fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Här är facit för e-handelns tuffa år – så mycket sjönk omsättningen

Publicerad: 21 februari 2023, 07:29

E-handeln tappade omsättning i fjol.

Foto: Getty Images

Tillväxtkurvan är bruten. I fjol var första året sedan Postnord började mäta e-handelns utveckling som omsättningen sjönk.

Ämnen i artikeln:

PostnordE-handelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


E-barometern, som Postnord gör i samarbete med HUI Research, visar att e-handeln omsatte 136 miljoner kronor i fjol, ett tapp på sju procent jämfört med 2021.

– För första gången sedan Postnords E-barometer startades 2006 ser vi en negativ helårsutveckling av e-handelns omsättning, säger Mathias Krümmel, vd för Postnord, i en kommentar.

Tuffat var det för dagligvaruhandeln där försäljningen online sjönk med 17 procent. Postnord konstaterar i rapporten att branschen haft svårt att möta de starka jämförelsetalen från pandemin när konsumenterna åter får handla i butik.

Apotekshandeln däremot har lyckats behålla onlinekunderna som tillkom under pandemin. Tillväxten landade på tio procent i fjol. Just apotek var tillsammans med kategorin kläder och skor de enda som visade tillväxt 2022 (se faktaruta nedan).

Fortsatt utmanande tider väntar, konstaterar Postnord.

– Många e-handlare har aldrig varit med om en lågkonjunktur tidigare. I oroliga tider blir konsumenter försiktigare och mer kostnadsmedvetna. Det är tydligt att e-handelsföretagen behöver vara lyhörda och hålla en nära relation till sina kunder för att förstå och agera på deras behov, säger Mathias Krümmel.

Kategori för kategori – så utvecklades e-handeln 2022

Dagligvaror: -17%
Möbler och heminredning: -8%
Hemelektronik: -10%
Apotekt: 10%
Sport och fritid: -8%
Barnartiklar och leksaker: -16%
Kläder och skor: 2%
Bygghandel: -3%
Böcker och media: -10%
Totalt: -7%

Källa: E-barometern från Postnord

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev