Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

HUI om Black Friday: ”Förhoppningsvis lyckas handeln sprida ut konsumtionen”

Publicerad: 20 november 2020, 14:28

Folkhälsomyndigheten är oroliga att Black Friday ska skapa trängsel och uppmanar till att handla i digitala kanaler. Emma Hernell, vice vd för HUI, tror att handlarna just nu arbetar hårt för att sprida ut kampanjer och erbjudanden över tid för att undvika en allt för hård koncentration av flöden.


Ämnen i artikeln:

HUI ResearchBlack FridayCorona

Läs mer: Anders Tegnell om Black Friday-kampanjer i fysisk butik: ”Inte lämpligt”

Lokala restriktioner avråder folk från att besöka butiker och köpcentrum.

Inför årets Black Friday har Folkhälsomyndigheten dessutom sagt att de är oroliga för att Black Friday-reor kan få folk att bryta mot rekommendationerna och uppmanar till att handla på nätet.

– Det är klart att handeln påverkas av de här restriktionerna. Men en förhoppning är att man kan lyckas sprida ut konsumtionen så att den kan ske under hela veckan, säger Emma Hernell.

Enligt henne ligger det ett stort ansvar på både handlarna och konsumenterna att försöka sprida ut flödena.

– Den här koncentrationen som blir på en dag är svår att hantera även under ett vanligt år. Det är svårt att bemanna upp så att det blir en bra arbetssituation i butikerna och så att konsumenterna får en bra service. Det ligger i allas intresse nu att sprida ut de här tillfällena.

En del handlare har valt att enbart ha digitala kampanjer under Black Friday för att minska trängseln.

Men handlarna har också en begränsad kapacitet på lager och leveranser och Emma Hernell tror att det ändå kommer att vara en stark försäljning i butikerna, men som är mer utspridd över tid.

– Jag har svårt att se att skiftet skulle vara så stort att all handel sker digitalt. Det skulle krävas en oerhört kraftig tillväxt i e-handeln om vi skulle gå från den e-handelsandel som vi har i dag till 100 procent. Det tror jag inte att varken e-handlarna eller distributörerna har kapacitet för.

Läs mer: Handelns svar till Tegnell – så styr vi om Black Friday-rean

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News