söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Därför viftar Svensk Handel bort lyftet för e-handeln: ”Ser inga tecken på närstående vändning”

Publicerad: 21 mars 2023, 06:38

Per Ljungberg, innovationschef för Svensk Handel.

E-handelns omsättning steg i februari, visar E-handelsindikatorn från Svensk Handel. Men mätt i volym sjönk snarare försäljningen.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelPer LjungbergE-handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Omsättningen för e-handeln steg med fyra procent i februari månad, fem procent om nätköp från utlandet räknas in.

Det visar Svensk Handels E-handelsindikator.

Organisationen ser emellertid inga skäl till att jubla över siffrorna. Dels är februari generellt sett en sämre försäljningsmånad för e-handeln och jämförelsesiffrorna var svaga. Dels är inte siffrorna inflationsjusterade, så mätt i volym sjönk snarare försäljningen.

– Tyvärr ser vi inga tecken på en närstående vändning för e-handeln, till exempel visar Handelsbarometern för februari att e-handelsföretagens framtidsförväntningar fortsatt är på rekordlåg nivå. E-handeln pressas av köpsvaga konsumenter som dragit åt svångremmen, vilket kraftigt påverkar framför allt varukategorier med mer kapitalintensiva produkter som möbler, inredning och hemelektronik, säger Svensk Handels innavationschef Per Ljungberg.

Försäljningen av kläder och skor, samt skönhets- och hälsoprodukter, var framför allt det som drev på den positiva utvecklingen. Det var fler konsumenten som e-handlade från dessa varukategorier i februari 2022 än samma månad ett år tidigare.

Svensk Handel konstaterar att uförsäljningskampanjer under inledningen av året är en trolig förklaring till det.

– Även om det är tufft för e-handeln finns det aktörer som går riktigt bra. Den gemensamma nämnaren för dessa är att de länge haft fokus på att leverera lönsamhet, har kontroll på sitt kassaflöde och är närmast besatta av sina kunder och att leverera en kundupplevelse utöver det vanliga, säger Per Ljungberg.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev