Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Glädjesiffror för modehandeln – efter de tuffa åren: ”Förra månaden var inte en tillfällighet”

Publicerad: 13 april 2022, 05:30

Foto: ArtMarie

Det råder vårkänslor i modehandeln. I mars ökade försäljningen av både kläder och skor kraftigt, Stilindex från Svensk Handel. ”Verkar återhämta sig på allvar efter mer än två oerhört tuffa år”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef.

Ämnen i artikeln:

ModeSvensk Handel StilSvensk Handel

DN


Försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel ökade med 35,9 procent i mars jämfört med samma månad i fjol. Det visar Stilindex från Svensk Handel. 

Försäljningen av skor steg med 49,6 procent. 

– Vi kan konstatera att föregående månads positiva siffror inte var en tillfällighet, utan att modehandeln nu på allvar verkar återhämta sig efter mer än två oerhört tuffa år. Det finns ett behov av att uppdatera garderoben när allt fler återgår till kontorsarbete och sociala aktiviteter, säger Mats Hedenström. 

Även jämfört med mars 2019, innan pandemin, ökade försäljningen av kläder. Den steg med åtta procent. Skoförsäljningen var emellertid 12,9 procent sämre i mars jämfört med samma månad 2019. 

– Den försmak av våren som stora delar av Sverige bjöds på under inledningen av mars bidrog till att allt fler sökte sig till butikerna för att köpa nya vårkläder, vilket också märks av i månadens Stilindex. Tydliga säsonger är något som historiskt gynnat modehandeln fortsätter Mats Hedenström.

Även om kurvan pekar uppåt just nu finns orosmoln på himlen, konstaterar han. 

– Omvärldsläget påverkar branschen. Förseningar från Asien och dyra fraktpriser, i kombination med pandemisituationen i Kina och Rysslands krig mot Ukraina är något som oroar våra medlemmar. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev