Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Efter tuffare restriktioner – handlare i Asec orolig för att inte överleva julen

Publicerad: 16 december 2020, 13:29

Tuffare restriktioner slår hårt mot butiker och restauranger i Asecs i Jönköping. ”Vi har i princip fått näringsförbud av regeringen”, säger en handlare till Jönköpings-Posten.

Ämnen i artikeln:

Corona

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Fler butiker och restauranger i köpcentrumet Asecs i Jönköping har haft det tufft under pandemin, rapporterar Jönköpings-Posten.

Uppmaningen till svenskarna, från Folkhälsomyndigheten, att undvika butiker och köpcentrum blev ytterligare ett hårt slag för dem.

– Vi har in princip fått näringsförbud av regeringen, säger en av handlarna till tidningen.

Hans butik har tappat 60 procent av sin omsättning och själv är han osäker om den kommer att finnas kvar efter jul.

– Vi trodde att hösten skulle rädda oss men så kom det här. November och december är normalt sett de månader som vi lever på hela året, säger en restaurangägare.

En företagare vittnar om ett tapp på 15 procent för sin verksamhet i centrala Jönköping medan tappet i Asecs varit 50-60 procent.

Centrumchefen Lars Bröms medger för tidningen att situationen är svår.

– Vi har tappat cirka 25 procent av våra besökare under året men har bara tappat 7, 5 procent i omsättning vilket beror på att de kunder som kommit hit handlar mer. När de allmänna råden infördes minskade antalet besökare mellan 20 och 35 procent. I november blev tappet som i april. Så det är kännbart, säger han med förhoppning om att det vänder nästa år.

– Det är vår förhoppning och tro att våra hyresgäster ska klara sig igenom pandemin och vi för löpande dialoger med dem.

Flera företagare har gått samman i grupp med ambitionen om att förhandla sig till halverad hyra, enligt Jönköpings-Posten. Lars Bröms säger att förhandlingarna sker individuellt.

– Vi har avtal med varje hyresgäst eftersom alla har olika förutsättningar, säger han och fortsätter:

– Det är individuella överenskommelser med var och en och de kan variera. Vissa har fått rabatter, andra som klarar sig bättre har inte fått det i nuläget. Som hyresvärd vill man försöka förstå hyresgästens med fokus på nuläge och framtid. Därför för vi också individuella diskussioner. I det här läget när pandemin pågår har vi i första läget koncentrerat oss på de hyresgäster som som vi uppfattat haft det svårast samt de som hört av sig till oss.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev