Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Försäljningen av träprodukter viker: ”Byggmaterialhandeln är konjunkturkänslig”

Publicerad: 26 oktober 2022, 12:46

Foto: Getty Images

Försäljningsutvecklingen för träprodukter är negativ för första gången sedan före pandemin. Byggmaterialhandlarnas vd Monica Björk spår fortsatt nedgång

Ämnen i artikeln:

Bygg

BT


Försäljningen av träprodukter, som utvecklats starkt varje kvartal mellan första kvartalet 2020 och första kvartalet 2022, utvecklades negativt under tredje kvartal. Priserna på träprodukter stabiliserades samtidigt i augusti och september, uppger Bygghandlarna.    

– Redan under årets andra kvartal såg vi att försäljningsutvecklingen för träprodukter var betydligt lägre än utvecklingen i Byggmaterialindex, och under tredje kvartalet minskar försäljningen jämfört med samma period i fjol. Förra kvartalet var det framför allt träprodukter som är populära för utomhusprojekt som backade, men nu backar samtliga stora undergrupper: trävaror, hållfasthetssorterat virke, utvändigt beklädnadsvirke och tryckimpregnerat virke, konstaterar branschorganisationens vd Monica Björk.     

Bygghandlarnas byggmaterialindex ökade samtidigt nära sex procent tredje kvartalet med bränsle från proffsförsäljningen, vars tillväxt uppgick till elva procent under kvartalet. Det är den lägsta kvartalstillväxten för indexet sedan början av 2021.

– Då byggmaterialhandeln är en konjunkturkänslig bransch lär vi fortsätta att se en nedåtgående trend i och med att byggande av nya bostäder och renovering av det befintliga beståndet avtar, spår Monica Björk.

Konsumentförsäljningen har minskat varje månad i år med undantag för januari och februari. Försäljningen i bygghandeln har ökat med tio procent under årets första nio månader.

Prisutvecklingen på de produkter som säljs i byggmaterialhandeln uppgår till 28 procent enligt en beräkning baserad på uppgifter från SCB:s Byggkostnadsindex, uppger Bygghandlarna.  

– Prisutvecklingen i byggmaterialhandeln bedöms vara något lägre. Siffran indikerar ändå att utvecklingen drivs av prisökningar och att försäljningsvolymen minskar totalt sett i byggmaterialhandeln, skriver Bygghandlarna i ett pressmeddelande. 

– Mycket pekar på att vi är på väg in i en lågkonjunktur, vilket kommer påverka byggmaterialhandeln negativt. Kombinationen av ökade byggkostnader och höjda räntor kommer med stor sannolikhet att minska benägenheten att påbörja nya projekt.

Försäljningsutvecklingen för byggmaterialindex respektive träprodukter avser jämförbara enheter, jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev