Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Dagligvaruhandeln efter mötet med regeringen: ”Ge oss tydliga direktiv nu”

Publicerad: 12 mars 2020, 16:51

Dagligvaruhandelns makthavare kallades i går eftermiddag till regeringskansliet för att diskutera livsmedelsförsörjningen under coronapandemin. ”Jag tycker att vi blev lyssnade på”, säger Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.


Ämnen i artikeln:

DagligvarorSvensk DagligvaruhandelCorona

Dagligvaruhandeln och apoteken har en samhällskritisk roll när coronaviruset nu sprider sig över landet.

Därför kallade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i eftermiddags till sig företrädare för bland annat dagligvaruhandeln och livsmedelsindustrin för att diskutera och säkra livsmedelsförsörjningen.

Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell var nöjd med samtalet.

– Mycket handlade om att statsrådet ville höra hur vi såg på olika frågor. Vi fick lägga fram vår syn på det hela.

Vad för frågor och krav la ni fram då?
– Vi efterfrågade tydliga direktiv i hur vi ska agera exempelvis vid en incident i butik, och vi behöver direktiv snarast. Med tanke på vår kritiska funktion vill vi också se förtur i exempelvis provtagningar och saneringar, säger Karin Brynell.

Läs mer: Regeringen kallar dagligvaruhandeln till krismöte

Enligt henne står dagligvaruhandeln just nu bra rustad.

– I dagsläget är varuförsörjningen under kontroll. Men det kan förändras snabbt.

Bland annat pekade hon på den bunkring som uppkom i danska butiker i går kväll i samband med beskedet att den danska regeringen stänger alla skolor i landet.

– Skulle något sådant hända i Sverige förändras förstås läget. Därför har vi sagt att vi gärna ser en sansad kommunikation. Det får inte bli för alarmistiskt, då kan det bli brist på varor och det tjänar ingen på.

Läs mer: Följ Markets liveflöde om coronaviruset här

Klas Balkow, vd på Axfood och styrelseordförande i Svensk Dagligvaruhandel, var också på plats under mötet. Han håller med Karin Brynell om att det var ett konstruktivt samtal.

– Det är bra att vi har en dialog, samsyn och samverkan mellan regeringen och branschen. Livsmedelsförsörjningen har så här långt fungerat väl, det är viktigt att säga. Men det här är så klart en prioriterad fråga framåt för att säkerställa att varuförsörjning och livsmedelshandel fungerar med så liten påverkan på samhället och konsumenter som möjligt, säger han.

Coop Sveriges vd Magnus Johansson tycker att dagligvaruaktörerna fick bra respons från statsråd Jennie Nilsson (S).

Magnus Johansson, vd på Coop Sverige, ser att svenskarna nu har börjat bunkra varor ifall pandemin får större konsekvenser.

– De senaste veckorna har vår försäljning ökat kraftigt i både fysiska butiker och i vår näthandel. Det gör att vår verksamhet går på högtryck, säger han.

Han är, likt sina kollegor, nöjd med dagens möte.

– Coops uppgift är att hålla våra butiker öppna så att vi kan förse Sverige med mat. Jag mötte en stor förståelse för det samhällsviktiga uppdrag vi har i dagligvarubranschen och att vi i samverkan med staten om så behövs ska se till att matbutikerna håller öppet som vanligt.

Dagligvaruhandelns aktörer samarbetar nu för att få fram en gemensam syn och gemensamma riktlinjer för hur situationen ska hanteras framåt.

Detta kommer man också spela in till regeringskansliet för att säkra det stöd som behövs.

– Därefter får vi hålla kontakten med myndigheterna . Men det finns i nuläget inga ytterligare inbokade möten, säger Karin Brynell.

Pontus Edman

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev