Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Inget gott slut på mardrömsåret för modehandeln

Publicerad: 12 januari 2021, 06:00

Foto: Susan Berzelius

44,1 procent, så mycket sjönk försäljningen av skor med under december månad. Tappet inom klädhandeln var 32,2 procent. Det visar nya siffror från Svensk Handel. ”Det är viktigt att komma ihåg att julen är årets viktigaste försäljningsperiod”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef.


Ämnen i artikeln:

KläderSkorCorona

Det blev inget gott slut för modehandeln. Sista månaden på mardrömståret 2020 bjöd i stället på dramatisk försäljningstapp, visar Stilindex från Svensk Handel.

Försäljningen av kläder, i fysiska butiker och deras e-handel samt mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, sjönk med 32,2 procent. Försäljningen av skor sjönk med 44,1 procent.

– Det är viktigt att komma ihåg att julen är årets viktigaste försäljningsperiod och stora nedgångar i december är än mer kännbara än under året i övrigt. För många modehandlare är en lyckad julhandel skillnaden mellan svarta och röda siffror. Inställda fester, hemarbete och en avrådan från att besöka butiker gjorde 2020 till ett mardrömsår för modehandeln, säger Mats Hedenström i en kommentar.

Sett till hela året tappade klädhandeln 19,5 procent och skohandeln 32,4 procent.

– Vi befinner oss för tionde månaden i coronapandemin och många handlare kämpar för sin överlevnad. Hittills har 20 000 jobb gått förlorade i den svenska handeln och om inte kraftfulla stödåtgärder kommer på plats riskerar ännu fler att förlora jobbet. När staten på olika sätt begränsar våra medlemmars möjligheter att sälja måste staten också kompensera de drabbade företagen, säger Mats Hedenström.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

KläderSkorCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev