Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Black Friday frälste inte modehandeln – försäljningen rasade i november

Publicerad: 11 december 2020, 06:16

Foto: Daniel Norman

Skoförsäljningen sjönk med 47,4 procent i november, klädförsäljningen med 28,6 procent. Det visar Stilindex från Svensk Handel. ”Läget för de fysiska butikerna är än mer alarmerande”, säger näringspolitiska chefen Mats Hedenström.

Ämnen i artikeln:

ModeSvensk HandelCorona

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läs mer: Modehandeln kräver möte med ministern: ”Verkar inte förstå allvaret”

Försäljningen av kläder, mätt på butiker och deras e-handel samt i jämförbara enheter och löpande priser, sjönk med 28,5, försäljningen av skor med 47,4 procent.

Ett rejält bakslag för modehandlen.

– De utökade restriktionerna som avråder från besök i butik har fullkomligt slagit undan benen för kläd- och skohandeln. Situationen är ohållbar och risken för konkurs håller många företagare sömnlösa på natten, säger Mats Hedenström.

Han konstaterar att e-handeln parerar för en del av tappet.

– Vilket innebär att läget för de fysiska butikerna är än mer alarmerande. Kläd- och skohandeln har många utmaningar men trängsel i butikerna är inte ett problem för de allra flesta. För att rädda företag och jobb inom modehandeln är statliga stödpaket en nödvändighet. Krisen är här och nu, företagen har inte råd att vänta.

Svensk Handel pekar på vikten av att bekämpa smittspridningen, men också rädda jobb. Organisationen efterlyser nu ett politiskt ledarskap, något de tycker har saknats den senaste tiden.

– Sverige står inför en tickande arbetslöshetsbomb och vi är djupt oroade inför de kommande månaderna. Det handlar om tiotusentals arbetstillfällen bara inom handeln och i förlängningen vilket Sverige vi ska få på andra sidan coronakrisen, säger Mats Hedenström.

Hittills i år, under årets första elva månader, har försäljningen av kläder sjunkit med 17,8 procent, försäljningen av skor har sjunkit med 31,4 procent.

Läs mer: Finansministern tiger efter modehandelns nödrop: ”Tyvärr inte fått svar”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev