Försäljning
HUI: Kommunerna som blev pandemins stora vinnare – flera fortsatte att växa förra året
Publicerad: 6 september 2022, 06:01
Den fysiska sällanköpshandeln återhämtade sig förra året och växte stadigt. Foto: Mats Aasman
Pendlingskommunerna blev pandemins vinnare, efter den kraftiga tillväxten 2020 fortsatte flera av dem växa även 2021, enligt en ny undersökning från HUI. Sämre gick det för gränshandeln där den förväntade återhämtningen uteblev.
Den fysiska detaljhandelsförsäljningen uppgick förra året till 718 miljarder kronor. Det är en tillväxt på 3,2 procent jämfört med 2020. Och det var sällanköpshandeln som drev utvecklingen och ökade med 5,2 procent medan dagligvaruhandeln ökade med 1,4 procent. Det visar HUI och Handelrådets undersökning Handeln i Sverige.
E-handeln inräknat ökade den totala detaljhandeln med 6,5 procent.
Fyra av fem kommuner såg tillväxt under året. Allra mest ökade handeln i Falkenberg och Sigtuna, två kommuner med stora tapp året innan. Trots den kraftiga ökningen är ingen av dem tillbaka på nivån innan pandemin.
I många medelstora kommuner är det lågprisetableringar som driver tillväxten. Det är ett av få segment där det sker en nettoökning av antalet butiker.
Stockholm, som för första gången på länge upplevde en negativ utveckling för detaljhandeln 2020, ökade förra året med 5,5 procent. Och även där är det sällanköpshandeln som drar, med 9 procent jämfört med 2,2 procent för dagligvaruhandeln.
Nu är det tydligt att pendlingskommunerna blev pandemins vinnare. Flera fortsatte att växa förra året, efter 2020 års kraftiga uppgång då de utgjorde 14 av de 15 kommuner med starkast tillväxt.
Sämre gick det för gränshandeln, återkomsten uteblev under pandemins andra år. De största gränshandelskommunerna: Haparanda, Strömstad, Eda, Storuman, Årjäng, Åre, Torsby, Arjeplog och Härjedalen hade tillsammans nolltillväxt 2021. Det efter att totalt ha tappat 42 procent av omsättningen 2020.
LÄS OCKSÅ: Här slog pandemin hårdast – så ska handeln kämpa sig tillbaka