måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Brothers coronasmäll – försäljningen halverades under senaste kvartalet

Publicerad: 15 april 2021, 05:26

Brothers jämförbara försäljning sjönk med 49 procent under det senaste kvartalet. ”Minskningen var störst i december för att gradvis förbättras i januari och februari”, säger ägaren RNB:s vd och koncernchef Kristian Lustin i en kommentar.

Ämnen i artikeln:

BrothersPolarn O. PyretRNBDepartments and StoresModeEkonomi

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Brothers omsatte 47 miljoner kronor under det andra kvartalet på det brutna räkenskapsåret, december till februari.

Omsättningen mer än halverades från samma period föregående år då den var 118 miljoner kronor.

– Än mer striktare restriktioner från mitten av december och uppmaningar att undvika inköp i butiker medförde minskat antal besökare. Under kvartalet var minskningen störst i december för att gradvis förbättras i januari och februari, säger Kristian Lustin i en kommentar.

Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med 49 procent.

– Glädjande nog så ökade e-handeln med 13 procent och även där var ökningen högre för varje månad under kvartalet, säger Kristian Lustin.

Onlineförsäljningen står nu för 18 procent av kedjans omsättning, motsvarande kvartal för ett år sedan var andelen sju procent.

– Uppdateringar och förbättringar av e-handelssidan genomfördes under kvartalet och det syns positiva effekter av det.

Rörelseförlusten växte med tre miljoner kronor till 18 miljoner kronor under kvartalet.

– För att mildra effekterna av de färre besökarna så var kvartalet fullt med erbjudanden och rabatter. Andra exempel på åtgärder för att kompensera för den lägre försäljningen var anpassade öppettider och bemanning, kortidspermitteringar av butiks- och administrativpersonal samt uppskjutna varuleveranser, säger Kristina Lustin.

Brothers har fortsatt tappa försäljning under mars månad. Den jämförbara försäljningen sjönk med tre procent.

– I mitten av mars lanserades ett nytt innehåll i kundklubben, bland annat med fler förmåner till medlemmar, samt att i april-maj kommer ett uppdaterat kommunikationskoncept att rullas ut, säger Kristina Lustin.

Tillväxten online i mars var 45 procent i mars. Över rullande tolv månader står online nu för 16 procent av försäljningen.

Polarn o Pyret, som under kvartalet fortfarande var en del av RNB, omsatte 157 miljoner kronor (188). Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med blygsamma 0,4 procent. E-handeln växte med 47 procent under kvartalet.

Polarn o Pyret redovisar ett rörelseresultat på fem miljoner kronor, vilket ska jämföras med en förlust på tio miljoner kronor motsvarande kvartal för ett år sedan.

Sedan 31 mars ägs Polarn o Pyret av Procuritas.

Department & Stores fick en ny ägare i NK i februari.

Under december och januari omsatte varuhusverksamheten 188 miljoner kronor (255 miljoner kronor). Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med 43 procent.

Rörelseförslusten växte, från 14 miljoner kronor samma period för ett år sedan till 110 miljoner kronor.

– Kvartalets största mål, att avyttra verksamheter och därmed leverera på den antagna strategin, uppnådde vi. Processen för att hitta en lämplig lösning för kvarvarande delarna RNB och Brothers fortgår, säger Kristian Lustin.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev