Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Coronaviruset får blomsterbranschen att vissna: ”Företag har svårt att överleva”

Publicerad: 23 mars 2020, 10:52

Trots kreativa lösningar med drive through och utomhuskassor konstaterar Blomsterfrämjandet att oron nu är stor i blomsterbranschen och blomsterbutiker riskerar att stänga till följd av coronavirusets effekter.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Merparten av svensk växtförsäljning sker under våren, uppger Blomsterfrämjandet. Men coronaviruset medför kraftigt sänkt efterfrågan och oron uppges vara mycket stor bland svenska odlare. Försäljningen för svenska växter går trögare än normalt i samtliga butiksled. Rädslan finns att butiker och garden centers kommer att tvingas stänga ner. Både arbetstillfällen och de svenska odlarna riskerar att försvinna.

– Som läget är just nu ser vi en tydligt minskad efterfrågan. Tulpaner säljs inte i den utsträckning som vi skulle önska och odlarnas lager byggs på, säger Robert Henriksson, ordförande för svenska blomsterlöksgruppen, och har förhoppningen att fler butiker lägger till tulpaner och andra växter i sitt onlineutbud för att underlätta distributionen.

Ett 15-tal inställda trädgårdsmässor gör också att branschen ser strypta försäljningsvägar.

– Om försäljningen fortsätter minska så kommer företag att ha svårt att överleva till nästa år, säger Maja Persson expert på LRF Trädgård.

Blomsterbutiken Blomsterpigan i Malmö erbjuder drive through.

Blomsterfrämjandet uppger nu att butiker och kedjor jobbar med kreativa försäljningslösningar för att rädda försäljning. Blomsterbutiken Blomsterpigan i Malmö erbjuder drive through.

– Vi har haft drive through under flera år, men har valt att kommunicera det mer nu i Coronatider, säger Johanna Neckman på Blomsterpigan, och förklarar att orsaken är att det är svårt att parkera runt butiken i centrala Malmö.

– Än så länge har vi inte sett så stor ökning av vår Drive Through-verksamhet, däremot ser vi att allt fler kunder väljer att skicka blommor till släktingar och vänner. En annan del som ökar är hemleveranser till folk som vill ha det fint på sina hemmakontor, säger Johanna Neckman.

Några mil från Blomsterpigan i Malmö ligger växtbutiken Flyinge Plantshop. Här har samtliga kassor och kaféet flyttats utomhus för att kunder ska komma trots oro för coronavirus.

– I normala fall flyttar flera av kassorna ut när värmen kommer. Nu har vi valt att tidigarelägga flytten, trots att det fortfarande är ganska svalt vissa dagar, säger butikschef Pontus Eriksson.

Läs mer: Butiken i Katrineholm ger kunderna en doft av Paris: ”Jag vill göra mig ett namn”

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev