Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Högre priser och varubrist när världshandeln är i gungning

Publicerad: 28 juli 2021, 12:37

Stigande priser och varubrist drabbar många delar av handeln.

Foto: ArtMarie

Politisk oro, coronautbrott och bränder är några av orsakerna till stigande priser och varubrist inom många delar av handeln. Till exempel har priset på byggprodukter stigit med 5-10 procent, uppger Byggmax till TT.


Ämnen i artikeln:

ByggmaxByggCorona

Byggmax är en av många svenska kedjor som drabbats av varubrist när transporter från exempelvis Kina och Vietnam inte fungerar som vanligt.

- Vi har köpt in det vi kunnat och försökt pussla runt och fördela jämnt mellan butikerna. Så var det inte före pandemin, då köpte vi bara in det vi ville ha, säger Byggmax vd Mattias Ankarberg nyligen till TT.

En annan källa till produktionsstörningar är bristen på är halvledare som har ett brett användningsområde inom elektronik. Bristen kan bland annat förklaras av en brand i en japansk halvledarfabrik i våras. 

Cykelhandeln är en annan sektor som drabbats av varubrist efter pandemin, uppger Cycleurope som äger bland annat Monark, Crescent och Bianchi.

Stängda fabriker på grund av nya coronautbrott har lett till brist på komponenter. Dessutom har det blivit flera gånger dyrare att skeppa cyklar från Asien till Europa.

- Priset på att frakta en fartygscontainer från Taiwan eller Shanghai har mer än fyrdubblats från 2 000 dollar till 8 000 för en 20 fots container, säger Fredrik Hermansson, vd på logistikföretaget Greencarrier Liner Agency till TT. 

Coronautbrott bland hamnarbetare har även lett till kraftigt försenade fartygstransporter.

Förutom att varit tar längre tid att transportera har många produkter även blivit dyrare. Till exempel har kopparpriset stigit eftersom Perus nya vänsterledare Pedro Castillo vill beskatta kopparexporten till Kina högre.

Det ökade intresset för elbilar har dessutom lett till brist på koppar och andra metaller. 

Inte heller dagligvaror skonas från prishöjningar. Detta kan delvis förklaras av torka i Brasilien som lett till högre pris på majs, socker och kaffe.

Helen Preutz (tjänstledig)

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ByggmaxByggCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev