naturkompaniet.

NÄSTA OFFER: RNB ansöker om rekonstruktion för Brothers, Departments & Stores och Polarn o. Pyret. Under rekonstruktionen kommer såväl butiker som e-handel att hålla öppet som vanligt. Rekonstruktionen beror enligt bolaget på den likviditetskris som kommit som en effekt av minskad försäljning i samband med coronaviruset. Läs mer här:

MODEKEDJAN PERMITTERAR. Lindex vidtar åtgärder för att möta en minskad efterfrågan till följd av coronakrisen. Kostnader ses över och projekt skjuts på framtiden. Förändringar i personalstyrkan genomförs, bland annat genom korttidspermitteringar i Sverige, Norge och Finland. Förhandlingar pågår med de fackliga organisationerna. ”Som företag måste vi tillsammans förbereda oss för effekterna, både på kort och lång sikt, för att trygga vårt företags verksamhet och våra medarbetares hälsa”, säger vd Susanne Ehnbåge i en kommentar.

FRITT FALL PÅ BÖRSEN. Modebolagen går fruktansvärt dåligt på börsen just nu. Sedan coronakrisens intåg har bolag som H&M, Björn Borg, Odd Molly och  MQ tappat mellan 40 och 70 procent av sitt värde. Läs mer här:

MÅNGA JOBB FÖRSVINNER. 70 000 jobb i handeln är i fara på grund av coronakrisen, visar beräkningar som Svensk Handel gjort. Nu kräver organisationen fler åtgärder som når fram till branschens företag. Läs mer här:

LIDL VÄRVAR FRÅN HOTELLET. I torsdags offentliggjorde Svensk Handel sin nya tjänst som personalförmedlare mellan handelsföretag. Dagligvarukedjan Lidl har hittat en egen väg och har inlett ett samarbete med Nordic Choice Hotell. Personer som blivit permitterade av hotellkedjan erbjuds att söka jobb på lager och i butik hos Lidl. ”Samarbetet med Nordic Choice Hotels är en unik lösning och ett fint exempel på hur vi i kristider kan hjälpa varandra, även över branschgränser, säger Helena Erlingsjö”, HR-direktör på Lidl Sverige

AVVAKTAR BÖRSNOTERING. Sent i fredags kväll kommenterade Qliro Group effekterna av coronaviruset. Försäljningen för Cdon och Nelly hade dittills inte påverkats. Men bolaget har ändå valt att skjuta upp börsnoteringen av Qliro AB.

20 mars:

AVTALSFÖRHANDLINGAR SKJUTS UPP.  Sent på fredagkvällen blev det klart att årets avtalsrörelse skjuts upp i sju månader. Svensk Handel och Handels är överens om att nuvarande avtal förlängs till och med 31 oktober på grund av rådande kris. ”I det ansträngda läge som råder måste vi lägga all kraft på att minska skadeverkningarna på företag och jobb i handeln. Det är ett styrkebesked att vi parter visar ansvar i en utsatt situation”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

APOTEA SÖKER PERSONAL VIA LINKEDIN. Medan coronakrisen skapat stiltje i de flesta branscher går apoteksbranschen mot strömmen – och i synnerhet nätapoteken. I en annons på Linkedin söker Apotea extra personal som kan hjälpa till vid logistikcentret i Morgongåva. Inlägger vänder sig speciellt till arbetsgivare inom hotell- och restaurang som antas ha personal som nätapoteket kan låna.

SYSTEMBOLAGET MINSKAR ÖPPETTIDERNA. Coronaviruset ger Systembolaget personalbrist. För att få ihop bemanningen lånar butiker av varandra, men i Stockholms län och på Gotland har personalbrist uppstått och Systembolaget drar ner på öppettiderna i dessa två regioner från och med måndag. ”Det är en tillfällig åtgärd och vi vet i nuläget inte hur länge den kvarstår”, säger Sofia Brännborn, pressansvarig. Vardagar kommer samtliga butiker i de två regionerna att öppna klockan tolv istället för tio. Helgöppettiderna berörs inte.

IKEA STÄNGER RESTAURANGER. I ett utskick undertecknat av Sverigechefen Lena Herder till samtliga Familjemedlemmar meddelar Ikea att man justerar öppettiderna och sänker priset på servicetjänster för kunder som väljer att handla online. Samtidigt stängs restaurangerna på samtliga varuhus i Sverige. ”Anledningen är att vi vill kunna säkerställa vår bemanning så att vi med kvalitet kan möta kunder som besöker oss”, skriver Lena Herder.

REGERINGEN SKJUTER TILL YTTERLIGARE PENGAR. Vid en presskonferens presenterade finansminister Magdalena Andersson ytterligare åtgärder som ska underlätta för svenska små och medelstora företag:

■ Ytterligare 3 miljarder kronor till Almi för att öka utlåning till små och medelstora företag i hela landet. 
■ Svensk Exportkredits låneram ökas från 125 till 200 miljarder kronor och kan användas till att ge ut både statsstödda och kommersiella krediter till svenska exportföretag.
■ Exportkreditnämndenkommer fatta beslut om kreditgarantier som innebär nya och förbättrade möjlighet för företag att låna.

INGET INDUSTRIAVTAL I VÅR. Det blir inget nytt industriavtal i vår på grund av coronakrisen. Det har parterna kommer överens om. Handelns parter sitter just nu i samtal om hur de ska göra med sina avtalsförhandlingar. Läs mer här!

BRITTISKA OCADO PALLAR INTE TRYCKET. Nätmataktören, som enligt egen utsago är världens största, har tillfälligt stängt sin sajt till följd av ett alltför högt tryck, skriver E-handel.se.

Vi är fullbokade och har nått maxkapacitet. Vi kommer att levererar till över 170 000 hushåll under de kommande fyra dagarna”, skriver Melanie Smith, vd på Ocado, på företagets sajt.

HISTORISKT ONLINETRYCK HOS COOP. Coronapandemin gör att hushållen i betydande utsträckning flyttar inköpen också av dagligvaror från fysiska butiker till nätet. Coop upplever en historisk efterfrågan.

”Vi har skapat maximal kapacitet men i de tre storstadsområdena är ledtiden för leverans i genomsnitt ändå en vecka”, säger Niklas Zeitlin till Icanyheter.

Men de som bor på andra platser i landet och vill e-handla från Coop kan få varorna redan dagen efter att beställningen lagts.

NK LANSERAR HEMLEVERANS. Varuhuset Nordiska Kompaniet rullar under en begränsad period ut hemleverans till kunder i hela Sverige.

”Vi försöker vara kreativa för att både hjälpa våra kunder uträtta sina ärenden hos oss samt att stötta våra avdelningar under rådande situation”, säger Karin Wickberg, Marknadschef på NK i ett pressmeddelande.

ELGIGANTEN KAPAR ÖPPETTIDER OCH ÖVERVÄGER PERMITTERINGAR.  ”Vi följer utvecklingen i alla våra enheter löpande och har justerat en del öppettider i ett par butiker som är belägna i gallerior", säger kedjans kommunikationschef Li Persson till Handel.se. Kedjan flaggar även för att man kan komma att använda sig av det permitteringsverktyg som regeringen lanserat.

GRATIS PARKERINGAR SKA LOCKA. Detaljhandeln har det tufft under coronakrisen. I Borås agerar man nu för att stötta cityhandeln genom att erbjuda fler gratisparkeringar. Dessutom ökar man tillgängligheten genom att förlänga tiden på korttidsparkeringar. Detta för att skapa bättre förutsättningar för verksamheterna i city.

DRESSMANN-PERSONAL KAN PERMITTERAS I SVERIGE. Varnergruppen har permitterat 3 500 butiksanställa i Norge, och utesluter inte liknande åtgärder i Sverige. Det säger presskontakt julie Bragli Eckhardt till Market. Hon berättar också att koncernen öppnat delar av provrummen igen efter önskemål från kunderna. Läs mer här!

H&M UTESLUTER INTE PERMITTERINGAR I SVERIGE. I går berättade Market att modekedjan H&M permitterar 60 procent av sina anställda i Norge. Nu skriver Ehandel.se att kedjan inte kn utesluta permitteringar även i Sverige. ”Mot bakgrund av det snabbt förändrade läget ser vi löpande över åtgärder där tillfälliga permitteringar är en av dessa. Vi kan i dagsläget inte säga mer”, säger H&M-gruppen i ett uttalande till Ehandel.

KEDJAN BJUDER IN TILL HANDTVÄTT. Kosmetikkedjan Rituals försäkrar i ett utskick till sina klubbmedlemmar, undertecknat av vd:n Raymond Cloosterman, att personalen arbetar aktivt med smittförebyggande åtgärder. Samtidigt inbjuds kunder att besöka butikerna – för att tvätta händerna.

LEXINGTON PERMITTERAR. Förkortade öppettider oh tillfälliga permitteringar – så hanterar kläd- och inredningsbolaget Lexington det minskande antalet besökare i butiker och köpcentrum till följd av coronavirusets spridning, skriver Dagens Industri.

FASTIGHETSÄGARE EFTERSKÄNKER HYRA. Kommunala bostadsbolaget Öbo i Örebro efterskänker, med anledning av coronaepidemin, två månadshyror för vissa kommersiella hyresgäster.

– Det gäller inte alla företag, utan vi har gjort en bedömning, säger Carl Johan Baatz, uthyrnings- och förhandlingschef på Öbo till SVT.

Samtidigt spår Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Research i Fastighetssverige att många fastighetsägare kan räkna med uteblivna hyror i coronavirusets spår.

BONUS I VIRUSTIDER. 300 dollar – så mycket betalar amerikanska Walmart ut i bonus till alla heltidsanställda som tack för deras "hårda arbete och hängivenhet med att hjälpa kunderna när nationen drabbas av en aldrig tidigare skådad hälsokris”, rapporterar Dagens Industri. Personalstyrkan ska även utökas med 150 000 personer under de närmaste månaderna. Initialt handlar det om tillfälliga jobbb. Samtidigt visar siffror från Survey America att 9 procent av amerikanerna blivit uppsagda på grund av coronakrisen.

På grund av de rådande omständigheterna har vi justerat öppettiderna för ett par av våra butiker. Justeringarna gäller från och med idag och på obestämd tid framåt.

Indiskas vd Karin Lindahl konstaterar att många, inklusive de själva, får det tufft i coronatider

SPÅR KONKURSVÅG. Modekedjan Indiska, som kämpat i ekonomisk motvind, har tappat 60 procent av butiksförsäljningen den senaste veckan. Nu spår vd Karin Lindahl att många mindre och medelstora bolag kan tvingas i konkurs de kommande två veckorna. ”Den typen av ekonomisk beredskap finns inte inom handeln”, säger hon till Di.

DRESSMANNS ÄGARE PERMITTERAR. Dressmann-ägaren Varnergruppen permitterar 3 500 anställda i Norge. Butiker ska vara öppet som vanligt men antalet personal reduceras till ett minimum. Förutom Dressmann äger koncernen kedjor som Cubus, Volt, Carlings och Bik Bok.

19 mars:

NÖDLÄGE FÖR VRG. Venue Retail Group befinner sig i rekonstruktion. Under torsdagskvällen kom ett pressmeddelande om att bolaget nu dras med en akut likviditetsbrist – och utesluter inte konkurs. Läs mer här:

SVENSK HANDEL STARTAR FÖRMEDLINGSTJÄNST.  ”Vi befinner oss i ett exceptionellt läge och måste vara beredda tänka i nya banor för att hjälpa företag och rädda jobb”, säger Anna Nordin, förhandlingschef på Svensk Handel, om den unika förmedlingstjänst som nu lanseras av arbetsgivarorganisationen. Läs mer här:

FÖRHANDLINGAR OM VARSEL INLEDS.  Nu börjar varslen till följd av coronaepidemin nå förhandlingsbordet. Bara under gårdagen nåddes Handels av 294 nya ärenden, kopplade till pandemin.  Läs mer här:

DIGITAL INN ANSÖKER OM REKONSTRUKTION. I dag lämnade Apple-återförsäljaren Digital Inn in sin ansökan om rekonstruktion till tingsrätten. Bolaget skriver i ansökan att Coronakrisen börjat märkas hos Ambias bolag och att det efter den senaste veckans händelseutveckling står klart att den ursprungliga åtgärdsplanen för att få lönsamhet i verksamheten inte längre är tillräcklig, skriver Breakit. Ambia har tidigare avfärdat rykten om en förestående konkurs.

NATTARBETE FÖR ATT KLARA EFTERFRÅGAN PÅ SPRIT OCH FISKBULLAR. Coronaepidemin har lett till en strykande åtgång på varor som handsprit, tvål och konserver. Dagligvaruföretaget Orkla har därför satt in extra skift och nattarbete vid produktionsanläggningen i Falun. Samtidigt har efterfrågan på fiskbullar ökat med 200 procent vilket föranlett bolaget att öka produktionstakten även vid fiskfabriken i Kungshamn.

H&M PERMITTERAR LEJONPARTEN AV ANSTÄLLDA I NORGE ”Vi är väldigt ledsna att meddela att vi varslat 2 000 av våra anställda om permittering,” säger Moritz Garlich, Norge- och Islandschef för H&M.

Klädjätten har 3223 anställda i Norge. Ambitionen är att återanställa samtliga medarbetare den dagen allt återgår till det normala, säger Moritz Garlich.

BYGGKEDJAN DRAR TILLBAKA UTDELNINGEN. Oron för de ekonomiska konsekvenserna av coronaepidemin får Byggmax att dra tillbaka den tidigare utlovade aktieutdelningen på 1,16 kronor per aktie och sparar därmed in 71 miljoner kronor.

DANSKA UPPSÄGNINGAR DRABBAR SVENSKA HANDELSANSTÄLLDA. Danmarks beslut att stänga en rad verksamheter och förbjuda folksamlingar innebär att jobb försvinner i rask takt. Under måndagen och tisdagen försvann sammanlagt cirka 11 000 jobb från den danska arbetsmarknaden. Det innebär även att många svenskar som jobbar i Danmark kommer att förlora sina jobb.Tusentals svenskar jobbar i Danmark, många inom service och handel.

STORT TAPP FÖR GEKÅS. Sveriges enskilt största butik, destinationen Gekås i Ullared, har tappat 45 procent av försäljningen. Enligt vd Boris Lennerhov kan varuhusjätten tvingas att skänka bort varor. Läs mer här:

TILLSAMMANS. Markets Marie Hillblom skriver i en krönika att det är ledordet som ska guida handeln - och samhället -genom coronaepidemin. Läs mer här:

FLERA INITIATIV FÖR HEMLEVERANS TILL RISKGRUPPER. Techbolaget Vembla ligger i startgroparna för att lansera en tjänst med entimmes hemleverans av dagligvaror i Stockholm. Nu har de tjuvstartat verksamheten för att gratis leverera livsmedel och apoteksvaror till äldre under coronakrisen. ”Behovet är stort och alla bör hjälpa till. Detta är vårt strå till stacken”, säger Sebastian Malmberg, CMO på Vembla.

Även enskilda butiker runt om landet har på eget initiativ börjat leverera mat till riskgrupper. Till exempel har Ica Nära Gällstad i Ulricehamn inlett ett samarbete med Svenska kyrkan om hemleverans av mat till riskgrupper, skriver Ulricehamns Tidning. Och i Sundbyberg kommer Ica Supermarket från och med måndag att erbjuda gratis hemleverans till riskgrupper i närområdet, skriver butiken på Facebook.

CENTRUM AVFÄRDAR CORONARYKTEN SOM LÖGN. Köpcentrumet Mobilia i Malmö hängs ut på chattappen Whatsapp av kunder som påstår sig ha blivit smittade coronaviruset efter besök och avråder andra från att gå dit. Anställda vid den städfirma som anlitas av centrumägaren Atrium Ljungberg påstås även ha tvingats att jobba trots att de var sjuka. Marianne Perslow, kommunikationschef på Atrium Ljungberg, säger till Aftonbladet att hon tagit del av påståendena och ser allvarligt på dem, men avfärdar dem som rena lögner.

CONVENIENCE-BRANSCHEN VILL HA MER HJÄLP. För att landets kiosk- och servicebutiker  ska överleva coronakrisen krävs en annan typ av insatser från samhällets sida, menar branschorganisationen Convenience Stores Sweden. ”Majoriteten av butiker med sådana lägen är oerhört sårbara. När deras kunder försvinner helt plötsligt så klarar de sig bara en till två veckor”, säger Convenience Stores Swedens vd Bengt Hedlund.

DOLLARSTORE ÖPPNAR – MEN UTAN FISKDAMM. Det närmar sig öppningsdags för Dollarstore i Alingsås. Och nu meddelar försäljningsdirektören Helena Lyberg att den 2 000 kvadratmeter stora butiken på Bolltorps handelsområde verkligen kommer att öppna som planerat den 25 mars. Den planerade öppningsfesten med fiskdamm och tårta ställs dock in på grund av coronaepidemin, skriver Alingsås Tidning.

LÄKEMEDELSVERKET VÄDJAR: SLUTA HAMSTRA Coronautbrottet i sig har inte resulterat i störningar av leveranserna av läkemedel, konstaterar myndigheten. Däremot har kunderna börjat hamstra visar receptfria läkemedel.  Läkemedelsverket vädjar därför till apotek och detaljhandel att begränsa hur mycket receptfria läkemedel som kan köpas av varje enskild kund.

H&M-AKTIEN PÅ 15-ÅRSLÄGSTA. Modejätten H&M:s aktiekurs störtdök i slutet på februari och ligger nu på den lägsta nivån sedan 2004.

STÄNGDA PROVRUM HOS DRESSMANN. I fredags tog Varnergruppen, som äger kedjor som Dressmann, Cubus, Bik Bok, Carlings och Volt, beslut om att stänga provrummen i deras butiker som en följd av coronavirusets framfart. Julie Bragli Eckhardt, kommunikationschef för koncernen, säger till Norran att det handlar om att förhindra att många människor rör sig på en liten yta. ”Vi vill göra smittorisken mindre, och ska vi lyckas med det måste vi förhindra att människor delar för mycket bakterier med varandra”, säger hon till tidningen.

PANDORA STÄNGER I USA. Pandora stänger samtliga butiker i USA under två veckor. Samtidigt uppmanar smyckeskedjan sina franchisepartners att göra detsamma av respekt för sina kunder och de anställda. Det skriver Dagens Industri.

POPUP STÄNGDE EFTER FYRA DAGAR. Erikshjälpens popup-butik i Asecs i Jönköping fick stänga efter bara fyra dagar. Det rapporterar Jönköpings-Posten. Målet var att ha öppet i fyra veckor. ” Med hänsyn till våra äldre medarbetare och volontärer över 70 år så blir det inget mer i vår”, säger butikschefen Mia Sörman till tidningen.

SPORTSHOPEN RASAR. Sportshopens försäljning vid varuhusen i Nordby, Töcksfors och Charlottenberg rasar efter att den norska gränsen stängts. Enligt ägaren Reinert Sörensson är det tvärstopp. ”Vi är ju rätt tunga vid gränsen och därför märker vi av stoppet rejält och vi hoppas att det inte varar för länge”, säger han till Bohusläningen.

INDITEX STÄNGER ÖVER TRE TUSEN BUTIKER. Zaraägaren Inditex har stängt total 3785 butiker till följd av coronaviruset. Bland kedjorna som tvingats stänga finns, förutom nämnda Zara, även Pull & Bear och Bershka. Företrädare för Inditex har sagt att ”pandemin kommer att få stora konsekvenser för verksamheten”.

GRÄNSER ÄVEN FÖR DOLLARSTORE. Lågprisraketen Dollarstore kommer inte undan coronaviruset, men har ännu alla sina butiker öppna. ”Det är klart att det finns en gräns även för oss”.  Läs mer här:

LINDEX ÄGARE VINSTVARNAR. Lindex ägare Stockmann vinstvarnar på grund av coronaviruset. Koncernledningen förutspår att utbrottet kommer att påverka både omsättning och resultat negativt. Tidigare prognos om en rörelsevinst på 13,3 miljoner euro förkastas. Stockmann meddelar att man kommer att återkomma med en ny prognos när läget stabiliserats.

18 mars:

BILTEMA LEVERERAR IN I KUNDENS BIL. För att minska smittspridningen börjar Biltema att leverera kundens onlineköp direkt in i kundens egen bil och kunden behöver inte gå ur bilen för att få med sig köpet. Biltema kallar det för ett erbjudande i linje med andra samhällsåtgärder i coronatid. Drive in-tjänsten finns i fem varuhus, Borlänge, Gävle, Nässjö, Uppsala och Karlskoga.

SPAREKONOMEN: ”H&M kan skippa utdelningen till aktieägarna". Läs mer här:

ÅRETS STADSKÄRNA FLYTTAS FRAM. Utnämningen av Årets Stadskärna flyttas fram till 2021. Svenska Stadskärnor har beslutat att inte utse Årets Stadskärna i år, samt att ställa in årskonferensen som var planerad till Östersund i slutet av maj. Det på grund av den rådande coronasituationen.

NEJ TILL HYRESSÄNKNINGAR. Svensk Handel kräver att fastighetsägarna hjälper till att rädda butiker genom sänkta hyror och hyresfritt. ”Vi har inte överhuvudtaget diskuterat hyressänkningar i nuläget”, svarar Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, på kraven. Läs mer här:

KUNDER UPPMANAS ATT BLIPPA. I hopp om att minska virusets spridning ökar tar kedjorna till nya metoder i kampen mot corona. Polarn o Pyret stänger omklädningsrum och tar bort lekrum, SoFo Pets uppmanar uppmanar kunder att betala med swish eller "blippa" istället för att knappa in sin kod eller betala kontant.

XXL PLANERAR FÖR STÄNGNING INTILL NORSKA GRÄNSEN. Nu flaggar XXL för att outletbutiker i Sverige, nära norska gränsen, kommer att stänga i och med att norska myndigheter förbjuder utlandsresor. XXL har redan stängt fem varuhus i Österrike till följd av myndigheternas utgångsrestriktioner där. Samtidigt som XXL ser minskad försäljning i fysisk butik till följd av coronaviruset rapporterar sportkedjan om ökad e-handelsförsäljning.

H&M STÄNGER PÅ BRED FRONT. H&M har stängt 2500 butiker världen över. Market har pratat med IR-direktören Nils Vinge om läget hos modejätten. Läs mer här:

KICKS PAUSAR SKÖNHETSBEHANDLINGAR. ”Våra kunders och medarbetares säkerhet och hälsa är alltid högsta prioritet”, skriver skönhetskedjan Kicks i ett medlemsutskick och förklarar att man därför tillfälligt pausat sina makeup- och skönhetsbehandlingar till följd av coronaviruset och för att minska risken för smittspridning. Kedjan har också utökat sina städrutiner och städar nu flera gånger per dag.

IKEA FORTSÄTTER ATT STÄNGA. Ikea fortsätter att stänga varuhus. I den nya vågen handlar det om  Nederländerna, Belgien, Portugal, USA och Kanada, skriver Reuters.

APOTEA INFÖR NATTPASS FÖR ATT KLARA TRYCKET. Personalen på nätapoteket Apotea börjar jobba nattskift för att klara orderanstormningen. Läs mer här:

KÖPCENTRUM KORTAR ÖPPETTIDERNA. Flera köpcentrum runt om i landet kortar sina öppettider under coronakrisen. Nu följer Skärholmens centrum i Stockholm efter Mall of Scandinavia i Solna, Nordstan i Göteborg och flera andra. ”Vi har i dialog med hyresgästerna beslutat att tillfälligt begränsa öppettiderna vid alla våra centrumfastigheter”, säger Carl Strufve hos ägare Grosvenor till Mitt i. Centrumet har även vidtagit andra åtgärder, bland annat sett över städrutiner, för att bidra till att minska smittspridningen.

KEDJOR PLOCKAR BORT TESTPRODUKTER. Fler av de stora kedjorna väljer nu att plocka bort testprodukter för make up och hudvård från hyllorna för att bidra till minskad smittspridning. Det rapporterar Allas. ”Det är med omtanke för våra kunder och medarbetare”, säger Monica Hultgren, kommunikatör för Åhléns, till tidningen. Kedjan har valt att sluta med all smink- och hudvårdsservice som innebär kontakt mellan kunder och personal vid varuhusen. Även Lindex och H&M har valt att plocka bort testprodukter från hyllorna av samma skäl.

DANSKA KÖPCENTRUM STÄNGER. Danmark har tagit ett beslut om att stänga nattklubbar, barer, krogar och - köpcentrum. Däremot får matbutikerna hålla öppet som vanligt. De nya direktiven gäller främst till och med den 30 mars.

10 000 LITER HANDSPRIT - GRATIS. Ystads Allehanda skriver om företaget Anolytech som sätter upp maskiner i Ystad och erbjuder 10 000 liter handdesinfektion gratis varje dag. Läs mer här:

NA-KD:S VD: ÅTGÄRDERNA RÄCKER INTE. Regeringens krispaket för att stödja svensk ekonomi är inte tillräckliga. I ett inlägg på Linkedin skriver modebolaget Na-Kd:s grundare, Jarno Vanhatapio att regeringen borde följa Spaniens exempel och ta bort momsen.

STOPPA SPRIDNINGEN EN HYGIENFAKTOR. Coronaviruset har skapat en ny vardag för landets dagligvaruhandel. Att se till att kundvagnar och butikshyllor spritas för att undvika att smittan sprids vidare har blivit en hygienfaktor. På den stora bilden: Ica Maxi i Köping.

AVTALET SKJUTS PÅ FRAMTIDEN. Mycket talar för att den pågående avtalsförhandlingen mellan Handels och Svensk Handel skjuts upp. ”Det är inte alls omöjligt”, säger Handels presschef Jens Lundberg. Både fack och arbetsgivarorganisation har, av förklarliga skäl, en hel del annat att stå i just nu. Läs mer här:

”CORONA RISKERAR ATT BLI DROPPEN”. Markets Michael Sandsjö om det existentiella hotet mot många retailföretag. Läs mer här:

ÖVERENSKOMMELSE OM KORTTIDSPERMITTERING. Under gårdagen kom Svensk Handel och fackförbundet Handels överens om en ny möjlighet att korttidspermittera personal. Läs mer här:

PÅ JAKT EFTER PERSONAL. Medan sällanköpshandeln går på knäna är det full aktivitet bland dagligvaruhandlarna. Nu går Hemköp ut och blixtsöker personal till butiker i Stockholmsområdet för att klara trycket. Samtidigt har kedjan meddelat att de, likt många andra, öppnar många av sina butiker en timme tidigare för att låta personer i riskgrupper handla ostört.

KRÄVER SÄNKTA HYROR. I går satt Svensk Handel och Visita i möte med Fastighetsägarna. Kravet efter mötet var tydligt. ”Hyrorna måste sänkas – och det är nu”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson till Market. Läs mer här:

17 mars:

H&M BEREDDA ATT STÄNGA BUTIKER I SVERIGE. H&M upplyser nu sina medlemmar i ett utskick att man är redo att agera snabbt om direktiven kring coronaläget i Sverige förändras. "Din och våra kollegors säkerhet är viktigast av allt", upplyser H&M och förklarar att betyder det att man behöver stänga butiker en period så kommer man att göra det. H&M påpekar att onlineshoppen är fortsatt öppen. Returpolicyn har utökats till 100 dagar och gäller både butik och online.

NK DRAR NER PÅ ÖPPETTIDERNA. Nordiska Kompaniet i Stockholm och i Göteborg förkortar tillfälligt öppettiderna till följd av coronaviruset, meddelar man i ett utskick till medlemmar på tisdagskvällen. Från och med onsdagen den 18 mars öppnar varuhusen en timme senare, klockan 11, och stänger en timme tidigare, klockan 19.  Även helgöppettiderna har förkortats. "Vi kommer att fortsätta hålla öppet och vidta alla åtgärder som krävs för att både vår personal och våra gäster ska känna sig trygga", skriver NK i utskicket.

H&M STÄNGER ALLA TYSKA BUTIKER. I ett pressmeddelande skriver H&M-gruppen att ”med anledning av Covid-19-situationen och myndighetsbeslut stänger H&M-gruppen tillfälligt samtliga butiker i Tyskland (460) från och med i morgon, onsdag. Dessutom stängs i dag även samtliga butiker under två veckor i USA (590), Kanada (96), Portugal och Belgien. På rekommendation av myndigheterna har H&M även stängt sina butiker i Schweiz, Grekland, Slovakien, Litauen, Peru, Ukraina, Filippinerna, Malaysia och Cypern.

KRITISERAR ROSAD ÅTGÄRD. Johan Andersson, vd för Mellby Gård som bland annat äger Kappahl, är inte nöjd med regeringens krispaket. ”Vi kommer snart att märka att det här paketet inte är tillräckligt”, säger han till DI. Bolaget har själv inte lagt några varsel ännu men står i stabsläge och följer utvecklingen i detalj.

CORONAKRISEN HAR NÅTT GEKÅS. Markets Thomas Ohlén om svenskar som handlar som aldrig förr. Läs mer här:

MATBUTIKER ÖPPNAR TIDIGARE. Flera dagligvarubutiker öppnar en timme tidigare på morgonen för att underlätta för äldre och andra riskgrupper att handla säkert. ”Jag fick inspirationen från England”, säger Peter Sandgren, Ica Supermarket Edsberg.

BEIJER RESERVERAR PRODUKTER FÖR VÅRDEN. Beijer Byggmaterial inför tillfälligt säljstopp för skyddsutrustning som kan vara aktuell för vårdens behov. ”Det är självklart att vi på Beijer Byggmaterial går in och hjälper till med det vi kan, vården är hårt belastad och det är där som denna skyddsutrustning just nu kan göra mest nytta”, säger Geir Thomas Fossum, vd Beijer Byggmaterial.

CORONA KAN DRIVA UTVECKLING. Market har pratat framtid med handelsprofessor Ulf Johansson. Läs mer här:

IKEA STÄNGER I TYSKLAND. Tidigare har Ikea stängt varuhusen i Italien. Nu går 53 varuhus i Tyskland samma öde till mötes, i skenet av coronaviruset. Det skriver CNN.

FASTIGHETSÄGARE RYCKER UT. Enligt källor till Market har lokala fastighetsägare nu börjat se över hyresnivåerna för att hjälpa handeln. I ett fall har en fastighetsägare erbjudit hyresfritt under tre månader för att hjälpa butikerna ekonomiskt. Svensk Handel har i dag ett möte med de stora fastighetsägarna för att diskutera hyresnivåerna under coronatider.

SVENSK HANDEL PÅ HÖGTRYCK: Arbetsgivar-organisationens arbetsrättsliga jour går just nu på högvarv för att guida oroliga handlare. ”Vi gör vad vi kan för att hjälpa medlemmarna i denna svåra tid”, säger svensk Handels presschef Hans Tjärnström.

APPLE HAR STÄNGT SVENSKA BUTIKER.  Apple har stängt sina tre svenska butiker, i Täby centrum, Väla centrum och på Emporia i Malmö. Beslutet gäller först och främst fram till den 27 mars, uppger Dagens Handel.

GLÖM INTE TVÄTTA HÄNDERNA. Det är budskapet från Lyko som nu meddelar att man vill bidra till handhygienen och säljer ut hela sitt lager av två till 50 procent av ordinarie pris. ”Det är många gånger billigare än vad vi köper in den för”, säger Tom Thörnblom, hållbarhets- och kommunikationschef, och rapporterar en uppgång för bolagets e-handel i coronatider. Särskilt från grannländer med strängare restriktioner. Och leveranserna rullar: ”Logistiksystemen fungerar väldigt bra”.

HELEN PREUTZ: ”STÖRRE SKOLSMÄLL ATT VÄNTA”. Markets Helen Preutz om regeringens beslut om att stänga landets universitet och högskolor. Läs mer här:

CDON VIDTAR CORONAÅTGÄRDER. Från och med idag halverar Cdon priset för hemleverans på samtliga varor som säljs av bolaget självt  i Sverige, Danmark och Norge. Samtidigt träder nya riktlinjer in för hur munskydd, andningsskydd, handsprit, desinficerade våtservetter, desinfektionsmedel och skyddsmask får säljas via Cdons Marketplace. Vilket innebär att inga orimligt höga priser är tillåtna, produkterna måste vara kategoriserade korrekt, inga namn eller produktbeskrivningar får referera till virus, Corona eller liknande.

SKOLOR BÖRJAR STÄNGA. Från och med i morgon, onsdag, uppmanas alla Sveriges gymnasieskolor, högskolor och universitet att att övergå till distansundervisning. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens under tisdagsförmiddagen.
– Sverige och hela det svenska folket står under prövning, sa statsminister Stefan Löfven.  Regeringen snabbutreder nu också nu för att kunna stänga landets grundskolor om det behövs.

STOCKMAN FÖRBEREDER PERMITTERING. Lindex ägare Stockmann inleder förhandlingar om tidsbestämd permittering av personal i sina varuhus till följd av minskad efterfrågan i och med coronavirusets spridning. Det skriver koncernen i ett pressmeddelande. 1 400 anställda inom verksamheten i Finland berörs och det skulle handla om en permittering på högst 90 dagar. Även i Baltikum vidtar Stockmann åtgärder för att möta den kris som världen befinner sig i.

UNIQLO STÄNGER I USA. Japanska klädkedjan Uniqlo, bland annat med butik på Hamngatan i Stockholm, stänger alla sina 50  butiker i USA temporärt. I Kina, däremot, är endast 30 av kedjans 750 butiker stängda.

”VÄRRE ÄN LEHMAN BROTHERS. Market har pratat med Ica Gruppen ordförande Claes-Göran Sylvén om coronaviruset och hur den kan påverka detaljhandeln. Läs mer här:

AMAZON JÄTTEREKRYTERAR. E-handelsjätten Amazon har planer på att rekrytera 100 000 personer i USA i samband med den ökade mängden e-handel i spåren av coronaviruset. Samtidigt har nätjätten ambitionen att höja snittlönen för de anställda med två dollar. Det rapporterar Wall Street Journal.

SMITTAT APOTEK STÄNGT FÖR SANERING. Från och med i går håller Kronans Apotek sina enheter i Östhammar och Alunda i Uppland stängda då två ur personalen misstänks ha smittats av coronaviruset. ”Vi kan behöva göra någon typ av sanering och så måste vi säkra att de andra medarbetarna inte har symptom eller så”, säger informationsdirektör Andreas Rosenlund till SVT. Kedjan räknar med att öppna berörda apotek senare i veckan.

OUTNORTH I VÄXJÖ SANERAR BÅDE LAGER OCH KONTOR. E-handlaren Outnorth höll i går både lager och kontor i Växjö stängt för sanering. Vd Harald Ennen säger till Smålandsposten att man inte haft något bekräftat fall av corona bland personalen som arbetar där. ”Vi gör det för att har vi har haft många förkylda, lite snoriga och så vidare, så vi vill gärna sanera både kontor och lagret. I dag tas verksamheten i bruk igen, men de som kan erbjuds jobba hemma resten av veckan.

NA-KD KAN FÅ SKJUTA PÅ ÖPPNING. Na-Kd ska öppna i pop up-butik i MVG-gallerian i Umeå. Premiären är planerad till 4 april, men nu kan den försenas. Orsaken är givetvis coronavirusets spridning och de regler som myndigheter satt upp på grund av det. ”Eftersom våra öppningsevent brukar dra mer än 500 personer är vi är lite osäkra hur vi ska göra”, säger retailchefen Christoffer Wannberg till Umeå X. Men förhoppningen är fortfarande att den tillfälliga butiken ska kunna öppna i april, enligt honom.

REITAN BJUDER SJUKVÅRDSPERSONAL PÅ GRATIS FIKA. Corona-engagemanget ute hos retailföretagen fortsätter. Nu bjuder Reitanägda 7-Eleven och Pressbyrån sjukvårdspersonal på gratis fika ute i butikerna.

NORSK FLYGRETAIL PERMITTERAR. Travel Retail Norway, som bland annat driver taxfree-butikerna på landets största flyglatser, permitterar över tusen personer. Det betyder ungefär 80 procent av de anställda.

PRIMARK STÄNGER I FYRA LÄNDER. Den brittiska modekedjan Primark har stängt butikerna i Frankrike, Italien, Spanien och Österrike, till följd av coronaviruset. De fyra länderna utgör ungefär 20 procent av Primarks totala försäljningsyta.

16 mars:

FASTIGHETSÄGARNA ÖPPNAR FÖR HJÄLP TILL HANDELN. ”Läget som handeln och fler branscher befinner sig i kan inte räddas av enstaka åtgärder”, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna. Men efter möte med stora fastighetsägarna presenterar branschorganisationen förslag på åtgärder som kan bidra till viss hjälp. Läs mer här:

IKEA SKICKAR HEM 2000. Flera företag uppmanar personal att stanna hemma. Bland annat har Ikeas huvudkontor i Älmhult – Ikea of Sweden – stängts ner efter att flera medarbetare uppvisat influensaliknande symptom. En anställd på bolaget har konstaterats smittad med corona, men ska inte ha varit på kontoret efter det. Nedstängningen innebär att 2 000 medarbetare skickas hem.
– Det rör sig om en person som har fått covid- 19. Men personen har inte varit på kontoret efter resan, säger Ikeas presstalesperson Hanna Bengtsander.

"INTÄKTERNA VIKER", UPPGER SVENSK HANDEL OCH VÄLKOMNAR KRISPAKETET. 300 miljarder extra till företag för att mildra effekterna av coronaviruset är dagens besked från regeringen. ”Bra och nödvändigt. Vi ser stora nedgångar i efterfrågan i framförallt sällanköpshandeln”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, om beskedet från regeringen. Läs mer här:

INTERSPORT ANALYSERAR REGERINGENS ÅTGÄRDSPAKET. En vädermässigt usel vinter har gjort att sporthandlarna har ett redan pressat ekonomiskt läge. Därför välkomnar Intersports vd Marcus Wibergh det paket som regeringen presenterade nu på morgonen. ”Vi analyserar regeringens paket och hur det kan komma att påverka vår ekonomi”, säger han. Intersport har förberett sig på flera scenarier. ”Allt från att läget är som nu till att vi tvingas stänga alla butiker. Det vore förödande att stå helt utan omsättning. Jag räknar med att hyresvärdarna också kommer med ett åtgärdspaket”, säger Marcus Wibergh.

HÅRT TRYCK PÅ MARKETS SAJT. Redaktionschefen om nyhetsläget. ”Stora retailnyheter kommer slag i slag”. Se mer i klippet här nedanför:

GEKÅS FLAGGAR FÖR STORA VARSEL. Lågprisvaruhuset i Ullared tappar hälften av kunderna och miljoner i utebliven försäljning. Nu kan stora varsel vara att vänta. ”Vi har aldrig varit med om något liknande. Det går väldigt fort nu”, säger vd Boris Lennerhov till Dagens Industri.

PRISAD HR-CHEF OM KRISHANTERING. Hanna Bergfäldt, HR-chef på Elgiganten om hur man bäst tar hand om personalen i de pågående kristiderna. Läs mer här:

FULL FART I PAKETFABRIKEN. Den enskilt största logistikaktören, Postnord, ser en marginellt positiv effekt i coronavirusets spår. Det skickas alltså fler försändelser nu än innan virusets intrång i Sverige. Ett tecken på att fler e-handlar? Men att sälja och skicka varor till andra delar av världen kan ta längre tid än vanligt. Postnord når inte fram till vissa länder på grund av stängda gränser medan vissa försändelser tvingas ta andra vägar än flyg. Läs mer här:

VÄXELDRAR PÅ AFOUND. H&M-ägda Afound har sina butiker fortsatt öppna. Personalen på kontoret växeldrar, vissa jobbar hemma medan andra är på plats på kontoret. ” Att delar av personalen arbetar hemifrån är såklart för att ta ansvar i att minska takten på smittspridningen. Sedan följer vi självklart alla rekommendationer som finns kring karantän”, säger vd Joanna Hummel.

Ser om sitt hus. Synsam tar inte emot externa besökare i spåren av coronasmittan.

SYNSAM STÄNGER FÖR EXTERNA BESÖKARE. Synsam Group, med 450 butiker i Sverige, Finland och Danmark, följer utvecklingen varje timme. Bolaget har vidtagit restriktioner på sitt huvudkontor. ”Vi tar inte emot externa besökare och har strikta förhållningsregler kring hygien och möten. Är man sjuk är man givetvis hemma”, säger vd Håkan Lundstedt. Men läget kan komma att förändras. ”Vi följer det timme för timme och tar beslut därefter. Vi har verksamheter i flera länder och måste anpassa oss olika”.

INDISKA PRESSAT. Sedan tidigare ekonomiskt pressade modekedjan Indiska har det tufft. Enligt vd Karin Lindahl har kedjan sett en successiv avmattning i försäljningen de senaste tio dagarna, men med ”extremt stora trafiktapp och försäljningstapp sedan i torsdags”. Alla som är friska jobbar än så länge på precis som vanligt.

XXL STÄNGER I ÖSTERRIKE. XXL Sport & Vildmark stänger sina fem butiker i Österrike tillfälligt från och med i dag till följd av coronavirusets spridning. Det är ett led i att landet regering bestämt sig för att stänga all handel i landet förutom nödvändiga verksamheter som matbutiker och apotek.

H&M FOUNDATION STÖTTAR MED 0,5 MILJARD DOLLAR MOT COVID-19-PANDEMIN. ”Den växande COVID-19-pandemin påverkar oss alla och WHO bedriver ett oerhört viktigt arbete med att leda och hantera den globala insatsen. Vi hoppas att fler vill vara med och bidra till deras nyupprättade fond och att vi därmed kan skapa än mer samarbete och samordning,” säger Karl-Johan Persson, styrelseledamot i H&M Foundation, om donationen som ska stötta WHO.

REGERINGEN LÄGGER 300 MILJARDER KRONOR I KRISPAKET.  På morgonens pressträff med regeringen  meddelades att ett nytt system för korttidspermittering införs från i dag, vilket innebär att staten går in och bär upp till 50 procent av företagens lönekostnader. Besked kom också att staten tillfälligt tar över sjuklönekostnaden under april och maj. Läs mer här:

H&M STÄNGER BUTIKER I FLERA LÄNDER. Klädkedjan Hennes & Mauritz har stängt alla sina 181 butiker i Italien, som en följd av coronaviruset. ”För H&M-gruppen är säkerheten för våra kunder och anställda högsta prioritet”, säger H&M till TT. Samma åtgärder har vidtagits i Polen, Spanien, Tjeckien, Bulgarien, Belgien och i Frankrike. Även i Grekland har H&M-gruppen delvis stängt.

DEN LOKALA HANDELN HJÄLPER. ”I den stora osäkerheten kan den lilla handeln göra viktig skillnad”, skriver Markets Michael Sandsjö i en kommentar. Läs mer här:

ELGIGANTEN GÅR MOT STRÖMMEN. Hemelektronikkedjan Elgiganten har ökat sin försäljning under de första coronaveckorna. Market har pratat med vd Niclas Eriksson. Läs mer här:

ZARA PÅ VÄG ATT STÄNGA I SPANIEN.  Zara-ägaren Inditex har stoppat lastbilsleveranser till butiker i flera städer runt om i Spanien. Med stor sannolikhet kommer nu butiker att behöva stänga. Läs mer här:

RUSNING TILL GRÄNSHANDELN. I dag stänger Norge gränsen mot Sverige. Det fick handeln i till exempel Charlottenberg att explodera under helgen. Läs mer här:

DELAR AV DANMARK SLOPAR LÖSGODIS. Flera dagligvarumarknader i Danmark har tillsvidare stängt sina avdelningar för lösgodis.
Det rapporterar Danmarks Radio, DR, som exemplifierar med Coop och Salling Group.

INGEN LIVSMEDELSKRIS I SVERIGE. I slutet av förra veckan berättade Market om det högra trycket på landets dagligvarubutiker i samband med coronaviruset. Ämnet prepping har blivit högaktuellt och i helgen har inrikesminister Mikael Damberg kommenterat svenskarna bunkring.
”Här prövas vår solidaritet. Man kan inte hamstra på sig hur mycket som helst bara för att, när det finns de som faktiskt behöver sakerna mer”, sa Damberg till Svt.

DOWNHILL FÖR AMERIKANSK DETALJHANDEL. Enligt en färsk rapport från den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley sjönk trafiken inom USA:s totala detaljhandel med 9,1 procent under förra veckan. Motsvarande siffror för klädbranschen slutade på -3,9 procent, medan lyxvaror hade en nedgång på 14,7 procent.

GUCCI STÄNGER FABRIKER. Lyxmärket Gucci har stängt alla sina fabriker i Italien. Tidigare har det hårt virusdrabbade landet tagit beslut om att stänga alla fysiska butiker.

13 mars:

”CORONA KAN DRIVA PÅ NYA KÖPBETEENDEN”. Besöksflödena på Sveriges köpcentrum och gallerior minskar. Och de redan hårt ansatta stadskärnorna har det inte lättare. Björn Bergman, vd på Svenska stadskärnor, tror att det pågående coronaviruset kommer att snabba på nya sätt för människor att konsumera på. ”Det är tomt ute i våra centrum. Och även om jag är säker på att vi kommer att vilja möta varandra på riktigt även framöver och handla i fysiska butiker kan nog situationen med coronaviruset skynda på till exempel e-handeln med mat. Den har ju inte har slagit igenom på riktigt än”, säger Björn Bergman.

”KOMMER INTE KASTA ETT PILLER”. Socialminister Lena Hallengren berättar att regeringen gett Läkemedelsverket i uppdrag att se till att minimera risken för brist på läkemedel. Det är ingen brist i dag, men drar händelseförloppet ut på tiden kan det bli, menar hon. Därför har regeringen också gett Läkemedelsverket i uppdrag att undersöka om apotek och grossister ska kunna ha kvar och förvara läkemedel med kort hållbarhetstid men också fördröja kassering av läkemedel. Eller som Lena Hallengren själv uttryckte det: ”Vi ska inte slänga en enda tablett i onödan”.

UPPMANAR TILL HEMARBETE. Socialminister Lena Hallengren uppmanar de som har möjlighet att arbeta från hemmaplan. Hon uppmanar också arbetsgivare att se över möjligheten för medarbetare att jobba hemma för att minska smittspridning på arbetsplatserna.

REGERINGEN SLOPAR SJUKINTYG. Under en presskonferens meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen lägger förslag om att tillfälligt slopa krav på läkarbetyg under sjuklöneperioden. Det betyder att en medarbetare kan vara sjuk i 14 dagar utan intyg. Detta för att avlasta trycket på sjukvården.

MINSKAD FÖRSÄLJNING TILL FÖLJD AV CORONAVIRUSET. Nästan vartannat företag i sällanköpshandeln ser en minskad försäljning till följd av coronaviruset, visar Markets snabbenkät. Läs mer här:

HANDELSFÖRETAG I VARSELSAMTAL. Coronavirusets framfart får handelsföretagen att se om sina hus. Fackförbundet Handels har fått indikationer på önskade samtal om varsel. Läs mer här:

NORDSTAN STÄLLER IN SITT MODE- OCH HÅLLBARHETSEVENT. ”En ren självklarhet”, säger Ulrika Carlsson, centrumchef för Nordstan i Göteborg, om åtgärden som grundar sig i förbudet mot folksamlingar med över 500 personer. Evenemanget skulle ha ägt rum 27-28 mars. Hur besökstillströmningen kommer att bli i helgen har Ulrika Carlsson svårt att sia om, men ser att siffrorna gått ner under veckan. ”Vi såg ett större tapp förra helgen än under veckodagarna, men butikerna tyckte det var tvärt om och såg att de som är här handlar. Men vi i Centrumledningen ser inga omsättningssiffror än”, säger hon.

Entrén till köpcentret Nordstan i Göteborg.

KINAEXPERTEN OM RETAILEFFEKTER AV CORONAN. Market har pratat med Jacob Lovén, medgrundare av techpodden Den digitala draken, om svensk retail i spåren av coronaviruset. Läs mer här:

ÖoB I KARLSKOGA ÄR ÖPPET. Sedan klockan 10 i morse är ÖoB:s varuhus åter öppet efter saneringen som genomförts efter att en anställd testats positivt för coronasmitta. ”Vi har en väldigt god kundtillströmning. Frågorna är få och det är en positiv stämning bland personal och kunder. De flesta verkar glada över att vi öppnat igen”, säger Fredrik Johanson, kommersiell chef på ÖoB. Det här har Market skrivit på ämnet tidigare:

HUI SKRIVER NER PROGNOSEN FÖR DETALJHANDELN. Kapitaltunga branscher påverkas mest av coronaviruset. Läs mer här:

FÄRRE BESÖKARE I STOCKHOLMSGALLERIOR. ”Vår nuvarande bild är att det är färre människor i rörelse”, säger Tina Landelius, kommunikatör på AMF Fastigheter, som är fastighetsägaren bakom Fältöversten, Moodgallerian, Ringen centrum, Västermalmsgallerian och Urban Escape-kvarteret. ”Vi har i nuläget vidtagit vissa försiktighetsåtgärder av omtanke för våra medarbetare, hyresgäster och besökare. Vi har till exempel ökat vissa städinsatser för att minska smittspridning. Vi har beslutat att skjuta på de öppna evenemang som ska äga rum på våra handelsplatser under mars månad”, säger hon till Market.

Teatern i Ringen i stadsdelen Skanstull i Stockholm.

RISK FÖR VARUBRIST INOM BYGGMATERIALHANDELN. Byggmaterialhandlarnas vd, Monica Björk, om det allvarliga läget för branschen. Läs mer här:

HAMSTRING PÅGÅR. I många livsmedelsbutiker runt om i landet gapar hyllorna tomma. Svenskarnas bunkring är inledd. Läs mer här:

MALL OF SCANDINAVIA DELAR UPP PERSONALEN. Jätteköpcentret Westfield-Mall of Scandinavia i Solna skapar ett A- och ett B-lag för att hålla coronasmittan i schack. Läs mer här:

APPLE ÖPPNAR HELA BUTIKSNÄTET. Apple har öppnat 42 butiker i sitt kinesiska nätverk som tidigare hållts stängda i samband med coronaviruset. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Utplockad butikshylla på Ica Maxi i Köping. Enligt flera matbutiker som Market har pratat med har nu svenskarna gått in i prepper-mode.

12 mars:

VILL SE TYDLIGA DIREKTIV: Efter att stora delar av dagligvaruhandelns makthavare, tillsammans med representanter ffrån livsmedelsindustrin, Handels och Svensk Handel i dag träffat landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill branschen se tydliga regeringsdirektiv när det kommer till hur butiker ska agera vid ett eventeullt coronafall. ”Med tanke på vår kritiska funktion vill vi också se förtur i exempelvis provtagningar och saneringar, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel. Läs mer här:

CORONA I PORTUGAL. Ödsligt i det stora portugisiska köpcentret Vasco Da Gama i Lissabon  mitt på dagen. Coronavarningslappar överallt och i tunnelbanan uppmanas resenärerna att hosta i armvecket. Portugal har hittills 60 fall av corona.

Coronaviruset får även portugiserna att stanna hemma istället för att shoppa. På det stora köpcentret Vasco Da Gama i Lissabon är det glest bland kunderna.

ICA STÄLLER IN FRAMTIDEN. Den första april skulle Ica arrangera sitt framtidsmöte med insikter och analyser. Men med tanke på regeringens beslut om att förbjuda sammankomster på över 500 deltagare väljer matjätten redan nu att ställa in arrangemanget.

NA-KD JOBBAR HEMIFRÅN. Nätmodeaktören Na-Kd väljer att låta sina medarbetare jobba hemifrån. I ett inlägg på Linkedin säger vd och grundaren Jarno Vanhatapio att bolaget ska göra allt för att hindra coronasmittan från att föras vidare och att han ser fram emot produktiva veckor, från hemmakontoret.

INTERNATIONAL FOOD FESTIVAL STÄLLER IN. På Facebook meddelar International Food Festival att årets fyra första marknader i Malmö, Lund, Kalmar och Borås är inställda på grund av förbudet mot folksamlingar över 500 personer och att vidare besked följer beroende på utvecklingen av coronasituationen. ”Den brukar dra mycket folk”, säger Pia Sandin, vd för Malmö Citysamverkan, och framhåller att citysamverkan redan innan arrangörens besked hade fattat samma beslut.

MALMÖ CITY TAPPAR BESÖKARE. Orsaken är både coronaviruset och dåligt väder, tror Pia Sandin, vd för Malmö Citysamverkan. Sannolikt är antalet danska besökare också lägre till följd av strängare rörelserestriktioner i Danmark i sviterna av coronaviruset. ”Vi som organisation har inga specifika åtgärder för handeln på grund av coronaviruset. Vi följer rekommendationerna”, säger Pia Sandin.

Pia Sandin, vd för Malmö Citysamverkan.

LUGN I STORMEN. ”Den svenska detaljhandeln är ännu inte nära att se eller förstå effekterna av det som nu sker, men istället för att gissa kan du vara lugn. Vi vet nämligen ingenting”, skriver Markets Michael Sandsjö i en kommentar om coronaviruset. Läs mer här:

NY GUIDE FÖR RETAILERS I CORONATIDER. Det svenska riskmanagementföretaget Safe Shopping Centers har tagit fram en praktiskt guide för hur retailers kan hantera Covid-19. Guiden kan du ladda ner här:

IKEA STÄNGER ALLA VARUHUS I ITALIEN. Möbeljätten Ikea väljer att stänga samtliga varuhus i Italien för att minska risken för smittspridning. Läs mer här:

SVENSK HANDELS VD OM DET ALLVARLIGA LÄGET. Nu kommenterar Karin Johansson, Svensk Handels vd, det oroliga läget. Läs mer här:

Färre besökare mitt i corona-oron: Mölndals galleria tappar kunder.

MÖLNDALS GALLERIA TAPPAR BESÖKARE. Folk har blivit försiktigare i samband med coronaviruset. På Mölndals galleria är det mindre människor än vanligt. Läs mer här: (Obs, artikeln ligger bakom betalvägg.)

ÖoB:S VARUHUS I KARLSKOGA ÄR FORTSATT STÄNGT.  Varuhuset är stängt sedan i tisdags eftersom en medarbetare i måndags visat sig vara smittad med coronaviruset. Varuhuset har sanerats och den fortsatta stängningen beror på att efterarbetet tagit längre tid. ”Vi kanske agerade väl kraftfullt”, säger Fredrik Johanson, kommersiell chef, men menar att hellre det än tvärtom. Under fredagen öppnar ÖoB och regionchefen finns på plats i varuhuset för att möta människors oro och frågor. Läs mer här:

CHEAP MONDAY-GRUNDAREN OM ITALIENSKA CORONALÄGET. Adam Friberg, en av medgrundarna till Cheap Monday, Monki och Weekday, driver sitt nya modemärke från Florence i Italien. Ett land som är svårt drabbat av coronaviruset. Läs mer här:

MATHEM CORONAPAUSAR RETURER. E-handelsföretaget Mathem tar bort sin returtjänst med anledning av coronaviruset. Läs mer här:

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGEN I FOKUS. I dag, torsdag, träffar landsbygdsminister Jennie Nilsson svenska branschorganisationer, företag och fackliga representanter inom livsmedelssektorn. På agendan står svensk livsmedelsförsörjning och berörda aktörers beredskapsförmåga. Läs mer här:

ITALIEN STÄNGER BUTIKER. Under onsdagskvällen tog Italiens premiärminister, Giuseppe Conte, beslutet att stänga alla butiker i landet, förutom matbutiker och apotek i spåren av coronaviruset. Läs mer här:

ARBETSGIVARE – SÅ GÖR DU. Hur ska du som arbetsgivare agera i oroliga coronatider? Market har pratat med en expert inom ämnet. Läs mer här:

KÖPCENTRUM UNDANTAGNA FRÅN NYA REGLER. Under onsdagskvällen beslutade regeringen att stoppa allmänna sammankomster med mer än 500 personer efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Köpcentrum är hittills undantagna den regeln. Läs mer här:

11 mars:

MARKET ÖPPNAR ALLA ARTIKLAR OM CORONA. Spridningen av coronaviruset påverkar detaljhandeln. Läs mer om varför Market låser upp alla artiklar i ämnet.

STOPP FÖR STÖRRE ARRANGEMANG. Allmänna sammankomster med mer än 500 personer bör tills vidare inte få hållas, skriver Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen. Läs mer här:

SVENSK HANDEL I VIKTIGA MÖTEN. Under onsdagen träffar Svensk Handels vd, Karin Johansson, statsminister Stefan Löfven. Mats Hedentröm, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Handel, kommenterar läget här:

KOMMANDE DAGAR AVGÖRANDE. Utvecklingen under de närmaste dagarna kan bli avgörande för hur coronasmittan kommer att påverka landet. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens vid 14-tiden. Under onsdagen kommer Folkhälsomyndigheten förmodligen att fatta ett beslut som rör större evenemang och meddela regeringen.

FOOD TECH STÄLLS IN. Med anledning det nya coronaviruset covid-19 har Alfred Nobel Science Park och Di Digital beslutat att ställa in konferensen Food Tech 2020 som skulle ha ägt rum den 12 mars i Örebro. Läs mer här:

NORSK DAGLIGVARUHANDEL AGERAR PÅ VIRUSET. Norska dagligvarukedjor slutar med smakprover. Läs mer här:

PRESSKONFERENS OM LÄGET. Det råder ingen brist på information om det pågående viruset. Viktigt att hålla reda på vem som sprider den, bara. 14.00 i dag, onsdag, håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB en pressträff om covid-19.
Pressträffen sänds här: www.folkhalsomyndigheten.se

CORONAEFFEKT PÅ E-HANDEL MED MAT. E-handeln med mat har ökat kraftigt under de gångna veckorna. Oron för smittspridning gör att många kunder väljer att handla dagligvaror över nätet, enligt flera aktörer. Flera aktörer som Markets systertidning Icanyheter har pratat med har sett en kraftigt ökad efterfrågan på e-handel när oron för coronaviruset ökar.
”Vi har noterat både fler kunder och högre snittköp under de senaste veckorna”, säger Ica-handlare Martin Ekgrund, Ica Maxi Högsbo i Göteborg.

Johan Ryding, vd på Sportamore. E-handlaren har minskat på de externa mötena och försöker att sköta businessen utan fysiska träffar.

SPORTHANDLAREN VIDTAR ÅTGÄRDER. E-handlaren Sportamore har flyttat fram handspriten både på huvudkontoret i Stockholm och lagret i Kjula utanför Eskilstuna där sammanlagt runt 140 personer arbetar. ”Vi följer utvecklingen noga och vidtar försiktighetsåtgärder som att minska våra externa möten”, säger vd Johan Ryding. Några leveransproblem har bolaget hittills inte märkt av, men vd:n tror att det kommer att märkas inom några månader. ”Förr eller senare påverkas vi”, säger han.

10 mars:

BUTIKER STÄNGER. Såväl ÖoB i Karlskoga och Systembolaget i Mariestad stängde efter att personal testats positivt för coronavirus. Men vem avgör när det är dags att stänga? Läs mer här:

VARUBRIST HOTAR. Varubristen i spåren av viruset är en brännande fråga. Hur ser landets ledande hemelektronikkedjor på utmaningen? Läs mer här:

IKEA STÄNGER I KINA. Ikea stängde ett stort antal varuhus i Kina. Nu planerar möbeljätten att börja öppna igen. Läs mer här: (Obs, artikeln ligger bakom betalvägg.)

GEKÅS TAPPAR BESÖKARE. Lågprisvaruhuset Gekås i Ullared tappar tusentals kunder varje vecka. Och miljoner i utebliven försäljning. Läs mer här: (Obs, artikeln ligger bakom betalvägg.)

ÖoB I KARLSKOGA STÄNGER. Personal på ÖoB i Karlskoga har testat positiv för Corona. Konsekvens: Stängning. Läs mer här:

SYSTEMBOLAGET I MARIESTAD STÄNGER. En medarbetare på Systembolaget i Mariestad smittad av coronaviruset. Nu stänger butiken och personalen sätts i karantän. Läs mer här:

9 mars:

MEDS ÖKAR FÖRSÄLJNINGEN KRAFTIGT. Nätapoteket Meds ökar försäljningen av coronarelaterade produkter tresiffrigt. Läs mer här:

4 mars:

CORONA STOPPAR INTE D-CONGRESS. E-handlare samlas trots den stora virusoron. Läs mer här:

GEKÅS SÄGER NEJ TILL MUNSKYDD. Delar av personalen på Gekås i Ullared vill använda munskydd, för att mota Coronaviruset. Ledningen säger nej. Läs mer här:

OHLÉN: LIKHETER MED LEHMAN BROTHERS. Coronakrisen riskerar att drabba detaljhandeln lika hårt som Lehman Brothers konkurs. Det skriver Markets Thomas Ohlén i en analys. Läs mer här:

2 mars:

BUNKRINGEN INLEDD. Konsumenternas oro växer. Nu ökar bunkringen av varor från matbutiker och apotek. Läs mer här:

ORO FÖR FLER KONKURSER. Konkurserna inom detaljhandeln minskar. Men spridningen av coronaviruset gör att det finns en oro för att det ska gå åt andra hållet. Läs mer här:

28 februari:

LEVERANSPROBLEM I BORÅS. Boråsföretaget Revolution Race påverkas hårt av coronavirusets framfart: Läs mer här:

STANNA HEMMA ELLER INTE. Svensk Handel: ”Har du inga symtom behöver du inte stanna hemma”. Läs mer här:

27 februari:

HANDELN RÄKNAR MED STOR PÅVERKAN. 41 procent av aktörerna inom den svenska sällanköpshandeln räknar med att de kommer att drabbas av coronakonsekvenser. Läs mer här:

REDO ATT AGERA. Oron för corona håller Handelssverige på halster. Läs mer här:

24 februari:

IKEA STÄNGER I WUHAN. Ikea stänger varuhus i kinesiska Wuhan efter dödsfall. Läs mer här:

19 februari:

MODEINDUSTRIN UTSATT. Svensk modehandel: Stängda fabriker och chaufförer i karantän försenar leveranser. Läs mer här:

14 februari:

EXPERTENS VARNING. Tomma butikshyllor om coronaviruset utvecklas vidare. Läs mer här:

LINDEX ONLINESATSNING I KINA HOTAD. Lindex kan behöva skjuta på sin e-handel i Kina på grund av viruset. Läs mer här:

29 januari:

SLUT PÅ MUNSKYDD. Munskydd är hårdvara på Apoteken. Nu är de slut i lager. Läs mer här:

MÖBELJÄTTEN STÄNGER. Ikea stänger flera av sina varuhus i Kina till följd av coronavirusets utveckling. Läs mer här:

Andreas Dyrberg Skog

Michael Sandsjö

Marie Hillblom

Daniel Norman

Helen Preutz

Pontus Edman

Hör av dig med tips

Vill du hjälpa Market att beskriva läget för detaljhandeln i coronatider? Har du nyhetstips eller bilder?

Hör av dig till: redaktion@market.se

Har du nyhetstips eller bilder?

Vill du hjälpa Market att beskriva läget för detaljhandeln i coronatider? Har du nyhetstips eller bilder?

Hör av dig till: michael.sandsjo@hakonmedia.se

Har du nyhetstips eller bilder?

Vill du hjälpa Market att beskriva läget för detaljhandeln i coronatider? Har du nyhetstips eller bilder?

Hör av dig till: michael.sandsjo@hakonmedia.se

Detta har hänt

Det allra första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, sars-cov-2, upptäcktes i kinesiska Wuhan den 31 december 2019. Sedan spreds smittan snabbt i landet. Wuhan och flera andra städer sattes i karantän, det kinesiska nyårsfirandet ställdes in och flera flygbolag har ställt in sina avgångar till landet. Svenska UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen, och alla icke nödvändiga resor till övriga landet med undantag för Hongkong och Macao.
Några av de första smittade hade varit på en marknad i Wuhan där fladdermöss, ormar och andra djur såldes – och forskare misstänker att viruset från början överfördes från djur till människor.

Källa: TT

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev