Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Handels ordförande: ”Nu behöver vi rädda människor från att förlora sina jobb”

Publicerad: 18 mars 2020, 06:31

I går enades Handelsanställdas förbund och Svensk Handel om en korttidspermittering för att hjälpa utsatta företag i coronakrisen. ”Nu behöver vi göra allt vi kan för att slippa förlora stora grupper av människor”, säger Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson, till Market.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Medan svenskarna får instruktioner om att stanna hemma och begränsa sina sociala kontakter lider detaljhandeln av tappade besökare och förlorad försäljning.

Köpcentrum och gallerior, externhandeln och sällanköpsaktörerna inne i städerna håller andan, medan dagligvarubutiker, apotek och näthandeln går för högtryck.

Susanna Gideonsson, Handelsanställdas förbundsordförande, ser en utveckling som drar åt olika håll.
– Matbutikerna går ju som tåget, förutom de som ligger på gränsen. Där har det ju tagit tvärstopp. Samma sak gäller på lagersidan inom dagligvaruhandeln. Däremot finns det en grupp detaljhandlare som har det rejält kämpigt just nu, säger Susanna Gideonsson, utan att peka ut några speciella aktörer.

Som motmedel mot de varsel som med all sannolikhet kommer att komma ser hon den överenskommelse som tecknades med den största motparten, Svensk Handel, igår.
En lösning som kan börja att användas på arbetsplatserna redan i dag.
Går förslaget igenom skulle det innebära att staten tar en större kostnad medan arbetsgivarens
– Det finns inget bra system för de många människor som jobbar deltid eller på timmar inom handeln. De riskerar att falla helt fritt nu när krisen slår till, säger Susanna Gideonsson.

När hon får samma fråga som åtskilliga andra branschkollegor försökt att svara på, den om hur coronaviruset egentligen kommer att slå mot handeln, kommer ett liknande svar: Att det inte är någon idé att spekulera. Med ett tillägg.
– Situationen är förstås väldigt allvarlig. Men jag tycker att det finns en avgörande skillnad nu jämfört med tidigare kända krascher. Den här gången hjälps människor åt på ett helt annat sätt, säger Susanna Gideonsson.

Michael Sandsjö

Det här betyder korttidspermittering

Korttidspermittering innebär att arbetstagarna under en begränsad tid kan gå ner i arbetstid och lön.

Fasta nivåer kommer att gälla för arbetstids- och löneminskning. Det innebär att arbetstidsminskningen ska uppgå till 20, 40 eller 60 procent av ordinarie arbetstid och att löneminskningen för motsvarande nivåer uppgår till 4, 6 respektive 7,5 procent av lönen. Statens andel av kostnaderna uppgår för varje steg till tre fjärdedelar. Någon möjlighet att göra avsteg från de fasta nivåerna finns inte.

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev