söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Hyfsad återhämtning för klädhandeln – trögare för skor

Publicerad: 10 november 2021, 07:03

Återhämtningen inom modehandeln fortsatte under oktober – om än i måttlig fart, visar siffror från Svensk Handels Stilindex. Nu hoppas branschorganisationen att den viktiga försäljningsperioden fram till jul ska steppa upp återhämtningstakten.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelSvensk Handel Stil

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


Under oktober månad ökade försäljningen av kläder med 15 procent jämfört med pandemiåret 2020. Även jämfört med 2019 syns en svag ökning med 0,2 procent.

För skohandeln ökade, om än med mer blygsamma 5 procent jämfört med 2020. Jämfört med 2019 backade skohandeln dock med 13,2 procent.

Enligt Mats Hedenström, näringspolitisk chef på branschorganisationen Svensk Handel, inger återhämtningen hopp för modebranschen. Samtidigt understryker han att branschen hade behövt en ännu starkare återhämtning.

Logistikproblemen pekas ut som den största boven i dramat som gäckar modehandeln. 

– Att fraktkostnader höjs och att varor som planeras att säljas under kommande högtider riskerar att inte komma fram i tid är det sista som kläd- och skohandeln behöver efter många tuffa pandemimånader, säger Mats Hedenström.

Han pekar även ut hotet mot handeln i form av utländska e-handelsplattformar som Amazon och Wish och betonar vikten av konkurrens på lika villkor.

– Nu hoppas vi att för handeln viktiga högtider, som Black Friday och julhandeln, ska snabba på denna process, säger Mats Hedenström.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev