Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

E-handeln dominerar när svenskarna handlar julklappar: ”Pandemin fortsätter snabba på omställningen”

Publicerad: 14 december 2021, 07:40

Foto: Kerkez

Julklappshandeln fortsätter att flytta ut på nätet. I år gör hälften av svenskarna huvudparten av sina julklappsköp digitalt, visar Svensk Handels julrapport.


Ämnen i artikeln:

JulhandelSvensk HandelE-handel

Julhandeln är handelns viktigaste försäljningsperiod som står för cirka 10 procent av årsomsättningen. 

I år förväntas svenskarna handla julklappar för 21 miljarder kronor, visar en tidigare rapport från Svensk Handel. Det är ungefär samma totalsumma som i fjol, men något lägre belopp per person, vilket förklaras av att befolkningen vuxit.

Majoriteten av dessa inköp förväntas ske på nätet. Varannan svensk köper nämligen majoriteten av julklapparna digitalt. 

– Förra julen ledde rådande restriktioner till att fler än någonsin handlade julklapparna på nätet. Nu råder inte samma restriktioner och trots detta fortsätter försäljningen via e-handeln att öka. Det är ett tydligt tecken på att pandemin fortsätter att snabba på den digitala omställningen av handeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

I åldersgruppen 26-35 år är siffran sju av tio.

En förklaring till att så många i åldersgruppen e-handlar tros vara att många har småbarn och sparar tid genom att e-handla, skriver Svensk Handel i rapporten.

Sex av tio svenskar uppger att de köper någon julklapp på nätet och en av sex köper någon julklapp från utländsk hemsida.

Den totala försäljningen i detaljhandeln under december i år väntas landa på 86,7 miljarder kronor. Merförsäljningen väntas bli 12 miljarder kronor jämfört med en vanlig månad. Även denna siffra är oförändrad jämfört med i fjol. Leksaker, böcker och heminredning får normalt störst uppsving i julhandeln. 

För att klara det ökade trycket tar ungefär var tredje handlare in extrapersonal.

– Pandemin gjorde att många handlare drog ned på extraanställningarna förra julen men nu är det återigen många som laddar för att möta ett ökat försäljningstryck. Julhandeln möjliggör för mängder av unga personer att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Johan Davidson.

Förutom för handlarna själva är julhandeln en viktig inkomstkälla för staten. I år väntas julhandeln inbringa 33 miljarder kronor till statskassan.

 

Helen Preutz (tjänstledig)

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev