söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Gränscentrets supersommar: ”Handeln har till och med varit större än under 2019”

Publicerad: 5 september 2022, 12:27

”Vi kan se tillbaka på en mycket bra sommar med väldigt många nya kunder”, säger Madeleine Ward, centrumchef för Töcksfors shoppingcenter. Foto: Pressbild

Gränshandel är tillbaka på samma nivå som innan pandemin. ”Handeln hos oss har i sommar till och med varit större än under 2019”, säger Madeleine Ward, centrumchef för Töcksfors shoppingcenter.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Enligt siffror från Norska statistiska centralbyrån handlade norrmännen för drygt 3,95 miljarder kronor i Sverige under det andra kvartalet. 

Det betyder gränshandeln är tillbaka på samma nivå som innan pandemin, skriver Nya Wermlands-Tidningen. 

– Handeln hos oss har i sommar till och med varit större än under 2019. Det är så roligt och butikerna är väldigt nöjda med utvecklingen, säger Madeleine Ward till tidningen. 

Utvecklingen gynnas av mindre dyr bensin för norrmännen kombinerat med en fördelaktig kronkurs. 

– Vi kan se tillbaka på en mycket bra sommar med väldigt många nya kunder, bland annat från Oslo-området. Det känns extra kul att så många nya har hittat till oss, säger Madeleine Ward.

Hon tror på en fortsatt god utveckling. 

– Jag tror att handeln kommer att växa vecka för vecka framöver. Det är så stora prisskillnader mellan Sverige och Norge. Det gör att intresset för att etablera butiker hos oss också har stigit kraftigt.

I höst öppnar Scorett en outlet på 550 kvadratmeter i köpcentrumet, berättar hon för Nya Wermlands-Tidningen. En aktör som säljer hemtextilier är också på väg in liksom en mindre servicebutik. 

– Därefter är alla våra ytor helt uthyrda. Det känns fantastiskt bra. 

”Vi ser att man inte besöker oss lika ofta”, säger Claes Sjöholm på Charlottenbergs shoppingcenter. Däremot är omsättning tillbaka på samma nivå som innan pandemin. Foto: Pressbild

Även Charlottenberg shoppingcenter kan man summera en fin sommar. 

– Omsättningsmässigt så är vi i stort sett tillbaka i mer normala handlingsmönster. Vi ser dock att man inte besöker oss lika ofta men att man i stället handlar mer när man väl besöker oss. Det är en effekt som hänger kvar lite efter pandemin men jag känner mig inte orolig över det utan tror att vi åtminstone ska nå samma besöksfrekvens igen, i takt med att vi återhämtar oss, säger centrumchefen Claes Sjöholm till Nya Wermlands-Tidningen. 

Han konstaterar att det är det traditionella gränshandelssegmentet som återhämtar sig snabbast. 

– Jag tänker då på varor så som mat, dricka, godis, alkohol och apoteksvaror. Övriga branscher följer i stort samma utvecklingskurva, men kanske i en något långsammare takt.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev