tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Inget högtryck online under sommarmånaderna

Publicerad: 18 augusti 2023, 05:24

Foto: Getty Images

E-handeln fortsatte att tappa omsättning under sommaren, visar färska siffror från Svensk Handel. ”Det är fortsatt en väldigt utmanande marknad”, säger innovationschef Per Ljungberg.

Ämnen i artikeln:

Per LjungbergE-handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Omsättningen för e-handeln i Sverige sjönk med två procent i juli, jämfört med samma månad i fjol. Det visar Svensk Handels e-handelsindikator. I juni var tappet två procent.

– Det är fortsatt en väldigt utmanande marknad för e-handeln i Sverige och inget tyder på en nära vändning. E-handelsföretag som främst fokuserar på den svenska marknaden kommer sannolikt fortsatt ha det mycket tufft, säger Per Ljungberg i en kommentar.

Med undantag för februari har omsättningen sjunkit samtliga månader 2023. Fram till slutet av juli hade e-handeln, där både köp från svenska och utländska aktörer räknas in, tappat fyra procent i omsättning.

Svensk Handel konstaterar att det är en svag utveckling med tanke på att e-handeln möter svaga jämförelsetal från 2022 samtidigt som inflationen är hög, vilket driver upp priserna och därmed omsättningen.

– Mest utmanande är det för de som säljer kapitalintensiva varor som möbler online, ett segment vars omsättning backat med hela 37 procent hittills i år, säger Per Ljungberg.

Andelen svenskar som e-handlade under juni månad var 68 procent, vilken är en ökning med två procent från motsvarande period i fjol. Även i juli var andelen, 67 procent, högre än året innan.

Däremot spenderar de mindre pengar på köp online. I juni minskade det genomsnittliga köpbeloppet per konsument med 5 procent. I juli var det oförändrat. 

– Beteendeförändringen mot ökad e-handel och konsumenternas jakt på låga priser gynnar andrahandsmarknadens utveckling. Ett flertal svenska digitala marknadsplatser där det går att sälja och köpa begagnade varor har nyligen kommunicerat att försäljningen har varit väldigt stark under den senaste tiden, säger Per Ljungberg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev