Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Jysk når nya rekordnivåer globalt: ”Resekassan har gått till att köpa möbler”

Publicerad: 14 september 2020, 07:14

Jysks senaste räkenskapsår tog slut 31 augusti. Trots utmaningar med coronapandemin når koncernen nya rekordnivåer och ökar omsättningen med 7,6 procent.


Ämnen i artikeln:

HeminredningJysk

Jysk omsatte 30,5 miljarder danska kronor (drygt 45,1 miljarder svenska kronor) globalt under det brutna räkenskapsåret som tog slut 31 augusti.

En tillväxt på 7,6 procent jämfört med året innan.

– Jag är mycket nöjd med att vi, trots ett år med stora utmaningar, lyckats öka omsättningen med 7,6 procent. Det beror på en kombination av goda resultat innan viruset drabbade Asien och Europa, och att vi såg en markant ökning i försäljning när vi väl öppnade våra butiker igen, säger koncern-vd och styrelseordförande Jan Bøgh i en kommentar.

Att många inte kunnat resa på grund av coronapandemin och att de i stället valt att lägga pengarna på hemmet tror han har bidragit till lyftet.

– Det är definitivt så att många valt att använda sin resekassa till att köpa möbler till huset och trädgården, och det har givetvis haft en positiv påverkan på försäljningen hos Jysk. Samtidigt har det gett oss en möjlighet att skapa en relation med nya kunder, som fått upp ögonen för vad vi kan erbjuda.

Jysk såg, som många andra, en markant ökning för e-handeln under våren.  Särskilt på de marknader där kedjan tvingats hålla de fysiska butikerna stängda.

Resultatet för verksamheten blir klart först om några månader. Jan Bøgh räknar med att koncernen kommer att leverera ett positivt resultat.

– Coronaviruset har orsakat betydande extrakostnader inom en rad områden. Omvänt har situationen också lett till att vi fått skjuta upp en rad investeringar, som vi inte kunnat genomföra på grund av nedstängningen. Därför har vi inte byggt om och öppnat upp riktigt så många butiker som vi hade planerat för.

Globalt öppnade Jysk 106 butiker under förra räkenskapsåret, under nuvarande planeras 150 nya enheter.

Trots att förra räkenskapsåret innebär utmaningar på grund av coronakrisen, så tror Jan Bøgh att innevarande år kan bli tuffare.

– Då de europeiska regeringarna har stöttat ekonomin så här långt, finns det många verksamheter som ännu inte på allvar märkt av de ekonomiska konsekvenser som coronakrisen fört med sig. Jag förväntar mig att det, i högre grad, kommer märkas i år. Och om arbetslösheten skulle stiga brant, skulle det självklart även få konsekvenser på konsumtionen, vilket också skulle märkas för Jysk

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

HeminredningJysk

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev