Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Handelsföretagen har ansökt om en halv miljard i omställningsstöd

Publicerad: 2 september 2020, 13:48

Foto: Andreas Dyrberg Skog

Ansökan för omställningsstöd hos Skatteverket stängt. Handelsföretagen ansöker om över en halv miljard i stöd, hittills har omkring 200 miljoner betalats ut.


Ämnen i artikeln:

EkonomiDetaljhandelnCorona

Ansökan för omställningsstöd på grund av covid-19-pandemin har nu stängt, enligt ett pressmeddelande från Skatteverket.

När ansökan stängde hade Skatteverket tagit emot 23 289 ansökningar, varav 17 700 redan har beviljats.

Av de ansökningarna som har inkommit kommer 3 600 ansökningar från företag inom handeln, reparation av motorfordon inkluderat. Totalt har de ansökt om ett stöd på 561,7 miljoner kronor.

Market rapporterade tidigare om att det var färre handelsföretag än väntat som hade ansökt om det statliga omställningsstödet.

Läs mer: Färre än väntat har sökt krisstöd – nu vill Svensk Handel se förändringar

När Skatteverket i slutet av juli hade fått in totalt 11 322 ansökningar kom bara 971 av dem från detaljhandeln, reparationer av motorfordon borträknar. De företagen hade då endast ansökt om stöd på 47 miljoner kronor.

– Det är lågt. Och antalet ansökningar är lågt. Enligt uppgifter jag har hört motsvarar det bara en och en halv procent av avsatta medel, sa Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svenska Handel, till Market då.

Men precis som Mats Hedenström då trodde kom det in flera ansökningar om stöd under augusti.

Nu har 2 822 företag inom handeln, reparation av motorfordon inkluderat, beviljats stöd om totalt 200,1 miljoner kronor.

Beslutet om omställningsstöd fattades under våren för att hjälpa företag som förlorat 30 procent eller mer i omsättning under mars och april på grund av covid-19-pandemin.

Skatteverket har hittills betalat ut totalt 1,3 miljarder kronor i omställningsstöd. Men skriver att siffran kommer att stiga eftersom att det kom in många ansökningar sista dagarna.

Läs mer: Nya krispaketet välkomnas – men pengarna behövs tidigare

Nu fortsätter Skatteverket med efterkontroller av utbetalningarna för att säkra att stödet inte har betalats ut felaktigt. Omkring tusen kontroller har redan påbörjats och 19 företag har hittills anmälts till Ekobrottsmyndigheten.

– Vi har haft en omfattande förkontroll redan innan stödet betalades ut, som vi nu också kompletterar med en efterkontroll. De allra flesta företag vill göra rätt, men tyvärr finns de även lycksökare som inte har lagliga avsikter. Vårt jobb är att både göra det enkelt för dem som vill göra rätt och samtidigt förhindra att kriminella aktörer får del av stöden. Det skapar konkurrens på lika villkor, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket i pressmeddelandet.

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

EkonomiDetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev