söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Clas Ohlson tappade försäljning: ”Marknadsklimatet i juli månad var svagt”

Publicerad: 5 augusti 2022, 05:23

Clas Ohlson försäljning sjönk i juli. Foto: Pressbild

Clas Ohlsons försäljning minskade med fyra procent i juli. ”I ljuset av inflation och ett mer osäkert omvärldsläge var kunderna mer avvaktande”, konstaterar vd och koncernchef Kristofer Tonström.

Ämnen i artikeln:

Clas Ohlson

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Clas Ohlson omsatte 699 miljoner kronor i juli, ett tapp på fyra procent jämfört med samma period i fjol. Organiskt sjönk försäljningen med sju procent. 

– Marknadsklimatet i juli månad var svagt. I ljuset av inflation och ett mer osäkert omvärldsläge var kunderna mer avvaktande. Vår satsning på en stark säsong med större lager av relevanta sommarprodukter föll inte ut som förväntat. Vi har arbetat intensivt med att parera för de skiftande förutsättningarna på marknaden men trots mer omfattande kampanjaktiviteter och marknadsföring på samtliga försäljningsmarknader, med bland annat prissänkningar på säsongsprodukter, minskade vår totala försäljning, säger Kristofer Tonström i en kommentar. 

Online däremot såg Clas Ohlson en tillväxt med två procent till en omsättning på 63 miljoner kronor. 

– Inte minst den norska marknaden var fortsatt svag, fortsätter Kristoffer Tonström. 

Mätt i svenska kronor sjönk försäljningen med fem procent jämfört med juli 2021, organiskt var tapper tio procent. 

I Sverige sjönk försäljningen med fyra procent, både mätt i svenska kronor och organiskt, och i Finland fem procent i svenska kronor och åtta procent organiskt. 

– I likhet med marknaden i stort ser vi också hur högre inköpspriser, liksom högre transportkostnader, nu får tydligare genomslag efter att tidigare i större utsträckning kompenserats av mer gynnsamma valutaeffekter, säger Kristofer Tonström. 

Under de tre första månaderna på kedjans brutna räkenskapsår, maj-juli, omsatte Clas Ohlson 2 044 miljoner kronor, en procent sämre än motsvarande period i fjol. Online däremot steg försäljningen med sex procent. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev