söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Handels saknar generösare a-kasseregler bland regeringens åtgärder

Publicerad: 26 mars 2020, 08:11

Foto: Sara Karlsson

Fackförbundet Handels välkomnar regeringens nya krisåtgärder som bland annat medför stöd till sällanköpshandeln. Men Handels efterlyser generösare a-kasseregler. ”Kostnaderna kommer annars vältras över på landets kommuner”, säger ordförande Susanna Gideonsson.

Ämnen i artikeln:

HandelsEkonomiCorona

På onsdagskvällen presskonferens presenterade regeringen ett krispaket med fokus på småföretagen.

– Det är bra att regeringen nu presenterat åtgärder som riktar sig mot bland annat företag i tjänstesektorn, säger Susanna Gideonsson.

Frisörer och sällanköpshandel var två av de branscher som lyftes på regeringens pressträff. Branscher som Handels poängterar drabbats av stora problem under coronakrisen.

– Mängder av våra medlemmar drabbas av varsel, förkortade arbetstider eller att de inte får extrapass. Det är bra att det nu kommer fler åtgärder som kan skydda företagen de arbetar i, säger Susanna Gideonsson.

Huvuddragen i krispaketet riktat till småföretag är:

■ En statlig företagsakut för drabbade små och medelstora företag inrättas. Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av det nya coronavirusets följder fått ekonomiska svårigheter. Senast det hände var under 1990-talskrisen.
■ Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter – under fyra månaders tid betalar arbetsgivaren endast ålderspensionsavgift.
■ Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher – 5 miljarder kronor avsätts för hyresnedsättningar upp till 50 procent av hyran.

En företagare som bli arbetslös ges även möjlighet att låta sitt företag vila istället för att avveckla det.

Några av förslagen som Handels särskilt välkomnar är hyresstödet till företag, för butiker är hyran ofta en av de större kostnaderna. Det statliga lånestödet till drabbade företag välkomnas också.

Handels vill nu att reglerna för a-kassan blir generösare. Många av de som förlorar sina jobb står utan försörjning när a-kassans krav inte är anpassade för arbetsvillkoren som ofta gäller i tjänstesektorn.

– Nu måste regeringen fortsätta sin satsning och skydda de som förlorar sina jobb, kostnaderna kommer annars vältras över på landets kommuner, säger Susanna Gideonsson.

Handels anser att grundersättningen från a-kassan måste höjas och att antalet arbetade timmar för att kvalificera sig för ersättning måste sänkas.

Handels har 155000 medlemmar där majoriteten arbetar inom detaljhandeln, 65 procent är kvinnor och en tredjedel av medlemmarna är under 30 år.

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev