Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Kraftig kanalförflyttning för Bokusgruppen – vilken slog mot resultatet

Publicerad: 27 april 2021, 06:02

Bokusgruppen ökade omsättningen med fyra procent under det första kvartalet. En kraftig tillväxt online är förklaringen. ”Online stod för 54 procent av den totala försäljningen”, säger vd Maria Edsman. Det påverkade resultatet negativt.


Ämnen i artikeln:

Media och underhållningEkonomi

Läs mer: Bokjättens digitala lyft – hälften av försäljningen skedde online

Bokusgruppen, med Akademibokhandeln och Bokus, omsatte 462 miljoner kronor under det första kvartalet, en tillväxt på fyra procent.

– Den kraftiga kanalförflyttningen från butik till online, till följd av pandemin, gav en omsättningsökning med 37 procent i våra onlinekanaler som stod för 54 procent av den totala försäljningen, säger Maria Edsman i en kommentar.

Motsvarande period för ett år sedan vad andelen 41 procent.

Däremot hade butikerna det tuffare.

– Den totala butiksförsäljningen tappade 19 procent jämfört med samma period föregående år. En viktig förklaring till det är att verksamheten inte var påverkad av pandemin under början av förra året och att den viktiga bokrea-kampanjen, som är en betydande försäljningsperiod i butik, vid den tidpunkten kunde genomföras som vanligt.

Maria Edsman konstaterar emellertid att den kraftiga kanalförflyttningen påverkar resultatet negativt.

– Speciellt under en så viktig period som bokrean, eftersom marginalerna är lägre online än i butik, säger hon.

Gruppen redovisar en rörelseförlust på tretton miljoner kronor, första kvartalet i fjol var förlusten nio miljoner kronor.

– Utifrån rådande omständigheter är resultatet tillfredsställande. Det är svagare än fjolårets, men jag är nöjd med hur vi lyckats möta de utmaningar pandemin fortsätter att föra med sig.

Bokusgruppen vill fortsätta växa digitalt och har flaggat för ökade digitala investeringar det kommande året.

– Under kvartalet stängdes fyra butiker, dock inte på grund av pandemin utan som ett led i en långsiktig strukturförbättring av butiksnätet, säger Maria Edsman.

Hon berättar att Bokusgruppen under kvartalet lagt kraft på att förbereda sig inför en eventuell börsnotering. I morgon, onsdag, håller ägaren Volati årsstämma och där fattas beslut i frågan.

– Om beslutet fattas står vi redo och är mycket positivt inställda. Att bli ett självständigt bolag skulle stärka våra utvecklingsmöjligheter och ge oss bättre förutsättningar att accelerera vårt tillväxtinriktade arbete.

Läs mer: Akademibokhandelns vd om coronaåret – och om att fortsätta framåt på egna ben

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev