Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Klädförsäljningen högre än innan pandemin: ”Otvivelaktigt ett styrkebesked”

Publicerad: 12 maj 2022, 05:53

Klädförsäljningen ökade i april.

Foto: Pressbild

Försäljningen av kläder var bättre än 2019 i april månad. Skoförsäljningen har en bit kvar till den nivån men ökade kraftigt jämfört med samma månad i fjol. ”En välbehövlig återhämtning”, säger Mats Hedenström på Svensk Handel.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


För tredje månaden i rad visade modehandeln tillväxt, visar Stilindex från Svensk Handel. 

Försäljningen av kläder steg med 43,2 procent i fysiska butiker och deras e-handel mätt på jämförbara enheter och löpande siffror. 

Mätt med april 2019 var försäljningen 4,9 procent bättre. 

Skoförsäljningen ligger fortfarande en bra bit efter siffrorna för april 2019, försäljningen var 22,8 procent sämre i år. 

Jämfört med april 2021 så ökade den med 49,2 procent. 

– Vi gläds åt att modehandeln, för tredje månaden i rad, uppvisar positiva siffror. Det är för många en välbehövlig återhämtning efter de stora tapp som skedde i samband med pandemin. Det uppdämda behovet av att köpa nya klädesplagg och skor som vi tidigare talat om ser vi nu effekterna av, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel. 

Från sina medlemmar får organisationen höra att kunderna nu hittar tillbaka till de fysiska butikerna. 

– Modebutiker är ofta centralt placerade i våra städer och modehandelns återhämtning innebär därmed också ett stort lyft för städerna efter mer än två år av pandemi. Månadens siffror är alltså otvivelaktigt ett styrkebesked, fortsätter Mats Hedenström. 

Det finns en risk att den starka återhämtningen bromsas av ökade priser på råvaror och transporter, konstaterar han. 

– Men vi tror också att många nu kommer att uppdatera sina garderober inför kommande skolavslutningar och andra högtider, vilket bådar gott för handeln. 

Hittills i år, under årets fyra första månader har försäljningen av kläder ökat med 29,1 procent (-0,1 jämfört med 2019) och försäljningen av skor med 19,8 procent (-26,5 procent jämfört med 2019. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev