måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ett effektivare Clas Ohlson påverkade försäljningen online negativt

Publicerad: 9 januari 2023, 06:29

Clas Ohlson ökade försäljningen i december, däremot tappade kedjan online.

Foto: Pressbild

Clas Ohlson ökade försäljningen med två procent i december. Däremot minskade försäljningen online med hela 15 procent. Enligt vd och koncernchef Kristofer Tonström finns det en naturlig förklaring till det.

Ämnen i artikeln:

Clas OhlsonDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Clas Ohlson sålde för 1 234 miljoner kronor i december, en tillväxt med två procent jämfört med samma månad ett år tidigare. Mätt organsikt låg försäljningen kvar på samma nivå som december 2021.

– Efter en stark november har vi under december fått ett ytterligare kvitto på att kunderna uppfattar Clas Ohlson som en relevant juldestination. Kundtrafiken till våra butiker ökade, julsortimentet sålde bra och efterfrågan på energibesparande produkter var fortsatt stark. I ett utmanande marknadsklimat ökade den totala försäljningen med två procent jämfört med föregående år, och den organiska försäljningen var oförändrad, säger Kristofer Tonström i en kommentar.

Antalet butiker var 31 december 2022 fem färre än vid samma tidpunkt ett år tidigare, 22 stycken.

LÄS OCKSÅ: Clas Ohlson lägger ned testbutiken: ”Inte använt den fullt ut”

Online omsatte Clas Ohlson 116 miljoner kronor, ett tapp på 15 procent.

– Utfallet online för december ska ses i ljuset av den starka utvecklingen i november där en effektivare e-handelslogistik möjliggjorde att i princip hela Black Friday-försäljningen levererades till kund, samt redovisades, i november, säger Kristofer Tonström som konstaterar att världsläget fortsätter att hämma utvecklingen.

– Vi påverkas fortsatt av konsumenternas mer behovsanpassade köpmönster i kombination med att de inväntar kampanjer och reor samt av höga inköpspriser, transportkostnader och en svag svensk krona. Arbetet med våra kostnadsbesparande åtgärder framskrider enligt plan.

LÄS OCKSÅ: Skär ner på personal och stänger butiker – Clas Ohlson rustar sig för kris

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev