lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Bygghandeln går mot rekordår – samtidigt ser branschen risk för materialbrist

Publicerad: 22 juli 2021, 08:27

Byggmaterialhandeln fortsätter att ha en stark utveckling och förväntas få ett rekordår. Samtidigt ser branschen en risk för materialbrist under hösten. ”Brist av en komponent skapar hack i hela byggkedjan”, säger Monica Björk, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

Ämnen i artikeln:

Bygg

JF

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se


Byggmaterialhandeln fortsätter att växa. Det visar Byggmaterialindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna. Enligt indexet ökade försäljningen, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, med drygt 15 procent under andra kvartalet 2021 jämfört med 2020. Under första halvåret ökade försäljningen med tolv procent. 

– Försäljningen har fortsatt att gå stark i hela landet även under årets andra kvartal, trots att branschen möter höga jämförelsetal. Det finns en stor efterfrågan på våra varor just nu, både bland proffshandlare och privata konsumenter, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna, i en kommentar. 

Utvecklingen har varit starkast i norra Sverige under första halvåret med en ökning på nästan 17 procent jämfört med 2020. I resterande delar av landet har utvecklingen var jämn med en ökning på omkring tio procent. Utvecklingen har varit svagast i Stockholmsregionen där ökningen har legat strax under tio procent. 

Träprodukter är den varugrupp som har haft starkast utveckling, med en ökning på 45 procent under andra kvartalet. 

I rapporten presenterar branschorganisationen nu även en prognos för försäljningsutvecklingen. De bedömer att Byggmaterialindex kommer att öka med åtta procent i löpande priser under 2021 jämfört med 2020. 

– Prognosen på 8 procent tyder på att branschen kommer gå starkt även under årets andra hälft, om än lite lägre tillväxttakt under dess första hälft. Det råder fortsatt stor renoveringsvilja och bostadsmarknaden är fortsatt het, vilket byggmaterialhandelns gynnas av. Samtidigt talar alltmer för uppöppnad ekonomi för kommersiella upprustningar som gynnar proffshandeln, säger Monica Björk. 

Proffshandeln förväntas driva tillväxten under andra halvåret 2021. Men det finns samtidigt en osäkerhet kring tillgång till flera material.

– Det finns stor risk för en påtaglig materialbrist i branschen till hösten, både för träprodukter och cement. Brist av en komponent skapar hack i hela byggkedjan, utan material att bygga grunden går det heller inte att bygga huset, säger Monica Björk. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev