lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Bokhandlare tror på sämre tider: ”Kan leva utan böcker, även om det blir ett tråkigt liv”

Publicerad: 6 februari 2023, 13:19

Anders Billing.

Under julhandeln 2022 bröts ett mönster; den bokförsäljning som stigit i över två års tid sjönk i stället till lägre nivåer än 2021. Nu tror bokhandlare att trenden är här för att stanna, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Ämnen i artikeln:

AkademibokhandelnBokusDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Landets bokhandlare såg en stor försäljningsminskning under julhandeln 2022 kontra den som var 2021. Även om försäljningen under 2021 visade extraordinära siffror, är det tydligt att den senaste julens försäljning är dyster läsning, enligt Bleking Läns Tidning.

– Tyvärr lyckades vi inte leva upp till förra årets fantastiska siffror, säger bokhandeln Ugglans vd Anders Billing till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Stor kartläggning: Jättelyft för XL-Bygg – här är siffrorna för alla butiksbolag

Tappet för Ugglan, som har 80 butiker i Sverige, landade på -6,5 procent. Förklaringen ligger i att den positiva utveckling bokhandlare såg under pandemin nu har avstannat, menar Anders Billing.

– Men tittar man på helåret 2022 var inte tappet lika stort som det var i december, och det finns förstås enskilda bokhandlar som lyckades riktigt bra.

– Bokhandeln har aldrig legat högst upp när det har varit högkonjunktur, men den har heller aldrig legat längst ned när det har varit lågkonjunktur. Men visst, till skillnad från mat kan man leva utan böcker, även om det blir ett tråkigt liv. Dessutom är vi förstås beroende av hur det går för modeindustrin och andra branscher som drar folk till gallerior och centrum där vår butiker ligger, säger han till BLT.

LÄS OCKSÅ: Nina Jönssons raka besked – om Icas kris: ”Vi analyserar allt som vi spenderar pengar på”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev