Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Därför ökar pessimismen bland e-handlarna – Pricerunners index på rekordlåg nivå

Publicerad: 4 februari 2022, 07:28

Fortsatta logistikproblem och högre produktionskostnader fick e-handeln att tappa framtidstron. Detta fick Pricerunners e-handelsindex att sjunka till en ny bottennivå under slutet av 2021.

Ämnen i artikeln:

PricerunnerE-handel

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Pricerunners e-handlarindex syftar till att följa utvecklingen av svensk e-handel genom ett index som tar hänsyn till e-handlarnas upplevelse av försäljningsläget i dag, utvecklingen under det senaste kvartalet samt framtidstron för kommande 12 månaderna.

Under det fjärde kvartalet i fjol sjönk indexet till under 60 vilket är den lägsta nivån sedan mätningarna startade 2018, skriver Dagens Industri. 

Undersökningen visar att logistikproblemen är den främsta anledningen till ökad pessimism. Ökade produktionskostnader nämns också bland utmaningarna. Utöver detta nämner e-handlarna ett minskat intresse för shoppinghögtiden Black Friday som inföll under mätperioden.

Gårdagens besked om slopade restriktioner ger både hopp och skäl till oro, säger Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert hos Pricerunner.

– Jag tror att många som innan pandemin hade för vana att handla i butik numera har blivit tvingade att bli mer bekanta med nätshopping, vilket talar till e-handelns fördel. Men självklart innebär det också att pengar som annars kanske skulle ha hamnat på ett online-köp i stället läggs på en god middag på restaurang, en resa eller en annan typ av upplevelse, säger hon till DI.

Pricerunners e-handelsindex utförs av Yougov bland ett urval av Pricerunners 7 400 butiker.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev