tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

E-handelns tunga år – så mycket sjönk försäljningen 2022: ”Rör sig om en bred nedgång”

Publicerad: 20 januari 2023, 06:23

2022 blev ett tungt år för e-handeln.

Foto: Getty Images

E-handeln tappade försäljning i december, visar Svensk Handels e-handelsindikator. För helåret 2022 sjönk omsättningen med elva procent i löpande priser, och med tanke på prisökningarna var tappet i volym större än så.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelE-handelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Den svenska e-handelns omsättning sjönk med tre procent i december månad, visar e-handelsindikatorn från Svensk Handel.

Sett över hela julhandelsperioden, december och november, låg omsättningen kvar på samma nivå som året innan. Tilläggas ska att utvecklingen mäts i löpande priser, mätt i volym sjönk försäljningen skriver Svensk Handel i pressmeddelandet.

– Undantaget september månad har omsättningen i e-handeln minskat betydligt varje månad 2022 jämfört med samma månad 2021. Det rör sig om en bred nedgång som drabbar flertalet branscher. Ackumulerat över året har omsättningen, trots den höga inflationen, minskat med elva procent. Vi kan därför med säkerhet säga att försäljningen i volym har minskat betydligt mer än så, säger innovationschef Per Ljungberg.

Per Ljungberg, innovationschef hos Svensk Handel.

Foto: Pressbild

Den svenska e-handelns omsättning sjönk med nio procent mätt i löpande priser under året medan köpen från utlandet minskade med tolv procent.

Lägger man på prisökningar på fem till tio procent så är tappet i volym betydligt större, konstaterar Svensk Handel.

– Förutom att andelen av befolkningen som e-handlar har sjunkit 2022 jämfört med 2021 handlar färre av de som e-handlar från utlandet. I kombination med lägre genomsnittliga köpbelopp innebär det att nedgången i svenska konsumenters e-handel från utlandet blir kraftig, säger Per Ljungberg.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev