Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ikea höjer priserna: ”Måste lägga delar av kostnaderna på våra kunder”

Publicerad: 3 januari 2022, 09:39

Ikea kommer att höja priserna – heminredningsjätten mäktar inte längre med att absorbera de högre leveranskostnaderna. ”Det var rätt sak att göra”, säger verksamhetschefen Tolga Öncü.

Ämnen i artikeln:

IkeaKund

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Höjda kostnader i spåren av pandemin ligger till grund för beslutet, enligt ett pressmeddelande. 

Möbeljätten uppger att de har hittills har absorberat de ökade kostnaderna som drabbat deras leverantörskedja och att de därför har kunnat undvika att höja priserna på sina produkter.

”Samtidigt är vi inte immuna mot den ekonomiska utveckling som just nu påverkar företag, detaljhandel och samhällen över hela världen”, skriver man bland annat i pressmeddelandet. 

Nu beslutar man alltså i stället att höja priserna på sina produkter. Enligt Ikea handlar det om prishöjningar globalt på i genomsnitt nio procent. 

– Olyckligtvis, för första gången sedan högre kostnader började påverka den globala ekonomin, måste vi lägga delar av dessa ökande kostnaderna på våra kunder, säger Tolga Öncü, verksamhetschef för detaljhandel på Ingka Group, i ett uttalande. 

– Det var rätt sak att göra, fortsätter Öncü. 

Höjningarna varierar mellan olika produkter och länder, delvis beroende av inflationstryck samt hur råvaru- och hur försörjningskedjan ser ut för landet och de enskilda produkterna, skriver man. 

Vidare uppger Ikea att man kommer att följa kostnadsutvecklingen noggrant framåt.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev