tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Efter ljummen julförsäljning vill Svensk Handel se mer action från regeringen

Publicerad: 12 januari 2023, 06:37

Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Foto: Pressbild

Julhandeln och mellandagsrean gav inte modehandeln det efterlängtade lyft som många hoppats på. Nu vill Svensk Handel se snabbare stödåtgärder från regeringen. ”Många handlare kan inte vänta mycket längre till”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelModeDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Vi tvingas tyvärr konstatera att julhandeln och mellandagsrean inte riktigt gav den effekt många handlare hade hoppats på. Visserligen ser vi hur klädhandeln fick en liten skjuts, men då ska man ha med sig att siffrorna presenteras i löpande priser, givet rådande inflationsläge är det alltså inte mycket till lyft att prata om, säger Sofia Larsen.

Stilindex från Svensk Handel visar att klädhandeln växte med 4,5 procent i december, jämfört med samma månad ett år tidigare.

Skohandeln däremot tappade 7,4 av sin försäljning.

– Siffrorna vi idag publicerar bekräftar den bild vi fått av många handlare under december. Visst noterades fler besökare både online och i butik, men inte alls på de nivåer som brukar observeras under handelns viktigaste månad. Det är oroväckande givet de tuffa tider vi befinner oss i, säger Sofia Larsen.

Svensk Handel betonat vikten av att stödåtgärder kommer på plats för att stötta handelsföretagen.

– Vi noterar att regeringen nu agerar. Vi välkomnar skatteanstånden och givetvis att också att frågan om elpriskompensation är högt upp på agendan. Gällande det senare är vi dock tydliga med att besked om när eventuell kompensation kan utbetalas måste ske snarast. Många handlare kan inte vänta mycket längre till, säger Sofia Larsen.

Sett till helåret 2022 så ökade klädhandeln sin försäljning med 12,1 procent, jämfört med 2021. Skohandeln hade en tillväxt på 7,3 procent.

Klädhandeln hade också en bättre utveckling under 2022 jämfört med 2019, det vill säga innan pandemin. Försäljningen var 3,9 procent bättre.

Skohandeln har emellertid en bit kvar upp till de nivåerna. Försäljningen var 15,5 procent sämre förra året än 2019.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev