tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Innovationskraft förutsättning för att hantera pandemin – här är de som lyckats bäst

Publicerad: 26 juli 2021, 10:25

I en undersökning från CTF har 6 000 kunder fått lista vilka av handelns företag som lyckats bäst med att anpassa sig till pandemin

Innovationskraft har visat sig vara ett ess i rockärmen under pandemin. Det visar en undersökning från CTF där kunderna fått lista vilka av handelns företag som lyckats bäst med att anpassa sig till pandemin.

Ämnen i artikeln:

HemköpCoopIcaIkeaLindexCorona

HP


Pandemin har slagit hårt och ojämnt mot handeln. Men oavsett om trycket ökat eller minskat har retailbolagen obönhörligt tvingats ställa om och anpassa sin verksamhet. I vilken grad de lyckats med detta har forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, undersökt.

En slutsats av undersökningen är att företag verksamma inom kategorier som livsmedel och möbler där efterfrågan ökat under pandemin, får bättre betyg av kunderna.

Inom kategorier som sport- och fritid och hemelektronik tycks företagen däremot ha lyckats sämre med att ställa om.

– Coop, Ica, Ikea, Hemköp och Lindex är de som lyckats bäst enligt kunderna. Ökat fokus på e-handel, bättre skyltning, plexiglas vid kassorna och tydliga flöden genom butikerna är några åtgärder som gjorts och som uppskattats av kunderna, säger Lars Witell, professor i företagsekonomi.

Undersökningen som är en del av Innovationsindex 2020 där 6 000 kunder fått ranka innovationsgraden hos ett 30-tal retailbolag. Kunderna fick bland annat svara på hur de upplevt att företagen hanterat pandemins effekter och skapa trygghet vid besök.

Av resultaten framgår det att företag och organisationer som tidigare investerat i att utveckla sin innovationsförmåga agerat snabbare under pandemin.
– Att satsa på innovation – ur kundens perspektiv – är en nyckel till framgång, säger Lars Witell.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev