Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Efter de tunga åren – nu går Adlibris med vinst igen: ”Starkast i branschen”

Publicerad: 5 februari 2021, 06:22

Efter två år med förluster och misslyckade satsningar redovisar Adlibris en rörelsevinst för 2020. Samtidigt lyfte omsättningen. ”Alla nyckeltal per åt rätt håll”, säger vd Jonas Karlén.


Ämnen i artikeln:

Media och underhållningAdlibris

Läs mer: Adlibris går mot en  succéjul: ”Ökat med närmare 50 procent”

Under 2018 och 2019 redovisade Adlibris svidande rörelseförluster på 125 respektive 217 miljoner kronor.

Bottennotering för 2019 förklarades med att att det var ett omställningsår då stora delar av sortimenten städades bort och att e-handlaren återgick till att fokusera på basverksamheten: Att sälja böcker.

– När jag kom in i slutet på året hade företaget jobbat igenom alla processer och flöden. Från den tidpunkten har vi levererat bra och byggt vidare på det. Vi har ett bättre fokus på att hålla det vi lovar kunderna och det är det viktigaste av allt, sade Jonas Karlén till Market under julhandeln ifjol.

Inför 2020 var målet att nå ett nollresultat. Men i stället landade rörelsevinsten på cirka 50 miljoner kronor vilket är en förbättring med 266 miljoner.

Omsättningen steg med 19 procent till 2,7 miljarder kronor.

– Vi är nu ett företag som har en fungerande affärsmodell. Våra leveranser har fungerat mycket bra under hela året, kundnöjdheten har ökat och våra undersökningar visar att vårt varumärke är starkast i branschen. Vi har under året tagit marknadsandelar i samtliga marknader där vi är verksamma. Alla nyckeltal pekar åt rätt håll, vilket är oerhört glädjande inför de kommande åren. Jag är stolt över vad alla medarbetare har presterat under 2020 och kan konstatera att vi har kommit längre i vår förändringsresa än vi trodde skulle vara möjligt när vi inledde året, säger Jonas Karlén i ett pressmeddelande.

Mikael Sydner

Reporter

mikael.sydner@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev