tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Härdsmälta på börsen för retailbolagen: ”Farligast för den som redan är sjuk”

Det är nästan genomgående röda siffror för de börsnoterade retailbolagen. Värst drabbade av coronakrisen är modebolagen, medan dagligvaruhandeln klarat sig bäst.

Publicerad: 23 mars 2020, 06:46

Ämnen i artikeln:

AxfoodBjörn BorgByggmaxClas OhlsonDustinH&MKronans ApotekLindexMQ MarqetOdd MollyRNBXXLIca GruppenDagligvarorEkonomiDetaljhandelnCorona

Innehåll

Under den senaste månaden har i stort sett alla de börsnoterade bolagen rasat. Bland de största börsnoterade retailbolagen har modebolaget MQ drabbas allra värst. Bolaget som så sent som i förrgår meddelade att Joy försatts i konkurs har under den senaste månaden rasat 66 procent.

Även Odd Molly har drabbats hårt och har backat 53 procent under den senaste månaden medan H&M och Björn Borg har sjunkit mellan 40 och 45 procent.

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners har i princip alla branscher tagit stryk på börsen i coronavirusets spår. Att modebolagen drabbas extra hårt har huvudsakligen två skäl.

– Dels försvinner kunderna från butikerna, dels är branschen redan innan är inne i ett känsligt läge. Det är nästan som corona i den riktiga världen – det är allra farligast för den som redan är sjuk. De som haltar mest tar värst stryk.

När det gäller att överleva har jättar som H&M en tydlig fördel. Visserligen brottas de med effekterna av stängda butiker, vilket till viss del kompenseras av onlineförsäljningen, säger han.

– Men det handlar mer om att övervintra.

Värre är det för mindre kedjor där den vikande efterfrågan påskyndar den förändring som sker i branschen med konsolideringar, uppköp och konkurser.

– Konkursvågen kommer bara att öka.

Det enda av handelns största börsbolag som gått mot strömmen är Ica vars aktie har stigit 13 procent under den sista månaden. Sett till den senaste veckan har bolaget ökat 26 procent medan Axfood har stigit 10 procent.

– Att ett bolag som Ica, och i viss mån Axfood har stigit beror på en viss bunkringseffekt. När vi är hemma och inte går på restaurang s köper vi mat hemma

Kursutveckling procent

Bolag Utveckling 1 vecka 1 månad   Axfood 10 -4     Björn Borg -15 -41     Byggmax -8 -29     Clas Ohlson -15 -41     Dustin -5 -36     Fenix Outdoor -23 -46     H&M -16 -45     Ica Gruppen 26 13     MQ  -48 -66     Odd Molly -21 -53     Oriola (Kronans Apotek) 9 -17     RNB -41 -62     Stockmann (Lindex) -23 -44     XXL -35 -58

E-handlaren Dustin har under den senaste månaden sjunkit 38 procent, vilket kan tyckas förvånande när den corona-oro som kan kopplas till att besöka fysiska butiker rimligtvis inte borde påverka e-handeln.

– Att Dustin går ner beror på att de helt enkelt dras ner i oron. Dustin har många företagskunder som stänger ner sina verksamheter eller skjuter upp inköp.

Han tror dock att elektronik lättare kan kompensera bortfallet i fysiska butiker genom e-handel.

– Du vet vad köper behöver inte känna och klämma på samma sätt som när du köper andra produkter.

Förvånande kan det också tyckas att Kronans Apoteks finska ägare Oriola tappat 17 procent under den senaste månaden. Sett till den senaste veckan har aktien dock stigit 9 procent.

– Apoteken borde vara vinnare i coronatider och i relation till alla andra har de klarat sig bra.

Ett av handelns bolag, nämligen Kappahl, lämnade ju nyligen börsen. Var det ett bra beslut?

– Om man tittar i backspegeln var det ett bra beslut för aktieägarna, som fick utdelning. Men Kappahl har samma problem precis som alla andra.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners

Helen Preutz

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev