måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Inflationen åt upp ökningen i dagligvaruhandeln: ”Konsumenterna handlar mindre eller köper billigare produkter”

Publicerad: 15 juli 2022, 08:29

Foto: Daniel Norman

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 5,1 procent under juni 2022 jämfört med samma månad i fjol. Den rekordhöga inflationen gjorde däremot att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln blev minus 6,1 procent. Det visar Dagligvaruindex.

Ämnen i artikeln:

Svensk DagligvaruhandelDagligvaror

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker är historiskt hög och uppgick under månaden till 11,2 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex. Det gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till -6,1 procent, skriver Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

– Med den prisjusterade försäljningstillväxten på -6,1 procent kan vi anta att konsumenterna nu antingen handlar mindre eller köper billigare produkter. Sett till SCB:s statistik är prisökningarna i butik främst på de varugrupper som påverkats av kostnadsökningar i tidigare led, exempelvis spannmål, kött och mejerier, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel. 

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick i juni till 6,7 procent jämfört med samma månad 2021. Försäljningen i e-handeln minskade med 22,3 procent. 

Hemleveranserna minskade med 14,2 procent och upphämtning i butik med 29,7 procent. E-handelns andel av försäljningen uppgick till 4,0 procent i juni, vilket är en något lägre andel än under föregående månad.

– Den lägre e-handelsandelen ska ses i ljuset av att det är sommar, då den normalt sett är lägre. Men även jämfört med förra sommaren är det en minskning, vilket är en tydlig effekt av återgången efter pandemin, säger Karin Brynell.  

Kalendereffekten för juni beräknas till 0,2 procent. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 4,9 procent.

Under årets andra kvartal uppgick försäljningsutvecklingen till 5,4 procent jämfört med samma månad i fjol.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev