Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Electra Gruppen besviken på EM Homes utveckling – ser över affärsmodellen

Publicerad: 20 augusti 2020, 07:37

Electra Gruppen ökade omsättningen under andra kvartalet. Det är inom segmentet hemelektronik som kedjan ser en tillväxt. ”Möbelhandeln inom kedjekonceptet Em Home går fortsatt trögt”, konstaterar vd Anneli Sjöstedt. Nu ses affärsmodellen över.


Ämnen i artikeln:

HemelektronikHeminredningEkonomiEM HomeElectra GruppenElon Ljud & Bild

Läs mer: Bästa starten på året någonsin för Electra Gruppen – men EM Home sliter i krisen

Electra Gruppen, med kedjorna Elon Ljud & Bild och EM Home bland annat, ökade nettoomsättningen till 442,8 (414) miljoner kronor under det andra kvartalet.

– Årets två första kvartal, var för sig och summerat, visar den högsta omsättningen i Electras historia vilket är mycket glädjande. Vi förbättrar också våra marginaler i båda segmenten, vilket avspeglar sig i ett för bra rörelseresultat, säger Anneli Sjöstedt i en kommentar.

Resultatet under det andra kvartalet förbättrades med 1,4 miljoner kronor till 4,4 miljoner kronor.

Omsättningen före retailverksamheten växte från 279,7 miljoner kronor i fjol till 292,5 miljoner kronor i år. Kostnader för EM Home-affären tynger resultatet som landar på 1,2 (2,1) miljoner kronor.

Det är framför allt segmentet hemelektronik som gått starkt.

– Våra butikskedjor har, trots nedgångar i besöksfrekvenser på 30–40 procent, klarat av att försvara eller rent av öka sin försäljning. Våra samarbetspartners inom e-handeln har dragit nytta av de förändrade köpmönster som är en följd av samhällets åtgärder för att begränsa smittspridningen, exemplifierat av hemarbetsplatsen och kommunikationsteknik i första hand, säger Anneli Sjöstedt.

EM Home har det emellertid fortsatt trögt.

– Vi är långt ifrån att nå de volymer vi räknat med i handel över eget lager. Några av kedjans medlemmar, i första hand de som återfinns i närheten av den norska gränsen, har haft det rejält svårt som en konsekvens av covid-19, men vi ser för de övriga av kedjans butiker en bra återhämtning i försäljning under maj och juni. Allt sammantaget är resultatet från EM Home väsentligt lägre än vi tänkt oss och vi ser, som en konsekvens av detta, över affärsmodell och organisation kring möbelaffären.

Läs mer: Electra Gruppens överraskande lyft i krisen : ”Räknat med minskad handel”

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev