söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Electras retailverksamhet växer: ”Stort fokus på att se till att vi är relevanta”

Publicerad: 7 februari 2020, 08:36

Förvärvet av EM Home och samarbetet med Elon påverkar Electras retailverksamhet positivt. Omsättningen steg under fjärde kvartalet. ”Vi är nöjda med att vi visar fortsatt tillväxt”, säger vd Anneli Sjöstedt.

Ämnen i artikeln:

ElectraEM HomeElon Ljud & BildHemelektronikHeminredningEkonomi

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Electra Gruppens retailverksamhet omsatte 404,6 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, samma period året innan var motsvarande siffra 384 miljoner kronor.

För helåret ökar omsättningen med 0,7 procent till 1,2 miljarder kronor.

– Vi arbetar hårt och med stort fokus på att hantera utmaningen i att se till att våra kedjors butiksbestånd är relevanta och konkurrenskraftiga i en omvärld som drivs av urbanisering och växande e-handel. Samarbetet med Elon är ett led i detta arbete, säger Anneli Sjöstedt i en kommentar.

Rörelseresultatet för kvartalet försämrades emellertid med 1,8 miljoner kronor och landade på 10,4 miljoner kronor.

– Projektet att införliva Em Home i Electras organisation och infrastruktur belastar koncernens resultat med cirka 2,9 MSEK under 2019, vilket är i linje med budget, konstaterar Anneli Sjöstedt.

– Till detta ska läggas kostnader om cirka 2,5 MSEK som är effekter av förvärvet av Em-kedjan och de bolag som ingick i köpet, säger hon.

För helåret redovisar Electra Gruppens retailverksamhet ett rörelseresultat på 14,7 miljoner kronor, en försämring med 20,6 procent.

Vidare berättar Anneli Sjöstedt att samarbetet med Elon fortgår enligt plan.

– Electras kedja Audio Video verkar numera under varumärket Elon Ljud & Bild där en omfattande omprofilering pågår vilken beräknas vara fullt genomförd under första halvåret 2020. Samarbetet förväntas ge Electra färbättrade handelsvolymer då delar av Elons butiksbestånd förväntas ansluta sig till kedjekonceptet

Införlivandet av EM Home i koncernen fortsätter också.

– En ny e-handelsplats för Em Home är under uppbyggnad och kommer att startas upp under första kvartalet 2020, berättar Anneli Sjöstedt som är nöjd med utvecklingen.

– Vi är nöjda med att vi visar fortsatt tillvät i omsättning för vår handelsverksamhet. Rensat för effekter avseende Em Home-förvärvet uppvisar affärsområde Retail bibehaållna handelsmarginaler jämfört med föregående år vilket är mycket glädjande då konkurrenssituationen aär knivskarp med ett tryck nedåt på marginalerna som konsekvens, säger hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev