Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Efter den uteblivna vintern – nu vädrar handeln vårluft: ”Blickar framåt”

Publicerad: 17 februari 2020, 10:08

Optimismen gryr i handeln efter den uteblivna vintern. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. ” Nu blickar butikerna istället fram mot vårförsäljningen”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.


Optimismen stiger i handeln. Det visar Handelsbarometern för januari. Inom butikshandeln är den så kallade Framtidsinidkatorn en procentenhet högre.

– I stora delar av landet har det inte blivit något av den vinter som sport- och klädhandeln säväl hade behövt. Försäljningen av skidor, vinterjackor och handskar har inte tagit fart. Nu blickar butikerna i stället fram mot vårförsäljningen och med det kommer nytt hopp, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Framtidsindikatorn landar på 90,2 vilket. Trots en ökning ligger det en bra bit under ett neutralt värde på 100.

E-handlarnas indikator landar på 106,6, en ökning med 0,1 procentenheter.

Det är framför allt tron på ökad försäljning som ligger bakom det höga indextalet. När det kommer till lönsamhet är e-handlarnas desto mer negativa.

– Hård konkurrens och pressade priser gör att det är svårt att omvandla stark försäljning till ökad lönsamhet på nätet. Det är många e-handlare som förr eller senare måste knäcka lönsamhetskoden, saäger Karin Johansson.

Framtidsindikatorn

■ Ett index baserat på förväntningarna kring försäljningen, antal anställda och lönsamhet med ett neutralt värde på 100.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev