Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

H&M har stängt 2500 butiker världen över: ”Nu handlar det om att följa läget timme för timme”

Publicerad: 18 mars 2020, 13:27

Medan kineserna börjar hitta tillbaka till H&M stänger modejätten ungefär 2500 butiker i andra delar av världen. ”Vi följer utvecklingen timme för timme på alla våra 70 marknader. Just nu ser vi över precis allt i företaget”, säger IR-chefen Nils Vinge till Market.


Ämnen i artikeln:

H&MDetaljhandelnCorona

Coronaviruset fortsätter att slå hårt mot detaljhandeln världen över. Markets rapportering om den pågående krisen vittnar om en akut situation, där mängder av kedjor just nu tvingas stänga butiker.

H&M, där nya vd:n Helena Helmersson knappt hunnit bli varm i kläderna som Karl-Johan Perssons efterträdare, står inför en utmaning modebolaget inte varit nära tidigare.

2500 butiker världen över har stängt. Hittills.

– Hela situationen är exceptionell. Vi går igenom allt just nu och är tacksamma över att ha väl fungerande omnikanalsmodell. Både för försäljningen och för möjligheten att prata med våra kunder, säger IR-chefen Nils Vinge, till Market.

Hur länge butikerna håller stängt beror på coronasituationen på respektive marknad.

– Hur mycket förlorar vi på det här? Det är en bra fråga, som inte är jättelätt att svara på. Vi har olika villkor för olika länder och butiker. I många fall kommer vi att få ta del av ekonomiska krispaket, liknande det som den svenska regeringen kommunicerade nyligen. Men det är klart att det är oerhört kostsamt, säger Nils Vinge.

Positivt är dock läget i Kina, menar IR-chefen.

Sedan landet fått coronaviruset under kontroll har H&M återöppnat 97 procent av kedjans alla butiker.

Kineserna handlar kläder igen, men det kommer att ta tid att komma tillbaka till nivåerna innan krisen, enligt Nils Vinge.

– Så är det ju. Men att vi är igång i Kina visar att jorden inte kommer att gå under. De var först in i det här och först ut.

H&M är ett bolag med stora resurser. Många andra har inte det. Vad tänker du om läget för den övriga detaljhandeln just nu?
– Oerhört tufft. Företag i många branscher riskerar att slås ut, inklusive retailföretag. Det har vi stor respekt för, säger Nils Vinge.

Michael Sandsjö

Ämnen i artikeln:

H&MDetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev