måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Jätten gick sämre än marknaden – här är Ica-bossens förklaring

Publicerad: 19 augusti 2020, 05:25

Foto: Johan Marklund

Ica tappade marknad första halvåret. Nu ger koncernchefen sin syn på bakslaget. ”Vi har en större andel små och medelstora butiker”, säger Per Strömberg.

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenApotekDagligvarorEkonomi

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Läs mer: Juli ny het månad för matbutikerna: ”Starka tillväxtsiffror”

Dagligvaruhandeln växte med 8,6 procent första halvåret medan Ica-butikerna fick nöja sig med 7,8 procent enligt siffror som presenterades redan 8 juli.

Bakslaget förklaras av coronapandemin.

– Ica har en relativt sett större andel små och medelstora butiker spridda över hela landet. Många av dessa har extra god tillväxt under semestertider när våra kunder spenderar mer tid i sina fritidshus. I år är det inhemska resandet på grund av restriktioner lägre än ett normalår vilket tillsammans med kundernas ökade inköp i större butiker utgör viktiga skäl till att vi även i andra kvartalet inte riktigt har vuxit lika snabbt som marknaden, säger Per Strömberg i en första kommentar till den svagare utvecklingen än index.

Apoteksmarknaden upplevde en kraftig bunkring första kvartalet och april-juni uppstod ”en kraftfull reversering”.

– Effekterna blev större än vad vi förväntade oss och de kommer också troligen att hålla i längre än vad vi tidigare trott.

Rimi Baltic har påverkats negativt av den strikta nedstängning som skedde i de tre baltiska länderna.

– Detta har lett till en svag försäljningsutveckling i kvartalet med undantag för Litauen där våra butiker inte har varit lika exponerade mot minskade kundflöden. Nu har länderna sedan en tid börjat öppna upp men kundflödena är inte tillbaka till normala nivåer, säger Per Strömberg.

Koncernens nettoomsättning steg första halvåret med 6,2 procent till drygt 62 miljarder.

Rörelseresultatet förbättrades med knappt 300 miljoner kronor till knappt 2,8 miljarder kronor exklusive jämförelsestörande poster.

Ica Gruppen håller en extra bolagsstämma 22 september för att behandla styrelsens förslag om utbetalning av utdelning på sex kronor per aktie i tillägg till den första utbetalning på sex kronor per aktie som skedde i april.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev