Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Dataintrånget påverkade Mekonomens utveckling: ”Extrema händelser”

Publicerad: 29 maj 2020, 05:51

Foto: Jamin Pirnia

Mekonomen fick en utmanande start på året. Förutom coronakrisen utsattes bolaget för ett dataintrång vilket påverkade verksamheten. Omsättningen sjönk under första kvartalet och resultatet försämrades.


Ämnen i artikeln:

Sport och fritidEkonomiMekonomen

Läs mer: Mekonomen utsatt för dataintrång – hemsidan ligger nere

Mekonomen om satte 2,874 miljarder kronor under det första kvartalet, en minskning med en procent från i fjol (minus två procent organiskt).

– Den stabila starten på kvartalet eliminerades av de extrema händelserna i mars, vilka både ledde till en lägre efterfrågan och en försvagning av de valutor som påverkar oss mest, konstaterar vd Pehr Oscarsson.

– Vi tror att den negativa utvecklingen på grund av pandemin kommer att fortsätta under en tid innan det gradvis blir bättre. Vi har fullt fokus på att mildra effekterna på verksamheten genom kraftfulla åtgärder inom en rad områden, fortsätter han

Till råga på allt utsattes dessutom affärsområdet Meca/Mekonomen för ett dataintrång i slutet av mars.

– Det orsakade omfattande störningar i våra IT-system och fick negativa effekter på verksamheten fram till mitten av april.

En minskad efterfrågan kombinerat med effekterna av dataintrånget påverkade lönsamheten.
Rörelseresultatet sjönk från 170 miljoner kronor i fjol till 59 miljoner kronor i år.

Mekonomen har vidtagit åtgärder för att möta den negativa utvecklingen.

– Vi initierade snabbt effektivitetsförbättringar och kraftiga kostnadsbesparingar över hela vår verksamhet, däribland neddragning av visstidsanställda och konsulter, korttidspermittering och arbetstidsförkortning, minskade marknadsföringsaktiviteter och förhandlingar om lägre lokalhyror, säger Pehr Oscarsson.

Mekonomen förväntar sig en väsentligt sämre omsättning under andra kvartalet till följd av situationen.

– Nettoomsättningen minskade med omkring 17 procent i april, påverkat av både dataintrånget under första halvan av månaden och covid-19. I maj återhämtade sig försäljningen märkbart i de flesta av våra marknader, med undantag för Polen som befinner sig i en senare fas av samhällets nedstängning jämfört med Norden, säger Pehr Oscarsson.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev