söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Katastrofkvartal för MQ – tappar tio procent i omsättning

Publicerad: 18 mars 2020, 06:26

MQ Holding AB redovisar ett svagt kvartal och försäljningen har tappat nästan tio procent, främst på grund av sämre utveckling inom damkläder, uppger koncernen i kvartalsrapporten. Nu försätts Joy i konkurs, medan MQ:s omställning till Marqet ihop med effektiviseringar ska ta koncernen framåt. ”Vi har stark framtidstro”, säger vd Ingvar Larsson.

Ämnen i artikeln:

MQ MarqetMode

Läs mer: Krisen fortsätter för MQ – försätter Joy i konkurs och kraftsamlar kring Marqet

MQ/Marqet och Joy är de två affärsområden som ligger under MQ Holding AB. Affärsområdena har i dagsläget 159 butiker och e-handel.

MQ Holding AB:s kvartalsrapport, för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret, sträcker sig mellan december och februari.

Koncernen pekar på ett kvartal som påverkats negativt av kampanjintensitet och prisnedsättningar.

Nettoomsättningen för det andra kvartalet uppgick till 382 miljoner kronor vilket kan jämföras med 424 miljoner kronor samma period förra året. Av nettoomsättningen i koncernen står MQ för 90 procent (342 miljoner kronor under det redovisade kvartalet) och Joy för 10 procent (40 miljoner kronor).

Den jämförbara försäljningen i koncernen minskade med 5,9 procent, medan HUI redovisat att marknadens jämförbara butiker ökade med 0,1 procent.

Rörelseresultatet för perioden uppgick till minus 287 miljoner kronor (-528).

Koncernen har identifierat ett nedskrivningsbehov och när engångsposter avseende immateriella tillgångar på 192 miljoner kronor tas med ger det en rörelsemarginal på minus 75 procent, vilket är en förbättring med nästan 50 procentenheter mot jämförbara -124,7 procent.

Resultatet för perioden uppgår till minus 232 miljoner kronor (-522).

Värdet per aktie ligger på -21,70 kronor (-14,61).

MQ Holding AB jobbar just nu med ett strukturåtgärdsprogram. Det börjar ge effekt, redovisar man, och uppger att det påverkat kvartalet positivt med 11 miljoner kronor.

– Vi verkar i en utmanande tid med stor omstaällning i branschen, säger Ingvar Larsson i sin vd-kommentar.

Styrelsen har beslutat satsa på de delar av bolaget som bedöms lönsamma och kassaflödespositiva: MQ – där omställningen till Marqet fortsätter och rullas ut över hela landet från och med mars.

Joy-butikerna och dotterbolaget Joy Shop AB kommer att försättas i konkurs, meddelar bolaget.

Kvartalsredovisningen visar att Joys nettoomsättningen backat med 25 procentenheter mot jämförbar period förra året. Nettoomsättningen landade nu på 40 miljoner kronor (53 miljoner kronor).

Joys rörelseresultat redovisas till minus 14 miljoner kronor (-22 miljoner kronor).
Försäljningen i Joys butiker minskade med nästa 10 procent under kvartalet.

Siffrorna i kvartalsrapporten visar att MQ:s nettoomsättning uppgår till 342 miljoner kronor (371 miljoner kronor). Rörelseresultatet uppgår till minus 29 miljoner (-6 miljoner kronor). Försäljningen i MQ:s butiker minskade under kvartalet med 5,4 procent.

Koncernen hoppas nu att en extra bolagsstämma ska klubba en företrädesemmission om 250 miljoner kronor.

– Likviden kommer användas för att reducera bolagets befintliga krediter, ge tillgång till fortsatt lånefinansiering men även skapa finansiellt utrymme för att realisera våra tillväxtfrämjande initiativ för ökad lönsamhet och konkurrenskraft, säger Ingvar Larsson, i sin vd-kommentar.

– Det är med stor beslutsamhet och framtidstro som vi tillsammans genomför denna resa där allt vi gör handlar om att överträffa kundens förväntningar och därigenom stärka lönsamheten och vända utvecklingen i bolaget, säger Ingvar Larsson i vd-kommentaren, där han också varnar för den påverkan coronaviruset kan få på ekonomin.

Läs mer: MQ:s vd Ingvar Larsson om stora omställningen: ”Det här är sista chansen”

Marie Hillblom

Pontus Edman

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev