Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Elgiganten växer: ”Vårt resultat tror jag kommer chocka branschen”

Publicerad: 27 augusti 2020, 05:00

Foto: Pressbild

Elgiganten fortsätter att ta marknadsandelar inom flera produktsegment. Under det senaste räkenskapsåret steg försäljningen med 5,9 procent. ”Vi redovisar ett resultat som jag tror kommer att chocka en hel bransch”, säger vd Niclas Eriksson.


Ämnen i artikeln:

HemelektronikEkonomiElgiganten

Elgigantens omsättning ökade från 12,7 till 13,5 miljarder under föregående räkenskapsår, vilket är en tillväxt med 5,9 procent och ett nytt omsättningsrekord.

– Att vi som största aktören på hemelektroniksmarknaden växer med 5,9 procent gör oss väldigt stolta, säger Niclas Eriksson.

Rörelseresultatet ökade med två miljoner till 212 miljoner kronor.

– Det har varit ett oroligt händelserikt år där vi både har vågat satsa och skördat mycket framgång genom de investeringar som vi har gjort tidigare.

Försäljningen ökar inom samtliga av Elgigantens kanaler:

Elgigantens varuhus: 3 procent.
Elgiganten Phonehouse: 9 procent.
Franchise varuhus: 14 procent.
Franchise butik: 43 procent.
■ E-handeln: 18 procent.

– Det som är speciellt uppseendeväckande är att på Elgiganten växer alla kanaler. Många andra har en intern kannibalism där e-handel växer och de fysiska butikerna tappar, säger Niclas Eriksson.

Försäljningen inom alla varukategorier ökar, förutom för datorer där nivån ligger kvar på samma som förra året. Samtidigt backar marknaden för datorer med sju procent.

– Vi behåller eller tar marknadsdelar i alla kategorier. I de flesta tar vi stora marknadsandelar och går fram, trots att vi har en stor bas att gå från. Det är vi väldigt stolta över.

Försäljningen av mobiltelefoner på marknaden backar med åtta procent. Men för Elgiganten ökade försäljningen med tio procent.

– Telefonsidan är det som har varit mest utmanande på marknaden tillsammans med datorer. Telefonerna har blivit dyrare och då växer andrahandsmarknaden.

De sista två månaderna i Elgigantens brutna räkenskapsår, som sträcker sig från maj 2019 till april 2020, påverkades av covid-19.

– Covid-19 har haft en liten påverkan på det här resultatet. Det är två tolftedelar av året som påverkades. Under enskilda veckor i början av utbrottet kan det ha påverkat. Men vi backade inte i resultat som helhet under covid-19.

Elgiganten 2019/2020

Nettomsättning: 13,5 miljarder kronor.
Rörelseresultat: 212 miljoner kronor.

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev