Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Het sommar för kläder och skor – solen lyfte försäljningen

Publicerad: 12 augusti 2021, 05:53

Foto: fotografixx

Sol, lättade restriktioner och ett uppdämt behov av att köpa kläder. Flera faktorer bidrog till att ge efterlängtad skjuts åt sko- och klädhandeln under juli. Det visar färska siffror från Stilindex från Svensk Handel Stil.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelModeSkor

Under juli ökade ökade klädförsäljningen med 19,6 procent jämfört med samma period under 2020. Skoförsäljningen steg samtidigt med 20,2 procent. 

– Många butikshandlare vittnar om att kundernas köpsug är stort och att snittköpen är högre än normalt. Det fina vädret i början av sommaren ökade försäljningen av shorts, klänningar och kjolar gick starkt. Fler handlare fick sälja varor till fullpris vilket har varit viktigt. Det är många modehandlare som har kämpat hårt för att hålla näsan ovan vattenytan under pandemin, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

I ackumulerade siffror har klädförsäljningen ökat med 7,5 procent i år medan skohandeln ökat med 6,2 procent.

– Det är glädjande att försäljningen i både kläd- och skohandeln ökar kraftigt. Lättade restriktioner och fler vaccinerade gör att kunderna vill återvända till butikerna. Även om siffrorna är positiva ska vi komma ihåg att ökningen sker från låga nivåer, säger Mats Hedenström.

Jämfört med 2019 var klädförsäljningen närmast oförändrad i juli (-0,5 procent) medan skoförsäljningen minskade med 6,3 procent jämfört med juli 2019.

Helen Preutz (tjänstledig)

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelModeSkor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev